Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-27@09:05:41 GMT

ماهِ توت‌فرنگی را در آسمان شب فردا ببینید

تاریخ انتشار: ۲ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۳۳۰۶۰۰

ماهِ توت‌فرنگی را در آسمان شب فردا ببینید

ایسنا/خراسان رضوی دبیر کانون نجوم آماتوری دانشگاه فردوسی مشهد گفت: برخی از ابرماه‌ها با نام‌های مختلفی معرفی می‌شوند که عامیانه‌تر هست. این نامگذاری به دلیل صورتی یا قرمز شدن ماه نیست و صرفا به این دلیل است که در گذشته در این موقع از سال کشاورزان به فعالیت خاصی می‌پرداختند. 

جواد فیاض در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص ماه توت‌فرنگی، اظهار کرد: ماه در یک مدار بیضی شکل به دور زمین می‌چرخد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به دلیل بیضی شکل بودن مدار ماه، فاصله ماه تا زمین همواره تغییر کرده و دارای یک فاصله ثابت نیست.

وی افزود: در مواقعی از سال این فاصله  خیلی زیاد و گاهی بسیار کم است. فاصله متوسط ماه تا زمین ۴۰۰ هزار کیلومتر است. هر زمان که فاصله ماه تا زمین کمتر از ۳۶۰ هزار کیلومتر باشد، ماه کاملا قابل مشاهده است. در این زمان شاهد ماه بدر یا به اصطلاح عامیانه ماه شب ۱۴ هستیم. این ماه نسبت به سایر ماه‌های کامل بزرگتر و کامل‌تر دیده می‌شود و به همین دلیل به ‌ آن اصطلاح  «ابر ماه» را نسبت می‌دهند.

ابرماه، ۷ درصد نورانی‌تر و ۲۰ درصد بزرگتر

دبیرکانون نجوم آماتوری دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص ویژگی‌های یک «ابرماه»، ادامه داد: ماه در فاصله کمتر از ۳۶۰ هزار کیلومتری زمین در یکی از نزدیک‌ترین فاصله‌ها قرار دارد. در این حالت می‌توان ماه را نورانی‌تر و شفاف‌تر دید. در بهترین حالت این ماه ۷ درصد نورانی‌تر و ۲۰ درصد بزرگتر از حالت عادی یک ابرماه دیده می‌شود. نگاه کردن به یک ابرماه با چشم غیرمسلح آن چنان تفاوتی با ماه‌های عادی ندارد. اما این تفاوت با تلسکوپ و ابزارهای رصدی محسوس‌تر می‌شود.

فیاض بیان کرد: پدیده ابرماه معمولا دوبار در هر سال رخ می‌دهد. در سال ۱۴۰۰ شاهد ابرماه اردیبهشت ماه و خردادماه بوده‌ایم. در پنجشنبه هفته جاری یعنی ۳ تیر ماه‌، فاصله زمین تا ماه کمتر از ۳۶۰ هزار کیلومتر نبوده بلکه ۳۶۲ هزار کیلومتر است. از نظر علمی نمی‌توان به این واقعه صفت ابرماه را اطلاق کرد، اما نسبت به سایر ماه‌های کامل فاصله نزدیک‌تری به زمین داشته و بزرگتر است.

وی در خصوص الزامات رصد یک ابرماه، تصریح کرد: بهترین زمان برای رصد یک ابر ماه زمان طلوع ماه است. این زمان به افق مشهد از ساعت ۸ تا ۹ و نیم شب است. هر چه از ابتداء شهر بگذرد، نور و اندازه ماه به دلیل آمدن تا بالای آسمان کمتر و اندازه کوچک‌تر می‌شود. رصد این ابرماه نیازمند ابزار خاصی نیست. برخی از ابرماه‌ها با نام‌های مختلفی معرفی می‌شوند که عامیانه‌تر هست. برای مثال ابرماه وقوع یافته در اردیبهشت ماه به نام ابرماه صورتی و این ابرماه پیش رو به اسم ابرماه توت‌فرنگی شناخته می‌شود. این نام‌گذاری به دلیل صورتی یا قرمز شدن ماه نیست و صرفا به این دلیل است که در گذشته در این موقع از سال کشاورزان به فعالیت خاصی می‌پرداختند. برای مثال در اردیبهشت ماه گیاهی به رنگ صورتی برداشت می‌شود. ابرماه پیش رو نیز زمانی است که در قسمت‌های خاصی از آمریکا توت فرنگی برداشت می‌کنند. رنگ ابرماه پیشرو در ابتداء طلوع، طلایی رنگ است و هرچه به انتهای شب نزدیک می‌شویم به سفیدی بازمی‌گردد. 

دبیرکانون نجوم آماتوری دانشگاه فردوسی مشهد تشریح کرد: معمولا در هر سال شاهد دو ابرماه هستیم که در سال جاری در اردیبهشت و خردادماه وقوع یافتند. این ماه بدر پیش رو ابر ماه نیست اما نور و اندازه آن از نظر محاسباتی بیشتر است. ابرماه‌ها آتی در سال آینده یعنی سال ۲۰۲۱ رخ خواهد داد. این ابرماه‌ها در خرداد و تیر سال ۱۴۰۱ رخ خواهند داد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی نجوم رویداد نجومی ابر ماه صورتی ابرماه هزار کیلومتر توت فرنگی ابرماه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۳۰۶۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فاصله زیاد تهران تا مناسب سازی شهر برای معلولان

به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ یکی از مشکلات فعلی معلولان، مناسب سازی مسیر تردد آنها و بهره گیری از وسایل حمل و نقل عمومی است و این درحالی است که در اجرای هر پروژه‌ای، شهرداری باید مناسب سازی شهری برای معلولان را مدنظر قرار دهد، زیرا حق قانونی و شهروندی آن‌ها است.

این موضوع نه تنها قشر معلول جسمی، حرکتی که ۱۰ درصد از جمعیت هر کشوری را در بر می‌گیرد بلکه حتی برای افراد عادی نیز امری مهم است، اما متاسفانه رعایت این موضوع در برخی پروژه‌های شهری دیده نمی‌شود.

به همین علت است که یکی از گلایه‌های همیشگی معلولان موضوع مناسب سازی شهری است، زیرا زیست و رفت و آمد در شهر را برای آن‌ها با مشکل مواجه می‌کند.

رئیس سازمان بهزیستی کشور آذرماه سال گذشته از شهرداری تهران خواست به موضوع مناسب‌سازی ساختمان‌ها برای معلولان ورود کند و گفته بود در دنیا پارک‌هایی برای معلولان ایجاد شده، اما متأسفانه در تهران شاهد احداث چنین پارک‌هایی نیستیم و تقاضا داریم این ظرفیت در پایتخت ایجاد شود.

سوده نجفی عضو هیئت رئیسه شورای شهر تهران هم در خصوص مناسب سازی تهران برای معلولان گفته بود با توجه به وجود حدود ۹۰۰ هزار تن معلول در شهر تهران باید ۱۲ هزار کیلومتر پیاده رو مناسب سازی شود، اما بر اساس گزارشی که از ستاد مناسب سازی فضا‌های شهری دریافت کرده ام، تنها ۲/۳ درصد از معابر شهر تهران یعنی ۲۲۸ کیلومتر معبر اصلی و فرعی برای معلولین مناسب سازی شده است.

اهمیت این موضوع و پیام های متعدد معلولان عزیز باعث شد این موضوع را از مدیر کل سلامت شهرداری تهران پیگیری کنیم.

حمید صاحب مدیر کل سلامت شهرداری تهران در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: از جمله خدماتی که شهرداری ارائه می‌کند مناسب سازی معابر شهر برای معلولان است، اما مناسب سازی را نباید به مسائل کالبدی محدود کنیم و خدمات فرهنگی، اجتماعی هم موظف هستیم برای معلولان عزیز مناسب سازی کنیم.

وی اظهار کرد: در حال انجام مناسب سازی خدمات فرهنگی و اجتماعی برای معلولان هستیم و برای مناسب سازی معابر هم برنامه منظم دارد که در معاونت شهرسازی شهرداری تهران پیگیری می‌شود و همه مناطق شهرداری بر اساس برنامه مشخص شده مناسب سازی معابر را انجام دهند.

صاحب با بیان اینکه تا مناسب سازی کامل شهر برای معلولان فاصله داریم گفت: ابتدای راه مناسب سازی هستیم و با همت مدیریت شهری در آینده شاهد اتفاقات خوب در این حوزه خواهیم بود.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی شهری

دیگر خبرها

  • غیبت قمری آنتارس چه زمانی رخ می‌دهد؟
  • چگونه می‌شود خورشید زمین را روشن کند اما فضا تاریک باشد؟
  • دوراهی سخت دولت سیزدهم در بازار ارز
  • پیروزی سپاهان در نیمه اول برابر آبی پوشان جنوب
  • آسمان تهران صاف تا قسمتی ابری طی ۵ روز آتی
  • ماه در وضعیت اوج خورشیدی قرار می‌گیرد
  • فاصله زیاد تهران تا مناسب سازی شهر برای معلولان
  • مارک زاکربرگ: متا سال‌ها با کسب درآمد از هوش مصنوعی فاصله دارد
  • مارک زاکربرگ می‌گوید متا سال‌ها با کسب درآمد از هوش مصنوعی فاصله دارد
  • اگر فضا پر از ستاره است پس چرا اینقدر تاریک است؟!