دولت انقلابی میتواند بدون برجام و لغو تحریمها، اقتصاد ایران را سامان دهد؟
تاریخ انتشار: ۹ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۴۰۶۴۷۹
آفتابنیوز :
ابراهیم رئیسی ممکن است در گذشته از توافق هستهای انتقاد کرده باشد اما به عنوان رئیس جمهور لازم است با آن موافقت کند.
به گزارش آفتابنیوز؛ شبکه خبری "الجزیره" در مقالهای درباره اینکه رئیسی و محافظهکاران مجبور به موافقت با توافق هستهای خواهند شد، مینویسد: "مشارکت کم در انتخابات اخیر زنگهای خطر را برای مسئولان ایران به صدا درآورده است.
آنان بارها از رایدهندگان خواسته بودند برای ابراز سرپیچی از خواستههای قدرتهای خارجی به ویژه امریکا به پای صندوق رای بروند.سوء مدیریت به حدی است که در مقوله شیوع کرونا نیز میتوان آن را مشاهده کرد. مسئولان در ایران به خوبی از میزان نارضایتی مردم از مشکلات اقتصادی آگاه هستند. روحانی تلاش میکرد بر چالشهای اقتصادی فائق آید و از حمایت رهبری برای مصالحه با غرب در مورد موضوع هستهای برخوردار بود. او با اشاره به "نرمش قهرمانانه" مطرح شده از سوی رهبری، حصول برجام را اعلام کرد. روحانی، اما بد اقبال بود و با خروج امریکا از برجام و اعمال تحریمهای شدیدتر از سوی ترامپ علیه ایران به اهدافاش دست نیافت. این تجربهای بد برای روحانی و دیگر عملگرایانی بود که آینده سیاسیشان را به برجام و کاهش تحریمها گره زده بودند. محافظهکاران از جمله رئیسی زمانی که ترامپ امریکا را از برجام خارج ساخت، تیم روحانی را به ساده لوحی متهم کردند و آن را به سخره گرفتند. برجام اما نابود نشد و با روی کار آمدن "جو بایدن" در واشنگتن چشم انداز احیای دوباره آن وجود دارد و مذاکره در اینباره در حال انجام است.
"الجزیره" در ادامه میافزاید: رئیسی در ماه آگوست به ریاست جمهوری خواهد رسید و این میراث ناتمام را به ارث خواهد برد. علیرغم حملات لفظی رئیسی علیه روحانی و متهم کردن او به ضعف نشان دادن در مذاکرات بینالمللی و لزوم ورود به صحنه بینالمللی از موضع قدرت او میداند که اقتصاد ایران به شدت به احیای توافق هستهای نیازمند است. او احتمالا به عنوان رئیسجمهوری، توافق هستهای را پیگیری میکند چرا که مهمتر از آن، این موضوع مورد تایید رهبری است و به اقتصاد ایران سود میرساند و باعث کاهش دامنه نارضایتی مردم از وضعیت بد اقتصادی فعلی میشود. مشخص نیست او چگونه مذاکرات هستهای را پیش خواهد برد. با این وجود، امریکا میتواند با امکانپذیرکردن دسترسی ایران به منابع مالی جهانی، باعث پیشرفت مذاکرات شود.
"الجزیره" در بخش پایانی این مقاله مینویسد: "افول سرمایه سیاسی عملگرایان ایران نباید سبب حواسپرتی واشنگتن شود. امریکا باید بداند ارائه مشوقها و منافع اقتصادی واقعی ذکر شده در برجام به ایران بهترین راه برای کسب اطمینان از رعایت مفاد برجام توسط تهران است به ویژه اگر ایران در این باره حسن نیت نشان دهد. رئیسی اکنون در موقعیتی نیست که چشم انداز واقع بینانه احیای توافق هستهای و بهبود وضعیت اقتصادی را رد کند.
پیروزی رئیسی چه معنایی برای توافق هستهای خواهد داشت؟
اندیشکده "شورای روابط خارجی" امریکا نیز پرسشهایی را از "ری تکیه" پژوهشگر ارشد آن اندیشکده درباره تاثیرات انتخابات ایران مطرح کرده است.
"ری تکیه" درباره ادامه روند مذاکرات هسته ای در دوره رئیسی می گوید: این مذاکره ادامه خواهد یافت. محافظهکاران در ایران از حسن روحانی و دیپلماسی هستهای او، کمتر به دلیل چگونگی حصول برجام و بیشتر به دلیل عدم موفقیت دولت او در کسب سود مالی و اقتصادی و ناکامی در افزایش سرمایهگذاری خارجی انتقاد میکردند. رئیسی اما تاکید کرده که حاضر به هیچگونه مذاکرهای با امریکا درباره برنامه موشکی و سیاستهای منطقهای ایران نخواهد بود. این در حالی است که برای امریکا پیوند دادن مذاکرات هستهای با این موارد مهم است. دو کشور خواستار بازگشت به توافق هستهای هستند اما چشمانداز موفقیت در مذاکرات و روابط دو کشور بسیار اندک است.
تکیه در پاسخ به این پرسش که رئیسی برای پایان دادن به بحران اقتصادی فعلی ایران چه گزینههایی پیش رو دارد، میگوید: "محافظهکاران همه پشت ایده اقتصاد مقاومتی هستند؛ الگویی اقتصادی که بدون آن وابستگی ایران به صادرات نفت و تجارت بینالمللی کاهش مییابد. در این ایده ایران میتواند با تکیه بر بازارهای داخلی و تجارت با همسایگاناش مانند افغانستان و عراق و همچنین چین که اخیرا با ایران قرارداد توافق بلندمدت اقتصادی و امنیتی امضا کرده، روابط اقتصادی را گسترش دهد. تحقق این چشمانداز اقتصادی برای کشوری که اصلیترین درآمد آن کماکان نفت است، غیرعملی یا دستکم دشوار به نظر میرسد. با این وجود، این روشی است که محافظهکاران قصد دارند برای محافظت از ایران در برابر تحریمهای امریکا از آن استفاده کنند.
تبلیغات در خبربان
منبع: آفتاب
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۰۶۴۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۰۰۲۲۱۰۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتیکه در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
لینکهای ویژه:
معرفی بهترین اپلیکیشن رزرو هتل 1401
کلبه چوبی | ۱۰ کلبه خاص و رویایی در شمال ایران
بهترین شغلهای ۱۰ سال آینده ایران که بازار کار خوبی دارند
ورود به خانه هوشمند با دستگیره دیجیتال فیلتا
8 موزه منتخب ایران _ از موزه جنگ تا موزه مادام توسوی ایرانی
چطور بلیط لحظه آخری بخریم؟ دیجی چارتر 1401
خبر هوشمند فهام
مصاحبه با آقای علی آذرکار؛ دبیر دبیرخانه نظام ممیزی و رتبهبندی مراکز داده
خبر بعدی:
شانتاژهایی که دیگر جواب نمیدهد
خبرگزاری فارس؛ یادداشت- حنیف غفاری: مقامهای کاخسفید کماکان در مواضع آشکار خود، ایران را مسئول ایجاد وقفه در مذاکرات وین دانسته و عبور از موانع موجود را در گروی تصمیمگیری ایران در قبال موارد اختلافی قلمداد میکنند! این القاگری ناشیانه در حالی صورت میگیرد که در حوزه دیپلماسی پنهان، مقامهای آمریکایی شدیدا مشتاق رایزنی با انریکه مورا، نماینده ویژه اتحادیه اروپا (که بهتازگی به کشورمان سفر کرده بود) هستند تا بلکه از طریق وی، در جریان ضریب و شدت مقاومت کشورمان در قبال خواستههای نامتعارف و غیرحقوقی خود قرار گیرند. فارغ از نوع تفاوت بازی آمریکا در حوزه دیپلماسی رسمی و دیپلماسی پنهان با اروپاییان، در اینجا نکاتی وجود دارد که نمیتوان بهسادگی از کنار آنها گذشت:
نظام و دولت جمهوری اسلامی ایران بر اصالتبخشی به استراتژی خنثیسازی تحریمها تأکید دارند. با این حال، دولت معتقد است که احیای برجام نیز باید بهصورت اصولی در دستور کار دستگاه دیپلماسی و سیاستخارجی کشور قرار گیرد. ورود دولت سیزدهم به مذاکرات وین، براساس ۳قاعده کلان صورت گرفته است:
نخست؛ اینکه جمهوری اسلامی ایران هرگز «مذاکره برای مذاکره» را در دستورکار قرار نخواهد داد و صرفا برای مذاکرات خروجیمحور و مؤثر، اصالت و موضوعیت قائل است.
دوم؛ اینکه «عدمتوافق» بهمراتب از «توافق بد» بهتر است؛ زیرا در توافقی که ایران نتواند از آثار مستقیم رفع تحریمها بهره گیرد، صرفا به یک طرف «متعهد» تبدیل میشود و این مترادف با خسارت محض خواهد بود. بهعبارت بهتر، کشورمان به «توافق خوب» میاندیشد؛ نه «توافق به هر قیمت ممکن».
سوم؛ اینکه برجام (حتی درصورت احیای آن) صرفا باید بهمثابه یک ظرفیت تاکتیکی در خدمت استراتژی خنثیسازی تحریمها قرار گیرد. بهعبارت بهتر، در رویکرد غالب، نظام جمهوری اسلامی ایران و دولتمان، «وسیله» است، نه «هدف».
مقامهای آمریکایی فراموش نکنند که اساسا ارائه تضمین و مطالبه راستیآزمایی ازسوی جمهوری اسلامی ایران، ناظر بر اصلی به نام «ابطالپذیری برجام» صورت گرفته است. خروج یکجانبه دولت قبلی آمریکا، به لحاظ حقوقی ایران را بهعنوان «طرف مطالبهگر» و غرب را بهعنوان «طرف خاطی» مورد شناسایی نظام بینالملل قرار داد.
اگر مذاکرات جدید بدونتوجه به وقایع دوران ریاستجمهوری ترامپ صورت میگرفت (که اتفاقا دمکراتها نیز ابتدا دنبال همین مسئله بودند)، ایران قدرت مانور حقوقی چندانی جهت بهرهگیری از مزایای «ارائه تضمین» و «راستیآزمایی» نداشت. جمهوریاسلامی ایران در ادوار اخیر مذاکرات وین تأکید کردهاست که با توجه به رویکرد دولت قبلی آمریکا و امکان تکرار این موضوع در دولت بعدی این کشور، قطعا نمیتوان «احیای برجام» را به همان سبک و سیاق سال ۲۰۱۵میلادی (مطابق نسخه اولیه) صورت داد. حتی تلاش دولت بایدن جهت «تضمینگریزی در قبال آینده برجام» و «عدمپذیرش راستیآزمایی» درنهایت راه به جایی نبرد و با توجه به قدرت حقوقی ایران در اثبات «ابطالپذیری توافق هستهای» و «لزوم اعتمادسازی آمریکا بهعنوان طرف خاطی و خارج شونده از برجام» سبب شد تا این موارد از سوی غرب پذیرفته شود. یکی دیگر از آثار و تبعات خروج رسمی دولت قبلی آمریکا از توافق هستهای، بیاثر شدن بازیهای تاکتیکی واشنگتن مبنی بر بزرگنمایی اختلافات داخلی در این کشور بر سر احیای برجام یا خلق دوگانههایی مانند «جمهوریخواه-دمکرات» و «کاخ سفید-کنگره» است. در سال۲۰۱۵میلادی (زمان انعقاد اولیه برجام)، اعضای تیم مذاکرهکننده هستهای آمریکا مانند جان کری، وندی شرمن و ویلیام برنز بارها درصدد بزرگنمایی اختلافهای سیاسی در آمریکا بر سر احیای توافق هستهای برآمدند. برهمین مبنا، دولت وقت اوباما بسیاری از امتیازهای لازم (جهت کارآمدی توافق مذکور) را به همین بهانه به کشورمان ارائه نکرد. بسیاری از تحلیلگران پس از امضای توافق هستهای تأکید کردند که واشنگتن با مانور بیشاز حد روی اختلافهای داخلی، از آنها بهمثابه یک ابزار جهت گریز از امتیازدهی بیشتر به ایران استفاده کردهاست.
اکنون دولت بایدن با ناامیدی کامل مشغول خلق همین دوگانه هدفمند است؛ با این تفاوت که این بار تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان و حتی بخش مهمی از افکارعمومی اصالت و موضوعیتی برای اختلافهای داخلی در آمریکا بر سر احیای برجام قائل نیستند. جمهوری اسلامی ایران بارها بهصورت آشکار خطاب به غرب اعلام کرده است که صرفا در انتظار «خروجی نهایی تصمیم آمریکا» در قبال موارد اختلافی باقی خواهد ماند و دیگر هیچ! توپ بهصورت کامل در زمین آمریکاست و زمان به ضرر غرب درحال از دست رفتن است. در چنین شرایطی شانتاژهای خبری یا ارسال سیگنالهای رفتاری متناقض و دوگانه، بدترین انتخابی است که غرب میتواند در این برهه داشته باشد.
انتهای پیام/