Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@14:59:47 GMT

پمپ آب چاه‌های کشاورزی دشت هراز روشن شدند

تاریخ انتشار: ۵ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۳۵۷۸۵۷

پمپ آب چاه‌های کشاورزی دشت هراز روشن شدند

مشاهدات خبرنگار ایرنا و اظهارات کارشناسان جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقه ای  مازندران نشان می دهد که نوبت دهی آب رودخانه ها هم از سوی شرکت آب منطقه ای  در حال انجام است ، اما به دلیل کاهش روان آب رودخانه ها این مقدار آب پاسخگوی نیاز شالیزارها نیست ، با این که فاصله  نوبت رها سازی آب در رودخانه های مختلف استان ۲ برابر شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طبق آمار رسمی جهاد کشاورزی مازندران از ۲۱۵هزار هکتار اراضی کشاورزی که امسال در استان زیر کشت برنج رفته است  ۱۱۰ هزار هکتار آن در دشت هراز واقع است که آب این دشت بزرگ از طریق رودخانه هراز تامین می شود.

شالیزارهای دشت هراز هم اکنون در مرحله خوشه بندی قرار دارند، مرحله ای که بر اساس کارشناسی نیاز آبی گیاه برنج از حساسیت بالایی برخوردار است تا شیره دانه برنج بدرستی شکل بگیرد. در این مرحله اگر آب به اندازه کافی به گیاه نرسد ، با توجه به گرمای حدود ۴۰ درجه ای هوا ، تنش خشکی زمین سبب پوکی دانه می شود.

اگرچه هشدار کمبود آب در شرق مازندران از ابتدای سال جاری از سوی شرکت آب منطقه ای و سازمان جهاد کشاورزی  برای جایگزینی کشت برنج داده شده بود ، اما شالیکاران  مناطق مرکزی به دلیل شرایط زمین چاره ای جزء کشت برنج ندارند و تامین آب همواره برای شالیزارها دغدغه جدی آنان است.

در حال حاضر به دلیل کاهش آب سطحی رودخانه ها فاصله زمانی نوبت بندی آب در رودخانه ها نیز بیشتر شده است و کشاورزان با مشکل جدی کمبود آب مواجه هستند.

خطر جدی کاهش محصول برنج در دشت هراز 

مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران ضمن تایید کمبود آب و تنش خشکسالی در شالیزارهای منطقه مرکزی مازندران گفت: در حالی با کمبود  آب سطحی مواجه هستیم که گیاه برنج در مرحله حساس رویشی یعنی خوشه بندی قرار دارد و شالیکاران حتما باید نسبت به آبیاری شالیزارها اقدام کنند.

خلیل حقیقی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اظهار این که در این مرحله از رشد گیاه آب باید پای بوته برنج باشد تا شیره دانه پوک نشود، اضافه کرد: اگر کشاورزان در این مرحله کم توجهی کنند ،با خطر جدی کاهش محصول مواجه خواهند شد.

وی با اظهار این که تقریبا تمامی کشاورزان منطقه حداقل یک حلقه چاه نیمه عمیق داخل زمین شالیزاریشان دارند ، ابراز امیدواری کرد که بتوانند با بهره گیری از آب های زیرزمینی تنش خشکسالی ناشی از کمبود روان آب های رودخانه ای را به حداقل برسانند.

این کارشناس کشاورزی برنجکاری اظهار داشت : کارشناسان مراکز خدمات کشاورزی مناطق مختلف استان آماده هر گونه کمک کارشناسی به شالیکاران هستند و از سوی دیگر با هماهنگی مدیران جهاد کشاورزی شهرستان ها با شرکت فرآورده های نفتی ،سوخت چاه های کشاورزی نیز بر اساس مقررات به اندازه کافی تهیه و تامین شده است.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران بر لزوم همکاری همه کشاورزان در شرایط کم آبی تاکید کرد و گفت : به طوریقین با مصرف بهینه آب کشاورزی که نیاز آب دشت هراز تقریبا تا ۲۰ روز آینده است، می توانیم بدون خسارت از این تنش خشکسالی گذر کنیم.

مازندران با تولید بیش از ۹۵۰ هزار تن برنج سفید ،۴۲درصد برنج مورد نیاز کشور را تامین می کند.

کاهش ۵۶درصدی دبی آب رودخانه‌ها 

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای مازندران هم با تایید بروز کمبود آب همه مناطق استان حتی در دشت هراز  گفت :طبق بررسی های آماری آبدهی رودخانه های مازندران در خرداد ماه تا ۵۶درصد نسبت به خرداد ماه سال گذشته کاهش یافته است.

دکتر محمد ابراهیم یخشکی با بیان این که دبی روان آب هفت رودخانه مهم چشمه کیله ، چالوس ، هراز ، تالار ، بابلرود ، تجن  و نکا رورد  در خرداد ماه بشدت کاهش یافت است ، افزود:  دبی آب حتی در رودخانه هراز که به عنوان حوزه آبریز دشت هراز محسوب می شود نیز حدود ۶۲درصد نسبت به خرداد سال گذشته کمتر نشان می دهد.

یخکشی  با بیان اینکه نوبت دهی آب رودخانه های مازندران با فاصله بیشتری در حال انجام است، بیان داشت:  در حال حاضر تامین آب اراضی پایین دست شهرستان های مرکزی واقع در دشت هراز مورد توجه بیشتری است.
وی با درخواست از کشاورزان برای مدیریت  آب و همکاری با یکدیگر برای پشت سرگذاشتن مشکل ، گفت : بررسی وضعیت منابع آب سطحی در خرداد ماه امسال نشان می دهد که متوسط بارندگی حوزه آبریز رودخانه های مازندران ۲۳ میلی متر و حجم ریزش معادل آن ۶۱ میلیون متر مکعب بوده است که که در مقایسه با خرداد سال گذشته  ۳۰۱ درصد افزایش داشته ، اما برآورد حجم آبدهی هفت رودخانه مهم استان در خرداد ماه امسال ۱۸۱ میلیون متر مکعب است که ۵۶ درصد کمتر از خرداد ماه سال گذشته است. 

مدیر عامل آب منطقه ای مازندران میزان بارندگی تجمعی حوضه آبریز رودخانه های مازندران در سال آبی جاری یعنی از مهر ماه سال گذشته تا خرداد ماه سال جاری را  ۴۴۹ میلی متر و حجم ریزش آن را معادل ۱۱ هزار و ۷۲۷ میلیون متر مکعب عنوان کرد و توضیح  داد : این مقدار در مقایسه با مدت مشابه سال آبی گذشته ۲۷ درصد کاهش نشان می دهد. همچنین  برآورد آبدهی هفت رودخانه مهم استان نیز در سال آبی جاری یکهزار و ۸۰۴ میلیون متر مکعب است که نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته ۴۵درصد کاهش نشان می دهد.

یخکشی تصریح کرد: طبق بررسی های شرکت آب منطقه ای مازندران میزان بارندگی تجمعی در فصل زراعی جاری یعنی از فروردین تا پایان خرداد امسال در حوزه رودخانه ای استان ۹۹ میلی متر و حجم ریزش آن معادل ۲ هزار و ۵۸۷ میلیون متر مکعب بوده است که نسبت به مدت مشابه سال زراعی گذشته ۳۸ درصد کاهش نشان می دهد.

وی برآورد حجم آبدهی هفت رودخانه مهم استان در فصل زراعی جاری را نیز ۶۴۴میلیون متر مکعب  عنوان کرد و گفت: این مقدار  نسبت به سال زراعی گذشته ۵۹ درصد کاهش نشان می دهد

یخکشی نیاز آب سطحی کشاورزی مازندران را ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب عنوان کرد و افزود : این در حالی ست که کمتر از ۷۰۰ میلیون متر مکعب روان آب تحت مدیریت است.

مازندران بیش از پنج میلیارد متر مکعب آب سطحی دارد که بیش از سه میلیارد متر مکعب آن سر ریز شده به دریا می ریزد.

برچسب‌ها ساری مازندران خشکسالی برنج شرکت آب منطقه ای

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ساری مازندران خشکسالی ساری مازندران خشکسالی برنج شرکت آب منطقه ای رودخانه های مازندران درصد کاهش نشان می دهد کشاورزی مازندران شرکت آب منطقه ای میلیون متر مکعب آب رودخانه ها جهاد کشاورزی خرداد ماه دشت هراز سال گذشته کمبود آب روان آب ماه سال آب سطحی سال آبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۵۷۸۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاهش ۸۳۰ میلیون دلاری ارزبری برنج طی یکسال گذشته/ برنج ایرانی ۹ درصد ارزان شد

به گزارش قدس آنلاین، برنج بعد از گندم جز محصولات استراتژیک و اساسی کشور است که سالانه بخشی از آن از محل واردات تامین می شود که طبق آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران با کاهش ۶۶۰هزار تنی واردات این محصول؛ ارزبری آن در یک‌سال اخیر ۸۳۰ میلیون دلار کمتر شده است.

طبق آمارهای موجود میزان برنج مصرفی کشور بین ۳.۴ تا ۳.۶ میلیون تن برآورد می‌شود. بنابراین اگر سالانه بین ۲.۳ تا ۲.۵ میلیون تن برنج در کشور تولید شود کسری این محصول بین ۸۰۰ هزار تا یک میلیون تن در سال است که از محل واردات تامین می شود.

از آنجایی که ایران خود یکی از تولیدکنندگان برنج در دنیا است بخشی از این محصول سالانه از محل تولید داخل و بخشی از محل واردات تامین می‌شود تا بازار داخلی با کسری روبه‌رو نشود.

طی سال‌ های اخیر دولت برای حمایت از برنج داخلی و تولیدکنندگان ایرانی اقدام به ایجاد ممنوعیت واردات در محدوده فصل برداشت (مرداد تا آذرماه هر سال) می‌کرد اما سال گذشته با توجه به وفور برنج ایرانی در بازار، ممنوعیت مقطعی واردات نیز مشکلی در بازار این محصول ایجاد نکرد و بازار در آرامش سپری شد زیرا حجم تولید و واردات به حدی بود که علاوه بر وفور برنج در بازار، کاهش قیمت برنج ایرانی نسبت به سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ را در پی داشت.

براساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، سال گذشته یک‌ میلیون و ۱۱۷هزار تن برنج به ارزش یک‌ میلیارد و ۳۰۵ میلیون و ۹۸۵ هزار دلار وارد کشور شد، این درحالی است که در همین بازه زمانی در سال ۱۴۰۱ چیزی حدود یک‌ میلیون و ۷۸۰هزار تن از این کالای اساسی به ارزشی بالغ بر دو میلیارد و ۱۳۷میلیون دلار وارد کشور شده بود. بنابراین واردات برنج طی یک‌سال اخیر با کاهش ۳۷ درصدی به لحاظ وزنی و کاهش۴۰ درصدی به لحاظ ارزشی روبرو بوده است.

بنابراین با کاهش ۶۶۰هزار تنی واردات این محصول ارزبری آن در یک‌سال اخیر ۸۳۰ میلیون دلار کمتر شده است.

طی این مدت به ترتیب ۶۷۳هزار و ۹۴۲ تن برنج به ارزش ۷۷۰میلیون و ۹۳۲هزار دلار از مبدا هند، ۳۳۶هزار و ۵۷۵ تن برنج به ارزش ۴۱۰میلیون و ۸۴۱هزار دلار از مبدا پاکستان، ۷۱هزار و ۶۷۸ تن برنج به ارزش ۸۰میلیون و ۲۰۹هزار دلار از مبدا امارات، ۳۳هزار و ۴۳۴ تن برنج به ارزش ۴۲میلیون و ۴۴۰هزار دلار از مبدا مناطق آزاد و ویژه و درمجموع یک هزارو ۴۸۸ تن برنج به ارزش یک‌ میلیون و ۵۶۳ هزار دلار برنج از مبدا سه کشور تایلند، تایوان و عراق به کشورمان وارد شده است.

با توجه به وضعیت اقتصادی کشور حمایت های دولت سیزدهم و اقدامات وزارت جهاد کشاورزی از تولید و تولید کنندگان داخلی باعث شده که با افزایش تولید برنج و مدیریت بازار داخلی ارز کمتری از کشور خارج شود.

وضعیت فعلی تولید داخلی و واردات برنج نیز بیانگرآن است که با مدیریت بازار همچون سال گذشته مشکلی در بازار برنج نداشته باشیم و این محصول با قیمت های مناسب به دست مصرف کنندگان برسد.

طبق گزارش مرکز آمار، متوسط قیمت برنج ایرانی در فروردین ماه امسال ۹ درصد پایین‌تر از قیمت سال گذشته بوده است. بنابراین با وجود کاهش چشمگیر واردات برنج، با مدیریت مناسبی که در بازار انجام شده، قیمت‌ها نزولی هم شده است.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • شناسایی ۱۰۰ نقطه مازندران برای ساخت نیروگاه برق آبی
  • ساخت ۱۳ نیروگاه برقابی در مازندران
  • کاهش ۸۳۰ میلیون دلاری ارزبری برنج طی یکسال گذشته/ برنج ایرانی ۹ درصد ارزان شد
  • ۱۳ نیروگاه برق‌آبی در مازندران ساخته می‌شود
  • تخصیص ۵۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای سدهای مازندران
  • کاشت برنج به سبک مکانیزه در روستای کیامحله جویبار + فیلم
  • کشت مکانیزه ۷۵ درصد از اراضی شالیزاری شفت
  • تنها پل چوبی روستای شورکش بر اثر باران سیل آسا تخریب شد + فیلم
  • شرنگ شیرابه در کام خزر
  • شرنگ شیرابه در کام خزر/ میلیون‌ها مسافر به شوق شنا از راه می‌رسند