Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-03@02:01:47 GMT

نگاهی به نقش زیارت در کمال‌یابی زائر

تاریخ انتشار: ۱۲ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۴۲۶۰۹۷

نگاهی به نقش زیارت در کمال‌یابی زائر

قدس آنلاین/هدی احمدی: هر چند رسالت و امامت، دو جلوة الهی و ربانی هستند اما آنچه راه وصول به این جلوه‌ها را امکان‌پذیر و آسان می‌کند، ارتباط با پیامبر اسلام(ص) و خاندان آن حضرت است. تشرف به حرم این معصومان(ع) و زیارت قبور آنان راهی برای برقراری این ارتباط است، ارتباطی که روح و جان آدمی را صیقل می‌دهد و از کدورت‌ها و ناپاکی‌ها رهایی می‌بخشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حجت‌الاسلام رضا وطن دوست با بیان اینکه از توجه به متون دینیِ زیارت به‌ویژه زیارت‌نامه‌ها که در حقیقت، نوعی معرفت‌نامة زیارت است، چندین نکته قابل استفاده است؛ می‌گوید:  زائر بودن، مقام و منزلتی بزرگ است که توفیق می‌خواهد و این توفیق نصیب هرکسی نمی‌شود. از این‌رو، به ما آموخته‌اند که آن را عاجزانه از خدا بخواهیم تا روزی‌مان کند: الّلهم ارزُقنا زیارةَ بَیتِک و زیارةَ قَبرِ نَبِیّک. ضمن اینکه زیارت، ارتباطی زنده و مؤثر است که از دو طرف زنده حاصل می‌شود، هرچند که در ظاهر، زیارت شونده در دل خاک خفته باشد. فرازهای اذن دخول در زیارتگاه‌ها شاهد این رابطه است که چنین آمده است: أشهَدُ أنّک تَسمَعُ کلامی و تَری مَقامی و تردُّ سلامی.

این پژوهشگر سیره اهل بیت(ع) می‌افزاید: بر اساس آنچه گفته‌اند: هر رفتی آمدی دارد، سخن نبی مکرم اسلام(ص) نیز این ارتباط دو طرفه را ثابت می‌کند که فرمود: کسی که من یا یکی از فرزندانم را زیارت کند، در روز قیامت به دیدار او خواهم رفت و از هراس‌ها و وحشت‌های آن روز نجاتش خواهم داد. حدیث معروف امام رضا(ع) که به لحاظ محتوایی شبیه این سخن پیامبر است نیز دلیلی دیگر بر ارتباط دوسویه میان زائر و مزور است که فرمود:‌ هر که با وجود دوری خانه و مزارم، مرا زیارت کند روز قیامت در سه موضع نزد او می‌آیم تا اینکه وی را از هول و هراس رهایی دهم، در هنگام دادن نامه‌ها به دست راست و چپ، هنگام عبور از صراط و هنگام میزان.

او یادآور می‌شود: زیارت که نمودی از احساس شوق درونی زائر با مزور خود است، نشان از محبت و شیدایی به خاندان عصمت و پاسخ به ندای پیامبر رحمت است که از همه خواست تا مزد رسالتش را ابراز محبت به خاندان آن حضرت قرار دهند، چنانکه قرآن از زبان آن حضرت فرمود: من از شما جز دوستی با خاندان من چیزی از شما انتظار ندارم.  تقرب الهی سعادتی بزرگ و فوزی عظیم است و هر کسی که رفتارهای نیک از خود بروز ‌دهد این امید را دارد که از آن نردبانی برای تقرب الهی بسازد. زیارت از جمله این رفتارهاست که تقرب را امکان‌پذیر می‌کند. آنچه ابن قولویه در کامل الزیاره در زیارت پیامبر خدا(ص) آورده دلیلی روشن بر این مطلب است که چنین می‌خوانیم: یا سیّدی أتیتُک زائراً موقراً بالذنوب أتقرّب ألی ربّی بوفودی إلیک؛ ‌ مولای من! به سوی تو به عنوان زائر که به گناهش اقرار دارد آمدم و به این وسیله که در نزد تو حضور دارم، به پروردگام تقرب می‌جویم.

حجت‌الاسلام وطن دوست بیان می‌کند: هرچند حج و زیارت خانة خدا امری مهم و بی‌نظیر است، با این وجود پذیرش همین امر مهم مشروط به داشتن ولایت و زیارت قبور پیامبر خدا(ص) و امامان نور(ع) است، چنانکه امام علی(ع) می‌فرماید: حج خود را با زیارت قبوری به اتمام برسانید که خداوند حق آنها و زیارت آن قبور را بر شما لازم کرده است. این زیارت است که موجب می‌شود عهد و بیعت با محوریت توحید و امامت پیشوایان دین تجدید و تقویت ‌گردد، این را از امام رضا(ع) بشنویم که فرمود: به‌راستی برای هر امامی به گردن دوستان و پیروانش پیمانی است که از شرط‌های وفا به این پیمان، زیارت قبور آنان است.

این پژوهشگر بنیاد پژوهشهای اسلامی ادامه می‌دهد: زیارت قبور مطهر خاندان عصمت که نوعی پیوند روحی و معنوی است، زائر را در مدار این خاندان قرار می‌دهد. این نوع پیوند است که بهترین سرمایۀ زندگی را که همان فلاح و هدایت است، تضمین می‌کند. فرازهایی از زیارت جامعه دلیل بر این واقعیت است که امام هادی(ع) فرمود:‌ سعِد مَن والاکم... فاز مَن تَمَسّک بکُم و أمِن مَن لَجَأ إلیکُم و سَلِم مَن صدّقکم و هُدِیَ مَن اعتَصَمَ بکُم؛ سعادت یافت هرکه به ولایت شما در آید... رستگار شد هرکه به شما توسل جست. امنیت یافت کسی که به شما خاندان پناه آورد. سلامت یافت آن که شما را تصدیق کرد و هدایت یافت او که به شما چنگ زده است.

او با بیان اینکه زیارت فرصتی برای پاکی و پاک شدن است؛ عنوان می‌کند: با زیارت قبور مطهر اولیای الهی، هم توفیق ترک گناه حاصل می‌شود و هم فرصتی برای جبران خطاها و لغزش‌ها فراهم می‌آید. این واقعیت مسرت‌بخش در زیارت پیامبر اسلام چنین انعکاس یافته که: أتیتُک مستغفراً تائباً مِن ذُنوبی و إنّی أتوجّهُ بک إلی الله ربّی و ربّک لِیَغفرَ لی ذُنوبی؛ در حالی که طلب غفران می‌کنم و از گناهانم طلب بخشودگی دارم، به نزد تو آمده‌ام و من به وسیلۀ تو به خدا که پروردگان من و توست رو آوردم تا او گناهانم را ببخشاید.

حجت‌الاسلام وطن دوست در پایان می‌گوید: غفلت حالتی بسیار زشت و مذموم است که اگر برطرف نشود هزاران گرفتاری و بدبختی را به ارمغان می‌آورد. بدتر از همه غفلت از حساب در روز جزاست، اما پیامبر اکرم(ص) در این‌باره که زیارت قبور اولیای الهی، آخرت را به یاد انسان می‌آورد، فرمود: زُورُوا القُبورَ فإنّها تُذَکِّرُکُم الآخرةَ؛  قبرها را زیارت کنید که شما را به یاد آخرت می‌اندازد. در قیامت که نه کاری از فرزندان برمی‌آید و نه از مال و ذخایر دنیوی، تنها امیدی که می‌توان داشت شفاعت اولیای الهی است. زیارت از جمله امور ارزشمندی است که امید به شفاعت را بالا می‌برد، چنان که پیامبر رحمت(ص) در بشارت به این این موضوع فرمود: مَن أتانی زائراً کُنتُ شفیعَه یَومَ القیامة؛  هرکس به زیارت من آید، در روز قیامت شفیع او خواهم بود.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: روز زیارتی امام رضا ع زیارت قبور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۲۶۰۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حسن تدبیر دانشجویان عمره‌گزار را در اولویت قرار دهید

به گزارش حوزه جامعه خبرگزاری تقریب،  حجت‌الاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب، روز سه شنبه ۱۱ اردیبهشت در همایش عمره دانشجویی در سالن شهید مطهری دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد در جمع دانشجویان عمره گزار با اشاره به کلیدهای اصلی موفقیت در سفر به سرزمین وحی اظهار داشت: برای اینکه سفر خوب و پرباری داشته باشید برنامه ریزی و حسن تدبیر را در اولویت قرار دهید.

سرپرست حجاج ایرانی با بیان اینکه نزدیک به ۶ میلیون عمره گزار برای این سفر معنوی در صف انتظارهستند، اظهار داشت: لطف خدا شامل حال شما دانشجویان شده است، با نیت خالص به این سفر بروید و در انجام اعمال خود دقت کنید و از فیوضات آن بهره مند شوید.

وی با بیان اینکه اخلاص در سفر عمره از جانب خداوند به طور جداگانه توصیه شده است، کلید موفقیت دیگر سفر به سرزمین وحی را معرفت دانست و خطاب به حاضران گفت: آداب و مناسک عمره را فرا بگیرید و با آگاهی اعمال و مناسک را انجام بدهید. پیامبر بزرگ الهی هم از خداوند طلب راهنمائی در مناسک کرد: أَرِنَا مَنَاسِکَنَا.

وی بر لزوم بازشناسی تاریخ و جغرافیای حج و اماکن مقدس سرزمین وحی تاکید و به دانشجویان توصیه کرد که درباره جنگ‌های پیامبر (ص) در این سرزمین مطالعه کنند و به بازشناسی درس های وقایعی که در عصرحضرت رسول (ص) اتفاق افتاده است، پرداخته و از خود سوال کنیم چقدر در کارهایی که انجام می دهیم به اعمال رسول اکرم (ص) و یاران آن حضرت شبیه است؟

حجت‌الاسلام والمسلمین نواب با اشاره به واقعه جنگ اُحد ادامه داد: مردم در این جنگ شش گروه شدند، برخی ازآنها در مسیر از پیامبر جدا شدند و پیامبر را همراهی نکردند. گروه دوم تیراندازان مستقر در جبل عینین بودند که به آنان فرمودند در ارتفاعات چه پیروز شدیم چه شکست خوردیم بمانید، اما گروهی از ارتفاعات پایین آمدند و دنبال جمع کردن غنائم بودند. گروه سوم شهدای سرفراز بودند که در نزد خداوند روزی دارند و خشنود شدند. گروه چهارم فراریان از جنگ بودند که حتی پشت سر خود را نگاه نکردند. علاوه براین یک گروه هم منافقین و ششمین گروه جانبازانی بودند که همراه پیامبر در روز بعد در تعقیب دشمن به حمراء الاسد رفتند و به دعوت پیامبرجواب مثبت دادند. با توجه به این شرح حال جایگاه ما در مسائل سیاسی و اجتماعی کجا قرار دارد؟ توجه و تفکر به این موضوعات کلیدهای استفاده کردن از سفر به سرزمین وحی است.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در پایان سخنان خود از دانشجویان خواست که در این سفر از روحانیون کاروان بهره ببرند و افزود: زائر جایگاه ویژه‌ای نزد خدا دارد. درجمع شما برخی افراد هستند که پدرند یا در آینده پدرخواهند شد، در کنار کعبه برای پدران و فرزندانتان دعا کنید و دعای ۲۴ و ۲۵ صحیفه سجادیه را در مسجدالحرام به طور ویژه بخوانید.

سیدسلمان سیدافقهی قائم مقام بنیاد ملی نخبگان دیگر سخنران این همایش بود که در باره نقش مهم سفر به اماکن زیارتی در جهان اسلام در یکپارچگی و افزایش ایمان مومنان سخن گفت.

وی افزود: اسلام دینی است که پاسخ نیازهای بشریت برای سعادت را در خود دارد، آنچه که دین اسلام به آن دعوت کرده عبور از ظواهر و رسیدن باطن امور است که در نهایت به تدبیر در امور و رسیدن به راه‌حل درست منتهی خواهد شد.

در این همایش که حجت الاسلام والمسلمین مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها و چند تن از مسئولان ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان حضور داشتند اعلام شد که یک کاروان ۱۶۴ نفره از دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس برای سفر ده روزه در قالب کاروان های عمره گزار فردا چهارشنبه (۱۲ اردیبهشت) همزمان با سالروز شهادت استاد شهید مرتضی مطهری و روز معلم به سرزمین وحی اعزام خواهند شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • راه‌یابی دو بانوی تیرانداز مازندرانی به فینال مسابقات کشور
  • غبارروبی و عطرافشانی قبور مطهر شهدای شهرستان خوروبیابانک
  • غبارروبی قبور شهدای فرهنگی در شهرستان آران و بیدگل
  • مکان‌یابی ۱۳ هزار هکتار زمین برای ساخت شهرک‌های نهضت ملی مسکن
  • امسال ۸۷ هزار و ۵۵۰ زائر از کشور برای به جای آوردن اعمال حج تمتع به سرزمین وحی می‌روند
  • «قبرستان نو» با حفظ حرمت تمام قبور بهسازی می‌شود / هیچ تخریبی در کار نیست
  • ‌معلم چه خصوصیاتی باید داشته باشد؟ + فیلم
  • حسن تدبیر دانشجویان عمره‌گزار را در اولویت قرار دهید
  • استرداد ۸۵ میلیون ریال به حساب زائران حج تمتع ۱۴۰۲
  • کمال نامه ی مستان حیدری / امیرالمؤمنین در شعر خواجوی کرمانی