Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-05-03@16:11:49 GMT

غروب دلار دور نیست!

تاریخ انتشار: ۱۲ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۴۲۵۲۶۳

غروب دلار دور نیست!

همان‌طور که زمانی پوند انگلستان برترین و قدرتمند‌ترین پول جهان بود اما جای خود را به دلار داد، دیر یا زود استیلای دلار نیز کاهش یافته و از میان می رود اما لازم است تا آن زمان کشورمان خود را از لگد پرانی‌های سیاسی این اسکناس مصون نگه دارد.

 

به گزارش پول نیوز، *دکتر زهرا نظری مهر- از ماه ژوییه سال 1944 و در اجلاس جهانی برتون وودز در امریکا سلطه دلار بر جهان تثبیت شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در همان اجلاس و در حالیکه هنوز جنگ جهانی دوم به پایان نرسیده بود، ایالات متحده آمریکا به مدد اقتصاد قدرتمند خود و در اختیار داشتن حدود 75درصد از ذخایر طلای کل جهان،موفق شد کشورهای جهان را قانع کند تا دلار را به عنوان اولین پول قدرتمند جهان بپذیرند و از آن در معاملات جهانی خود استفاده کنند.

همان موقع امریکایی‌ها تعهد دادند تا هر دلار را با طلا ارزش‌گذاری و پشتوانه‌سازی کنند و نرخ آنرا ثابت نگه دارند، تا در نتیجه کشورهای جهان با خیالی آسوده طلا را به عنوان پشتوانه اسکناس‌های کاغذی امریکایی بپذیرند. از سویی هر زمان که کشوری خواستار تبدیل دلارهایش به طلا باشد، بانک مرکزی امریکا این کار را انجام خواهد داد. بدین ترتیب نظام تازه پولی بین المللی در جهان به رهبری امریکایی‌ها پایه گذاری شد که دارای شکافهایی بود که بعد‌ها خود را نمایان ساخت.

در این نظام جدید پولی دیگر برخلاف گذشته که کشورها ارزش پول خود را بر پایه طلا تعیین ‌می‌کردند، دیگر کشورها نرخ برابری پول خود را با دلار امریکا تعیین و تنها این دلار بود که به پشتوانه اقتصاد برتر امریکا و میزان انبوه ذخایر استراتژیک طلایش، ارزش خود را با طلا ‌می‌سنجید.

همان زمان هم شوروی‌ها مخالف بودند زیرا نگران استفاده سیاسی و ابزاری از این واحدپولی بودند، اما وقتی بخش غالب آن 44 کشور شرکت کننده به این پیمان پیوستند لذا عملا هیچ دولتی توان مقاومت در برابر سلطه دلار را نداشت.

رشد فزاینده اقتصادی کشورها بعد از پایان جنگ جهانی دوم و رشد چند برابری حجم تجارت جهانی، در 1971 ریچارد نیکسون رییس‌جمهور وقت آمریکا را مجبور کرد تعهد آن کشور برای تبدیل دلار به طلا را کنار بگذارد زیرا به تناسب رشد تجارت جهانی که عموماً با دلار انجام ‌می‌شد، ذخایر طلای امریکا رشد نکرده بود.کمی پس از آن هم امریکا تعیین ارزش دلار بر مبنای طلا را رسماً کنار گذاشت. اما همچنان دلار ارز غالب بر تجارت کشورها باقی ماند به گونه ایی که علی رغم کاهش نسبی قدرت دلار و ظهور کم فروغ برخی ارزهای جدید همچنان نیمی از تجارت جهان به وسیله دلار صورت ‌می‌پذیرد.

در نتیجه باقی ماندن برندی به نام دلار در عرصه جهانی این امکان را به دولت‌های مستقر در واشنگتن داده است تا بخصوص در دو دهه اخیر استفاده ابزاری و سیاسی بیشتری از آن داشته باشند. بدین گونه هر کشوری را که ‌نمی‌توانند همسو با سیاست‌های خود ببینند مورد تحریم بانک مرکزی خود قرار ‌می‌دهند و آن را از تجارت قانونی با سایر کشورها و شرکت‌های جهان محروم ‌می‌کنند. امری که در خصوص کشور ما مورد سواستفاده و هجمه چند باره قرار گرفته است.

واقعیت این است که در تمام نزدیک به 8 دهه گذشته و علی‌رغم میل بقیه دولتها و قدرتها، هیچ ارز دیگری اعتماد به نفس و قدرت کافی برای جایگزینی دلار و یا حتی مقابله با آن را پیدا نکرده است. در ابتدای شکل گیری یورو امیدهایی به آن ‌می‌رفت، اما هم یورو و هم یوان چین نیازمند زمان هستند تا پشتوانه های اقتصادی لازم را برای مقابله با دلار پیدا کنند. در این صورت کشورهایی مانند ما لازم است هر چه سریعتر به دنبال راه کارهای جایگزینی بهتری باشند تا اثر گذاری تحریم‌هارا خنثی کنند.

هر چند صداهای امید بخشی از وین و در جهت برداشته شدن تحریم‌های هسته‌ایی از جمله تحریم‌های بانکی به گوش ‌می‌رسد و امریکایی‌ها این را متوجه شدند که اولاً فشارهای حداکثری بر ایران کم اثر بوده است و دوماً با تغییر دولتها در تهران سیاست کلی کشور تغییری راهبردی نخواهد داشت؛ اما باید توجه داشته باشیم نباید اجازه دهیم تجارت ما وابسته به دلار سیاسی امریکا باشد. لذا لازم است همزمان با رفع تحریم‌‌ها به دنبال راه‌های جایگزین تجارت با دلار باشیم.

استفاده از ارزهای بومی با کشورهای همراه مانند چین، ترکیه،عراق، هند و ...‌می‌تواند بسیار راهگشا باشد. موضوعی که ‌می‌تواند دستکم 40 درصد تجارت کشورمان را از زیر سلطه دلار نجات بخشد و این آمار تعیین کننده ایست.

اصولا چرا زمانی که بیشترین تجارت ما با چند کشور خاص است و آنها هم تمایل بسیاری برای استفاده از ارزهای دو کشور دارند، تلاش چندانی برای تحقق آن انجام نمی‌گیرد؟!

باید تأکید داشت هرچند همچنان مبنای تعیین نرخ اولیه پول کشورها برپایه همان اجلاس برتون وودز برمبنای دلار است اما زمانی که کشورهای مستقل از دلار کمتر در مبادلات تجاری خود استفاده کنند اولاً ارزش دلار و اهمیت آن کاسته خواهد شد؛ دوماً ارزش پول ملی افزایش ‌می‌یابد و سوماً زیانهای تورمی رشد نقدینگی در کشورهای خود و بواسطه خلق پول ملی کاسته ‌می‌شود؛ در عین حال جهانیان کمتر زیان‌های تورمی رشد نقدینگی دلاری ایجاد شده سالانه توسط فدرال رزرو امریکا، تحمل خواهند کرد.

همان‌طور که زمانی پوند انگلستان برترین و قدرتمند‌ترین پول جهان بود اما جای خود را به دلار داد، دیر یا زود استیلای دلار نیز کاهش یافته و از میان می رود اما لازم است تا آن زمان کشورمان خود را از لگد پرانی‌های سیاسی این اسکناس مصون نگه دارد. لذا به نظر ‌می‌آید با روی کار آمدن دولت جدید سیزدهم و نگاه بیشتر آن به ظرفیت‌های بومی داخلی ‌می‌توان انتظار داشت با سرعت بالایی شاهد کاهش جدی وابستگی کشور به دلار در تجارت خارجی‌مان باشیم تا این سلاح امریکا کارایی خود را عملاً از دست بدهد. این در حالی است که در کنار چین و روسیه، حتی برخی کشورهای قدرتمند اروپایی هم به دنبال ساز و کاری قدرتمند برای مقابله با برتری دلار بر تجارت خود و جهان هستند.

 

*مدیر مسؤول پایگاه خبری پول نیوز

 

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: ارزش پول ملی ارزش دلار پول نیوز نقدینگی تحریم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۲۵۲۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۴۸ درصدی تجارت خارجی در فروردین

تین نیوز

طبق اعلام گمرک، تجارت خارجی کشور (مجموع صادرات و واردات) با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در فروردین ماه سال جاری با ۴۷.۶۳ درصد افزایش به رقم ۱۰ میلیارد و ۴۲۰ میلیون دلار رسید.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، از مجموع صادرات و واردات کشور هفت میلیارد و ۶۸۰ میلیون دلار به صادرات و دو میلیارد و ۷۴۰ میلیون دلار آن به واردات اختصاص داشت.

بر اساس این گزارش، تراز تجاری کشور با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در فروردین ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل به میزان چهار میلیارد و ۹۴۰ میلیون دلار مثبت بوده است.

همچنین صادرات بدون احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی، برق و صادرات از محل تجارت چمدانی در این مدت به میزان سه میلیارد و ۱۷۰ میلیون دلار رسیده و تراز تجاری کشور بدون نفت در فروردین ماه در مقایسه با مدت مشابه قبل ۴۳۰ میلیون دلار مثبت بود.

صادرات نفت خام، کوره و میعانات گازی نیز در فروردین ماه سال جاری چهار میلیارد و ۱۸۰ میلیون دلار بوده است.

این گزارش حاکی است؛ ارزش صادرات کشور در فروردین ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۶.۸۵ درصد کاهش نشان می دهد.

همچنین سه قلم عمده کالای صادراتی در فروردین ۱۴۰۳ به پروپان مایع شده با ۲۱۸ میلیون دلار، متانول با ۲۰۱ میلیون دلار و قیر نفت با ۱۸۰ میلیون دلار اختصاص داشت و میانگین ارزش هر تن کالای صادراتی در این مدت با ۷.۹۶ درصد کاهش به رقم ۳۲۸ دلار رسیده است.

در این مدت ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تن کالا به خارج از کشور صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹.۶۶ درصد کاهش داشته است.

عمده ترین مقاصد کالاهای صادراتی ایران در فروردین ماه سال جاری شامل کشورهای چین، عراق، امارات متحده عربی، ترکیه، پاکستان، افغانستان و عمان بوده است که این هفت کشور، ۷۸ درصد از وزن و ۸۳ درصد از ارزش کل صادرات کشور را به خود اختصاص دادند.

براساس این گزارش، در فروردین ماه سال جاری، میزان صادرات کالاهای پتروشیمی سه میلیون و ۳۰۰ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار بوده که به لحاظ وزن ۲۵.۷۷ درصد و از حیث ارزش ۲۴ درصد کاهش نشان می دهد.

لازم به ذکر است؛ در بین ۱۰ قلم عمده کالاهای صادراتی، گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی شکل مایع شده، اوره و میله های آهنی و فولادی از بیشترین افزایش و گاز طبیعی مایع شده، شمش از آهن و فولاد و بوتان مایع شده از بیشترین کاهش در ارزش برخوردار بودند.

در خصوص واردات کالا به کشور در فروردین ماه سال جاری نیز اعلام شده که دو میلیون و ۴۰۰ هزار تن کالا به ارزش دو میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار وارد کشور شد که به لحاظ وزن ۳۳.۳۸ درصد افزایش و از حیث ارزش ۱۱.۳۶ درصد کاهش داشته است.

در این میان ذرت دامی با ۳۵۳ میلیون دلار، کنجاله سویا با ۱۸۱ میلیون دلار و گوشی های تلفن هوشمند با ۱۰۶ میلیون دلار سه قلم عمده کالاهای وارداتی در فروردین ماه سال جاری بوده اند.

همچنین بیشترین افزایش در بین ۱۰ قلم اول کالاهای وارداتی به طلا به اشکال خام، کنجاله سویا و روغن دانه آفتاب گردان و بیشترین کاهش در ارزش نیز به قطعات منفصله جهت تولید اتومبیل سواری، دانه سویا و برنج اختصاص داشت.

متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای وارداتی در فروردین ماه سال جاری هم ۱۱۲۲ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۳.۵۴ درصد کاهش داشته است.

طبق آنچه گمرک اعلام کرده، هفت کشور اول طرف معامله با ایران در فروردین ماه سال جاری شامل کشورهای امارات متحده عربی، چین، ترکیه، هلند، آلمان، هند و هنگ کنگ در مجموع ۷۲ درصد از وزن و ۷۸ درصد از ارزش کل واردات کشور را به خود اختصاص دادند و میزان ترانزیت خارجی کشور از مسیر ایران در فروردین ماه سال جاری با ۴۷ درصد افزایش به رقم یک میلیون ۶۰۰ هزار تن رسیده است.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • اردوغان میزان تجارت پایان یافته ترکیه با رژیم صهیونیستی را ۹.۵ میلیارد دلار اعلام کرد
  • تراز تجاری کشور بدون نفت مثبت شد
  • افزایش ۴۸ درصدی تجارت خارجی در فروردین
  • رشد ۴۸ درصدی تجارت خارجی کشور در فروردین ۱۴۰۳
  • غروب زیبا از فراز ییلاق سوباتان، رو به دریای خزر
  • رشد ۴۸درصدی تجارت در اولین ماه سال/ صادرات۴میلیاردی دلار نفت
  • فراتر رفتن تجارت خارجی از ۱۰ میلیارد دلار
  • حجم تجارت ایران و امارت به ۳۰ میلیارد دلار می رسد
  • تجارت ایران و امارات به ۳۰ میلیارد دلار می‌رسد
  • تجارت ایران و ترکیه به ۱.۳۶۴ میلیارد دلار رسید