Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری آریا - صنعت نفت در هشت سال گذشته، فراز و فرودهای زیادی را تجربه کرده است. از افزایش تولید در میدان‌های مشترک نفت و گاز گرفته تا صادرات بنزین در این سال‌ها محقق شده، با این حال اتفاق‌هایی مانند تحریم‌ها علیه ایران و نفتکش سانچی نیز در همین زمان رخ داده است.
به گزارش شانا به نقل از ایرنا، دولت تدبیر و امید به پایان راه خود رسیده است و کمتر از 40 روز دیگر دولت را به رئیس جمهوری منتخب مردم تحویل می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این هشت سال اما کارهای بزرگ و ماندگاری در صنعت نفت انجام و تلاش شد با وجود تحریم‌ها، چراغ‌ این صنعت روشن نگه‌داشته شود.
نمی‌توان از دستاوردها در پارس جنوبی، گازرسانی روستایی، صادرات بنزین، جهش‌های پرشمار صنعت پتروشیمی، پیوند با دانشگاه‌ها، اکتشاف‌های جدید و ... در این هشت سال نگفت؛ به همان اندازه هم نمی‌توان چشم بر بحران‌های صنعت نفت و بیژن زنگنه در این هشت سال بست.
سبقت ایران از قطر در پارس جنوبی
یکی از بزرگ‌ترین دستاوردهای دولت یازدهم و دوازدهم را باید توسعه پارس جنوبی دانست. برداشت روزانه گاز از این میدان مشترک با توسعه و تکمیل فازهای 12 تا 24 از 285 میلیون مترمکعب در سال 92 به بیش از 700 میلیون مترمکعب کنونی رسیده است.
رؤیای ایرانیان در برداشت برابر و سپس بیشتر گاز از این میدان مشترک در این دولت محقق شده است، اما یادمان باشد پارس جنوبی برای ادامه این روند و حفظ نگهداشت تولید به سرمایه‌گذاری نزدیک به 30 میلیارد دلاری نیاز دارد.
جهش تولید ایران در میدان‌های مشترک غرب کارون
توسعه میدان‌های نفت و گاز با اولویت میدان‌های مشترک همواره یکی از مهم‌ترین اولویت‌های وزارت نفت دولت تدبیر و امید بوده و در این مسیر موفقیت‌های بزرگی به دست آورده است.
برداشت از میدان‌های نفتی غرب کارون هم در هشت سال گذشته از روزانه 70 هزار بشکه در سال 92 به 420 هزار بشکه رسیده و ایران در برداشت از میدان‌های غرب کارون از عراق پیش افتاده است.
ایران در جمع 3 تولیدکننده بزرگ گاز جهان
افزایش تولید گاز به هزار میلیون مترمکعب یکی از اهداف وزارت نفت در این سال‌ها بوده که سال 1399 توانست به آن دست یابد، تولیدی که معادل روزانه حدود 6 میلیون بشکه نفت است.
با این افزایش تولید گاز، ایران در جمع سه تولیدکننده بزرگ گاز جهان قرار گرفت. ایران هم‌اکنون و با سهم 6.1 درصدی پس از آمریکا و روسیه در جمع بزرگ‌ترین کشورهای تولیدکننده گاز قرار گرفته است.
اتصال بیش از 95 درصد از جمعیت کشور به شبکه گاز
در هشت سال گذشته کارهای بزرگی در گازرسانی روستایی انجام شده است و تعداد روستاهای بهره‌مند از نعمت گاز در دولت‌های یازدهم و دوازدهم حدود 2.5 برابر شده و از 14 هزار روستا به 35 هزار روستا رسیده است، یعنی 21 هزار روستا در این هشت سال از نعمت گاز بهره‌مند شدند.
افزایش گازرسانی سبب شد تا بیش از 95 درصد جمعیت کشور زیر پوشش شبکه‌های گازرسانی قرار دارند و مصرف سوخت مایع کاهش و صادرات فرآورده‌های نفتی افزایش یابد.
کاهش 80 درصدی مصرف سوخت مایع در نیروگاه‌ها
افزایش گازرسانی به نیروگاه‌ها را هم باید به‌عنوان یکی از مهم‌ترین اقدام‌های وزارت نفت دولت تدبیر و امید قلمداد کرد؛ اقدامی که افزون برای ایجاد اشتغال، به حفظ محیط‌ زیست هم کمکی شایانی کرده است.
سهم سوخت مایع در سبد سوخت مصرفی نیروگاه‎ها که در سال 1392 برابر با 43 درصد یعنی 27 میلیارد لیتر بود اکنون با افزایش تولید گاز به 10 درصد رسیده، ارزش روز 27 میلیارد لیتر سوخت 18 میلیارد دلار بوده است.
ایران در جمع صادرکنندگان بنزین جهان
با اقدام‌ دولت تدبیر و امید در تکمیل پالایشگاه ستاره خلیج‌ فارس و بهره‌برداری از طرح‌های بهینه‌سازی و ارتقای کمی و کیفی فرآورده‌های پالایشی نه‌تنها تولید بنزین افزایش یافت، بلکه ایران در فهرست صادرکنندگان بنزین هم قرار گرفت.
تولید بنزین کشور از روزانه 52 میلیون لیتر در سال 1391 به بیش از روزانه 115 میلیون لیتر و تولید گازوئیل از 100 میلیون لیتر در روز در سال 92 به 120 میلیون لیتر رسیده است.
سرمایه‌گذاری 25 میلیارد دلاری در پتروشیمی
دوران طلایی صنعت پتروشیمی را بدون تردید باید این هشت سال دانست، در دولت یازدهم و دوازدهم 32 طرح پتروشیمی با ظرفیت 34 میلیون تن به بهره‌برداری رسید و ظرفیت پتروشیمی از 56 میلیون تن به بیش از 90 میلیون تن رسیده است.
مجموع سرمایه‌گذاری در صنعت پتروشیمی در هشت سال گذشته بیش از 25 میلیارد دلار بوده است.
رتبه نخست ایران در اکتشاف؛ 2019
«نام‌آوران» و «ارم» دو دستاورد بزرگ اکتشافی نفت و گاز ایران است که خبر کشف آنها در سال 1398 اعلام شد. عملیات اکتشاف نخستین میدان در سال 95 و دیگری در سال 97 آغاز شد. این دستاوردهای اکتشافی سبب شد جایگاه نخست اکتشاف در سال 2019 به ایران اختصاص یابد.
وودمکنزی در این زمینه اعلام کرد «شرکت ملی نفت ایران از نظر مجموع حجم اکتشافات نفت و گاز در سال 2019، با کشف 4.973 میلیارد بشکه معادل هیدروکربن مایع ذخیره قابل برداشت، جایگاه نخست را در بین شرکت‌های بزرگ نفتی دنیا اعم از شرکت‌های نفت ملی و بین‌المللی به خود اختصاص داد.»
در گزارش وود مکنزی، ذخیره قابل برداشت میدان گازی ارم 2.7 میلیارد بشکه (معادل 20 درصد کل گاز کشف‌شده در جهان) و ذخیره قابل برداشت میدان نام‌آوران 2.3 میلیارد بشکه (معادل 10.5 درصد از کل نفت کشف‌شده در جهان) اعلام شد.
بر اساس اعلام مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، 19 میدان مشتمل بر 48 افق مخزنی جدید طی هشت سال اخیر در کشور شناسایی شده است.
صادرات نفت ایران، خارج از خلیج فارس
حلقه تحریم‌ که تنگ‌تر (1397) شد طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک و ساخت پایانه صادراتی آن که از ابتدای دولت تدبیر و امید مورد تأکید بود، وارد مرحله اجرا شد؛ طرحی که با هدف ایجاد ظرفیت انتقال روزانه یک میلیون بشکه نفت خام، ذخیره‌سازی و صادرات آن از طریق پایانه جدید جاسک، تضمین استمرار صادرات نفت خام، تمرکززدایی از پایانه‌های صادراتی و متنوع‌سازی آن و توسعه پایدار و اشتغال‌زایی در سواحل مکران در دستور کار قرار دارد.
خط لوله هزار کیلومتری گوره - جاسک اواخر سال 99 تکمیل شد و با توجه به ورود نفت به این خط، به‌زودی نفتکش‌ها لنگرهای خود را برای صادرات نفت ایران از پایانه جاسک و دور زدن تنگه هرمز بالا خواهند کشید.
ارتباط با دانشگاه‌ها به حرف نیست
از مهم‌ترین اقدام‌های وزارت نفت دولت تدبیر و امید را باید پیوند با دانشگاه‌ها دانست. امضای 9 قرارداد با دانشگاه‌ها برای مطالعات ازدیاد برداشت 9 میدان نفتی در سال 93، امضای 12 قرارداد به‌منظور ایجاد انستیتوهای تحقیقاتی در پایین‌دست صنعت نفت در سال 95، امضای پنج قرارداد پژوهشی در حوزه اکتشاف عملیاتی در سال 96 و امضای 13 قرارداد پژوهشی در حوزه ازدیاد برداشت در سال 1399 از اقدام‌های مهم وزارت زنگنه در این بخش بوده است. او نشان داد ارتباط با دانشگاه‌ها به حرف نیست به عمل است.
اعتماد به سازندگان داخلی
حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی در سال‌های اخیر شعار نبوده و وزیر نفت با ابلاغ چند دستورعمل در سال‌های اخیر که آخرین آن ممنوعیت خرید 70 قلم کالای صنعت نفت دارای مشابه داخلی بود در عمل نشان داد چقدر در این زمینه مصمم بوده است.
سازندگان داخلی هم به این اعتماد و اقدام‌ها پاسخ مثبت دادند. خط لوله هزار کیلومتری گوره – جاسک تماماً از سوی سازندگان داخلی ساخته و تجهیزات آن از سوی صنعتگران داخلی تأمین شده است. تجهیزات سرچاهی، پمپ‌های سرچاهی SRP، مته‌های حفاری، لوله‌های حفاری، لوله‌های مغزی CRA و ... از خانواده اقلامی بودند که ساخت آن در این سال‌ها به سازندگان داخلی سپرده شده است.
ایجاد جذابیت با قراردادهای جدید
اصلاح ساختار قراردادهای نفتی جزو نخستین کارهایی بود که دولت یازدهم با هدف تسریع و بهبود فرایند توسعه میدان‌های نفت و گاز در دستور کار قرار داد.
قراردادهایی که با هدف رشد شرکت‌های ایرانی تدوین و حضور شرکت‌های ایرانی جهت انجام عملیات توسعه و تولید در این مدل قراردادی الزامی شد. نخستین قرارداد در قالب این الگو تیرماه 96 با هدف توسعه فاز 11 پارس جنوبی بین شرکت ملی نفت ایران با کنسرسیوم توتال، سی‌ان‌پی‌سی‌آی چین و پتروپارس امضا شد و پس از آن قراردادهای توسعه میدان‌های آبان و پایدار غرب، میدان‌های سپهر و جفیر، میدان‌های چشمه‌خوش، دالپری و پایدار شرق، میدان یاران و میدان‌های پارسی و پرنج امضا شدند.
گازی که دیگر دود نمی‌شود
برای جمع‌آوری گازهای همراه مشعل گام‌های بلندی در دولت تدبیر و امید برداشته شده است بزرگ‌ترین آن به ثمر نشستن پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس در بهبهان با سرمایه‌گذاری 3 میلیارد دلاری است که 56 میلیون مترمکعب ورودی گاز دارد و 3.4 میلیون تن خوراک برای پتروشیمی‌ها تأمین می‌کند.
جمع‌آوری گازهای مشعل در شرق کارون، احداث ان‌جی‌ال 3200 در غرب کارون، احداث ان‌جی‌ال 3100 در منطقه دهلران، جمع‌آوری گازهای مشعل در منطقه پارس جنوبی، ان‌جی‌ال خارک و تعیین تکلیف گازهای همراه دیگر میدان‌ها، از دیگر اقدام‌های صنعت نفت در حوزه جمع‌آوری گازهای مشعل بوده است که با اجرایی شدن آنها، مقدار گازسوزی در مشعل در سطح صنعت نفت به صفر نزدیک می‌شود.
بحران نفت؛ از سانچی تا تحریم
در کنار همه این دستاوردها اما صنعت نفت در این هشت سال با بحران‌های زیادی همراه بود. حادثه نفتکش سانچی، آتش‌سوزی پتروشیمی بوعلی سینا، فوران چاه 147 رگ سفید، آتش‌سوزی پالایشگاه تهران، ویروس کرونا، خروج آمریکا از برجام، کاهش قیمت نفت، فشار اوپک و پس‌گرفتن سهمیه بازار نفت پس از امضای برجام، صادرات نفت در تحریم، مخالفت با الگوی جدید قراردادهای نفتی، حواشی امضای قرارداد طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی با توتال، اعتراض‌ها به گران شدن بنزین، تأمین سوخت زمستان سال 92 13 و 1399، مقابله با بحران قطع واردات گاز از ترکمنستان در سال 95، حمله به پرونده کرسنت و ذکر اعداد غیرواقعی و استفاده طرف مقابل از آن، اقدام‌های مکرر نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای استیضاح، نارضایتی‌های ناشی از تنوع قراردادهای نیروی انسانی در صنعت نفت و مصوبه دردسرساز مجلس یازدهم درباره حقوق و دستمزد کارکنان رسمی صنعت نفت و ... بعضی از این بحران‌ها بودند.

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: دولت تدبیر و امید هشت سال گذشته جمع آوری گازهای سازندگان داخلی میلیون مترمکعب هشت سال دانشگاه ها افزایش تولید سرمایه گذاری میلیون لیتر صنعت نفت پارس جنوبی صادرات نفت غرب کارون تولید گاز نفت ایران وزارت نفت میلیون تن نفت و گاز اقدام ها میدان ها سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۶۷۲۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رشد اقتصادی ایران در ۲۰۲۳ بر اثر دانش‌بنیان شدن صنعت نفت و گاز به دست آمد/ استفاده حداکثری از توان دانش بنیان‌ها جواب داد

به گزارش تابناک اقتصادی؛ کارشناسان عوامل مختلفی را در دستیابی کشورمان به رشد اقتصادی مطلوب در سال گذشته موثر می‌دانند. از شواهد این طور برمی آید که صنایع نفت و گاز در این حوزه پیشرو بوده اند و بیشترین اثرگذاری را در رشد اقتصادی کشور داشته اند.

کارشناسان معتقدند، سیاست گذاری‌های فعال و صحیح، اتکا به توان دانش بنیانی و داخلی از جمله مهم‌ترین متغیر‌ها برای دستیابی به رشد اقتصادی ۵.۴ درصدی کشور بوده است. آنان تأکید دارند که باید رشد را به دیگر حوزه‌های اقتصادی و صنعتی کشور نیز ببریم و شاهد یک رشد منسجم در اقتصاد کشور باشیم.

بر اساس گزارش صندوق بین المللی پول، رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۳ با افزایش قابل توجه نسبت به سال قبل از آن به ۵.۴ درصد رسید. این صندوق گزارش رشد ۳.۸ درصدی را برای اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۲ اعلام کرده بود.

صندوق بین المللی پول همچنین پیش بینی خود از رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۴ را نسبت به گزارش سه ماه پیش خود افزایش داد و به ۳.۷ درصد رساند. در گزارش ماه اکتبر این سازمان، رشد ۲.۵ درصدی برای اقتصاد ایران طی سال ۲۰۲۴ پیش بینی شده بود.

رشد اقتصادی ۵.۴ درصدی در شرایطی برای کشورمان محقق شده است که تحریم کنندگان منتظر فلج شدن اقتصاد ما بودند. نظرات محمدعلی خطیبی، نماینده سابق کشورمان در اوپک را در ادامه در خصوص رشد اقتصادی ۵.۴ درصدی که اخیراً صندوق بین المللی پول اعلام کرد، می‌خوانید.

خطیبی در گفتگو با تابناک اقتصادی با اشاره به این موضوع که وقتی دولت فعلی روی کار آمد، میزان فروش نفت کشور بسیار اندک بود، تصریح کرد: رشد اقتصادی ۵.۴ درصدی کشور که صندوق بین المللی پول آن را مطرح کرده است و قسمت اعظم آن به واسطه صنایع نفت و گاز کشور به دست آمده است، اهمیت بسیاری دارد.

وی ادامه داد: تلاش‌هایی که دولت فعلی صورت داد، به کار گرفتن دیپلماسی صحیح و سیاست گذاری‌های درست در نهایت ما را به رشد اقتصادی مطلوب فعلی رساند.

نماینده سابق کشورمان در اوپک خاطرنشان کرد: فروش نفت و گاز ما در حال نزدیک شدن به میزان غیرتحریمی است. این موضوع اهمیت بالایی دارد، زیرا نشان دهنده بی اثر کردن تحریم‌هاست. این یک موفقیت است و نمی‌توان آن را کتمان کرد.

خطیبی گفت: قطعاً افزایش فروش نفت و گاز کشور به میزان قبل از تحریم‌ها، کار بزرگی است که انجام داده ایم. این امر در افزایش درآمد‌های دولت و بالا رفتن رشد اقتصادی کشور نقش موثری داشته است.

وی ادامه داد: مجموعه‌ای از سیاست گذاری‌ها و دیپلماسی فعال انرژی ایران در دستیابی کشور به رشد اقتصادی بالا کشور موثر بوده است. فروش نفت به مینی ریفاینری‌ها در شرق آسیا و سهامداری در پالایشگاه‌های فراسرزمینی از جمله سیاست‌هایی بود که به اجرا گذاشته شد. همچنین تمرکز بر استفاده از توان داخلی و دانش بنیان کشور نیز در رشد تجارت نفتی ایران اثرگذار بود. رشد اقتصادی ۵.۴ درصدی اقتصاد ایران در ۲۰۲۳ بر اثر حرکت به سمت دانش بنیان شدن صنعت نفت و گاز رقم خورد.

نماینده سابق کشورمان در اوپک خاطرنشان کرد: تحکیم روابط سیاسی کشورمان با دیگر کشور‌ها و مصرف کنندگان بزرگ نفتی نیز در دستیابی به این رشد اقتصادی موثر بود. به طور کلی، هر موفقیتی در اثر مجموعه‌ای از عوامل به دست می‌آید. رشد اقتصادی سال گذشته کشور نیز بر اثر سیاست گذاری‌های صحیح و اتکا به توان داخلی به دست آمد.  

خطیبی گفت: سیاست استفاده حداکثری از توان دانش بنیان‌ها با جدیت در صنایع نفت و گاز کشور دنبال شد. این امر از حد شعار خارج شد و در عمل مورد توجه قرار گرفت. بر اثر این سیاست، توانستیم به بهره برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی با اتکا به توان داخلی بپردازیم و فلرسوزانی را کاهش دهیم. این دستاورد‌ها نیز به بالا رفتن رشد اقتصادی کشور کمک کرد.

وی تأکید کرد: رشد اقتصادی مطلوب در هر کشوری بر اثر سیاست گذاری‌های فعال و تلاش و پشتکار به دست می‌آید. از طرف دیگر، اتکا به توان داخلی و دانش بنیانی کشور‌ها نیز اثرگذاری بالایی در دستیابی آن‌ها به موفقیت اقتصادی دارد.

 

دیگر خبرها

  • بهبود اقتصادی؛ از میدان «واقعیت» تا میدان «تصویر»
  • رشد اقتصادی ایران در ۲۰۲۳ بر اثر دانش‌بنیان شدن صنعت نفت و گاز به دست آمد/ استفاده حداکثری از توان دانش بنیان‌ها جواب داد
  • وابستگی اقتصادی اسارت می‌آورد
  • جهش ۴۳درصدی تولید طلای سیاه ایران در دولت سیزدهم
  • قرن بیست و یکم قرن گردشگری
  • تحلیل مسعود نیلی از شرایط اقتصادی ایران در ۱۰ سال آینده
  • تعیین تکلیف چای سنواتی باید مدبرانه‌ باشد
  • بازدید هیئت هرمزگانی از نمایشگاه صنعت پلاستیک چین
  • تحلیل مسعود نیلی از شرایط اقتصادی متفاوت ایران در 10 سال آینده
  • سیاست‌های خلاف تولید، بازنگری شود