Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-07@16:10:13 GMT

فـوت و فـن درآمدزایی از چرم

تاریخ انتشار: ۳ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۳۴۱۶۴۳

فـوت و فـن درآمدزایی از چرم

همشهری آنلاین _ مهدی اسماعیل پور:  حدود ۳ میلیون صنعتگر ایرانی در ۳۰۰ رشته مختلف صنایع‌دستی فعالیت دارند که بعضی از آنها در همین حوالی خودمان مشغول به کار و تولید هستند. «مونا امین پور» یکی از همین فعالان صنایع‌دستی است که در زمینه «چرم‌دوزی» چهره‌ای شناخته شده محسوب می‌شود. آموزش چرم‌دوزی در ۳ برنامه خانوادگی تلویزیونی سبب شده است تا بسیاری با چهره و نام این بانوی «تهرانسری» آشنا باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امین‌پور علاوه بر راه‌اندازی کارگاه و آموزشگاه چرم‌دوزی و ایجاد اشتغال برای ده‌ها نفر از اهالی محله، در قالب نذر فرهنگی این حرفه و هنر را به‌صورت رایگان هم آموزش می‌دهد. با این بانوی تهرانسری درباره صنایع‌دستی و هنر چرم‌دوزی گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

مونا امین‌پور، متولد سال ۱۳۶۳ است و نزدیک به ۲ دهه می‌شود که در حوزه هنر و صنایع‌دستی فعالیت می‌کند. علاوه بر راه‌اندازی کارگاه چرم‌دوزی و کارآفرینی برای ده‌ها نفر، در آموزشگاهش و هم‌چنین برنامه‌های صدا و سیما این حرفه را به افراد علاقه‌مند نیز آموزش می‌دهد: «حدود ۱۵ سال می‌شود که در حوزه صنایع‌دستی فعالیت می‌کنم و کارآفرین هستم. هم‌چنین آموزشگاه تولید کیف و کفش چرم و آموزشگاه فنی‌وحرفه‌ای چرم‌دوزی دارم.

پس از آموزش و پشت سر گذاشتن دوره تخصصی به کارآموزها، مدرک بین‌المللی می‌دهیم و بعد از آن می‌توانند وارد بازار کار شوند. در صداوسیما اجرا دارم و در برنامه «به خانه برمی‌گردیم» شبکه۵، برنامه «خانه مهر» شبکه جام‌جم و «خانه امید» شبکه امید که همگی برنامه‌های مربوط به خانواده هستند، چرم‌دوزی آموزش می‌دهم. در تهرانسر فعالیت داشتم و کارگاه و آموزشگاه هم در این محله بود، اما اکنون کارگاه آموزشی‌ام را به فلکه دوم «صادقیه» منتقل کرده‌ام. ‌کاری که ما انجام می‌دهیم طراحی سنتی است که از زیرشاخه‌های صنایع‌دستی به حساب می‌آید. این کار با دست و متریال طبیعی انجام می‌شود و بسیاری در این حوزه کار می‌کنند و درآمد دارند و حتی در خانه هم می‌شود این کار را انجام داد.»

کارگاه نقاشی در دوران مدرسه

این بانوی کارآفرین و مربی چرم‌سازی هم‌محله‌ای درباره آغاز فعالیت‌اش به همشهری محله می‌گوید: «سال دوم دبیرستان بودم و در رشته «هنر» تحصیل می‌کردم. در آن زمان باتوجه به استعدادی که در نقاشی داشتم، در مدرسه، همه به‌ویژه معلم‌ها تشویقم می‌کردند تا در این زمینه فعالیت کنم. بسیاری از هم کلاسی‌هایم مشتاق بودند که این هنر را یاد بگیرند. در آن زمان ساکن «کرج» بودیم. همسایه‌مان جای کوچکی داشت که آنجا را برای راه‌اندازی کارگاه نقاشی اجاره کردم. بچه‌های مدرسه بعداز ظهرها به این کارگاه می‌آمدند و من هم به آنها کشیدن نقاشی را آموزش می‌دادم. سال ۱۳۸۶ پس از ازدواج، آموزشگاهم را تعطیل کردم. آن زمان بود که به محله تهرانسر نقل مکان کردیم و از کار فاصله گرفتم.»

 از نقاشی تا چرم‌دوزی

 سال ۱۳۸۸ امین‌پور سراغ حرفه چرم‌دوزی رفت و کارش را از منطقه ۲۱ و محله تهرانسر آغاز کرد: «پس از حدود ۲سال تصمیم گرفتم دوباره کارم را از سر بگیرم و این بار از رشته چرم‌دوزی آغاز کردم. شیوه آشنایی من با چرم‌دوزی و یادگیری این حرفه به این صورت بود که مدتی در فرهنگسراها و خانه‌های فرهنگ کلاس‌های آموزش نقاشی، نقاشی بر روی پارچه و ربان‌دوزی برگزار می‌کردم. تعدادی از هنرجویانم که ۵ خانم بودند، بسیار علاقه داشتند تا برای خودشان درآمدی داشته باشند و در خانه کار کنند. در این‌باره از من سؤال کردند که چگونه می‌توانیم این کار را انجام دهیم؟ در ادامه من با یکی دیگر از هنرجویانم که آقا بود، صحبت کردم و مشورت گرفتم که اگر ما محصولی تولید کنیم، می‌تواند در فروش آن به ما کمک کند یا خیر.

ایشان هم قبول کرد تا بخشی از کارهای تولید شده را به پارکینگ پاساژ «پروانه» ببرد و در آنجا بفروشد. از آن به بعد ما پارچه تهیه می‌کردیم و بر روی آن نقاشی یا ربان‌دوزی انجام می‌دادیم و با آنها کیف‌های پارچه‌ای زیبا درست می‌کردیم و این آقا تولیدات ما را در «جمعه بازار» ها می‌فروخت. وقتی می‌دیدیم که استقبال مردم بسیار خوب است و طرح‌مان جواب داده است با انگیزه و توان بیشتری کار می‌کردیم. از بازار «یافت‌آباد» پارچه‌های رومبلی تهیه می‌کردم و همین کار را بر روی این پارچه‌ها پیاده می‌کردیم. وقتی متوجه شدیم که کارمان مورد پسند مردم قرار گرفته است این بار به سمت چرم مصنوعی و پس از آن چرم طبیعی رفتیم و یک کارگاه راه‌اندازی کردیم. در بلوار گل‌های تهرانسر از شهرداری جای کوچکی گرفتم و در این فضا شروع به کار کردیم. تولیدات خودمان را در نمایشگاه‌هایی که از سوی شهرداری برگزار می‌شد، می‌فروختیم. به‌تدریج کارمان توسعه پیدا کرد و قراردادهایی با شرکت‌ها و ارگان‌های مختلف بستیم. همیشه تلاش می‌کردیم تا تولیداتمان خلاقانه، زیبا و جذاب باشد و همین موضوع سبب می‌شد تا روز به روز در کارمان پیشرفت داشته باشیم.»

 اشتغالزایی برای ۳۵ نفر

 هنرمند هم‌محله‌ای از طریق این حرفه و صنعت چرم‌دوزی برای ۳۵ نفر از جمله ۲۵ خانم تهرانسری اشتغالزایی کرده است: «تعداد خانم‌هایی که با من کار می‌کردند به مرور زیاد شد. اغلب آنها می‌خواستند که در خانه فعالیت داشته باشند برای همین ما به آنها سفارش می‌دادیم تا در خانه انجام دهند. پس از مدتی کارگاه را از بلوار گلها جابه‌جا کردیم و به بوستان «نرگس» بردیم. کارمان به مرور آنقدر گسترش پیدا کرد که شرکت تولیدی کیف و کفش چرم راه‌اندازی کردم. با وجود اینکه مدتی است کارگاه ما از تهرانسر به فلکه صادقیه جابه‌جا شده‌ است، اما همچنان با خانم‌هایی که از پیش با آنها کار می‌کردم و ساکن محله تهرانسر هستند، همکاری دارم و به آنها کار سفارش می‌دهم. تعداد این خانم‌ها ۲۵ نفر است. این ۲۵نفر بانوی تهرانسری، همان خانم‌هایی هستند که کار را با آنها آغاز کردم و هنوز با هم همکاری داریم. علاوه بر این، ۱۰ نفر هم به‌صورت حضوری در کارگاه حضور دارند و در مجموع برای ۳۵ نفر اشتغالزایی کرده‌ام.»

یک راه آسان و ارزان برای اشتغال و کسب درآمد

به باور مونا امین پور، صنایع‌دستی می‌تواند فرصت خوب و بزرگی برای اشتغالزایی و کسب درآمد باشد: «اگر کسی بخواهد این کار را آغاز کند، بسیار راحت می‌تواند در این حوزه وارد شود. برای یادگیری چرم‌دوزی در فضای مجازی کلیپ‌های آموزشی وجود دارد که علاقه‌مندان می‌توانند در خانه از این آموزش‌ها استفاده کنند و کار را یاد بگیرند. برای کسانی که به سبب مالی نمی‌توانند در آموزشگاه‌ها ثبت‌نام کنند، بسیاری از افراد مانند من که نذر فرهنگی دارند، آموزش‌های رایگان را از طریق «سایت»، «اینستاگرام» و حتی صدا و سیما در اختیار این عزیزان قرار می‌دهند. کسی که علاقه‌مند باشد و این برنامه‌ها را دنبال کند، پس از یادگیری می‌تواند با یکسری لوازم محدود که قیمت آنها حدود ۳۰۰ هزار تومان می‌شود، شروع به کار کند.

اگر کسی بخواهد همه وسایل را خریداری کند، هزینه آن به یک میلیون تومان هم نمی‌رسد. بی‌شک برای فروش نیز می‌توانند برای محصولات خود خریداری پیدا کنند. چون کار چرم همواره مشتری‌های خود را دارد. بنابراین اگر کسی خوب آموزش ببیند و کارهای با کیفیتی تولید کند، می‌تواند از راه چرم‌دوزی یا هرکدام از زیرشاخه‌های صنایع‌دستی برای خود کسب وکاری راه بیندازد. صنایع‌دستی، حرفه‌ای است که می‌توان به سادگی از طریق آن اشتغالزایی کرد. من در زمینه نقاشی، مجسمه‌سازی و نگارگری به‌صورت حرفه‌ای فعالیت داشتم، اما در بین همه این هنرها، در چرم‌دوزی زودتر به درآمدزایی رسیدم.»

صنایع‌دستی به آدم انرژی مثبت می‌دهد

اگر علاقه یا نیازی به درآمدزایی از راه یادگیری صنایع‌دستی ندارید، این کار می‌تواند تفریح و سرگرمی جذابی برای شما باشد: «کار در حوزه صنایع‌دستی به‌ویژه کار با متریال طبیعی مانند چرم و چوب، از لحاظ روحی و روانی بسیار تأثیرگذار است و به انسان آرامش و انرژی مثبت می‌دهد. مردم می‌توانند برای بالاتر بردن روحیه خود به‌ویژه در این روزهای «کرونایی» که اغلب خانه‌نشین شده‌اند، در زمینه صنایع‌دستی فعالیت کنند. خانم‌ها و آقایانی که به آموزشگاه ما می‌آیند، در بین آنها از کودک ۱۰ساله تا پیرمرد ۶۰ساله وجود دارد که بعضی از آنها تنها برای تفریح و سرگرمی و لذت یادگیری آمده‌اند تا اینکه چرم‌دوزی را یاد بگیرند.»

کد خبر 608857 برچسب‌ها اشتغال همشهری محله کارآفرینی صنایع دستی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: اشتغال همشهری محله کارآفرینی صنایع دستی صنایع دستی فعالیت راه اندازی چرم دوزی امین پور خانم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۴۱۶۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارسال ۱۱۰ ایده به رویداد ملی «طراحی، بسته‌بندی صنایع خلّاق، محصولات خانگی و صنایع‌دستی»

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، اختتامیه رویداد ملی «طراحی، بسته‌بندی صنایع خلّاق، محصولات خانگی و صنایع‌دستی» در رفسنجان برگزار و سه ایده برتر و یک ایده خلّاقانه شناخته و معرفی شد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان در این آیین اظهار کرد:  رویداد ملی طراحی و بسته بندی صنایع خلّاق محصولات خانگی و صنایع دستی شهریورماه سال قبل آغاز به کار کرد و در دی‌ماه ضمن رونمایی از پوستر فراخوان ارسال ایده‌های بسته‌بندی هم منتشر و از سراسر کشور از جمله تهران، یزد، کرمان دیگر نقاط ۱۱۰ ایده ارسال شد.

رضا قدیری اناری با اشاره به اینکه نخستین رویداد ملی طراحی و بسته‌بندی صنایع خلّاق محصولات خانگی و صنایع دستی با مشارکت انجمن علوم و فناوری بسته‌بندی ایران، فرمانداری رفسنجان، سپاه، مجتمع مس سرچشمه، مرکز نوآوری شهید ستاری و شرکت همگامان مس برگزار شد، افزود: نیمی از ایده‌ها برای داوری انتخاب شد.

وی خاطرنشان کرد: نگاه به حل مسئله؛ دغدغه مقام معظم رهبری بوده؛ از این رو یکی از چالش‌های کشور نبود بسته‌بندی شکیل و مناسب برای محصولات و تولید در حوزه کشاورزی و صنایع‌دستی بود که دانشگاه باید در حل مسائل کمک می‌کرد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان بیان کرد: در این رویداد ملی بسته‌بندی، دانشگاه خود را با مشارکت ارگان‌ها نشان داده و وحدت بین دانشگاه و سازمان‌های شهرستان به‌خصوص فرمانداری قابل تقدیر است.

قدیری اناری گفت: نگاه ما به رفع مشکلات منطقه باز است و چنانچه ارگان‌ها مشکلی در هر زمینه‌ای داشته باشند به دانشگاه رجوع کنند تا با استفاده از روش‌های علمی راه‌حل‌های مناسبی پیدا شود.

فرماندار رفسنجان هم در آیین اختتامیه رویداد ملی «طراحی، بسته‌بندی صنایع خلّاق، محصولات خانگی و صنایع‌دستی» در محل سالن فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان با اشاره به اینکه بسته‌بندی محصولات صادراتی کشاورزی مانند پسته، گیاهان دارویی، زعفران و سایر محصولات ارزشمند ضعیف است و باید به صورت شکیل بسته‌بندی و در بازار‌های داخلی و خارجی عرضه شوند، گفت: می‌توان تنوع ایجاد کرد تا زمینه صادرات آن‌ها بیش از پیش به کشور‌های خارجی مهیا شود.

حسین رضایی با بیان اینکه رویداد ملی طراحی و بسته‌بندی صنایع خلّاق محصولات با کمک دانشگاه و روش‌های علمی این نهاد در راستای برطرف کردن معضل نبود بسته‌بندی برگزار شد، بیان کرد: با ارتباط‌گیری صنعت با دانشگاه توفیقات خوبی حاصل می‌شود، بنابراین باید تغییر نگرشی در دستگاه‌ها ایجاد شود و برای رفع مسائل مانند آسیب‌های اجتماعی و سایر مسائل محل رجوع به دانشگاه باشد.

وی خاطرنشان کرد: طرح آمایش سرزمینی توسط دانشکده اقتصاد دانشگاه ولی‌عصر رفسنجان در حال تدوین است و باید در سایر مسائل منطقه به دانشگاه‌ها رجوع کرد تا روش‌های علمی متناسب با رفع مسائل داشته باشیم.

۱۱۰ ایده به دبیرخانه رویداد ملی طراحی و بسته‌بندی مشاغل خانگی و صنایع بسته‌بندی رسید

معاون علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان هم بیان کرد: اهمیت موضوع بسته‌بندی مهم است، استراتژی تمایز در بسته‌بندی، مهمترین فاکتوری است که منجر به تمایز محصولات می‌شود؛ بنابراین تنوع در بسته‌بندی محصولات کشاورزی و خانگی امری مهم است.

سیدمحمدرضا حسینی افزود: از ۱۱۰ ایده ارسالی به دبیرخانه رویداد ملی طراحی و بسته‌بندی صنایع خلّاق محصولات خانگی و صنایع دستی ۴۷ ایده به مرحله داوری رسید.

وی تشریح کرد: سه دوره آموزشی عمومی را در فروردین و اوایل اردیبهشت برای صاحبان این ایده‌ها داشتیم؛ همچنین دو دوره تخصصی هم در تاریخ دوم و پنجم اردیبهشت برگزار شد.

معاون علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان خاطرنشان کرد: در نهایت ۱۰ داور پس از برگزاری این دوره‌ها، به صورت حضوری و مجازی از بین ایده‌ها، سه طرح برتر و یک طرح هم به‌عنوان خلّاقانه‌ترین ایده‌ها معرفی‌ کردند.

حسینی تشریح کرد: امیدواریم طرح‌های برتر مورد حمایت شرکت همگامان مس قرار گیرند تا با این اتفاق ایده‌ها مورد حمایت و به مرحله تجاری‌سازی برسند.

رئیس هیئت علمی انجمن علوم و فناوری بسته‌بندی ایران هم اظهار کرد: این انجمن در حوزه‌های آموزشی، مشاوره و پژوهشی در حال فعالیت است.

مصطفی امامی افزود: در بحث آموزشی هم کارگاه‌های جمعی و انفرادی به صورت حضوری و نیز غیرحضوری با عناوین آشنایی مقدماتی بسته‌‌بندی، مواد بسته‌بندی، ماشین‌آلات مؤثر در فرآیند بسته‌بندی و در زمینه‌های موادغذایی، پوشاک، دارویی و ... برگزار می‌شود.

وی بیان کرد: این انجمن تنها مرجع رسمی علمی است که زیرنظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در کشور است.

رئیس هیئت علمی انجمن علوم و فناوری بسته‌بندی ایران با اشاره به اینکه رشته بسته‌بندی در دانشگاه‌های کشور تدریس نمی‌شود، خاطرنشان کرد: امیدواریم با برگزاری نخستین رویداد ملی طراحی و بسته‌بندی مشاغل خانگی و صنایع بسته‌بندی در رفسنجان کمکی به مجموعه آموزشی کشور در راستای برقراری و تدریس رشته بسته‌بندی در دانشگاه‌ها باشد و زیرساخت آن مهیا شود.

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان هم در این آیین ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این رویداد ملی و مهم ملی در رفسنجان که در طراحی و بسته‌بندی مشاغل خانگی و صنایع بسته‌بندی پیشقدم بوده است، ادامه داد: بخش مهم تولیدات، تجاری‌سازی آنهاست و این تجاری‌سازی هم شامل بازاریابی، بازارسازی، برندسازی و بسته‌بندی است.

اعظم علیخانی همچنین پیام مریم جلالی معاون وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری را قرائت کرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • جشنواره چومچه خاتون در شهرستان کوثر برگزار می‌شود
  • بیمه هنرمندان صنایع دستی ابلاغ شد
  • ۱۷۴ هنرمند صنایع‌دستی مازندران بیمه شدند
  • ارسال ۱۱۰ ایده به رویداد ملی «طراحی، بسته‌بندی صنایع خلّاق، محصولات خانگی و صنایع‌دستی»
  • تأیید بیمه تأمین اجتماعی ۱۰۹ هنرمند صنایع دستی در مشهد مقدس
  • سربازان مرزبانی سیستان و بلوچستان آموزش‌های صنایع‌ دستی را فرا می‌گیرند
  • برخورد جدی با تورهای گردشگری غیرمجاز در استان مرکزی
  • تخصیص اعتبارات لازم برای حوزه میراث‌فرهنگی شهرستان گرمی
  • صنایع‌دستی استان کردستان از دریچه دوربین
  • صنایع‌دستی استان کردستان از دریچه دوربین + تصاویر