Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-08@23:31:03 GMT

صنایع تبدیلی، ناجی باغداری اصفهان

تاریخ انتشار: ۱۶ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۴۶۶۰۲۱

صنایع تبدیلی، ناجی باغداری اصفهان

حسنیه سادات مهدوی-همشهری آنلاین:

باغداری از پایه‌های مهم اقتصادی استان اصفهان است که پیشینه‌ای به درازای تاریخ این جلگه حاصلخیز در مرکز ایران دارد. این باغ‌ها اکنون بیش از یک دهه خشکسالی را پشت سر گذاشته‌اند و با وجود بروز این فاجعه زیست محیطی، با تغییر الگوی کشت و الگوی آبیاری همچنان به بقای خود ادامه می‌دهند، اما ادامه حیات باغداری اصفهان، نیازمند وجود صنایع تبدیلی و مهم‌تر از آن، منابع آبی پایدار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


 ازسوی دیگر باید گفت که امسال کم آبی باعث وارد آمدن خسارت ۴۰۰ میلیارد تومانی به باغ‌های شرق و غرب استان شده و با وجود تلاش‌های بسیاری که برای حفظ باغداری استان در سال‌های اخیر صورت گرفته، اما هم اکنون ۴۰ هزارهکتار از باغ‌های استان در معرض خطر قرار دارند، به‌گونه‌ای که با ادامه خشکسالی دوام نخواهند آورد؛ ادامه حیات پهنه عظیمی از گیاهان و جانداران و حیات اقتصادی مردم مرکز ایران برای زنده ماندن، نیازمند جاری شدن آب در زاینده رود است.

بهار پر رونق
استان اصفهان با حدود ۸۰ هزار هکتار باغ میوه، ظرفیت تولید سالانه ۶۰۰ هزار تن انواع میوه را داراست و این محصولات باغی انواع میوه‌های دانه‌دار، هسته‌دار و خشک را شامل می‌شود. مسئول امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان در زمینه تنوع و فراوانی میوه‌ها در باغ‌های استان می‌گوید: در فصل بهار دراین باغ‌ها آلبالو، گیلاس و گوجه سبز تولید شدند و ۱۵ هزارتن از این سه محصول به بازار عرضه شد که علاوه بر تأمین نیاز استان، به خارج از آن هم صادر شد. احمد رئیس‌زاده ادامه می‌دهد: اکنون میوه‌هایی ازجمله آلو، هلو و شلیل در دست برداشت و عرضه به بازار است که پیش‌بینی می‌کنیم ۱۷ هزار تن از این محصولات را از باغ‌های استان برداشت کنیم. به گفته وی، همچنین باغ‌های زردآلوی استان امسال ۱۶ هزار و ۲۰۰ تن از این میوه پرطرفدار را روانه بازار کردند و درمجموع حجم تولید میوه‌های هسته‌دار استان به حدود ۷۲ هزارتن می‌رسد.

ارمغان فصل‌ها
استان اصفهان در فصل تابستان نیز باغ هایی حاصلخیز دارد و محصولات باغی میوه‌های دانه‌دار استان مانند سیب، گلابی و به تا پایان فصل تابستان و اوایل مهرماه برداشت می‌شوند.
رئیس امور باغداری سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان دراین باره نیز می‌گوید: پیش‌بینی می‌شود در باغ‌های استان ۲۸۰ هزارتن محصول سیب، گلابی و به برداشت شود. البته در کنار اینها میوه‌های دانه‌ریزی مانند انگور و توت هم با پیش‌بینی ۶۵ هزارتن تولید در شهریور امسال، قرار دارند. رئیس‌زاده همچنین عنوان می‌کند: پیش بینی شده است که امسال از باغ‌های استان ۱۱ هزار تن پسته، ۱۲ هزار تن بادام و ۷ هزار تن گردو در دسته میوه‌های خشک برداشت شود. به گفته وی از میان میوه‌های گرمسیری نیز انار، خرما و زیتون در استان تولید می‌شود که برداشت ۸۵ هزار تن انار و هزار تن زیتون در مهر و آبان قابل انتظار است.

جدال با سال‌های خشک
باغداری از مزیت‌های اقتصادی استان اصفهان است و حدود یک ششم، معادل ۱۹ درصد از تولیدات استان به محصولات باغی اختصاص دارد. شهرستان‌های سمیرم، فریدون‌شهر، خوانسار، نوریجان و نجف‌آباد بیشترین باغ‌های استان را در خود جای داده‌اند، اما تقریباً در همه شهرستان‌های استان حرفه باغداری وجود دارد. گفتنی است که با وجود خشکسالی، تولید محصولات باغی در طول این سال‌ها هیچ کاهش محسوسی نداشته است.
 به گفته رئیس‌زاده، رئیس امور باغداری سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان این موضوع مرهون تغییر الگوی کشت و همچنین حرکت باغداری به سمت کشت گیاهان دارویی و باغی مقاوم در برابر کم‌آبی همچون بادام، زیتون، انار، پسته، گل محمدی و زرشک بوده است. وی یادآور می‌شود: ازسوی دیگر تغذیه مناسب باغ‌ها باعث شده است میزان تولید در واحد سطح افزایش پیدا کند. تغییر الگوی آبیاری از آبیاری غرقابی به آبیاری قطره ای تأثیر به‌سزایی در مدیریت مصرف منابع آبی در کشاورزی داشته است؛ موضوعی که با استقبال مردم و حمایت دولت اجرایی شد. این طرح به طور جدی در سراسر استان پیگیری شد، به‌نحوی که در بسیاری از باغ‌ها هم که امکان اجرای سامانه‌های قطره‌ای وجود نداشت، عملیات انتقال آب به وسیله لوله انجام شد، کانال‌های آبرسانی خاکی و قدیمی حذف شدند و انتقال آب از مبدأ یعنی چاه، قنات یا... هم به صورت لوله به باغ انتقال یافت و به این ترتیب هدررفت آب به شدت کاهش پیدا کرد.

افزایش سودآوری و اشتغال‌زایی
 اصفهان تنها در زمینه میوه‌های گرمسیری مانند موز، انبه و آناناس یک استان واردکننده است و در حوزه میوه‌های دیگر صادرکننده به استان‌های دیگر و حتی خارج از کشور محسوب می‌شود که این موضوع بیانگر میزان پیشرفت و رونق بالای باغداری دراین خطه است.
هرچند اصفهان از صنعتی‌ترین استان‌های ایران به‌حساب می‌آید، اما در زمینه صنایع تبدیلی چنان که باید و شاید رشد مناسبی نداشته است. با اینکه خطوط بسته‌بندی و سردخانه‌های نسبتاً خوبی در سطح استان فعالیت می‌کنند، اما اصفهان همچنان نیازمند راه‌اندازی واحدهای چیپس میوه و تولید آبمیوه است تا هم شاهد افزایش سودآوری و هم ایجاد اشتغال پایدار در استان باشیم.
ازسوی دیگر با توجه به وسعت باغداری و حجم تولید محصولات در استان، حرکت به سمت فراوری محصولات، هم سود حاصل از فروش محصولات را بالا می‌برد و هم محصولات اولیه که در اختیار کارخانه‌های داخلی برای تولید محصولات فراوری‌شده قرار می‌گیرد، ارزان‌تر و باکیفیت‌تر خواهد بود.

کد خبر 612862 برچسب‌ها باغ و باغبانی استان اصفهان

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: باغ و باغبانی استان اصفهان باغ های استان محصولات باغی باغ ها پیش بینی هزار تن میوه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۶۶۰۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارسال ۱۱۰ ایده به رویداد ملی «طراحی، بسته‌بندی صنایع خلّاق، محصولات خانگی و صنایع‌دستی»

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، اختتامیه رویداد ملی «طراحی، بسته‌بندی صنایع خلّاق، محصولات خانگی و صنایع‌دستی» در رفسنجان برگزار و سه ایده برتر و یک ایده خلّاقانه شناخته و معرفی شد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان در این آیین اظهار کرد:  رویداد ملی طراحی و بسته بندی صنایع خلّاق محصولات خانگی و صنایع دستی شهریورماه سال قبل آغاز به کار کرد و در دی‌ماه ضمن رونمایی از پوستر فراخوان ارسال ایده‌های بسته‌بندی هم منتشر و از سراسر کشور از جمله تهران، یزد، کرمان دیگر نقاط ۱۱۰ ایده ارسال شد.

رضا قدیری اناری با اشاره به اینکه نخستین رویداد ملی طراحی و بسته‌بندی صنایع خلّاق محصولات خانگی و صنایع دستی با مشارکت انجمن علوم و فناوری بسته‌بندی ایران، فرمانداری رفسنجان، سپاه، مجتمع مس سرچشمه، مرکز نوآوری شهید ستاری و شرکت همگامان مس برگزار شد، افزود: نیمی از ایده‌ها برای داوری انتخاب شد.

وی خاطرنشان کرد: نگاه به حل مسئله؛ دغدغه مقام معظم رهبری بوده؛ از این رو یکی از چالش‌های کشور نبود بسته‌بندی شکیل و مناسب برای محصولات و تولید در حوزه کشاورزی و صنایع‌دستی بود که دانشگاه باید در حل مسائل کمک می‌کرد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان بیان کرد: در این رویداد ملی بسته‌بندی، دانشگاه خود را با مشارکت ارگان‌ها نشان داده و وحدت بین دانشگاه و سازمان‌های شهرستان به‌خصوص فرمانداری قابل تقدیر است.

قدیری اناری گفت: نگاه ما به رفع مشکلات منطقه باز است و چنانچه ارگان‌ها مشکلی در هر زمینه‌ای داشته باشند به دانشگاه رجوع کنند تا با استفاده از روش‌های علمی راه‌حل‌های مناسبی پیدا شود.

فرماندار رفسنجان هم در آیین اختتامیه رویداد ملی «طراحی، بسته‌بندی صنایع خلّاق، محصولات خانگی و صنایع‌دستی» در محل سالن فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان با اشاره به اینکه بسته‌بندی محصولات صادراتی کشاورزی مانند پسته، گیاهان دارویی، زعفران و سایر محصولات ارزشمند ضعیف است و باید به صورت شکیل بسته‌بندی و در بازار‌های داخلی و خارجی عرضه شوند، گفت: می‌توان تنوع ایجاد کرد تا زمینه صادرات آن‌ها بیش از پیش به کشور‌های خارجی مهیا شود.

حسین رضایی با بیان اینکه رویداد ملی طراحی و بسته‌بندی صنایع خلّاق محصولات با کمک دانشگاه و روش‌های علمی این نهاد در راستای برطرف کردن معضل نبود بسته‌بندی برگزار شد، بیان کرد: با ارتباط‌گیری صنعت با دانشگاه توفیقات خوبی حاصل می‌شود، بنابراین باید تغییر نگرشی در دستگاه‌ها ایجاد شود و برای رفع مسائل مانند آسیب‌های اجتماعی و سایر مسائل محل رجوع به دانشگاه باشد.

وی خاطرنشان کرد: طرح آمایش سرزمینی توسط دانشکده اقتصاد دانشگاه ولی‌عصر رفسنجان در حال تدوین است و باید در سایر مسائل منطقه به دانشگاه‌ها رجوع کرد تا روش‌های علمی متناسب با رفع مسائل داشته باشیم.

۱۱۰ ایده به دبیرخانه رویداد ملی طراحی و بسته‌بندی مشاغل خانگی و صنایع بسته‌بندی رسید

معاون علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان هم بیان کرد: اهمیت موضوع بسته‌بندی مهم است، استراتژی تمایز در بسته‌بندی، مهمترین فاکتوری است که منجر به تمایز محصولات می‌شود؛ بنابراین تنوع در بسته‌بندی محصولات کشاورزی و خانگی امری مهم است.

سیدمحمدرضا حسینی افزود: از ۱۱۰ ایده ارسالی به دبیرخانه رویداد ملی طراحی و بسته‌بندی صنایع خلّاق محصولات خانگی و صنایع دستی ۴۷ ایده به مرحله داوری رسید.

وی تشریح کرد: سه دوره آموزشی عمومی را در فروردین و اوایل اردیبهشت برای صاحبان این ایده‌ها داشتیم؛ همچنین دو دوره تخصصی هم در تاریخ دوم و پنجم اردیبهشت برگزار شد.

معاون علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان خاطرنشان کرد: در نهایت ۱۰ داور پس از برگزاری این دوره‌ها، به صورت حضوری و مجازی از بین ایده‌ها، سه طرح برتر و یک طرح هم به‌عنوان خلّاقانه‌ترین ایده‌ها معرفی‌ کردند.

حسینی تشریح کرد: امیدواریم طرح‌های برتر مورد حمایت شرکت همگامان مس قرار گیرند تا با این اتفاق ایده‌ها مورد حمایت و به مرحله تجاری‌سازی برسند.

رئیس هیئت علمی انجمن علوم و فناوری بسته‌بندی ایران هم اظهار کرد: این انجمن در حوزه‌های آموزشی، مشاوره و پژوهشی در حال فعالیت است.

مصطفی امامی افزود: در بحث آموزشی هم کارگاه‌های جمعی و انفرادی به صورت حضوری و نیز غیرحضوری با عناوین آشنایی مقدماتی بسته‌‌بندی، مواد بسته‌بندی، ماشین‌آلات مؤثر در فرآیند بسته‌بندی و در زمینه‌های موادغذایی، پوشاک، دارویی و ... برگزار می‌شود.

وی بیان کرد: این انجمن تنها مرجع رسمی علمی است که زیرنظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در کشور است.

رئیس هیئت علمی انجمن علوم و فناوری بسته‌بندی ایران با اشاره به اینکه رشته بسته‌بندی در دانشگاه‌های کشور تدریس نمی‌شود، خاطرنشان کرد: امیدواریم با برگزاری نخستین رویداد ملی طراحی و بسته‌بندی مشاغل خانگی و صنایع بسته‌بندی در رفسنجان کمکی به مجموعه آموزشی کشور در راستای برقراری و تدریس رشته بسته‌بندی در دانشگاه‌ها باشد و زیرساخت آن مهیا شود.

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان هم در این آیین ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این رویداد ملی و مهم ملی در رفسنجان که در طراحی و بسته‌بندی مشاغل خانگی و صنایع بسته‌بندی پیشقدم بوده است، ادامه داد: بخش مهم تولیدات، تجاری‌سازی آنهاست و این تجاری‌سازی هم شامل بازاریابی، بازارسازی، برندسازی و بسته‌بندی است.

اعظم علیخانی همچنین پیام مریم جلالی معاون وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری را قرائت کرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • سهم ۰.۳ درصدی ایران از صادرات صنایع غذایی جهان
  • ایران ۰.۳ درصد صادرات صنایع غذایی جهان را انجام می‌دهد
  • قیمت‌ میوه و تره‌ بار امروز ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول
  • بهره‌برداری از ۴ بازار میوه در اصفهان تا پایان تابستان ۱۴۰۳
  • ارسال ۱۱۰ ایده به رویداد ملی «طراحی، بسته‌بندی صنایع خلّاق، محصولات خانگی و صنایع‌دستی»
  • قیمت‌ میوه و تره‌ بار امروز ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول
  • ایده‌های برتر رویداد ملی طراحی و بسته‌بندی محصولات معرفی شدند
  • اجرای بیش از هزار برنامه در دهه کرامت اصفهان
  • قیمت‌ میوه و تره‌ بار امروز ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول
  • صادرات ۲۷۰ هزار تن محصولات کشاورزی از کردستان