Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-27@12:42:27 GMT

اجلاس سران اتحادیه اروپایی و مناسبات با مسکو

تاریخ انتشار: ۶ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۳۶۵۷۸۲

اجلاس سران اتحادیه اروپایی و مناسبات با مسکو

در شرایطی که این اجلاس دو روزه با دستورکار اصلی بررسی مناسبات بروکسل - مسکو با زمینه‌سازی‌ها و مقدمات فراوانی تدارک شده تا نگرانی‌های امنیتی و دل‌مشغولی‌های سیاسی،  اقتصادی و اجتماعی اروپا نسبت به روسیه را بررسی و در مقام کاهش تنش‌ها در اروپا برآید، اظهارات برخی مقامات و رهبران کشورهای اصلی و تاثیرگذار عضو اتحادیه اروپایی برای زمینه‌سازی ایجاد نوعی تعامل با روسیه، فارغ از مناسبات مسکو - واشنگتن، ملاحظات قابل توجهی در اروپا ایجاد کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پنجشنبه گذشته، «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان که در شرف اتمام دوران صدارت عظمایی خود پس از نزدیک به دو دهه حکمرانی در آلمان است، در جمع نمایندگان مجلس این کشور خاطرنشان کرد که اتحادیه اروپایی باید به نوعی ارتباط مستقیم با روسیه و «ولادیمیر پوتین» رییس‌جمهور آن کشور به منظور ایجاد مکانیزم پاسخگویی مشترک به "تحریکات"و "حملات سایبری" مسکو دست یابد. به گفته مرکل، تنها کافی نیست که رییس‌جمهور آمریکا با رییس‌جمهور روسیه گفت‌وگو کند، هرچند اروپا و آلمان از این گفت‌وگوها استقبال می‌کنند، لیکن اتحادیه اروپایی باید "نوع دیگر" و "متفاوتی" برای کانال گفت‌وگوهای خود با مسکو را تدارک کند.

سران اتحادیه اروپایی که موضوع روابط با روسیه را در دستورکار اصلی اجلاس جاری خود در بروکسل دارند، در تلاش هستند که گفت‌وگوها با روسیه در مسیری مشخص و مستقیماً با شخص پوتین برقرار باشد. در این اجلاس که یک هفته پس از دیدار بایدن - پوتین در ژنو برگزار شد، مرکل به همراه «امانوئل ماکرون» رییس‌جمهور فرانسه معتقدند که فراهم‌سازی مقدمات گفت‌وگو با پوتین لازم و ضروری است تا از این رهگذر موضوعات اساسی در چارچوب منافع اتحادیه اروپایی بتواند مورد بحث و بررسی قرار گیرد؛ ضمن آنکه مرکل در خصوص موضوعات اصلی مورد بحث با روسیه بر این اعتقاد است که علاوه بر مسائل مربوط به حوزه "صلح و امنیت اروپا"، اوضاع متشنج در لیبی، شرایط حاکم در سوریه و تحولات مربوط به حمایت و حفاظت از محیط زیست باید در اولویت بحث‌های دوجانبه قرار گیرد.

صدراعظم آلمان در اظهارات خود که در "بوند ستاگ" ابراز می‌شد به موضوع همسایگی اروپا با اوکراین و بلاروس به‌ عنوان تحولاتی که روسیه باید نسبت به رفتار خود در این حوزه‌ها پاسخگو باشد، اشاره کرد. از زمان الحاق جزیره کریمه به روسیه و آغاز درگیری‌ها و جنگ در اوکراین از سال ۲۰۱۴، روابط اتحادیه اروپایی با مسکو به شدت رو به وخامت نهاده و اتحادیه اروپایی در قبال عملکرد روسیه، تحریم‌های سختی را علیه این کشور به اجرا درآورده که روس‌ها نیز دست به اقدام متقابل زده و شرکت‌ها و شخصیت‌های اروپایی را در لیست تحریمی خود قرار داده‌اند. از آن زمان تاکنون هیچ گونه دیدار و تماسی رسمی بین دو طرف صورت نگرفته است.

اتحادیه اروپایی و به خصوص «جوسپ بورل» نماینده عالی سیاست خارجی و امنیتی مشترک اروپا بر این اعتقاد هستند که پوتین، رییس‌جمهور روسیه از گفت‌وگوی مستقیم با اتحادیه اروپایی اجتناب می‌کند و ترجیح می‌دهد به هدف ایجاد افتراق در مجموعه اروپا، طرف‌های مورد نظر خود از جمع کشورهای اروپایی را به صورت دوجانبه انتخاب و با آنها گفت‌وگو کند؛ بنابراین چارچوب طرح و راهبرد تهیه شده توسط وی پس از سفر "حقارت‌آمیزش"  به مسکو مبتنی بر ضرورت پاسخگویی "سخت" و هماهنگ اتحادیه اروپایی و کشورهای عضو به فعالیت‌های "ناپسند" روسیه بوده و از اعضا خواسته شده است نظرات خود را در مورد روش‌هایی برای اتخاذ تحریم‌های "اضافی"، "مناسب" و "موثر" در قبال رفتارهای "بی‌ثبات‌کننده" مسکو ارائه دهند.

از طرف دیگر، مکرون، رییس‌جمهور فرانسه در بدو ورود به بروکسل در آستانه برگزاری اجلاس سران اتحادیه اروپایی، خاطرنشان ساخت که بحث و گفت‌وگو با روسیه برای ثبات اروپا لازم است اما این گفت‌وگوی "جاه‌طلبانه" و "مطالبه‌گرانه" باید به گونه ‌ای باشد که باعث واگذاری و عبور از ارزش‌های اروپا نباشد.

لازم به یادآوری است که "ارزش‌های" اروپایی که رییس‌جمهور فرانسه از آنها به عنوان خط قرمز روابط اروپا در مقابل روسیه یاد می‌کند، از جمله چالش‌هایی است که نه تنها برای روس‌ها غیر قابل قبول، بلکه در اروپا نیز مورد منازعه تفکرات مختلف در کشورهای عضو اتحادیه است. در درجه اول، نگاه اروپا به روسیه از منظر کشوری که ناقض حقوق‌بشر در موضوعاتی همچون ناراضیان روسی و در راس آن‌ها «ناوالنی» است، نگاه می‌کند. در حالی که مقامات مسکو این راهبرد اروپا و غرب را به نوعی دخالت در امور داخلی روسیه و تلاش برای تاثیرگذاری در روند زمام‌داری این کشور تلقی می‌کنند.

از طرف دیگر، کشورهای عضو اتحادیه اروپایی، به خصوص کشورهای اروپای شرقی سابق از دیدگاه مسائل امنیتی همواره روسیه را خطری جدی برای امنیت و آینده سیاسی خود تلقی می‌کنند و از این منظر با دیدگاه "مداراگرانه‌تر" برخی سران کشورهای اروپایی از جمله فرانسه و آلمان در موضوع ایجاد کانال گفت‌وگو با روسیه همراهی چندانی ندارند.

از طرفی، فقدان سیاست خارجی و امنیتی مشترک و مورد اجماع در بین اعضای اتحادیه اروپایی در قبال روسیه و اصولاً بسیاری از تحولات بین‌المللی، عاملی است که پوتین و روسیه با اشراف به آن، درصدد بهره‌برداری و تاثیرگذاری بر روندهای تصمیم‌گیری در مجموعه اروپا است. ضمن آنکه وابستگی بی‌چون و چرای اروپا به انرژی نفت و گاز روسیه و به‌خصوص در پی ایجاد خط لوله گازی "نورد استریم۲" بین آلمان و روسیه که سیاست ‌های ادعایی اتحادیه اروپایی برای تنوع‌بخشی به منابع متعدد انرژی و کاهش وابستگی به روسیه را دچار مشکل اساسی کرده است، نوع تعامل جمعی با روسیه در اروپا به مشکل برخورده است.

البته در این بین فضای جدید تخاصم و تنش‌ها بین آمریکا با چین و روسیه و تلاش‌هایی که واشنگتن برای مقابله با سرعت پیشرفت اقتصادی و نظامی چین در آستانه تبدیل شدن به یک وزنه سیاسی تراز اول برای پکن، به عمل می‌آورد، نوعی کنار زدن و فراموشی اروپا در مسیر راهبرد آمریکا در قبال روسیه و چین تلقی شده و این دو کشور با آسودگی خاطر بیشتری نسبت به فقدان اجماع و توانایی لازم در اروپا و به طور کلی در جبهه غرب برای محاسبه به عنوان یک "هم‌آورد" و رقیب قابل توجه در کنار یکدیگر، به مقابله با آمریکا مشغول هستند.

در هر حال، اجلاس سران اتحادیه اروپایی در بروکسل همانند تمامی اجلاس‌های گذشته این مجموعه ماهیتاً و به دلیل افتراق منافع ملی، در وضعیتی قرار ندارد که بتواند به منازعات اروپا و روسیه و در ادامه آن با چین، شکل راهبردی مشخصی برای کسب منافع اروپا بدهد؛ ضمن آنکه وجود تضاد منافع و دل‌مشغولی‌های مختلفی که در کشورهای اروپای شرقی سابق عضو فعلی اتحادیه اروپایی در قبال مسکو و نتیجتا تمایل و گرایش بیشتر آنها به سمت واشنگتن نسبت به سایر اعضای اتحادیه اروپایی همچون آلمان و فرانسه مشاهد می‌شود، معضلی است که اتحادیه اروپایی به تنهایی قادر به فائق آمدن بر آنها از رهگذر برگزاری اجلاس‌های سران نیست. 

*مدیرکل پیشین اروپای وزارت امور خارجه

برچسب‌ها آنگلا مرکل مسکو روسیه فرانسه امانوئل ماکرون چین ولادیمیر پوتین ایالات متحده آمریکا آلمان بروکسل

منبع: ایرنا

کلیدواژه: آنگلا مرکل مسکو روسیه آنگلا مرکل مسکو روسیه فرانسه امانوئل ماکرون چین ولادیمیر پوتین ایالات متحده آمریکا آلمان بروکسل سران اتحادیه اروپایی رییس جمهور گفت وگو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۶۵۷۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ادامه جنگ اوکراین در سایه تحریم و تهدید روسیه

به گزارش جماران، رویترز در گزارشی با استناد به اطلاعاتی که از منابع نزدیک به اتحادیه اروپا دریافت کرده از تصمیم بروکسل برای وضع تحریم‌های تازه علیه روسیه خبر داده است.

بنا به این گزارش، هدف تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا علیه مسکو، برخی نفتکش‌ها و نیز کشتی‌هایی است که کمک‌های تسلیحاتی کره‌شمالی برای روسیه را حمل می‌کنند.

کشتی‌های حامل تجهیزات نظامی کره شمالی به روسیه از این پس هدف تحریم‌های اتحادیه اروپا قرار خواهند گرفت.

کشورهای غربی کره شمالی را متهم کرده‌اند که با ارسال سلاح و مهمات به روسیه، به تقویت ماشین جنگی این کشور علیه اوکراین کمک می‌کند.

از سوی دیگر، اتحادیه اروپا قصد دارد در بسته جدید مجازات‌های اقتصادی علیه مسکو، نفتکش‌هایی که نفت روسیه را خارج از محدوده قیمت تعیین‌شده توسط گروه ۷ جابجا می‌کنند، تحت تحریم قرار دهد.

کمیسیون اتحادیه اروپا در حال نهایی کردن چهاردهمین بسته تحریم‌ها علیه مسکو به دلیل تهاجم نظامی ارتش روسیه به اوکراین است.

به گزارش رویترز، جنگ در اوکراین به رغم آنکه کی‌یف به شدت نیازمند سلاح و مهمات برای مقابله با تهاجم ارتش روسیه است به نوعی گره‌ خورده و هیچ یک از طرفین قادر به کسب دستاوردهای قابل توجه در زمینه پیش‌روی نظامی و تصرف سرزمین‌های بیشتر نیستند.

از سوی دیگر، قدرت‌های غربی همواره از کمک‌های تسلیحاتی کره‌شمالی به روسیه ابراز نگرانی کرده و می گویند که پیونگ‌یانگ موشک‌های بالستیک و مهمات در اختیار مسکو قرار می‌دهد.

آمریکا در ماه فوریه اعلام کرد که کره شمالی از سپتامبر به این سو بیش از ۱۰ هزار کانتینر مهمات و تجهیزات مرتبط را تحویل روس‌ها داده است.

کمیسیون اروپا همچنین به دنبال اعمال تحریم علیه نفتکش‌های به اصطلاح «ناوگان سایه» است که نفت روسیه را خارج از محدوده قیمت گذاری گروه ۷ جابجا می‌کنند.

رویترز در ادامه به سندی اشاره می‌کند که نشان می‌دهد تحریم‌هایی از سوی اتحادیه اروپا در انتظار دست کم ۴۰ شرکت روسیه و یا تحت مالکیت افرادی در کشورهای ثالث است.

بدین ترتیب، شرکت‌های روسی تامین کننده تجهیزات برای ارتش روسیه و شرکت‌های کشورهای ثالث که به روسیه قطعات الکترونیکی، نیمه هادی‌ها و تراشه‌های قابل استفاده در بخش نظامی فروخته‌اند، مشمول تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا قرار خواهند گرفت.

این سند نشان می‌دهد که شرکت‌های غیر روسی مشمول تحریم‌های تازه اتحادیه اروپا، اغلب در امارات عربی متحده، قرقیزستان، ترکیه و چین مستقر هستند.

این شرکت‌ها بنا به آنچه منابع آگاه در اختیار رویترز قرار داده‌اند تجهیزات ساخت اتحادیه اروپا و ایالات متحده را به روسیه فروخته‌اند.

بر اساس این گزارش، کمیسیون اروپا طی این هفته به صورت غیررسمی با کشورهای عضو در حال مذاکره است تا پیش از ارائه پیشنهاد خود به شورای اروپا برای بحث و بررسی در خصوص تحریم‌های تازه علیه روسیه، نظر آن‌ها را جلب کند.

خبرگزاری رویترز در انتهای گزارش خود یادآور می‌شود که کمیسیون اروپا تاکنون از اظهار نظر در خصوص تحریم‌های جدید پیشنهادی علیه روسیه خودداری کرده است.

 

روسیه: اوکراین سامانه موشکی جدید آمریکایی بگیرد، «منطقه حائل» را گسترش می‌دهیم

 

به گزارش یو رونیوز، کرملین روز چهارشنبه اعلام کرد، اگر کی‌یف سامانه‌های موشکی پیشرفته هدایت شونده موسوم به ATACM را از ایالات متحده تحویل بگیرد، روسیه نیروهای اوکراینی را بیشتر به عقب خواهد راند تا آنچه را که «منطقه حائل» می‌خواند، گسترش دهد.

کاخ سفید اکتبر گذشته اعلام کرده بود که نوعی از سامانه‌های موشکی پیشرفته هدایت‌شونده را در اختیار کی‌یف قرار داده که می‌تواند اهدافی را تا ۱۶۵ کیلومتری مورد هدف قرار دهد. 

اما بسته جدیدی که پس از تصویب لایجه کمک‌ها به این کشور در کنگره، آماده تحویل به اوکراین است شامل یک سیستم پیشرفته‌تر خواهد بود که بیش از ۳۰۰ کیلومتر برد دارد. 

ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین روز دوشنبه اعلام کرد که این کشور سامانه موشکی پیشرفته دوربرد را دریافت خواهد کرد و برای این منظور از واشنگتن ممنون است. 

 دریافت چنین سامانه‌ای امکان هدف قرار دادن نقاطی در اعماق بیشتر روسیه و همچنین در شبه جزیره کریمه را افزایش خواهد داد. 

این سامانه جدید ATACMS (سیستم‌های موشکی تاکتیکی ارتش) بر روی کامیون‌ها نصب می‌شوند و موشک آن می‌تواند با سرعت ۳ ماخ حرکت کند که بسیار سریع‌تر از موشک‌های کروز بریتانیایی و فرانسوی است که در حال حاضر در زرادخانه اوکراین استفاده می‌شوند. یک ماخ برابر است با سرعت ۱۲۲۵ کیلومتر در ساعت که آن را سرعت صوت یا Sonic speed می‌نامند.

دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز چهارشنبه در پاسخ به سوالی درباره این اقدام گفت که روسیه پیشتر هم مواضع خود را در این زمینه مطرح کرده و چیزی در این خصوص تغییر نخواهد کرد. 

کرملین ماه گذشته اعلام کرده بود که تنها راه محافظت از خاک روسیه در برابر حملات اوکراین (که به گفته روس‌ها شامل چهار منطقه‌ای است که مسکو از اوکراین به خاک خود ضمیمه کرده) ایجاد یک «منطقه حائل» است تا این محدوده خارج از برد آتش اوکراین باشد.

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، سال گذشته گفته بود که نیروهای روسیه با تلاش برای دور راندن نیروهای اوکراین از مرزهای خود، به تحویل سلاح های غربی دوربرد به کی‌یف پاسخ خواهند داد.

خبرگزاری رویترز گزارش کرده که تحویل این تسلیحات که به احتمال زیاد زمان آن علنی نخواهد شد، مشروط بر این است که اوکراین از این سامانه سیستم‌های موشکی برای حمله به اهدافی در داخل خاک روسیه استفاده نکند. 

دو مقام آمریکایی روز سه‌شنبه به رویترز گفتند که ایالات متحده در حال آماده‌سازی بسته کمک نظامی یک میلیارد دلاری برای اوکراین است. این بسته نخستین کمک نظامی به اوکراین از لایحه جدیدی است که به تصویب مجلس نمایندگان و سنای آمریکا رسیده و پس از امضای جو بایدن به قانون تبدیل خواهد شد.


 

دیگر خبرها

  • تردد معلولان در اروپا آسان‌تر می‌شود
  • تحریم‌های اروپا علیه روسیه به نفع فروشندگان گاز
  • ابراز علاقه آژاکس به فرانچسکو فاریولی، سرمربی نیس
  • مکرون: اروپا در حال مردن است
  • مقاومت برخی کشورهای اروپایی برای ممنوعیت واردات ال‌ان‌جی از روسیه
  • هشدار رئیس جمهور فرانسه به اروپا: نباید دست نشانده آمریکا باشیم
  • گفت و شنود/ به سه دلیل!
  • ادامه جنگ اوکراین در سایه تحریم و تهدید روسیه
  • صدور ترور و خشونت به جهان/کارکرد واقعی اتحادیه اروپا چیست؟
  • ائتلاف تهران مسکو، محوری در نظم جدید جهانی