Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش صدای ایران، حمید نجف  درباره تاثیر قطعی مکرر برق بر فعالیت کارخانه ها و بنگاه‌های اقتصادی اظهار کرد: بخشی از قطعی های مکرر برق ناشی از بحث ماینرها و استخراج رمز ارزها و بخشی دیگر ناشی از مصرف بیش از حد در فصل تابستان است. بارها در این مورد هشدار داده بودیم که یک تابستان خیلی داغ را پیش رو خواهیم داشت و برق کشش لازم را ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



وی افزود: در حال حاضر دو راهکار اورژانسی برای جلوگیری از قطع مکرر برق داریم اول اینکه مردم صرفه جویی کنند، مثلاً اگر کولر هایشان روشن است سایر دستگاههای برقی و چراغ ها را خاموش کنند؛ همه دستگاه‌های برقی همزمان با هم کار نکنند و الگوی مصرف را رعایت کنند.

نجف افزود: راهکار فوری دوم این است که وزارت نیرو مناطقی که به استخراج رمز ارز مشغولند و برق زیادی مصرف می کنند را شناسایی کند و از این طریق  مانع از مصرف بیش از حد استاندارد برق شود تا به شبکه خانگی و کارخانه ها فشار وارد نیاید.

این کارشناس حوزه کار تاکید کرد:در  شرایط حاضر کمبود برق داریم و این مسأله در تولید داخلی، فعالیت کارخانه ها و اشتغال کارگران تاثیر می گذارد لذا تا بیش از این به بخشهای اقتصادی و تولیدی لطمه وارد  نشده باید اقدام عاجل صورت گیرد.

وی درباره علل مصرف بیش از حد برق در کشور گفت: درست است که جمعیت کشور دوبرابر نشده ولی ساختمانها، مراکز تجاری و کارخانه ها نسبت به سال گذشته اضافه شده و این مسأله در افزایش مصرف داخلی موثر بوده است. از طرفی تحریم ها هم بی‌تاثیر نبوده است، شنیده می شود که دو نیروگاه کشور دچار مشکل شدند. وقتی که تحریم هستیم طبیعی است که واردات قطعات اتفاق نیفتد و به این دلیل نیروگاهها دچار مشکل شده باشند.

این کارشناس حوزه کار با اشاره به عوامل تاثیر گذار در قطعی مکرر برق سه پیشنهاد برای جلوگیری از این رخداد به دولت ارائه کرد و گفت: فارغ از عدم صرفه جویی مردم و مصرف بیش از حد برق، فعالیت ماینرها که در حال حاضر به صورت شبکه های زیرزمینی در حال استخراج رمز ارز هستند یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار است. اگر دولت پیش از این لایحه ساماندهی ماینرها را به مجلس ارائه کرده بود اکنون پیامدهای زیانبار آن را شاهد نبودیم؛ لذا با توجه به عمر کوتاه دولت فعلی که بعید است لایحه مذکور را به مجلس ببرد، پیشنهاد می شود که دولت آقای رئیسی لایحه ساماندهی استخراج رمز ارز را به جهت جلوگیری از قطعی مکرر برق و قانونمند شدن فعالیت رمز ارزها در کشور به مجلس ارائه کند.

نجف صادرات برق به کشورهای دیگر را یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در قطعی برق دانست و افزود: بارها تاکید کردیم که در بحث قراردادهای خارجی که بسته می شود اولویت با منافع داخلی است و هر چه را که قرار است صادر کنیم انرژی یا محصولات دیگر، باید مازادش را صادر کنیم تا در داخل به مشکل برنخوریم.

وی پیشنهاد کرد: وقتی در داخل به انرژی نیاز داریم آن هم در ماه‌های اوج مصرف، می توانیم صادرات برق نداشته باشیم یا بندی در قرارداد اضافه کنیم که در صورت نیاز داخلی، صادرات برق را کاهش دهیم. ما نمی توانیم به خاطر کشورهای همسایه در داخل کشورمان بحران ایجاد کنیم. شبکه اینترنت با قطعی برق دچار اختلال می شود، دستگاههای Pos و بیمارستانها همه با برق کار می کنند، بنابر این باید با تدبیر ویژه و مدیریت اصولی در چنین مواقعی جلوی بحران را بگیریم.

این کارشناس حوزه کار در بخش دیگری از گفتگو با ایسنا پیشنهاد جایگزینی انرژی های خورشیدی را به جای برق مطرح کرد و گفت: ما می توانستیم ۱۰ سال قبل روی این پروژه سرمایه گذاری و اکنون از آن بهره برداری کنیم ولی از آنجا که در دولت ها دچار روزمرگی می شویم هیچ وقت به سمت این داستان نرفتیم.

نجف افزود: انرژی خورشیدی از نظر سرمایه گذاری مقرون به صرفه تر است و جزو انرژی های پاک و ارزان به شمار می رود لذا به دولت سیزدهم پیشنهاد می کنم برنامه ریزی بلند مدتی برای جایگزینی انرژی‌های خورشیدی داشته باشد. در حال حاضر منطقه وسیعی از بیابان ها در کشور داریم که می‌توانیم برای این منظور استفاده کنیم.

وی گفت: بخشی از کارخانه های تولیدی که اکنون انبارها و سوله های بزرگ خود را به استخراج رمز ارز اختصاص داده اند چرا به جای برق از انرژی خورشیدی استفاده نکنند؟ وزارت نیرو می تواند به تمام دستگاه ها، ادارات و سازمان ها، مجموعه ها و نهادها ابلاغ کند و به مردم و ساکنین برج ها و آپارتمانها فراخوان بدهد که از انرژی خورشیدی استفاده کنند یا در کنار مصرف برق و مواجهه با قطعی آن، انرژی خورشیدی را به عنوان انرژی جایگزین مورد بهره برداری قرار بدهند.

وی خاطرنشان کرد: برای تشویق کارخانه ها و مردم به استفاده از انرژی خورشیدی، دولت و وزارت نیرو می توانند به بانک ها ابلاغ کنند که وام و تسهیلات در اختیار متقاضیان قرار می دهند یا تخفیف ها و معافیت های مالیاتی برای استفاده کنندگان در نظر بگیرند.
این کارشناس حوزه کار یادآور شد: سال‌های سال است که بسیاری از صاحبنظران و اساتید دانشگاه و لزوم استفاده از انرژی های پاک و خورشیدی در کشور تاکید دارند ولی دولتها علاقه‌ای به آن نشان نداده یا چشم اندازی در برنامه ریزی های بلندمدت خود ترسیم نکردند. ما ساعات طولانی خورشید را در آسمان داریم و فضاهای بسیار زیادی برای این منظور در اختیارمان هست، لذا امیدواریم که دولت سیزدهم ابتکار عمل این کار را به دست گیرد و نگاه بلند مدتی به استفاده از انرژیهای پاک و خورشیدی داشته باشد.

منبع: صدای ایران

کلیدواژه: قطع برق دولت جدید کارشناس حوزه کار استخراج رمز ارز انرژی خورشیدی مصرف بیش از حد کارخانه ها مکرر برق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت sedayiran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صدای ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۵۸۷۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پتانسیل ایران در استخراج رمزارز از گاز فلر

شرکت‌های سرتاسر آمریکا، با استفاده از گازهای زائد حاصل از فعالیت‌های تولید سوخت‌های فسیلی برای استخراج نیرو، فعالیت استخراج رمز ارز را در کنار پایگاه‌های موجود نفت و گاز راه اندازی کرده‌اند. اما این امر روز به روز دشوارتر می‌شود زیرا دولت به دنبال گذار سبز است و بعضی از ایالت‌ها، مقررات سختگیرانه‌ای را در خصوص ارزهای دیجیتال وضع می‌کنند.

به گزارش انرژی پرس، اکنون، بسیاری از شرکت‌های ارز دیجیتال به دنبال راه‌اندازی فعالیت‌های مشابه در آرژانتین و تقویت ارز ضعیف این کشور هستند. برای نمونه، شرکت «گیگا انرژی سولوشنز» به دنبال توسعه فعالیت‌های استخراج رمزارز در بازارهای جدید است.

استان مندوزا در آرژانتین، دومین ذخیره بزرگ گاز شیل جهان به نام واکا موئرتارا در خود جای داده است که می‌تواند مقادیر زیادی انرژی دچار هدررفت را برای استخراج کنندگان ارز دیجیتال فراهم کند. گیگا با جمع آوری گاز فلر برای تامین نیروی مورد نیاز دیتاسنترها در محاسبات انرژی‌بر، فعالانه در کاهش انتشار جهانی متان مشارکت می‌کند.

تاثیر استخراج رمزازر بر بخش انرژی

بسیاری از مردم سراسر جهان بیت کوین را تنها به عنوان یک ارز دیجیتال مجازی می‌شناسند، اما کمتر کسی ارزهای دیجیتال را به موضوع تقاضای انرژی مرتبط نمی‌کند. باید توجه داشت که ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین دارای انتشار یا بانک مرکزی نیستند که آنها را صادر و مدیریت کنند، بنابراین از نظر عدم ارتباط با بانک‌های مرکزی مشکلاتی به وجود آمده است.

علاوه بر این، ارزهای دیجیتال از بحران‌های دیگری نیز رنج می‌برند، زیرا در برابر نوسانات قیمت آسیب‌پذیر و ناامن هستند و در برابر حملات سایبری، کلاهبرداری، فریب، جرایم پولشویی و تراکنش‌های مالیاتی نیز تقریبا آسیب‌ می‌بینند.

همچنین، ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین معرف مشکلاتی در حوزه برق نیز هستند. در واقع، استخراج رمزارز فشار شدیدی بر شبکه‌های برق وارد می کند و به تنهایی نشان دهنده یک مشکل بزرگی بوده که مصرف برق آن هنوز هم بسیار مبهم است.

از همین روی، اکثر کشورهای جهان به استثنای دو کشور همچنان با احتیاط شدید و بین ممنوعیت و محدودیت با ارزهای دیجیتال برخورد می‌کنند. نخستین کشور السالوادور است که در سپتامبر ۲۰۲۱ آن را به عنوان یک ارز رسمی برای وسیله پرداخت در کنار دلار به رسمیت شناخت. سپس جمهوری آفریقای مرکزی در آوریل ۲۰۲۲ همین سیاست را اعمال کرد.

اما به رسمیت شناختن این دو کشور انتقادات گسترده‌ای را برانگیخت، که دلیل آن نه تنها از منظر ریسک‌های مالی و بانکی، بلکه به دلیل اینکه قابلیت‌های اینترنت در این دو کشور فقیر ضعیف هستند. برای نمونه، درصد افرادی که می‌توانند به اینترنت متصل شوند در آفریقای مرکزی از ۴ درصد تجاوز نمی‌کند، در حالی که عملیات رمزگذاری و استخراج ارزهای دیجیتال نیاز به اتصال پرقدرت اینترنت و شبکه‌های برق بسیار قوی دارد. 

همچنین، ونزوئلا اولین کشوری بود که ارز دیجیتال را معرفی و آن را «پترو» نامید که هدف آن تسهیل تراکنش‌های مالی برای شهروندان به جای حمل مقادیر زیادی از ارزهای کاغذی مورد نیاز آنها بود.

باید توجه داشت پول ملی ونزوئلا، بولیوار، به دلیل تحریم‌های آمریکا با فروپاشی مواجه شد. نیکلاس مادورو، رئیس جمهور ونزوئلا در آن زمان اعلام کرد که ارز دیجیتال رسمی توسط ذخایر نفتی پشتیبانی می‌شود تا شهروندان را ترغیب به کاربرد آن کند. البته وزارت خزانه داری آمریکا مخالفت خود را با آن اعلام کرد، زیرا این ارز بر تحریم‌های واشنگتن تأثیر می‌گذارد. بنابراین استخراج ارزهای دیجیتال احتمالا اهداف سیاسی نیز می‌تواند داشته باشند.

اما چالش اصلی مربوط به ارزهای دیجیتال در زمینه برق و محیط زیست است، زیرا محاسبات مصرف برق در این روند هنوز دقیق نیست و کشورهای بزرگ در تلاش هستند تا روش‌هایی را برای محاسبه مصرف برق در روند استخراج ارزهای دیجیتال ایجاد کنند. بنابراین، عملیات استخراج بیت کوین مقادیر بسیار زیادی برق مصرف می‌کند.

 دانشگاه کمبریج بریتانیا – ایجادکننده نخستین شاخص سیستماتیک برای محاسبه مصرف برق بیت کوین – تخمین می‌زند که استخراج ارزهای دیجیتال در جهان بین ۶۷ تا ۲۴۰ تراوات ساعت در سال ۲۰۲۳  برق مصرف کرده است.

همانطور که ملاحظه می‌شود شاخص میانگین مصرف برق در استخراج رمزارز بسیار متغیر است و این نشان دهنده عدم وجود محاسبات منطقی در مورد حجم مصرف است، زیرا میانگین مصرف حدود ۱۲۰ تراوات ساعت است و بین ۰.۲ و ۰.۹ درصد از کل تقاضای جهان را شامل می‌شود که معادل مصرف کشوری مانند یونان یا استرالیا است.

در این راستا، اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده مجوز مربوط به ارزیابی جامع مصرف برق بیت کوین در آمریکا را از فوریه امسال تا ژوئن ۲۰۲۴ صادر کرد و انتظار می‌رود که نخستین گزارش آن تا پایان  سال جاری منتشر شود.

انتظار می‌رود این گزارش میزان مصرف ماینینگ ارز دیجیتال در ایالات متحده را مشخص کند، اما بر اساس روش‌شناسی مرکز کمبریج، این احتمال وجود دارد که مصرف برق بیت‌کوین در آمریکا بین ۰.۶ تا ۲.۳ درصد مصرف کل کشور باشد. زیرا، عملیات استخراج ارز دیجیتال بسیار منعطف است و تجهیزات آن به راحتی از یک مکان به مکان دیگر منتقل می‌شوند. در واقع، افراد در ماینینگ ارزهای دیجیتال به دنبال مکان‌هایی هستند که قیمت برق در آن ارزان باشد، بنابراین جابجایی آن نیز بیشتر است.

کاربرد راهکارهای جایگزین در ایران

بدون تردید ارزهای دیجیتال بخشی از سیستم پولی جهان بوده و در آینده نیز به کشورهای بیشتری گسترش خواهد یافت. بنابراین کشورها برای ایجاد تعادل بین تولید رمزارز و مصرف برق، به دنبال منابع دیگر تولید مانند انرژی‌های تجدیدپذیر و گاز همراه نفت، فلر، هستند. در واقع، صنعت استخراج بیت‌کوین و ارز دیجیتال به دلیل مصرف شدید برق با چالش‌های زیادی مواجه است، زیرا برخی از کشورها به دلیل بحران کمبود انرژی و افزایش قیمت آن، ارزهای دیجیتال را ممنوع کرده‌اند. برای نمونه، چین، ایران، قزاقستان و کوزوو محدودیت‌هایی را برای استخراج رمزارز به دلیل شدت انرژی اعمال کرده‌اند.

در حال حاضر، استخراج بیت کوین و تعمیر ماینر یکی از فعالیت‌های مورد توجه در حوزه فناوری و اقتصاد دیجیتال است که تعداد زیادی از افراد و شرکت‌ها به آن مشغول هستند. ایران نیز یکی از کشورهایی است که استخراج بیت کوین در آن انجام می‌شود. اما برای انجام این فعالیت، افراد و شرکت‌ها باید مجوزهای لازم را از مراجع مربوطه دریافت کنند.

در واقع، استخراج رمز ارز بدون اخذ مجوز قانونی، غیرقانونی محسوب شده و با متخلفان برابر قانون برخورد خواهد شد. با این وجود، مقامات ایران اعلام کرده‌اند که مزارع قانونی رمزارز می‌توانند از برق تولید شده از منابع تجدیدپذیر استفاده کنند.

همچنین دولت قزاقستان استفاده از انرژی هسته‌ای را برای استخراج رمزارز مجاز دانسته و در ایالات متحده نیز شرکت‌های بخش خصوصی از پنل‌های خورشیدی برای این امر استفاده می‌کنند.

استخراج رمز ارز به مقدار زیادی برق نیاز دارد که سازگار با محیط زیست نیست. از سوی دیگر، هنگام حفاری برای منابع نفتی، اغلب گاز طبیعی کشف می‌شود، اما به دلیل کمبود منابع یا در دسترس نبودن خط لوله، مقدار زیادی گاز طبیعی فلر می‌شود. امروزه می‌توان از این گاز هدر رفته برای ایجاد برق ارزان برای سرورهای استخراج مستقر در دکل‌های حفاری، پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها استفاده کرد. همانطور که در ابتدای مطلب به مورد آرژانتین اشاره شد.

در این میان، ایران یکی از کشورهای مستعد برای استخراج رمزارز از گاز فلر است، بطوریکه براساس برآوردهای رسمی ایران روزانه ۴۰ میلیون مترمکعب گاز فلر دارد. براساس آمار سال ۲۰۲۱  ایران با ۱۸.۵ میلیارد مترمکعب گاز مشعل سوزانده شده در جایگاه دوم جهان قرار دارد. روسیه با ۲۶.۴ میلیارد مترمکعب گاز فلر در رتبه نخست قرار دارد. عراق نیز با فاصله کمی از ایران (۱۷.۷ میلیارد مترمکعب) در جایگاه سوم قرار دارد.

همچنین، براساس برخی گزارش‌ها متوسط قیمت صادرات گاز در حال حاضر، ۳۰ سنت است که بر این اساس بیش از ۵ میلیارد دلار خسارت سالانه  سوزاندن گازهای فلر ایران است. این درحالی است که میزان صادرات گاز ایران ۱۷.۳ میلیارد مترمکعب در سال ۲۰۲۱ بوده است.این آمار نشان دهنده این مسئله است که ایران بیش از میزان گاز صادراتی ، گاز سوزانده است. 

بنابراین، استفاده از گاز فلر در ایران برای تولید رمزارز قانونی می‌تواند پیامدهای مثبتی برای اقتصاد کشور داشته باشد. یعنی از یکسو، از هدررفت سرمایه ملی جلوگیری می‌شود و از سوی دیگر، کشور از جریان فناوری جهان عقب نمی‌ماند. همچنین، باید توجه داشت که ایران به دلیل تحریم‌های غرب و بحث FATF در مبادلات تجاری با چالش مواجه است که این امر با گسترش استخراج و مصرف رمزارز می‌تواند تا حدودی مرتفع شود.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • انشعابات گاز علت اصلی هدر رفت انرژی
  • پتانسیل ایران در استخراج رمزارز از گاز فلر
  • اختصاص ۶۵ میلیارد ریال جایزه کم‌مصرفی به مشترکان کاشانی
  • خورشید: ساختار و چرخه حیات تنها ستاره منظومه شمسی
  • خالص سازها به سراغ قالیباف رفتند /حمله همه جانبه برای جلوگیری از ریاست مجدد قالیباف بر مجلس /پایداری ها پشت متکی می ایستند؟
  • طرح یک شرکت آمریکایی برای نصب آینه در فضا برای تولید انرژی خورشیدی
  • یک بام و دوهوای دولت برای کولرهای گازی: تبلیغ ممنوع؛ فروش آزاد، قاچاق رها!
  • طرح استفاده از انرژی خورشیدی در دانشگاه آزاد شهرقدس عملیاتی می‌شود
  • دردسرهای افزایش بیش‌ از حد انرژی‌های تجدیدپذیر برای آینده
  • دردسرهای افزایش بیش‌ازحد انرژی‌های تجدیدپذیر برای آینده