Web Analytics Made Easy - Statcounter

نعمت‌الله نجفی روز سه‌شنبه در گفت‌وگو خبرنگار ایرنا افزود:به دنبال گزارشی مبنی بر آلودگی جایگاه اختصاصی بنزین در محور اهواز-آبادان ، ضمن توقف فعالیت جایگاه و هماهنگی با واحد کنترل نظارت، نسبت به اعزام کارشناسان ناحیه و واحد کنترل کیفیت برای بررسی موضوع به جایگاه اقدام شد.
وی به گزارش متصدی جایگاه(حمدی) مبنی بر وجود آب در مخازن و آلودیی باک تعدادی خودرو که در این جایگاه سوخت گیری کرده بودند اشاره کرد و افزود:در این جایگاه تعداد پنج دستگاه خودرو متوقف بود که گفته بودند در باک خودرو آنان به سبب سوختگیری در این جایگاه  آب وجود دارد که پس از بررسی کارشناس واحد مهندسی فرآورده ها مشاهده شد از یک مخزن بنزین، مقداری آب وجود دارد که  دوربین های  مداربسته جایگاه مورد بازدید قرار گرفت و مشاهده  شد از زمان تخلیه تا زمان بروز اتفاق ، هیچ گونه عمل غیرعادی صورت نگرفته است و آب موجود در پایین مخزن وارد خطوط سکوی فروش شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خوزستان(اهواز)افزود: به محض مشاهده خرابی خودروها ، جایگاه دار اقدام به خاموش نمودن تلمبه و توقف فروش کرد ضمن آنکه عواملی مانند  نشث مخزن ، سوراخ بودن لوله ها و رطوبت هوا ومسایل فنی  توسط کارشناسان شرکت متبوع در دست بررسی  است.
نجفی با بیان اینکه  گزارش تکمیلی پس از بررسی اجمالی و دقیق واحدهای مرتبط ارائه خواهد شد افزود: بنزین مصرفی از تولید در پالایشگاه تا توزیع در جایگاه‌های عرضه بنزین طبق دستورالعمل های کنترل کیفیت در چند مرحله تحت آزمایش دقیق قرار می‌گیرد تا نسبت به سالم بودن سوخت اطمینان حاصل شود.
آلودگی بنزین با آب در جایگاه محور اهواز - آبادان و عرضه آن به خودروها که منجر به خرابی آنان در سامانه سوخت رسانی شد در رسانه ها و فضای مجازی بازتاب زیادی داشته است.

این نخستین بار در سال های اخیر است که موردی از آلودگی بنزین به آب در جایگاه های عرضه سوخت در خوزستان گزارش می‌شود.

برچسب‌ها بنزین خوزستان اهواز شرکت ملی پخش فراورده های نفتی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: بنزین خوزستان اهواز بنزین خوزستان اهواز شرکت ملی پخش فراورده های نفتی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۵۵۷۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استفاده از خودروهای برقی، دوگانه سوز و هیبریدی راهکار برون رفت از بحران ناترازی بنزین 

محمد رضا نجفی منش عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در گفت وگو با خبرنگار قدس درباره علت بروز ناترازی بنزین گفت: یکی از معضلات فعلی کشور استفاده بالا از بنزین در کشور و بروز ناترازی بنزین است. در حالی که الان در دنیا همه به سمت سوخت های پاک و متنوع کردن سبد سخت مثل خودروهای برقی رفته اند، در کشور ما این شرایط هنوز ایجاد نشده است.

این عضو اتاق بازرگانی تهران خاطرنشان کرد: البته برای متنوع کردن سبد سوخت و تشویق شدن مردم برای رفتن به سمت خودرهای برقی و هیبریدی، دولت ها باید سوبسید های اساسی به مردم بدهند تا به سمت استفاده از این خودروهای پاک و سبز مثل خودروهای برقی حرکت کنند.

نجفی منش افزود: وارد کردن خودروهای هیبریدی به چرخه مصرف سوخت از جمله بنزین را پایین می آورد. در نهایت هم باید خودروهای فرسوده را از رده خارج کنیم، مسئله ای که در کشور ما اصلا جدی گرفته نشده و خودروهای فرسوده همچنان در کشور در حال تردد هستند.

این عضو هیات نمایندگان تهران گفت: در حال حاضر 29 میلیون خودرو در حال تردد در کشور داریم که بخش زیادی از این خودروهای در حال تردد عمر بیش از 15 سال دارند که مصرف بنزین را بالا می برند، باید اقدامی شود تا این خودروهای فرسوده از رده خارج شوند.

نجفی منش افزود: استفاده از تنوع در سبد سوخت بهترین روش برای کاهش مصرف بنزین است. سوخت های متنوع باید برای تردد استفاده شوند تا فشار به بنزین آورده نشود.

نجفی منش ادامه داد: یکی از عمده ترین علت مصرف بالای بنزین در کشور قاچاق بنزین است. دلیل این قاچاق این است که بنزین در کشورهای همسایه مثل افغانستان، پاکستان و .... با قیمت بنزین در کشور ما تفاوت خیلی بالایی دارد، بنزین در کشور ما نهایتا 3 هزار تومان ولی در ترکیه 2 دلار یعنی 100 هزار تومان است.

وی در ادامه بیان کرد: در این شرایط هر کس یک پیت بنزین هم دستش بگیرد و به کشورهای خارجی برود به میزان زیادی سود کرده است. در ابتدا برای اینکه کاهش مصرف داشته باشیم باید جلوی قاچاق گرفته شود.

این عضو اتاق بازرگانی ادامه داد: راه کار جلوگیری از قاچاق بنزین هم این است که قیمت آن اصلاح شود. تا زمانی که بنزین به این قیمت مفت در اختیار مردم قرار داده شود قطعا قاچاق انجام خواهد شد.

دیگر خبرها

  • توقف صادرات مقاطع طویل لوله و پروفیل فولادی با الزام برگشت ارز
  • پای ربات‌ها به پمپ بنزین رسید
  • بومی‌سازی کاتالیست‌هایی کاربردی در تولید بنزین توسط محققان یک شرکت دانش‌بنیان
  • پمپ بنزین ابوظبی رباتیک شد
  • طرح ضربتی مقابله با قاچاق سوخت و کشف ۸۰ هزار لیتر گازوئیل قاچاق در بندرعباس 
  • کارت سوخت در بازار سیاه
  • استفاده از خودروهای برقی، دوگانه سوز و هیبریدی راهکار برون رفت از بحران ناترازی بنزین 
  • یک فروشگاه زنجیره‌ای در آبادان پلمب شد
  • هوای خرمشهر در وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس
  • بهره‌برداری از یک جایگاه عرضه سوخت در کهگیلویه و بویراحمد