Web Analytics Made Easy - Statcounter

اقتصادآنلاین – سارا محسنی؛ نوید قدوسی، کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با اقتصادآنلاین گفت: یکی از تبعات دستورالعمل شرکت توانیر مبنی بر قطع برق کارخانجات فولاد و سیمان بر نمادهای این گروه در بورس، کاهش تولید بوده که نتیجه آن، کاهش سودآوری است و اثر منفی دارد.

وی افزود: البته اثر منفی این ابلاغیه بر شرکت‌های مختلف، یکسان نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زیرا وابستگی شرکت‌های مختلف به برق و همچنین وابستگی آنها به شبکه برق سراسری متفاوت است. برخی از شرکت‌ها در سال‌های قبل، اقدام به سرمایه‌گذاری و ساخت نیروگاه کرده‌اند تا برق مورد نیاز خود یا حداقل بخش عمده آن را تامین کنند. برای مثال شرکت‌هایی مانند چادرملو یا فولاد مبارکه، اقدام به ساخت نیروگاه کرده و وابستگی آنها به شبکه برق سراسری کمتر است، اما ممکن است این شرکت‌ها نیز با اثرات منفی این موضوع مواجه شوند.

قدوسی اظهار داشت: البته اثرات روانی منفی در کوتاه مدت، شامل حال همه سهم‌ها در بازار خواهد شد. شاید بازار در کوتاه مدت، تا حد زیادی به چنین موضوعی توجه نکند که شرکت‌هایی مانند چادرملو و فولاد مبارکه، نیاز کمتری به برق دارند. اما شرکت‌هایی هستند که وابستگی بیشتری به برق دارند و مشکلات بیشتری برای آنها ایجاد خواهد شد، اما بازار سرمایه در کوتاه مدت به طور مشابه با بسیاری از سهم‌ها برخورد خواهد کرد و کلیت آن با اثرات منفی مواجه خواهد شد. علی‌رغم اینکه روز گذشته بازار مثبت بود، ابلاغیه شرکت توانیر، بازار امروز را دچار فشار فروش قابل توجه و روند منفی کرد.

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: با افزایش قیمت برق، برخی از شرکت‌ها که مصرف‌کننده برق هستند، دچار زیان خواهند شد. اما این اثر منفی، شدت و ضعف متفاوتی در شرکت‌ها دارد. در برخی از شرکت‌ها به دلیل اینکه برق مصرفی توسط خود شرکت تامین می‌شود و سهم برق از بهای تمام شده کمتر است، اثرات منفی افزایش قیمت برق کمتر خواهد بود. لازمه این امر، تحلیل میزان اثرگذاری افزایش قیمت برق بر سودآوری شرکت‌ها است.

وی درخصوص تبعات این دستورالعمل بر صنعت یوتیلیتی (utility) خاطرنشان کرد: باید تفکیکی را در صنعت یوتیلیتی انجام دهیم. یکی از نمونه‌های یوتیلیتی این است که برخی از یوتیلیتی‌ها مانند مبین، دماوند، فجر و... اقدام به تولید یوتیلیتی و دادن آن به واحدهای صنعتی دیگر می‌کنند. برای مثال شرکت مبین، کارخانه‌های فاز یک عسلویه را تامین می‌کند.

قدوسی اضافه کرد: نمونه دوم در صنعت یوتیلیتی، ساخت نیروگاه است. سرمایه‌گذاری در یوتیلیتی نوع اول می‌تواند افزایش یابد. به دلیل اینکه برق و سایر یوتیلیتی‌ها که به واحدهای صنعتی فروخته می‌شود، مشمول نرخ‌گذاری دولتی نمی‌شوند و براساس یک توافق میان تولیدکننده یوتیلیتی و مصرف‌کننده آن، نرخ‌گذاری صورت می‌گیرد. برای مثال شرکتی مانند مبین که زمینه فعالیت آن تولید برق، بخار، اکسیژن و... است یا شرکت فجر، به عنوان یک شرکت سودده شناخته می‌شوند.

این کارشناس بازار سرمایه گفت: اگر شرکت‌های صنعتی نتیجه‌گیری کنند که شبکه برق سراسری، پایداری و توان برای تولید برق آنها را ندارد و منبع قابل اتکایی نیست، متقاضی دریافت یوتیلیتی خود از واحدهایی که از شبکه سراسری مستقل هستند، می‌شوند. بنابراین یا خود شرکت اقدام به سرمایه‌گذاری می‌کند یا به دلیل تقویت تقاضا، سرمایه‌گذارها برای احداث واحدهای یوتیلیتی اقدام می‌کنند. درنتیجه افزایش حجم سرمایه‌گذاری در این قسمت، رخ خواهد داد.

وی تصریح کرد: در بخش دوم، یعنی برقی که تولید می‌شود و در شبکه سراسری قرار می‌گیرد، یک خریدار انحصاری به نام توانیر وجود دارد که اقدام به خرید برق و توزیع آن میان مشترکین مختلف مانند مشترکین خانگی، تجاری و... می‌کند و برقی که از تولیدکننده یا نیروگاه خریداری می‌شود، مشمول نرخ‌گذاری قیمتی است. به دلیل اینکه خریدار نیز انحصاری است، نیروگاه چاره‌ای به جز فروش برق خود به توانیر ندارد.

قدوسی اظهار داشت: بنابراین مشکل اصلی در نرخ‌گذاری است. نرخ‌گذاری اشتباه طی سال‌های گذشته که با تورم سنگین مواجه بوده‌ایم و نرخ به هیچ وجه با نرخ متناسب با تورم تعدیل نشده، موجب شده است که تولید برق و فروش آن به توانیر، یک فعالیت زیان‌ده محسوب شود و طبیعی است که سرمایه‌ای جذب فعالیت زیان‌ده نشود. درنتیجه نمی‌توان از بخش خصوصی انتظار داشت که با نظام فعلی قیمت‌گذاری برق، اقدام به سرمایه‌گذاری در تولید برق و فروش آن به شبکه سراسری و توانیر کند.

این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: در بسیاری از سرمایه‌گذاری‌های دولت، ملاحظات اقتصادی وجود ندارد. دولت با استفاده از پول، اقدام به سرمایه‌گذاری می‌کند، اما مشکل دولت این است که منابعی در اختیار ندارد. در قسمت دوم با نظام نرخ‌گذاری فعلی، بخش خصوصی اقدام به سرمایه‌گذاری نمی‌کند و دولت نیز اگر منابعی را در اختیار گیرد، اقدام به سرمایه‌گذاری می‌کند که در حال حاضر منابعی وجود ندارد. اگر نظام قیمت‌گذاری اصلاح شود و مانند یوتیلیتی‌های نوع اول، قیمت برق در یک فرآیند رقابتی و براساس عرضه و تقاضا کشف قیمت شود، بخش خصوصی وارد می‌شود، سرمایه‌گذاری می‌کند و ممکن است با بخش دولتی نیز شریک شود و اگر بخش دولتی نیز سرمایه‌گذاری کند، این اقدام تبدیل به یک سرمایه‌گذاری مولد خواهد شد.  

پربیننده ترین نمای پایانی بورس امروز (۱۵تیر۱۴۰۰) / شاخص کل با رشد ۲۶هزار واحدی همراه شد واریز سود سهام عدالت پس از گذشت چند ماه / کدام شرکت‌ ها، سود سهام عدالت را پرداخت نکردند؟ بیشترین تغییر مالکیت حقیقی و حقوقی در بورس(۱۵تیر) / ورود پول قابل توجه همگام با رشد چشمگیر شاخص اگر سهام شستا دارید، بخوانید(۱۵تیر) / شستا دوباره مورد اقبال قرار گرفت نمای پایانی بورس (۱۶تیر۱۴۰۰) / شاخص کل با رشد ۸۳۵واحدی همراه شد

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: بازار سرمایه اقدام به سرمایه گذاری کارشناس بازار سرمایه سرمایه گذاری تولید برق نرخ گذاری خواهد شد قیمت برق شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۶۸۸۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مبلغ دقیق مرحله سوم سود سهام عدالت / مرحله سوم سود سهام عدالت کی واریز می‌شود؟

هفتم آذر ماه سال گذشته بود که سرانجام پس از چندین سال بلاتکلیفی شکل برگزاری مجامع شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت تصویب و اعلام شد.

مجامعی که روند برگزاری آن از سال ۹۹ متوقف شده بود و در این خصوص رئیس سازمان بورس مجید عشقی گفت: در سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ اشکالاتی در ساماندهی برگزاری مجامع شرکت‌ها اتفاق افتاد که باعث شد روند برگزاری مجامع این شرکت‌ها متوقف شود. از سال ۹۹ هیئت مدیره این شرکت‌ها تجدید نشده و همان هیئت مدیره که مدت ماموریت‌شان تمام شده در این شرکت‌ها حضور دارند. بعد از آن‌که مردم در سال ۹۹ روش مدیریت سهام عدالت خود را انتخاب کردند در انتخاب اعضای هیئت مدیره هیچ نقشی نداشته‌اند. سال ۱۴۰۰ تصمیماتی توسط شورای عالی بورس و وزارت اقتصاد اتخاذ شد که از برگزاری مجامع شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی که اعضای هیئت مدیره آنها توسط دولت تعیین می‌شود جلوگیری شد و به درستی جلوی این کار گرفته شد و مجامع اینها برگزار نشد.

در نهایت هم گره برگزاری مجامع سهام عدالت سال گذشته باز شد و اولین مجمع شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت دوشنبه ۲۳ بهمن ۱۴۰۲ برای استان خراسان شمالی برگزار و بنابر اعلام سازمان بورس با حضور ۵۲.۱ درصد از سهامداران همراه شد دومین مجمع شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت هم ۳ اسفندماه ۱۴۰۲ برگزار شد و در این مجمع نیز ۶۳.۲ درصد از سهامداران مشارکت داشتند. مجامع سهام عدالتی که مجید عشقی رئیس سازمان بورس در خصوص شکل برگزاری آن هم مطرح کرده بود: مجامع شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت هم حضوری و هم الکترونیکی و از طریق سامانه شرکت سپرده‌گذاری مرکزی خواهد بود، اما رای‌گیری کاملا الکترونیکی است.

در ادامه هم حمید رضا دانش کاظمی عضو شورای عالی بورس به باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود: طبق مصوبه شورای عالی بورس تا ابتدای شهریور سال ۱۴۰۳ کل مجامع شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت باید برگزار شود.

اما اهمیت مشارکت و حضور سهامداران در مجامع سهام عدالت چیست؟ موضوعی که مهدی حاجی‌وند، دستیار ویژه و مشاور رئیس سازمان بورس در امور سهام عدالت در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: امیدواریم سهامداران مشارکت خوبی را در این انتخاب داشته باشند چرا که انتخاب آنها سبب می‌شود هیات مدیره خوب و قوی انتخاب شود که این موضوع می‌تواند بر سودآوری سهام آنها اثرگذار باشد.

مهدی حاجی‌وند افزود: هر چقدر هیات مدیره کاربلدتر و توانمندتر باشد قطعا شرکت بهتر مدیریت می‌شود و با عملکرد مطلوب‌تر سودآوری سهامدار هم افزایش پیدا می‌کند. در کل مشارکت در تصمیم گیری از جمله مواردی است که افراد با حضور در انتخابات سهام عدالت می‌توانند در آن نقش داشته باشند.

همانطور که پیش‌تر اعلام شد بر اساس مصوبه شورای عالی بورس باید مجامع شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت تا ابتدای شهریور امسال برگزار شود بر این اساس باید چراغ برگزاری مجامع سهام عدالت یکی پس از دیگری روشن شود در همین راستا هم، ولی الله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: شرکت سرمایه‌گذاری استانی گیلان سهامداران خود را برای ۱۶ فروردین جهت شرکت در مجمع دعوت کرده است بنا است استان خراسان جنوبی هم از سهامداران خود برای مجمع دعوت کند. نحوه برگزاری مجامع شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت تغییری نکرده و مشابه دو مجمع دیگر برگزار خواهد شد.

جعفری در پاسخ به این پرسش که مجامع شرکت‌های سرمایه‌گذاری استان‌ها تا شهریور ۱۴۰۳ به پایان خواهد رسید؟ می‌گوید: حداکثر تلاش خود را انجام می‌دهیم و جلسات توجیهی را با استان‌ها برگزار کردیم جلسه توجیهی با حدود ۱۰ استان در سال ۱۴۰۲ داشتیم در نهایت حداکثر تلاش خود را انجام می‌دهیم که در چارچوب مصوبه شورای عالی بورس مجامع شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت برگزار شود.

در نهایت گفتنی است، مجامع شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالتی، برای سهامدارانی است که روش غیر مستقیم را برگزیده‌اند و بر اساس آمار اعلامی از سوی سازمان بورس در حال حاضر بالغ بر ۵۰ میلیون نفر، سهامدار سهام عدالت هستند که حدود ۲۰ میلیون نفر به صورت مستقیم و ۳۰ میلیون نفر به صورت غیر مستقیم از طریق شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی، سهام عدالت خود را مدیریت می‌کنند و حالا باید منتظر ماند و دید سرانجام برگزاری مجامع شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت در شهریورماه امسال به ایستگاه پایانی خود خواهد رسید؟

tags # سهام عدالت سایر اخبار اسرار تکامل آلت‌ جنسی؛ رابطه جنسی انسان‌های اولیه مثل گوریل‌ها بود؟ (تصاویر) «زو»؛ گاو عقیم و غول‌پیکری که توسط انسان‌ها به وجود آمد! اتفاق عجیب که همزمان با انقراض دایناسورها در زمین رخ داد! (تصاویر) مرکز واقعی جهان کجا است؟

دیگر خبرها

  • اعلام جزئیات پذیرش‌های جدید در بورس کالا
  • جزئیات مهم از افزایش سرمایه سنگین نماد‌های بورسی
  • گزارش روزانه بورس امروز ۹ اردیبهشت؛ افت بیش‌از ۲۰هزار واحدی شاخص
  • شکایت پرسپولیس از دو پرسپولیسی | تبعات اقدام علیه درویش
  • رشد ۶۵۲ واحدی در پایان معاملات
  • گزارش روزانه بورس ۸ اردیبهشت؛ رشد ۶۵۲ واحدی در پایان معاملات
  • رشد هزار واحدی شاخص بورس +نقشه
  • داوطلبان برای ثبت سوابق تحصیلی بر اساس اعلام آموزش و پرورش اقدام کنند
  • پیش‌بینی بورس در هفته دوم اردیبشهت ۱۴۰۳/ یکه‌تازی فولادی و پتروشیمی‌ها در این هفته
  • مبلغ دقیق مرحله سوم سود سهام عدالت / مرحله سوم سود سهام عدالت کی واریز می‌شود؟