Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-07@05:21:19 GMT

وضعیت قرمز گرگان در خصوص تولید و تأمین آب شرب

تاریخ انتشار: ۵ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۳۵۴۸۴۴

وضعیت قرمز گرگان در خصوص تولید و تأمین آب شرب

به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، کاهش ریزش‎های جوی طی یک سال گذشته شرایط نامناسبی را برای سفره‎های زیرزمینی و آورد رودخانه‎ها ایجاد کرده است.

براساس گفته کارشناسان طی ۴۰ سال اخیر امسال جزو کم بارش‌ترین سال‎های بارندگی در استان و کشور محسوب می‎شود، آورد رودخانه‎ها به طور میانگین ۶۰ درصد کاهش یافته است از سویی اردیبهشت سال گذشته ۱۲۸ کیلومتر مربع مساحت برف در استان داشتیم اما امسال در مقابل وضعیت مشابه در سال گذشته این رقم به صفر رسیده است و این فاجعه‎ای بزرگ برای چشمه‎سارهای ما محسوب می‎شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با تمام این تفاسیر آن چه در تابستان سال جاری و البته طول سال اهمیت دارد این است که وضعیت آب در کشور و گلستان اصلأ مناسب نیست و در صورت عدم رعایت الگوی مصرف با چالش‎های جدی در حوزه آبرسانی مواجه خواهیم شد،در همین رابطه و برای آگاهی بیشتر از وضعیت آبرسانی استان گفتگویی با بهزاد هرمزی مدیر عامل آب و فاضلاب گلستان انجام شده است که در زیر می‌خوانید.

*فقیر شدن سفره‎های زیرزمینی در گلستان

فارس: با توجه به کاهش ریزش‎های جوی وضعیت سفره‎های زیرزمینی را چگونه ارزیابی می‎کنید؟

هرمزی: به دلیل کاهش بارندگی برداشت‎ها از سفره‎های زیرزمینی بسیار زیاد شده است این‌امر موجب فقیر شدن سفره‎های زیرزمینی می‎شود در واقع تغییر کمیت و کیفیت در آب‎های زیرزمینی بسیار مشهود است چرا که تمام مصارف ما در تمام حوزه‎ها وابسته به آب‎های زیرزمینی است از سویی ۲/۵ میلیارد متر مکعب استعداد آب قابلیت تجدیدپذیر در استان داریم، یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون متر مکعب از آب‎های زیر زمینی و یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون متر مکعب از آب‎های سطحی است که تمام مصارف آب شرب وابسته به منابع آب‎های زیرزمینی می‎باشد، ۳۵ هزار حلقه چاه در این حوزه حفر شده است که فقط ۶۰۰ حلقه در حوزه آب شرب است و این به آن معناست که در حوزه آب شرب به شدت در مضیقه و تنگنا قرار داریم.

*۹۹ درصد آب مصرفی شرب وابسته به چاه‌ها و آب‎های زیرزمینی است/کشاورزی بیشترین بخش مصرف‌کننده آب

فارس: مصرف آب شرب و مصرف در بخش کشاورزی با هم مطابقت دارد آیا این‌امر مشکلی در خصوص آبرسانی در سطح شهر ایجاد نمی‎کند؟

هرمزی: در زمان کشاورزی ۳۵ هزار حلقه چاه مجاز و غیرمجاز شروع به برداشت از آب‎های زیرزمینی می‎کنند از سویی باید حداکثر نیاز آب شرب مردم در روستاها و شهرها تأمین شود که این امر نیز منجر به افت سطح سفره‎های زیرزمینی می‎شود و دبی چاه‌ها به شدت کاهش پیدا می‎کند، از یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون متر مکعب پتانسیل آب‎های زیرزمینی تنها ۱۴۵ میلیون متر مکعب برای آب شرب استفاده می‎شود و از یک‌میلیارد و ۲۵۰ میلیون متر مکعب آب سطحی فقط از رودخانه «زیارت» در حد ۵۰ لیتر بر ثانیه برای آب شرب استفاده میشود، بیش از ۹۹ درصد آب مصرفی شرب وابسته به چاه‌ها و آب‎های زیرزمینی است با وجود ۱۱ هزار حلقه چاه غیرمجاز نیز سفره‎های زیرزمینی با وضعیت بدی مواجه می‎شوند تنها هفت درصد از آب در اختیار مجموعه آب و فاضلاب قرار دارد در حالی که ۸۸ درصد در اختیار کشاورزی و حدود سه درصد در حوزه صنعت مصرف می‎شود.

*تنها ۳۲ درصد تولید آب در گرگان وجود دارد/ با وارد شدن سدها به مدار می‎توان به تولید و تأمین آب امیدوار بود

فارس: چرا از ظرفیت سدها برای تأمین آب در سطح استان استفاده نمی‎شود؟

هرمزی: در سال‎های گذشته می‎بایست پروژه‎های ایجاد سد در استان انجام می‎شد که البته پیگیری‎های لازم در شرکت آب و منطقه انجام و کارهای اجرایی  سد «نرماب» و «چهل‌چای» به اتمام رسید و امیدواریم آبگیری این دو سد انجام شود اما هنوز بحث تصفیه‌خانه و خط انتقال آب سد «نرماب» باقی مانده است می‎توان با این اقدام در تأمین آب شرق استان امیدوار بود از طرفی با اجرای سد «شصتکلاته» در سال جاری می‎توان بخشی از نیاز آب شهری گرگان‌ را تأمین کنیم.

با این وجود نیاز آب شهری گرگان بیش از این است در سال جاری و در پیک یک‌هزار و ۷۵۰ لیتر بر ثانیه برای تأمین آب شرب در گرگان آب نیاز داریم اما ۴۵۰ لیتر کمبود تولید وجود دارد تنها ۳۲ درصد تولید آب داریم اگر سد «شصت‌کلاته» وارد مدار شود حدود ۲۵۰ لیتر بر ثانیه نیاز آبی گرگان را پوشش خواهد داد با این وجود یکی از مباحثی که برای تولید آب به ان فکر می‎شود بحث شیرین کردن آب دریاست.

فارس: وضعیت مصرف آب در بخش خانگی در استان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

هرمزی: واقعیت این است بین میزان نیاز استاندارد و میزان آبی که برای مصرف در اختیار است فاصله زیادی وجود دارد با این وجود در تمام مسائل نیاز داریم مصرف خود را بهینه کنیم در کشور ما مصرف آب نسبت به سایر کشورها بالاست الگوی مصرف در استان ۱۵ مترمکعب به ازای هر خانواده در هر ماه است، پنج درصد از مشترکین ما مصرف ندارند ۹ درصد بین یک تا پنج مترمکعب مصرف می‎کنند که این افراد شامل معافیت کامل از پرداخت حق آبونمان هستند این‌گروه دو درصد از آب تولیدی را مصرف می‌کنند.

۳۸ درصد مشترکین بین ۵ تا ۱۵ مترمکعب و در حد استاندارد از آب استفاده و در واقع ۳۲ درصد آب تولیدی را مصرف می‎کنند و مصرف ۱۵ تا ۳۵ متر مکعب را ۳۸ درصد از مشترکین تشکیل می‎دهند که جزو گروه پر مصرف هستند و ۵۰ درصد از آب تولیدی را مصرف می‎کنند ۹ درصد از مشترکین هم بیش از ۳۰ مترمکعب از  آب استفاده و ۱۷ درصد از آب تولیدی را مصرف می‎کنند، مشترکین خانگی آب ۹۲ درصد و هشت درصد مشترکین غیر خانگی را در گلستان تشکیل می‎دهند بنابراین رکن اصلی در صرفه‌جویی رعایت الگوی مصرف در خانواده‌ها است.

فارس: چند درصد از مشترکین خانگی آب در  گرگان از فاضلاب استفاده می‎کنند؟

هرمزی: با توجه به اقداماتی که صورت گرفته خط دوم لوله فاضلاب شهر گرگان در مدار بهره‎برداری وارد شده است و ۵۰ درصد از مردم گرگان می‎توانند مشترک باشند اما به دلیل آن‎که مسیر استعلامات کمی وقت گیر است یا ملک برخی افراد مشکل وجود دارد مردم کمتر این امر استقبال می‎کنند.

انتهای پیام/۸۳۰۱۷

 

 

منبع: فارس

کلیدواژه: آب شرب تأمین کمبود تولید گلستان سد فاضلاب خانگی سفره های زیرزمینی کاهش ریزش های جوی مدیر عامل آبفا آبفا گلستان مشترکین خانگی فاضلاب بهره برداری آب تولیدی را مصرف می کنند سفره های زیرزمینی آب های زیرزمینی درصد از مشترکین درصد از آب تأمین آب نیاز آب آب شرب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۵۴۸۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اثربخشی مراتع در تولید گوشت قرمز

به گزارش خبرگزاری مهر، عباسعلی نوبخت، رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور و معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: برای مشارکت موفق مردم در بهره‌برداری و حفاظت از منابع طبیعی، توجه توأمان به سه مؤلفه طبیعت، اقتصاد و امور اجتماعی ضروری است.

وی به وسعت نزدیک به ۸۳ میلیون هکتاری مراتع کشور و ظرفیت‌های آشکار و نهان آن اشاره و اظهار کرد: به طور دقیق باید مشخص شود که مراتع چه توانمندی‌هایی در زمینه حفظ ذخایر ژنتیکی، تولید علوفه و تولید گوشت قرمز و دیگر اثربخشی‌ها دارند.

وی ادامه داد: با تشکیل و توسعه تعاونی‌های مرتعداری، امر مدیریت و بهره‌برداری مراتع در قالب طرح‌های مرتعداری به ذی‌نفعان حقیقی (دامداران، ساکنان و بومیان) احاله می‌شود و در این صورت است که خود مردم با انجام بذرکاری، اقدامات بیومکانیکی و به ویژه بیولوژیک، شروع به غنی‌سازی و تقویت ظرفیت مراتع می‌کنند.

نوبخت خاطرنشان کرد: دفتر آموزش و ترویج باید با برگزاری کارگاه‌های آموزشی برای مرتع داران و روستاییان فعالیت خود را از جنبه تسهیلگری افزایش دهد.

رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، مدیریت درست عرصه‌های منابع طبیعی را مدیریت از پایین به بالا در هرم مدیریت برشمرد و با تاکید بر اجرای منطقه‌ای شیوه‌نامه‌ها و شرح خدمات طرح‌های منابع طبیعی بخصوص مرتعداری افزود: برای مردمی‌سازی درست، ما ناگزیریم برای شیوه‌نامه‌ها و شرح خدمات طرح‌ها به صورت منطقه‌ای عمل کنیم یعنی این انتظار نیست که مثلاً در کل سطوح مرتع کشور به یکباره اجرا شود.

‌بنا بر این گزارش، تا انتهای سال ۱۴۰۲ و در راستای مردمی‌سازی طرح‌های منابع طبیعی در سطح کشور، ۲۰ صندوق ملی منابع طبیعی، ۱۲۰ اتحادیه استانی و ۴۲۵ تعاونی فراگیر در ۴۰۰ سامانه عرفی تشکیل شده که حدود ۱۰۰ هزار خانوار بهره‌بردار را تحت پوشش قرار می‌دهند.

کد خبر 6098031

دیگر خبرها

  • هوای اصفهان ناسالم است/ کاشان در وضعیت قرمز آلودگی
  • افزایش چشمگیر مصرف انرژی‌های تجدیدپذیر در جهان
  • گلایه تولیدکنندگان از کمبود نقدینگی و تأخیر بسیار بانک مرکزی در تخصیص ارز/ سیاست‌هایی که در حال متوقف کردن تولید است/ خودتحریمی، بدتر از تحریم خارجی است
  • گلایه تولیدکنندگان از کمبود نقدینگی و تأخیر بسیار زیاد بانک مرکزی در تخصیص ارز/ سیاست‌هایی که در حال متوقف کردن تولید است/ خودتحریمی بدتر از تحریم خارجی است
  • گلایه تولیدکنندگان از کمبود نقدینگی و تأخیر بسیار زیاد بانک مرکزی در تخصیص ارز/ سیاست‌هایی که در حال متوقف کردن تولید است/ خودتحریمی در کشور بدتر از تحریم خارجی است
  • تولید سلنیوم آلی و رقیق‌کننده اسپرم با مصرف دامی در کشور
  • ریزش ۷۹ درصدی تورم تولید/کاهش تورم مصرف‌کننده ادامه دارد؟
  • اثربخشی مراتع در تولید گوشت قرمز
  • کارت قرمز به جای تشویق به نجات جان! اخراج بازیکن به خاطر درخواست کمک برای هوادار بیمار
  • امنیت انرژی ایران در گرو استفاده صحیح مصرف کنندگان گاز