Web Analytics Made Easy - Statcounter

آنچه در زندگی سیاسی امام هشتم علی بن موسی‌الرضا(ع) باید به آن اشاره کرد این است که ایشان در معرض یک نبرد سیاسی پنهان قرار گرفت بلکه در برابر یک تجربه تاریخی عظیم که پیروزی یا ناکامی در آن می‌توانست سرنوشت تشیع را رقم بزند.

قدس آنلاین/هدی احمدی: یکی از مهم‌ترین اموری که در زندگی اهل‌بیت(ع) کمتر به آن اشاره شده است پرداختن به مبارزات سیاسی آنان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از آغاز نیمه دوم قرن اول هجری که حکومت اسلامی دستخوش تحریف قرار گرفت و امامت جای خود را به سلطنت و خلافت داد و حاکمان جابر خود را به‌جای ائمه(ع) اطهار نشاندند، اهل‌بیت پیامبر(ص) نیز با توجه ‌به تغییر اوضاع و شرایط، مبارزات سیاسی خود را به تناسب اوضاع تغییر دادند که بزرگ‌ترین هدف از این مبارزات، تشکیل حکومت و نظام اسلامی بر پایه دین و امامت بود. آنچه در زندگی سیاسی امام هشتم علی بن موسی‌الرضا(ع) باید به آن اشاره کرد این است که ایشان در معرض یک نبرد سیاسی پنهان قرار گرفت بلکه در برابر یک تجربه تاریخی عظیم که پیروزی یا ناکامی در آن می‌توانست سرنوشت تشیع را رقم بزند.

در گفت‌وگو با حجت‌الاسلام عبدالحمید فاطمی تبار، پژوهشگر دینی به برخی از اهداف پشت پرده مأمون در مورد واگذاری منصب ولایتعهدی به امام هشتم(ع) پرداختیم.

حجت‌الاسلام فاطمی تبار با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین اهداف مامون در مورد واگذاری منصب ولایتعهدی به امام رضا(ع) تبدیل شیعه‌ جهادی به شیعه محافظه‌کار بود، می‌گوید: او تلاش داشت تا میدان مبارزه سیاسی رزمندگان شیعه را به عرصه سیاسی محافظه کار و آرام و بی‌خطر تبدیل کند. شیعیان در پوشش تقیه، مبارزاتی مجاهدانه و خستگی‌ناپذیر داشتند. این مبارزات از دو ویژگی مهم برخوردار بود که در برهم زدن بساط خلافت نقش بسزایی داشت، یکی مظلومیت و دیگری  معنویت و قداست. مأمون در صدد بود که  این دو عنصر را از خط فکری تشیع و علویون بگیرد چرا که وقتی رهبر یک تفکر، هم‌پیاله و همگام با جبهه مخالف شد دیگر او لیدر و رهبر مظلومین نخواهد بود و قطعاً در پیشگاه مردم به حاشیه خواهد رفت و از قداست خواهد افتاد.

او می‌افزاید: دومین مورد از اهداف پشت پرده مأمون در پیشنهاد دادن ولیعهدی به حضرت مشروعیت بخشی به دستگاه خلافت از دیگر این اهداف بود تا در این راستا مدعای تشیع مبنی بر غصبی بودن خلافت امویان و عباسیان را تخطئه کند و به حکومت غاصبانه خود مشروعیت بخشد. در این صورت می توانست مردم را از شورش‌ علیه دستگاه حاکمیت دور کند. همچنین او با این کار، هسته مرکزی مقاومت و کانون و میدان مبارزه و معارضه را در کنترل خود می‌گرفت. در کنترل قرار گرفتن هسته مرکزی مقاومت و مبارزه که امام(ع) بود باعث می‌شد همه سلحشوران و مجاهدان در سیطره دستگاه حاکمیت مأمون قرار گیرند.

فاطمی تبار با اشاره به اینکه فاصله انداختن میان امام و عواطف مردمی از دیگر اهداف مامون بود، تشریح می‌کند: چهارمین مورد از مهم‌ترین فشارهای دستگاه حاکمیت این بود که امامان معصوم(ع) همیشه یک عنصر مردمی بودند از این جهت مأمون سعی داشت این قبله آمال را که همیشه مرجع و محل رجوع مردم برای رسیدگی به سؤالات و بررسی مشکلات و شکوه‌ها بود در محاصره مأموران حکومتی خود قرار دهد تا رفته رفته رنگ مردمی بودن از ایشان زدوده شود و میان امام(ع) و عواطف و محبت‌های مردمی فاصله و سدی محکم قرار داده باشد.

این پژوهشگر سیره اهل بیت(ع) اظهار می‌کند: یکی دیگر از اهداف شوم مامون در انتخاب و اجبار ولایتعهدی امام رضا(ع) این بود که بتواند برای خود در بین مردم وجهه دینی و نوعی قداست کسب کند. وقتی مردم نگاه می‌کنند که مأمون یکی از فرزندان پیغمبر(ص) را که یک شخصیت مقدس و معنوی است برای ولیعهدی خود برگزیده و فرزندان و اطرافیان خود را از دادن این پست و منصب کلیدی محروم کرده است حتماً او را از این جهت ستایش خواهند کرد و همیشه این طور بوده است که در بین مردم نزدیکی دین‌داران به سلاطین و دنیاطلبان از ارزش و آبروی آنان کاسته و بر آبروی طاغیان افزوده است.

حجت‌الاسلام فاطمی تبار در پایان عنوان می‌کند: ششمین مورد از مکر و سیاست مأمون این بود که با ورود امام(ع) به دستگاه حکومت، باید تمام رفتار و عملکرد ناپسند خلیفه توجیه می‌شد. در واقع امام(ع) که یک شخصیت به تمام معنا علمی و معنوی و در اوج قله تقوا و نیز از آن جایی که فرزند پیغمبر(ص) بود، حرمت بی‌نظیری در بین آحاد مردم داشت، تبدیل به یک شخصیت توجیه‌گر دستگاه خلافت می‌شد. با این ترفند دیگر هیچ ساز و نغمه مخالفی نمی‌توانست عملکرد دستگاه حکومت را به نقد کشانده و خدشه‌ای وارد کند و این همان حصار بزرگی بود که می‌توانست حکومت را از همه‌ خطاها و زشتی‌هایی که چشم مردم را پر کرده بود مصون و محفوظ نگه دارد.

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: ولایتعهدی مامون امام رضا ع فاطمی تبار قرار گرفت امام ع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۹۰۲۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت همدلی بین شوراها برای رفع مشکلات مردم

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان جنوبی گفت: همدلی و همراهی شوراها در کنار اختلاف نظرها، موجب امیدواری مردم و رفع مشکلات آن‌ها می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان جنوبی، سید محمدرضا طالبی امروز _نهم اردیبهشت_در مراسم روز شوراها در شهرستان خوسف با بیان اینکه موضوع مشورت و شورا از جایگاه بسیار ارزنده‌ای در اسلام برخوردار است، اظهار کرد: از آیات و روایات، قانون اساسی و فرمان امام راحل و نقشی که شوراها به خوبی در سطوح مختلف روستا، بخش، شهر و استان ایفا می‌کنند می‌توان به جایگاه این نهاد پی برد.

وی با بیان اینکه در قرآن سوره‌ای تحت عنوان شوری داریم، افزود: در آیه ۳۸ سوره شوری، مشورت و شورا را هم‌زمان در کنار دعوت بندگان به اسلام داریم و در ادامه آیه مشورت و شورا در کنار اقامه نماز و انفاق آمده است.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان جنوبی با ذکر این نکته که قانون اساسی ما برگرفته از آیات و روایات و شرع مقدس است، یادآور شد: اصل ۱۰۰ قانون اساسی بر این موضوع تأکید دارد که شوراها به منظور پیشبرد امورات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در روستا، بخش، شهر و استان شکل بگیرد تا مددکار مردم در پیگیری مشکلات باشند.

طالبی با اشاره به فرمان حضرت امام خمینی (ره) در نهم اردیبهشت سال ۱۳۵۸ مبنی بر تشکیل شوراها گفت: رهبر معظم انقلاب هم در راستای زنجیره دولت‌سازی، از شوراها نام می‌برند و شوراها را مکملی برای ساختن دولت اسلامی برای رفع مشکلات مردم و حاکمیت مردم بر سرنوشت خودشان معرفی می‌کنند.

وی با بیان اینکه ما انتخابات‌های زیادی از جمله ریاست جمهوری، خبرگان رهبری، مجلس شورای اسلامی و شوراهای شهر و روستا را داریم، افزود: برخلاف تبلیغات مسموم دشمن که می‌خواهند نظام ما را در دنیا استبدادی قلمداد کنند، ما به‌طور میانگین هر سال یک انتخابات مهم داریم که نشان از مردم سالاری دینی در نظام مقدس جمهوری اسلامی است.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان جنوبی به روحیه جهادی مسئولان در پاسخگویی به مردم اشاره کرد و گفت: مسئولان باید به‌صورت شبانه‌روزی پاسخگوی مردم باشند و محور عمل ما هم قانون باشد.

طالبی با بیان اینکه برخی قانون شکنان قانون را زیر پا می‌گذارند، افزود: قانون باید به نفع مردم تفسیر شود نه اینکه آن را زیر پا بگذاریم، بارها بر این موضوع در شورای اداری تأکید شده لذا مسئولان باید به آن اهتمام ویژه‌ای داشته باشند.

معاون استاندار خراسان جنوبی بر همراهی اعضای شوراهای اسلامی تأکید کرد و گفت: شوراها برای اینکه عملکرد بهتری داشته باشند و موجب امیدواری مردم شود باید همدل و همراه باشند، اختلاف نظرها طبیعی است اما نباید به بطن جامعه کشیده شود.

وی با بیان اینکه مسائل سیاسی و جناحی و یا حزبی نباید در امورات کاری شوراها و رفع مشکلات مردم تأثیر بگذارد، افزود: اعتبارات دولتی شوراها بسیار محدود است اما تهیه درآمد از هر طریقی درست نیست.

طالبی گریزی به انتخابات پیش رو در خراسان جنوبی زد و گفت: در مرحله اول انتخابات مجلس، اعضا به خوبی عمل کردند و ما تخلف خاصی را مشاهده نکردیم، در مرحله دوم هم همین انتظار است.

وی به چهار اصل مشارکت، سلامت، رقابت و امنیت انتخابات اشاره کرد و گفت: اظهار نظر بر له یا علیه هر کاندیدایی درست نیست و طبق ماده قانونی انتخابات، شوراهای اسلامی هم همانند سایر مسئولان نباید از کاندیدی طرفداری و یا دست به تخریب کاندیدی بزنند.

معاون استاندار خراسان جنوبی با اشاره به اقدامات دولت سیزدهم در ۲ سال گذشته گفت: اقدامات بزرگی در منطقه، استان و کشور انجام شده و وظیفه ما بررسی و حل مشکلات مردم است، در حوزه تصمیم‌گیری اجرایی در استان همیشه بر توزیع عدالت و نظارت بر آن تأکید شده است.

طالبی گفت: به شهرستان خوسف توجه خوبی شده اما در جاهایی که نارسایی و کمبود بیشتر است باید ویژه توجه کرد و با اولویت بندی، مسائل و مشکلات را رفع کرد.

کد خبر 748882

دیگر خبرها

  • دستگاه‌های فرهنگی برنامه‌های شاخص خود را برای سال جاری تعیین کنند
  • درخواست یک فعال سیاسی درباره کاظم صدیقی
  • ضرورت همدلی بین شوراها برای رفع مشکلات مردم
  • دستگاه‌های نظارتی مشکلات شرکت پیش فروش خودرو را هشدار می‌دادند
  • دستگاه‌های مختلف مردمی و فرهنگی در انتخابات همکاری داشتند
  • کلنگ زنی و افتتاح پروژه‌های بهداشتی و درمانی خراسان شمالی با حضور معاون وزیر بهداشت
  • ۴ فهرست در دور دوم انتخابات مجلس با هم رقابت می‌کنند
  • راه اندازی ۲ دستگاه تصویربرداری پیشرفته در بیمارستان‌های امام رضا (ع)
  • عهد کردیم خودسانسوری نکنیم
  • آیت‌الله حسینی همدانی: اینکه دانشجویان آمریکایی در آمریکا به خاطر غزه کتک می‌خورند و به زندان می‌روند یعنی غزه پیروز است/ نفرت جهانی از آمریکا کاملاً عیان شده است/ امروز همه مردم آزاده عالم با نفرت فریادشان بر سر اسرائیل بلند است