Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-30@22:14:58 GMT

انواع خشکسالی و اهمیت مدیریت بحران آب

تاریخ انتشار: ۸ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۳۸۸۶۴۰

انواع خشکسالی و اهمیت مدیریت بحران آب

تغییرات اقلیمی هر روز اثرات خود را بیش از گذشته بر زمین به جای می‌گذارد؛ چشم‌انداز کره خاکی به طور قابل توجهی تغییر یافته، بالا رفتن آب دریاها دنیای طبیعی را با تهدید جدی مواجه کرده و شهرنشینی با سرعتی باورنکردنی رو به افزایش نهاده است.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، در حال حاضر حدود ۵۵ درصد جمعیت جهان در شهرها زندگی می‌کنند که پیش‌بینی شده است این میزان تا سال ۲۰۵۰ به ۷۰ درصد برسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بدیهی است که رشد جمعیت چالش‌های بسیاری بر سر راه مدیران شهری قرار می‌دهد چرا که این افراد باید طراحی شهرها را سازگار با نیاز جوامعی به مراتب بزرگ‌تر تغییر دهند. از مهم‌ترین چالش‌هایی که در پی افزایش جمعیت شهرها گریبانگیر مقامات شهری می‌شود، می‌توان به تلاش برای کاهش اثرات جزایر گرمایی و پیشگیری از انتقال سریع بیماری‌ها و همچنین ارائه خدمات عمومی ضروری حمل و نقل، بهداشت و مراقبت سلامت اشاره کرد. اما بدون شک، چیزی که در این بین از اهمیت به مراتب بیشتری برخوردار خواهد بود، فراهم آوردن دسترسی برابر به آب سالم برای تمام ساکنان یک شهر است.

گزارشات حاکی است که در پی افزایش اثرات جزایر گرمایی بر زمین، بسیاری از آبراهه‌های بزرگ جهان وضعیتی شبیه به خشکسالی را تجربه می‌کنند و این در حالی است که بیش از یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون نفر از جمعیت سراسر دنیا نیز در مناطقی با کمترین دسترسی به آب به سر می‌برند.

تعریف خشکسالی و انواع آن

شاید اولین چیزی که از مفهوم خشکسالی در ذهن همه شکل می‌گیرد، کاهش بارش برای مدتی طولانی باشد که به کمبود آب، خسارت محصول زراعی و وقوع آتش‌سوزی‌های جنگلی منجر می‌شود، اما این واقعه ممکن است در پی رویدادهای دیگری نیز نظیر استفاده بی رویه و مدیریت اشتباه منابع آبی اتفاق بیافتد.

در ایالات متحده آمریکا، خشکسالی دومین پدیده مهم وابسته به اقلیم محسوب می‌شود که اقتصاد کشور را با رکود مواجه کرده است. بیش از ۱۵۰ تعریف متفاوت از خشکسالی وجود دارد که البته دانش معاصر از تمام این تعاریف به چهار جمع‌بندی کلی رسیده است.

خشکسالی وابسته به اقلیم یا خشکسالی هواشناسی

این نوع خشکسالی به طور مستقیم با آب و هوا و جغرافیای یک منطقه در ارتباط است؛ در مناطقی با این نوع خشکسالی، بارش باران و برف به ندرت اتفاق می‌افتد و به همین دلیل مناطق خشک و کم‌آب سراسر منطقه را فرا می‌گیرد و پیامدهای خود را بر زندگی ساکنان به جای می‌گذارد.

خشکسالی زراعی

چنانچه آب لازم برای پرورش محصولات کشاورزی در یک منطقه موجود نباشد، به اصطلاح، خشکسالی زراعی در آن اتفاق می‌افتد. این رویداد اغلب به دلایل مختلف نظیر رویدادهای اقلیمی، کاهش آب زیرزمینی و مخازن آب یا مدیریت نادرست این منبع طبیعی می‌افتد و در نتیجه آن، پرورش محصولات کشاورزی با ناموفقیت صورت می‌گیرد و در نهایت، به کمبود مواد غذایی و زیان‌های اقتصادی منجر می‌شود.


خشکسالی هیدرولوژ یکی

در این نوع خشکسالی، که اغلب بر اثر خشکسالی وابسته به اقلیم، کمبود بارش برف و باران و کاهش منابع آب زیرزمینی اتفاق می‌افتد، بشر و کره خاکی با کمبود شدید آب مواجه می‌شوند. خشکسالی هیدرولوژیکی اغلب مدت‌ها پس از سایر انواع خشکسالی‌ها اتفاق می‌افتد چرا که زمانی نسبتاً طولانی لازم است تا کاهش بارش برف و باران اثرات خود را بر اجزای سیستم هیدرولوژیکی نظیر کاهش جریان آب رودخانه‌ها، رطوبت خاک و یا منابع آب زیرزمینی به جای بگذارد.

خشکسالی اجتماعی-اقتصادی

خشکسالی اجتماعی-اقتصادی زمانی یک نقطه از کره زمین را درگیر خود می‌کند که تقاضا به طور قابل توجهی از عرضه تجاوز کند. این نوع خشکسالی ممکن است در بسیاری از موارد به مرگ و میر، قحطی و حتی مهاجرت مردم به نقاط دیگر دنیا منجر شود چرا که بشر را با کمبود شدید آب و خوراک مواجه می‌کند. حتی در مناطقی که خشکسالی اجتماعی-اقتصادی به وقوع می‌پیوندد، امکان توقف تولید الکتریسیته آبی نیز وجود دارد چرا که میزان آب لازم برای تولید انرژی در دسترس نیست.

اثرات خشکسالی بر زندگی شهری

بدیهی است که کمبود آب در یک منطقه، اثراتی جبران‌ناپذیر از خود در آن‌جا به جای می‌گذارد و بیش از همه، سلامت انسان و محیط زیست را نشانه می‌گیرد. در نتیجه کمبود آب، آلودگی هوا شدت می‌گیرد چرا که خاک خشک، آتش‌سوزی‌های سرکش و طوفان‌های گرد و خاک منجر به پیدایش ذرات معلق در هوا می‌شود. در چنین شرایطی، بیماری‌ها با سرعت بیش‌تری در میان مردم انتشار می‌ِیابد و حتی کمبود آب برای شستشوی دست‌ها بر سرعت انتقال بیماری از یک فرد به دیگری می‌افزاید.

بهداشت شهری، یکی از مهم‌ترین اثرات خشکسالی به حساب می‌آید که البته از توجه زیادی میان محققان در حین پرداختن به مسئله تغییرات اقلیمی برخوردار نشده است. در واقع، کمبود آب که خود تا حد زیادی بر اثر جزایر گرمایی شهرها اتفاق می‌افتد، می‌تواند بهداشت شهری را تحت تأثیر قرار دهد که در نتیجه این رویداد، زیرساخت‌های شهری را فاضلاب و دیگر آلاینده‌ها فرا خواهد گرفت.

بدیهی است که تولید الکتریسیته نیازمند مصرف حجم زیادی از آب است و خشکسالی می‌تواند کمبود انرژی و افزایش هزینه‌های آن را برای ساکنان یک شهر در پی داشته باشد. نیروگاه‌های گرمایی برای ادامه فعالیت خود به مقدار بسیار زیادی آب احتیاج دارد که در نتیجه کمبود آب، عملکرد آن‌ها بسیار کند و در نتیجه نیروی بسیار کمتری تولید می‌شود.

بارسلونا، پیشرو در مدیریت آب

بارسلونا در اسپانیا، یکی از موفق‌ترین شهرهای جهان در زمینه تأمین آب به شمار می‌رود؛ در سال ۲۰۰۸، روزانه بیش از ۸۰۰ هزار لیتر آب مصرف می‌شد که در نتیجه، منابع آب شهر به طور قابل توجهی کاهش یافت که در نهایت، دولت هیچ چاره‌ای جز واردات آب از فرانسه نداشت. این رویداد در خشک‌ترین سال تاریخ اسپانیا اتفاق افتاد که در بین تمام شهرهای سراسر کشور، بارسلونا بحرانی‌ترین وضعیت را پشت سر گذاشت. اما این فاجعه فرصتی بود تا مدیران شهر هوشمندانه‌تر از قبل، آب را مدیریت و پیامدهای تلاش‌های بی‌وقفه خود را این روزها و حتی در آینده تجربه کنند.

برنامه‌ریزان بارسلونا از سنسورهای اینترنت اشیا و سایر خدمات مشابه برای نحوه استفاده آب در خدمات عمومی بهره گرفتند که این تکنولوژی قادر است مقدار مصرف آب را در این مکان‌ها کاهش دهد و به ذخیره قابل توجه آن در مخازن کمک کند. اعمال این اقدام، تنها در سال ۲۰۱۴، منجر به صرفه‌جویی بیش از ۷۵ میلیون یورو از هزینه‌های شهری در سال ۲۰۱۴ شد و از آن زمان، هر ساله، پیامدهای مثبت بیشتری را برای شهر به ارمغان آورده است. علاوه بر این، شهردار بارسلونا ساکنان آن را به حضور در برنامه ذخیره آب تشویق کرد که در نتیجه این امر، مصرف آب در زندگی روزمره شهروندان نیز به طور قابل توجهی کاهش یافت.

کد خبر 503835

منبع: ایمنا

کلیدواژه: خشکسالی بحران خشکسالی تغييرات اقليمي تغییرات اقلیمی تغییرات آب و هوایی بحران آب کمبود آب هوشمندسازي هوشمندسازی مدیریت آب مدیریت آب شهری شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق طور قابل توجهی نوع خشکسالی اتفاق می افتد منابع آب کمبود آب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۸۸۶۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معرفی کرمانشاه به عنوان هاب مدیریت بحران غرب کشور

رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر کشور، گفت: کرمانشاه به عنوان مرکز و هاب مدیریت بحران و حوادث غرب کشور مصوب شد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، بابک محمودی در نشست ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران استان در استانداری برگزار شد با اشاره به اینکه هر اقدامی در زمینه بحران باید در قالب پیشگیری باشد، اظهار داشت: باید نقاط پرخطر در طبیعت به مردم معرفی شوند و امدادرسانی‌ها باید به سرعت انجام شود که سبب نشویم مردم از حضور در طبیعت دلزده شوند.

وی با اشاره به استقبال مردم از کوهستان عنوان کرد: راهنمایان در کوهستان حضور دارند و در برخی مسیرها صعود افراد باید با راهنما انجام شود و این تلفات را کاهش می‌دهد.

محمودی با بیان اینکه بیستون چهارمین توده سنگی بزرگ دنیا است و برای سنگ‌نوردی و صخره‌نوردی بسیار مهم است، گفت: کوهستانی بودن را نباید یک تهدید دانست، بلکه می‌توان به آن به عنوان یک فرصت اشتغال‌زایی نگاه شود.

رئیس سازمان امداد و نجات هلال احمر کشور افزود: با تصویب کرمانشاه به عنوان مرکز پشتیبانی و حوادث غرب کشور از نظر پایگاه هوایی و تجهیزات انباری و تخصصی تجهیز می‌شود.

وی بیان کرد: این مرکز می‌تواند علاوه بر استان کرمانشاه به سایر استان‌های غرب کشور نیز خدمات‌رسانی کند، اما استان باید حداقل‌های انبارداری شامل سیستم اعلام حریق را راه‌اندازی کند و در این صورت کرمانشاه به عنوان هاب منطقه‌ای برای مدیریت بحران در نظر گرفته خواهد شد.

محمودی با اشاره به اینکه فرودگاه کرمانشاه اکنون با مشکلاتی مواجه است که به‌زودی برطرف می‌شود، گفت: چنانچه آشیانه دیگری در فرودگاه برای استقرار دائمی سه تا چهار فرزوند بالگرد ایجاد شود بسیار کمک کننده خواهد بود.

رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر کشور افزود: ما انگیزه‌ای برای افزایش تعداد پایگاه‌ها نداریم، زیرا بسیار هزینه بر است و این انگیزه را باید فرمانداران و استانداران ایجاد کنند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • خشکسالی، کشت گل محمدی در خراسان رضوی را ۱۰ درصد کاهش داد
  • آخرین آمار از میزان بارش‌ها در کشور / ایران از خشکسالی دور شد؟
  • بحران کمبود معلم در مدارس نباید تکرار شود
  • واکنش علی ربیعی به هجمه سنگین دولت به مرکز پژوهش های مجلس: با بستن در هر اندیشکده و مرکز تحقیقات، دری به سوی انواع بحران‌ها گشوده می‌شود
  • فردا مدارس خوزستان تعطیل شد
  • وقتی ستاد مدیریت بحران خود دچار بحران می‌شود
  • رفع مشکلات مدیریت بحران کرمانشاه در گرو ۴ همت اعتبار
  • ثبت ۱۶ هزار زلزله در سال گذشته
  • معرفی کرمانشاه به عنوان هاب مدیریت بحران غرب کشور
  • با کمبود منابع آبی در استان‌های کم بارش چه کنیم؟