Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-30@12:32:26 GMT

تلفیق طلای سرخ ایرانی با نانو/ خام‌فروشی ممنوع!

تاریخ انتشار: ۹ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۳۹۹۴۶۷

تلفیق طلای سرخ ایرانی با نانو/ خام‌فروشی ممنوع!

به گزارش آنا زعفران ادویه‌ای است که از کلاله و خامه‌های خشک‌شده یک گیاه خشک‌زی از تیره زنبق به دست می‌آید و در صنعت غذایی و دارویی کاربرد دارد. قدمت تولید و پرورش این گیاه به ۲ هزار و ۵۰۰ سال پیش بازمی‌گردد که از آن به عنوان دارو، رنگ نساجی، عطر و مصارف غذایی استفاده می‌شده است. از این ماده سرخ رنگ برای انتقال رنگ، طعم و عطر به غذا و نوشیدنی استفاده می‌شود، همچنین این گیاه به دلیل خواصی ایمنی بالا در داروسازی نیز کاربرد بسیاری دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زعفران منبع غنی از ترکیبات فعال زیستی مانند کروسین، سافرانال، اسیدهای آمینه ضروری، ترکیبات معدنی و پیکروکروسین است که خواص ضدسرطانی، ضداکسیدانی، ضدافسردگی، ضدآپوپتوزی، ضدسرفه، ضد درد، ضدالتهابی و خواص ضدترومبوتیکی (لخته شدن خون) دارد. بهره‌برداری از ترکیبات زیستی زعفران به دلیل حلالیت پایین و تخریب طی تنش‌های محیطی و حین فرآوری رهایش بی‌هدف و فراهمی زیستی محدودیت دارد. فراهمی زیستی یا زیست فراهمی درصدی از دارو یا سم است که وارد گردش خون می‌شود.

تلاش برای حفظ خواص زعفران

تاکنون مطالعات زیادی در خصوص طراحی و توسعه سیستم‌های جدید رهایش و محافظت از این ترکیبات در برابر اثرات مخرب انجام شده است. حفظ ترکیبات فعال زیستی زعفران در شرایط محیطی خاصی امکان‌پذیر است، این ترکیبات در دما، pH، نور، اکسیژن و حضور یون‌های فلزی ناپایدار می‌شوند. این ترکیبات زیستی در محیطی چون سیستم گوارش انسان تخریب شده و منجر به کاهش فراهمی زیستی می‌شوند که در نتیجه خواص و کاربردهای آن به طور قابل‌توجهی کاهش می‌یابد.

تغییرات ترکیبات طعمی و رنگی زعفران ناشی از مدت زمان نگهداری آن است. برای مثال، کروسین شاخص رنگ زعفران است که حساسیت بالایی به اکسیژن دارد و در مجاورت با هوا به سرعت اکسید می‌شود. از سوی دیگر افزایش دما منجر به اکسایش خودبه‌خودی این ماده می‌شود. این حساسیت به قدری بالاست که طی مراحل فرآوری و نگهداری از زعفران، میزان کروسین آن کاهش می‌یابد که درنتیجه شدت رنگ‌دهی زعفران نیز کم می‌شود. نتایج تحقیقات علمی در خصوص شیوه‌های مختلف نگهداری عصاره زعفران نشان می‌دهد که فناوری نانو یکی از روش‌های موثر برای حفظ خواص زعفران است.

عرضه زعفران به سبک نانو امولسیون

حال گروهی از دانشمندان ایرانی موفق به ساخت نانو امولسیونی شده‌اند که نه‌تنها میزان مصرفی زعفران را کاهش می‌دهد بلکه کارایی این محصول را نیز افزاش می‌دهد. این نانو امولسیون رنگ، طعم و بوی زعفران ایرانی را دارد و با هدف کنترل رهایش ترکیبات فراسودمند زعفران ساخته شده است. نانو امولسیون زعفران ایرانی نه‌تنها تجزیه شیمیایی ترکیبات را به تأخیر می‌اندازد بلکه حلالیت مواد لیپیدی مانند اسیدهای چرب، امگا ۳ و آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی را افزایش می‌دهد.

به عبارت دیگر علاوه‌بر افزایش کیفیت زعفران، خواص فیزیکی و شیمیایی آن را نیز حفظ می‌کند. گروه تحقیقاتی از فرایند اولتراسیونیک هموژنایزر پروب‌دار در تولید این نانو امولسیون استفاده کردند که باعث کاهش اندازه قطر ذرات، کاهش مصرف ماده اولیه و افزایش راندمان محصول تولیدی شده می‌شود. نانو امولسیون، امولسیون‌های بسیار ریزشده یا امولسیون‌های زیرمیکرون هستند که اندازه ذرات آنها بین ۵۰ تا هزار نانومتر است و این ماده دارای ساختار و ویژگی‌های منحصربه‌فردی بوده و به همین دلیل کاربردهای متنوعی دارد. امولسیون سامانه‌ای ناهمگن از دو مایع غیر قابل‌امتزاج است که یکی از آنها به شکل قطره قطره در دیگری پراکنده شده است.

نانو امولسیون زعفران ایرانی حاصل ۶ سال کار گروهی سه دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، محیط زیست و منابع طبیعی و دام‌پزشکی است. حامد اهری، دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی واحد علوم و تحقیقات، سید امیرعلی انوار، استادیار گروه بهداشت مواد غذایی واحد علوم و تحقیقات، سارا اله‌یاری، استادیار گروه تخصصی فیزیک دریا، مهدی رحیمیان، پژوهشگر علوم و مهندسی صنایع غذایی و سیما مرادی، پژوهشگر علوم مهندسی صنایع از جمله اعضای این گروه تحقیقاتی هستند.

خام‌فروشی ممنوع

۷۹ درصد از حجم زعفران دنیا در ایران تولید می‌شود و این ماده به عنوان یکی از کالاهای صادراتی کشور شناخته می‌شود. با این حال این ماده ارزشمند و گران‌قیمت به صورت خام به کشورهای دیگر صادر می‌شود و ارزش افزوده خاصی برای کشور ندارد. زعفران‌های صادراتی در کشورهای دیگر بسته‌بندی شده و قیمت‌ بسیار بالایی در جهان به فروش می‌رسد. مشکل بازاریابی و فروش این محصول را می‌توان از طریق دانش حل کرد.

از سوی دیگر ذخایر انرژی رو به اتمام است و کشورهایی مانند ایران که بخش عمده‌ای از درآمد خود را از طریق فروش نفت به دست می‌آورند باید به فکر راه دیگری برای کسب درآمد باشند. با توجه به بهای بالای زعفران، صادرات این ماده می‌تواند جایگزین مناسبی برای صادرات نفتی باشد. البته این امر تنها در صورتی ممکن می‌شود که خام‌فروشی زعفران متوقف شده و این ماده در قالب محصولات مختلف به بازار عرضه شود.

منبع: الف

کلیدواژه: نانو امولسیون

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۹۹۴۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مجلس با یارانه نان، دارو و شیرخشک موافقت کرد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، ادامه رسیدگی به بخش دوم لایحه بودجه (جداول) سال ۱۴۰۳ که از روز گذشته در دستور کار مجلس قرار گرفته بود در دستورکار وکلای ملت در جلسه نوبت صبح امروز، سه‌شنبه، نیز قرار دارد.

آنگونه که تسنیم روایت کرده، وکلای‌ ملت پس از استماع نظرات موافقان و مخالفان با کلیات گزارش کمیسیون تلفیق در مورد جدول ۱۴ درباره هدفمندی یارانه‌ها از مجموع ۲۱۳ نماینده حاضر با ۱۵۶ رأی موافق، ۱۹ رأی مخالف و ۸ رأی ممتنع، موافقت کردند.

رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۳ در این جلسه علنی در توضیح جزئیات بخش درآمدی جدول ۱۴ لایحه بودجه ۱۴۰۳ گفت: همان مبلغی که دولت در نظر گرفته بود کمیسیون تلفیق و صحن علنی آن را تأیید کردند که ۳۱۵همت برای یارانه نقدی و معیشتی در نظر گرفته شد، کار مهمی که مجلس انجام داد ۱۰ درصد به مستمری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی اضافه کرد که در لایحه ۲۰ درصد بود و به ۳۰ درصد افزایش پیدا کرد.

وی افزود: ۴۲همت برای کمیته امداد، ۲۳همت برای بهزیستی، ۱۴۳همت برای یارانه نان و یارانه دارو و شیرخشک و ملزومات مصرفی برای وزارت بهداشت ۷۴ هزار و ۹۰۰ میلیارد در نظر گرفته شد.

سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه اضافه کرد: مواردی همچون هزینه سرمایه‌گذاری در شرکت ملی نفت و شرکت پخش و پالایش فرآورده‌های نفتی و همچنین شرکت گاز را مصوب کردیم و مبالغی را که دولت برای بحث واردات بنزین و گازوئیل نیاز داشت، تأمین کردیم که این موارد کلیات جدول ۱۴ است که آنچه دولت در لایحه گنجانده بود در کمیسیون تلفیق نیز به تصویب رسید.

در ادامه جلسه حاجی‌بابایی رئیس کمیسیون تلفیق بودجه در توضیح جزئیات جدول ۱۴، گفت: هدفمندی یارانه‌ها حدود ۷۵۸همت در بخش درآمدها و ۷۵۸همت نیز در بخش هزینه‌ها است به‌دلیل اینکه توازن این جدول به هم نخورد ریالی در آن کم و زیاد نشده است حتی ریالی از هزینه‌های نفت نیز کم نشده است. قرار بود دولت ۶۳همت از محل فروش مشتقات به دست آورد که حذف شده است این ۶۳همت از طریق مدیریت منابع صورت می‌پذیرد بنابراین این جدول بدون هیچ تغییری ۱۰۰درصدی نظر دولت است. هرگونه تغییر در این جدول موجب تغییرات کلی می‌شود. در بحث صیادان و ملوانان نیز باید اصلاح شود، صیادان را نیز به آن اضافه می‌کنیم.

همچنین داوود منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه که در جلسه علنی حضور دارد درباره جدول ۱۴ یادآور شد: این جدول مربوط به هدفمندی یارانه‌ها است، سعی شده است با توجه به منابع و محدودیت‌ها تنظیم شود تا هدفمندی یارانه‌ها محقق شود، ۲ موضوع در آن مورد بررسی قرار گرفت؛ یکی کالابرگ‌ها که از محل سایر درآمدها باید تعیین می‌شد همچنین در خصوص عنوان صرفه‌جویی انرژی که در این جدول آورده شده است، این عنوان با نظر کمیسیون تلفیق تبدیل به درآمدها شده است که مورد قبول دولت نیست. پیشنهاد می‌شود همان سایر درآمدها عنوان شود از طرفی کالابرگ‌ها باید به‌صورت نقدی و در جدول جداگانه‌ای مطرح شود.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901361

دیگر خبرها

  • پیش‌نویس لایحه حمایت جامع از نخبگان ایرانی با ۵۵ ماده تدوین شد/ اعلام آمادگی نمایندگان خانه ملت برای حمایت از نخبگان
  • مجلس با یارانه نان، دارو و شیرخشک موافقت کرد
  • پیش‌نویس لایحه حمایت جامع از نخبگان ایرانی با ۵۵ ماده تدوین شد
  • یک گیاه ضد باکتری برای درمان برخی بیماری‌های عفونی
  • حساب نانو آلپاری [راهنمای موفقیت در “binary option”]
  • این ۵ ماده غذایی را که هرگز نباید دوباره گرم کرد
  • چرا پخش سریال حشاشین پس از انتشار ممنوع شد؟/ ممیزی سریال‌های خارجی پسینی است
  • پایان کار دونده های ایران با دو مدال و کسب نخستین طلای جوانان
  • انتقاد از دستورالعمل صادر شده توسط یک مسئول در قوه قضاییه:طبق قانون اساسی نمی‌توانید ثبت شکایت و دادخواست از دولت را ممنوع کنید
  • ۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف می‌شود