Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-02@15:20:31 GMT

میمند همچنان ناشناخته است

تاریخ انتشار: ۷ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۳۷۸۵۸۶

میمند همچنان ناشناخته است

اسماپورزنگی آبادی-همشهری آنلاین:

خانه‌های روستای صخره‌ای میمند دستکند است و بدون اینکه با روی هم گذاشتن مصالحی مانند خشت و آجر ایجاد شده باشد، با برداشتن توده‌های خاک و سنگ و با مصالحی خاص به‌نام «گچ نیم‌پخته» و به‌صورت نیمه‌پلکانی در دل صخره‌ای ساخته شده است. 

معماری خاص و منظم، سبک زندگی و کوچ‌ متفاوت ساکنان این روستا، در کنار جریان پویا و مستمر هزاران ساله‌ حیات در آن، موجب شد که تیرماه سال 1394 کارشناسان یونسکو بر منحصر به‌فرد بودن «میمند» در دنیا، مُهر تایید زده و آن را در فهرست آثار جهانی قرار دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگرچه در محافل غیرعلمی و حتی گاهی علمی، قدمت آن را 12 هزار سال می‌دانند اما این روستای شگفت‌انگیز و صخره‌ای که در فاصله حدود 36 کیلومتری شمال‌شرق شهرستان شهربابک در استان کرمان واقع شده، قدمت 2500 ساله دارد و اوج رونق آن، به دوران ساسانی و اوایل اسلام بر می‌گردد. در کل روستا، 400 خانه‌ دستکند وجود دارد که چراغ همه آن‌ها روشن نیست و تنها در 60 تا 70 خانه، افرادی زندگی می‌کنند. پایگاه جهانی میمند، دو سال است طی فراخوانی به همه‌ کسانی که سند مالکیت کیچه‌ای را در اختیار دارند، خواسته تا مراجعه و مشخصات خانه‌شان را ثبت کنند. این اتفاق اما تاکنون در کل روستا رخ نداده و تعداد زیادی از کیچه‌ها درهایشان بسته و مالکان‌شان مراجعه نکرده‌اند. رضا ریاحیان، مدیر پایگاه، با اشاره به اینکه بانک اطلاعاتی کیچه‌ها ناقص است، می‌گوید که اگر می‌توانستیم آن را تکمیل کنیم، ساماندهی روستا بهتر صورت می‌گرفت.

محمودی، دهیار روستا نیز نگران خانه‌هاست و به همشهری می‌گوید که با ادامه وضعیت فعلی شاید تا 10 سال دیگر تعداد زیادی از کیچه‌ها تخریب شود. او تردد زیاد گردشگران را باعث نازک شدن سقف برخی خانه‌ها و تخریب آن می‌داند و البته می‌گوید که خالی بودن تعداد زیادی از کیچه‌ها نیز باعث شده رطوبت مدت زیادی در آن بماند و خطرآفرین شود. میمند، روستایی در میان دره‌ای«V» شکل با آب‌وهوای معتدل کوهستانی است که در مرز میان دشت و کوهستان پدید آمده و سرزندگی خود را مرهون تعامل دیرینه انسان و طبیعت است.
بخشی از این تعامل در شیوه کوچ‌روی میمندی‌ها نمایان شده که به‌عنوان یکی از ویژگی‌های خاص، منجر به ثبت جهانی منظر فرهنگی میمند نیز شده است: «در ایران، دو مرحله کوچ داریم اما ساکنان میمند سه مرحله کوچ انجام می‌دهند. چهار ماه اول سال را که بارش‌ها، علوفه‌ خوبی برای دام‌ها فراهم کرده در دشت میمند ساکن هستند. تیرماه که تمام شد به آبادی‌های سردسیر اطراف روستا رفته و در خانه‌هایی که به آن «گُنبه» می‌گویند، ساکن می‌شوند. چهار ماهه سوم سال که هوا سرد است اما به کیچه‌های دستکند روستا برمی‌گردند.»
ریاحیان، مدیر پایگاه جهانی میمند با شرح این توضیحات ادامه می‌دهد: «تفاوت دیگر شیوه کوچ مردم میمند این است که در همه جای ایران و دنیا، انسان به‌همراه محل اقامت (چادر) و دام خود کوچ می‌کند اما در میمند، انسان و دام جابه‌جا شده و محل سکونت باقی می‌ماند.»
علاوه بر این، تداوم زندگی در این روستا که از قرن‌های دور تاکنون ادامه داشته، از دیگر ویژگی‌های منحصر به‌فرد میمند است و به‌واسطه‌ این اهمیت بوده که پس از ثبت جهانی، همواره هشدار داده شده که نگذارید روستا از جمعیت خالی شود. ریاحیان اما معتقد است به‌دلیل بافت اجتماعی روستا و تعلق‌خاطری که میمندی‌ها به آن دارند، جایی برای نگرانی‌ از متروک شدن روستا وجود ندارد. در این روستا، کیچه‌ها نه در بین اهالی روستا و نه با غریبه‌ها، خرید و فروش نمی‌شود و حتی کسانی که اقامت‌گاه بوم‌گردی در آن راه‌اندازی کرده‌اند، یا خودشان مالک بوده و یا کیچه را اجاره کرده‌اند.

دهیار روستا اما تاکید می‌کند باید زیرساخت‌ها و جذابیت‌های لازم برای بازگشت میمندی‌ها به روستا فراهم شود تا هیچ کیچه‌ای خالی نماند. میمند اگرچه پس از ثبت جهانی، توجه بسیاری را به خود جلب کرد و برای گردشگران به یک مقصد جذاب تبدیل شد اما طی این سال‌ها با چالش‌های دیگری نیز مواجه بوده که مهم‌ترین آن، تامین آب روستاست. با وجود اینکه روستا سکنه و دهیاری دارد اما، زمانی که آب برای آن می‌آوردند، به جای اینکه هر واحد اعم از مسکونی و غیرمسکونی انشعاب آب مجزایی داشته باشد، یک کنتور مشترک برای کل روستا نصب کرده‌اند که به نام دهیاری است. نه میزان برداشت‌ هرکسی از این آب به‌طور دقیق مشخص است و نه کسی زیر بار بدهی 400، 500 میلیونی آب روستا می‌رود. زمانی که شمار گردشگران در روستا زیاد می‌شود، مشکل حاد کم‌آبی و بی‌آبی نیز پدید می‌آید. در دو سال اخیر از سوی پایگاه میمند، تلاش‌های زیادی برای حل این مشکل انجام شده اما ریاحیان با بیان اینکه اراده‌ای از سوی آبفا برای حل این مشکل وجود ندارد به همشهری می‌گوید که حتی پاسخ مکاتبات ما را هم نمی‌دهند!

اصلاح شبکه‌ برق و حذف تیرها و سیم‌های هوایی در روستا هم که از زمان ثبت جهانی بر آن تاکید می‌شد نیز از دیگر چالش‌های روستاست. اگرچه تاکنون 60 درصد از شبکه اصلاح شده ولی با افزایش هزینه‌ها، پایگاه جهانی به‌تنهایی قادر به تامین اعتبار باقی‌مانده نیست و دهیار روستا نگران است که در بازدید آینده کارشناسان یونسکو، عدم حذف تیرها و سیم‌های هوایی، ثبت جهانی میمند را تهدید کند.

کد خبر 610688 برچسب‌ها تاریخ - بافت تاریخی روستا

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: تاریخ بافت تاریخی روستا ثبت جهانی خانه ها کیچه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۷۸۵۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزیر کشور: مولفه مشارکت در دور دوم انتخابات همچنان مهم است

وزیر کشور گفت: مولفه مشارکت در دور دوم انتخابات نیز مهم است و همه اقشار و نخبگان و گروه ها از جمله دانشگاه ها، مدارس، صنایع باید در این راستا مردم را برای حضور در روز رای گیری تشویق کنند. - اخبار سیاسی -

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم،‌ احمد وحیدی در شورای اداری استان تهران درباره مسایل مهم از جمله مناسبت های روزهای کارگر و معلم، اهمیت جایگاه پایتخت، شعار سال، دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی، اهمیت زنجیره ارزش راهبردی، مسایل فرهنگی، اتباع و تقسیمات کشور سخن گفت.

‌وزارت کشور بر افزایش مشارکت دور دوم انتخابات‌ تاکید دارد

وحیدی در ابتدای سخنانش ضمن تبریک مناسبت های روزکارگر و روز معلم گفت: معلمان و کارگران تجلی حرکت، حیات و تعالی انسان هستند و ما قدرشناس این قشر بزرگ جامعه هستیم.

وی ضمن با اهمیت دانستن شورای اداره تهران گفت: جایگاه شورای اداری تهران یک اهمیت فوق العاده دارد؛ زیرا تهران ام‌القرای سیاسی کشور است و پرداختن به مسایل آن و داشتن قوانینی قوی و گفت وگو درباره آن از اهمیت فراوانی برخوردار است.

وزیر کشور با اشاره به اینکه یک پنجم جمعیت ایران و یک چهارم نرخ رشد کشور مربوط به تهران است، اظهار کرد: مسئولیت های سنگینی در این جغرافیا وجود دارد و از تلاش های مستمر و موثر همه عزیزان از جمله استاندار، فرمانداران ، نیروهای نظامی و انتظامی و همه دستگاه ها و همچنین دستگاه قضاییه برای توسعه تهران قدردانی می کنم.

اهمیت دور دوم انتخابات مجلس

وزیر کشور برگزاری دور دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در چارچوب چهار راهبرد مد نظر رهبر معظم انقلاب را گوشزد کرد و گفت: سال گذشته (11 اسفند) یک انتخابات خیلی خوب و بسیار ارزشمند و در راستای مطالبه رهبر معظم انقلاب بحمدالله رقم خورد.

وی افزود : اکنون نیز در آستانه برگزاری مرحله دوم این انتخابات مهم در 21 اردیبهشت ماه هستیم و همه مسوولان موظف هستند این رویداد مهم با سلامت، امنیت و رقابت و مشارکت بالای مردم برگزار شود.

وی با اشاره به رقابت 16 نامزد در تهران گفت: مولفه مشارکت در دور دوم انتخابات نیز مهم است و همه اقشار و نخبگان و گروه ها از جمله دانشگاه ها، مدارس، صنایع باید در این راستا مردم را برای حضور در روز رای گیری تشویق کنند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بارش‌ها برای چهارمحال‌ و بختیاری ادامه دارد
  • روستای فهرج در مسیر جهانی شدن قرار گرفت
  • خودروهای عضلانی جذابی که ناشناخته ماندند، از فورد فالکون کبرا تا کرایسلر والیانت (+عکس)
  • قدردانی جهاد اسلامی از جنبش‌های دانشجویی برای حمایت از غزه
  • روستای فهرج یزد در مسیر جهانی شدن + فیلم بنای ناشناخته پیش از اسلام
  • کاخ سفید: همچنان با حمله اسرائیل به رفح مخالفیم
  • مولفه مشارکت در دور دوم انتخابات همچنان مهم است
  • وزیر کشور: مولفه مشارکت در دور دوم انتخابات همچنان مهم است
  • یزد؛ همچنان کم بارش ترین استان کشور/ سامانه جدید بارشی در استان یزد+ فیلم
  • خراسان جنوبی گنجینه ناشناخته سرمایه گذاری /اکسپو سکوی پرتاب توسعه