Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد ،  در نبود صنایع و عدم توسعه معادن در خراسان شمالی معیشت مردم با دامداری گره‌خورده، اما این روز‌ها دامداران که اکثراً عشایر هستند جیبشان خالی‌تر از همیشه است.

مشکلات این روز‌ها دست‌به‌دست هم داده‌اند تا عشایر خراسان شمالی راهی جز فروش دام به‌خصوص دام‌های مولد برای تأمین نیاز‌های اولیه زندگی نداشته باشند و همین مسئله در فصل پاییز بازار را با کمبود شدید گوشت مواجه می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیشتر بخوانید

رد پای دلالان در گرانی گوشت قرمز و ارزانی دام زنده

زمانی که بازار ارز به تلاطم افتاد، کسی فکرش را نمی‌کرد که روستاییان یک منطقه محروم نیز با مشکلاتی مواجه شوند، اما مدت‌ها است این اتفاق افتاده و کسی پیگیر حل مشکلات آنان نیست.

با افزایش قیمت ارز و گرانی نهاده‌های دامی، بسیاری از دامداران که نقش پر رنگی در عرصه تولید دارند با مشکل مواجه شدند؛ ازاین‌رو بنا شد نهاده دولتی وارد کشور شود و در اختیار دامداران قرار بگیرد، اما طبق مشاهدات و گفته دامداران این اتفاق آن‌طور که بایدوشاید رقم نخورد.

دلالان خون دامداران را در شیشه کرده‌اند!

ازاین‌ رو دامداران روزبه‌روز با مشکلات بیشتری مواجه شدند به‌طوری‌که حتی دام مولد خود را عرضه کردند تا دیگر دام‌هایشان از گرسنگی تلف نشوند.

دلالان مدت‌ها است خون دامداران را در شیشه کرده‌اند و این مسئله جیب دامدار روستایی خراسان شمالی را بیش از پیش خالی کرده است.

مشکلات دامداران طی سال گذشته زیاد بوده، اما خشک‌سالی سال جاری مشکلات را به‌شدت بیشتر کرد به‌طوری‌که دامداران خرد که پیش‌ازاین بخشی از خوراک دام خود را از زمین‌های کشاورزی خود و یا مراتع تأمین می‌کردند، مجبور شدند از همان ابتدای بهار نهاده خریداری کنند.

دامداران خراسان شمالی علاوه بر خشکسالی و گرانی نهاده‌های دامی، با مشکلات دیگری نیز مواجه‌اند که قیمت به‌شدت ارزان دام در میدان خریدوفروش دام یکی از این موارد است.

اما این ارزانی دام هیچ‌گاه به نفع مردم تمام نشده و نمی‌شود، زیرا دلال به سود منطقی هم راضی نیست و سود بیش از ۵۰ درصدی برای خود متصور می‌شود و به‌این‌ترتیب مردم نیز گوشت گران می‌خرند.

اختلاف قیمت شدید دام زنده و گوشت قرمز

اکنون گوشت گوسفند در بجنورد بین ۱۳۰ تا ۱۵۰ هزار تومان به فروش می‌رسد؛ عددی که در قیاس با قیمت خریداری‌شده از دامدار به‌شدت بالاتر است. یکی از شهروندان بجنوردی در این خصوص می‌گوید: وقتی گوشت قرمز ۱۵۰ هزار تومان و گوسفند زنده ۵۵ هزار تومان قیمت‌گذاری می‌شود قطعاً صرفه با خرید یک گوسفند زنده است.

او  افزود:، اما تمام خانواده‌ها توان خریداری یک گوسفند را ندارند؛ این خانواده‌ها اکنون یک کیلو گوشت می‌خرند و حال چطور باید به سمت خرید یک گوسفند کامل بروند؟ از این‌ رو بازهم شهروندان مجبورند گوشت را با قیمت گران‌تر از قصابی بخرند.

یکی از دامداران بجنوردی نیز با اشاره به هزینه‌های سنگین نگهداری دام می‌گوید: خوراک دام بیش از ۳ برابر رشد قیمت داشته، اما قیمت گوسفند زنده نهایتاً ۳۰ درصد افزایش‌یافته که این به ضرر دامدار تمام می‌شود.

او افزود: این ضرر هنگفت باعث شده دامدار دام مولد خود را نیز به بازار فروش ببرد، اما متأسفانه دلالان قیمت دام مولد را به‌شدت پایین آورده‌اند به‌طوری‌که یک گوسفند ماده یک‌پنجم و حتی کمتر از قیمت واقعی خود دادوستد می‌شود.

این دامدار ادامه داد: از طرفی خشکسالی باعث شده دامداران خرد که علوفه دام خود را از زمین‌های کشاورزی تأمین می‌کردند با مشکل بیشتری مواجه شوند.

او افزود: این خشکسالی باعث شده دام‌ها وزن کافی نداشته باشند لذا اکثر دام‌ها لاغر هستند و وقتی برای فروش اقدام می‌کنیم با ضرر مواجه می‌شویم. از سوی دیگر دامداران دیگر دام مولد ندارند و آینده دامداری با خطر مواجه می‌شود.

عملاً دامداران در حال فروش دام برای کاهش تلفات در فصل تابستان هستند که این مساله در آینده نزدیک موجب نایاب شدن دام می‌شود

رضا ریحانی، یکی از دامداران بجنوردی به خبرنگار ما اظهار کرد: قیمت گوشت باید دو برابر قیمت دام زنده باشد، اما اکنون حدود ۳ برابر است که این اختلاف قیمت به جیب دلالان می‌رود.

او  افزود: اکنون دامدار دام را ارزان می‌فروشد لذا باید بدون گران شدن قیمت نهایی گوشت، قیمت دام زنده افزایش پیدا کند، اما دلالان اجازه این کار را نمی‌دهند و این امر ضرر زیادی به ما رسانده است.

ریحانی با اشاره به افزایش قیمت نهاده‌ها و خشک‌سالی و نبود علوفه گفت: عملاً دامداران در حال فروش دام برای کاهش تلفات در فصل تابستان هستند که این مسئله در آینده نزدیک موجب نایاب شدن دام می‌شود.

عشایر آه در بساط ندارند

علی‌اکبر اصغرزاده، رئیس اداره امور تعاونی‌های اداره کل عشایری خراسان شمالی نیز گفت: دلالان، دام زنده را با قیمت پایین از عشایر خریداری می‌کنند تا با اجرای طرح خرید تضمینی دام عشایر با قیمت بالاتر عرضه کنند.

او افزود: اکنون قیمت دام زنده در استان بسیار پایین است در این زمینه اعلام‌شده که دام عشایر به‌صورت تضمینی خریداری شود، اما این موضوع هنوز اجرایی نشده و این در حالی است که کمبود نقدینگی، عشایر را وادار به فروش دام زنده است.

رئیس اداره امور تعاونی‌های اداره کل عشایری خراسان شمالی گفت: قیمت دام زنده در استان روند رو به کاهش دارد و در این زمینه عشایر استان در انتظار اجرای این طرح هستند تا قیمت در بازار متعادل شود.

او  افزود: زمان آغاز اجرای طرح خرید تضمینی دام عشایر، ۱۷ خردادماه جاری اعلام شد، اما هنوز در این استان آغاز نشده است. در این زمینه برخی مشکلات در دستورالعمل خرید دام زنده سبب شد تا از تهران برای اجرای این طرح استعلام شود.

خشکسالی مشکلات را دو چندان کرد.

اما دیگر مشکل استان خشکسالی بی‌سابقه‌ای است که گریبان دامداران و عشایر را گرفته است. علیرضا گلرخ، سرپرست اداره تحقیقات کاربردی هواشناسی خراسان شمالی  اظهار کرد: در سال زراعی جاری تا روز ۴ تیرماه، مجموعاً ۱۴۷ میلی‌متر بارش در استان به ثبت رسیده است.

او  افزود: این عدد در قیاس با سال گذشته ۴۷ درصد و در مقایسه با دوره آماری ۴۱ درصد کاهش داشته است.

کاهش بارندگی و گرمای بیشتر باعث شده دامداران اندک امید خود مبنی بر تأمین علوفه دام‌های خود از مراتع را به فراموشی بسپارند و بیش از پیش نیازمند خرید نهاده باشند.

گلرخ  عنوان کرد: دمای استان نیز به نسبت دوره مشابه سال گذشته و دوره آماری حدود یک درجه افزایش داشته که نشان می‌دهد سال گرم‌تر و کم آب تری را شاهد هستیم.

این کاهش بارندگی و گرمای بیشتر باعث شده دامداران اندک امید خود مبنی بر تأمین علوفه دام‌های خود از مراتع را به فراموشی بسپارند و بیش‌ازپیش نیازمند خرید نهاده باشند. نهاده‌هایی که بسیار گران به دست دامداران می‌رسد.

این مسئله تأثیر بیشتری بر عشایر استان دارد، زیرا عشایر بسیار بیشتر وابسته به مراتع هستند و خشکی مراتع وزن دام‌های آنان را به حداقلی‌ترین میزان می‌رساند.

فروش دام با قیمت فعلی صرفه ندارد

یکی از عشایر خراسان شمالی ضمن تشریح قیمت جو و کاه، گفت: هر دام حدود ۳ کیلوگرم نهاده مصرف می‌کند که هزینه آن روزانه ۱۷ هزار تومان است لذا در یک ماه حدود ۵۰۰ هزار تومان خرج یک گوسفند می‌شود.

او افزود: ازآنجایی‌که خشک‌سالی بوده و مراتع تقریباً خالی از علوفه است این هزینه را نمی‌توانیم کاهش دهیم.

این دامدار اضافه کرد: حال اگر یک گوسفند را به ۴۰ کیلو برسانیم دلالان حداکثر ۲ میلیون از ما خریداری می‌کنند که با توجه به هزینه‌های انجام‌شده تقریباً صرفه اقتصادی ندارد.

او بیان کرد: با این روند نمی‌توانیم از محل پرورش دام زندگی خود را بچرخانیم؛ به همین دلیل است که طی چند سال اخیر میزان مهاجرت به شهر افزایش داشته است.

برنامه‌ای وجود ندارد

عبدالله یوسفی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در این خصوص بدون ارائه راه‌حل مشکلات اظهار داشت: خشک‌سالی متوالی در استان، دامداران به‌ویژه عشایر را به‌شدت در فشار قرار داده است و برای کاهش اثرات خشک‌سالی بر زندگی عشایر باید به دنبال راهکار‌هایی در سطح ملی به‌خصوص کمک مالی در قالب تسهیلات ارزان‌قیمت باشیم.

او افزود: خرید تضمینی دام عشایر هم به‌عنوان درمان موقت بخشی از مشکل عشایر در دست پیگیری است و برای کمک بیشتر به عشایر استان باید تمام دستگاه‌ها به‌خصوص بانک‌ها پا پیش بگذارند.

یوسفی گفت: عشایر خراسان شمالی ۷۰۰ هزار دام در اختیار دارند که زندگی خود را از این محل می‌چرخانند.

طبق این گفته‌ها نهاد‌های متولی دامداران و کشاورزان اکنون برنامه خاصی برای رفع مشکلات ندارند و به نظر می‌رسد این اقشار زحمت‌کش باید خودشان گلیم خود را از آب بیرون بکشند.

منبع :مهر

انتهای پیام/د

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: گرانی گوشت قرمز بحران در صنعت دام قیمت دام زنده خراسان شمالی باعث شده دام هزار تومان دام عشایر یک گوسفند نهاده ها خشک سالی دام مولد فروش دام دام ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۷۸۲۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چای از لیست کالا‌های مشمول مالیات یک درصدی حذف می‌شود

 اول اردیبهشت ماه، حقوق گمرکی و مالیات بر ارزش افزوده کالاهای اساسی توسط هیئت دولت به میزان یک درصد تعیین و از سوی معاون اول رئیس جمهور ابلاغ شد.  

براین اساس کالاهای مانند گندم، برنج، شکر خام، روغن خام، دانه‌های روغنی، کنجاله سویا، جو، حبوبات، گوشت قرمز و گوشت مرغ مشمول این مصوبه هستند. نکته قابل توجه در این میان حذف کالای چای از این لیست است.  

در این راستا کارشناسان صنعت چای کشور با انتقاد از این تصمیم دولت، حذف چای از لیست مذکور و افزایش حقوق گمرکی و مالیات بر ارزش افزوده آن به ۱۰ درصد را تصمیمی نادرست خواندند.  

یکی از فعالان صنعت چای گفت: افزایش ارزش افزوده چای منجر به افزایش نرخ تمام شده آن و در نهایت رشد قیمت برای مصرف کننده نهایی می شود.  

 طاهری اضافه کرد: علاوه بر این شاهد گسترش قاچاق این کالا به کشور خواهیم بود و حضور تجار رسمی در صحنه واردات چای کمرنگ می شود.  

این فعال صنعت چای با بیان اینکه بیش از ۷۰ درصد از مصرف چای کشور وارداتی است، تاکید کرد که افزایش هریک از فاکتورهای تعیین کننده قیمت تمام شده، سبب افزایش فشار مضاعف بر مصرف کننده نهایی می شود.  

او ادامه داد: با توجه به اینکه سال گذشته نیز تغییر نرخ تخصیص ارز از تالار اول به تالار دوم منجر به افزایش قیمت چای شد، رشد مجدد قیمت برای بازار مشکلات زیادی را به وجود می آورد.   

این فعال بخش خصوصی با اشاره به محدودیت های وارد شده به  صنعت چای در یکسال و نیم گذشته، گفت:  مواردی چون توقف ثبت سفارش و عدم تخصیص ارز در سال گذشته مشکلات زیادی را به وجود آورد اما تلاش های تجار و فعالان صنف باعث شد که بازار دچار بحران نشود به همین جهت درخواست ما از دولت این است که در مصوبه اخیر خود بازنگری کرده تا آرامش نسبی بازار چای که با تلاشی فوق العاده، ایجاد شده دچار خدشه نشود.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • شترداری رسته مزیت دار دامداری سازگار با اقلیم کشور
  • روزانه ۳۰۰ تن گوشت گرم وارداتی در تهران و البرز توزیع می شود
  • قیمت جدید دام زنده؛ منتظر این تغییر در بازار گوشت باشید
  • بررسي قيمت گوشت با قيمت هاي نامتعارف در جلسه تنظيم بازار استان
  • قیمت مرغ در بازار امروز ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • شکلات از طلا سبقت گرفت!
  • اجرای طرح تولید قراردادی با هدف خودکفایی گوشت قرمز
  • ممنوعیت ورود عشایر به شهرستان فریدونشهر تا پایان اردیبهشت
  • چای از لیست کالا‌های مشمول مالیات یک درصدی حذف می‌شود
  • ◄ بازار چای بحرانی و کار قاچاقچیان چای سکه می شود!