Web Analytics Made Easy - Statcounter

محققان کشور در قالب یک پژوهش مروری، مزایای متعدد دارویی گیاه "کنوکارپوس" را در کنار توانایی آن در جنگل‌کاری و کمک به احیای طبیعت درهم‌شکسته اقلیم‌های جنوبی کشور برشمرده‌اند.

به گزارش ایسنا، گیاهان دارویی، نقش کلیدی در تأمین غذا و دارو جهت درمان اختلال‌های مختلف انسان در مناطق مختلف جهان داشته‌اند. گیاهان، مهم‌ترین بخش تشکیل‌دهنده تمام درمان‌های جایگزین اعم از طب سنتی ایران، طب سنتی چین، همسان‌درمانی، طبیعت‌درمانی، پزشکی بومی آمریکا، آیورودا و داروهای شرقی هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گیاهان دارویی به‌عنوان یکی از منابع طبیعی برگرفته از طب سنتی در مقایسه با داروهای شیمیایی ایمن‌تر و اقتصادی‌تر هستند. البته علیرغم اثرات مثبت، بعضی از گیاهان دارویی اثرات سمی نیز از خود نشان داده‌اند، بنابراین هنگام استفاده از آن‌ها، باید اقدامات احتیاطی نیز انجام شود.

به اعتقاد متخصصان، جهت آماده‌سازی فرمول‌های طبیعی با استاندارد ایمنی مشابه داروهای معمول، باید معیارهای علمی و شاخص‌های تولید دارویی به کار گرفته شوند. اهمیت اقتصادی و دارویی گیاهان و دانش مربوط به آن‌ها نسل به نسل به‌واسطه انسان‌هایی که از اعتبار آن احتمالاً آگاه نبوده‌اند منتقل شده است. اما امروزه داروهای گیاهی شناسنامه و اطلاعات کاملی ازلحاظ گیاه‌شناسی، شیمی، فارماکولوژی، سم‌شناسی و کنترل کیفی دارند. از بین حدود 370 هزار گونه گیاهی شناخته‌شده، تنها 28 هزار مورد، خواص دارویی از خود نشان داده‌اند. لذا شناسایی دقیق این موارد از اهمیت بالایی برخوردار است.

در این رابطه، محققانی از دانشگاه شهید چمران اهواز و دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، مطالعه‌ای را انجام داده‌اند که در آن، درخت موسوم به «کنوکارپوس» به‌عنوان گنجینه‌ای دارویی از جنوب ایران معرفی‌شده و ویژگی‌های فیتوشیمیایی و دارویی آن مرور شده است.

آن‌ها برای انجام این تحقیق مروری، مقالات مرتبط با این موضوع را در پایگاه‌های علمی پژوهشی داخلی و خارجی جستجو کرده و پس از طبقه‌بندی آن‌ها، اطلاعات مورد نیاز را از آن‌ها استخراج کردند.

بر اساس یافته‌های این مرور پژوهشی، در زمان گذشته از قسمت‌های مختلف این درخت برای درمان بیماری‌های مختلفی چون دیابت، ورم ملتحمه، سوزاک و بیماری‌های عفونی استفاده می‌کرده‌اند.

به گفته مهرانگیز چهرازی، دانشیار و محقق گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز و همکارانش، «پژوهش‌های اخیر ویژگی‌های ضددیابتی، ضدسرطانی، ضدمیکروبی و آنتی‌اکسیدانی بخش‌های مختلف کنوکارپوس شامل برگ، پوسته، شاخه و میوه را در مدل‌های آزمایشگاهی و حیوانی نشان داده‌اند».

آن‌ها ادامه می‌دهند: «علاوه بر این موارد، کنوکارپوس یک پالایشگر طبیعی است، به‌طوری‌که می‌توان از آن برای حذف آلاینده‌های فلزات سنگین و سموم از آب، خاک و هوا استفاده کرد. به‌عنوان پایشگر زیستی می‌توان میزان آلاینده‌ها را در بخش‌های مختلف درخت کنوکارپوس به‌صورت کمی و کیفی بررسی کرد».

این محققان با توجه به بروز شایعاتی در کشور مبنی بر حساسیت‌زا بودن دانه گرده این گیاه که سروصدای زیادی را به دنبال بروز مسمومیت‌های تنفسی پاییزی در اهواز و سایر شهرهای خوزستان در منطقه به پا کرده بود، معتقدند تاکنون هیچ پژوهش علمی نتوانسته است آلرژن بودن گرده این درخت و یا ایجاد حساسیت توسط کنوکارپوس را نشان دهد.

چهرازی و همکارانش می‌گویند: «در شرایط آب و هوایی خشک و نیمه‌خشک ایران و به دنبال کمبود منابع آب زیرزمینی به دلیل بهره‌برداری بیش‌ازحد، کوچک شدن تعداد بی‌شماری از دریاچه‌ها و رودخانه‌ها، فرونشست زمین و همچنین وقوع سیلاب، حفظ و پرورش درختانی همچون کنوکارپوس که ارزش دارویی قابل توجهی نیز دارند حیاتی است».

بر همین اساس، پژوهش‌ها نشان داده‌اند که با جنگل‌کاری می‌توان از تغییرات اقلیمی خطرناک جلوگیری کرد و ازآنجاکه درخت کنوکارپوس درختی بسیار با دوام است و شرایط نامناسب اقلیم جنوب ایران را به‌راحتی تحمل کند، لازم است علاوه بر توسعه پژوهش‌های کاربردی در استخراج داروهای مؤثر از این گیاه، آن را برای توسعه پایدار استان‌های جنوبی با درایت بیشتری مورد استفاده قرار داد.

این مطالب را دوماهنامه پژوهشی «طب جنوب» وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بوشهر منتشر کرده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: مسمومیت تنفسی کنوکارپوس نشان داده اند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۹۶۲۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

به صدا درآمدن زنگ خطر انقراض ۵۰ گونه گیاه دارویی وخوراکی درآذربایجان غربی

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،  ریکان عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات ومنابع طبیعی وآموزش کشاورزی آذربایجان‌غربی بااشاره به اینکه یک هزارو ۵۰۰ گونه گیاهی در استان رویش دارد که ۵۰۰ گونه آن داروئی و خوراکی است گفت :داشتن تنوع آب‌وهوایی، بارش‌های مناسب استان را  منبع اصلی طب سنتی و قطب گیاهان دارویی و خوراکی تبدیل کرده است.

  مهناز حیدری افزود: مصرف این گیاهان در سفره‌های مردم آذربایجان غربی همیشه موردتوجه قرار دارد و طعم‌های بهاری از آن‌ها در غذاها و خوراکی‌های سنتی این منطقه به چشم می‌خورد.

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات ومنابع طبیعی وآموزش کشاورزی استان گفت: برداشت گیاهان خوراکی محلی در آذربایجان غربی هم‌زمان با آغاز بهار و رویش این گیاهان آغاز شده است. اما تغییرات اقلیمی و برداشت‌های بی‌رویه، به خطر انقراض گونه‌های گیاهی خوراکی در مناطقی مانند دره شهدا، قاسملو، کوه سیر و قوشچی در شهرستان ارومیه افتاده‌اند.

حیدری ریکان افزود: ۵۰ گونه از گیاهان دارویی در محوطه مرکز تحقیقات ومنابع طبیعی وآموزش کشاورزی استان کاشته شده است تا از انقراض بعضی از گونه ها جلوگیری شود و محققان و بهره بردارن می توانند از کارشناسان این مرکز برای کارهای تحقیقاتی در زمینه گیاهان دارویی و خوراکی کمک بگیرند.

ابراهیم پایدار رئیس اداره امور مراتع آذربایجان‌غربی بااشاره به اینکه در صورت مشاهده برداشت انبوه گیاهان دارویی و خوراکی خود رو به قصد فروش و عرضه در بازارهای مصرف با عوامل آن برخورد می‌شودگفت: هر گونه بهره برداری از محصولات مرتعی و جنگلی از جمله کنگر، ریواس، مندی، کوراد، لوشه، موسیر، اویشن، انواع قارچ‌های گوهی و مرتعی، گول آغا، شنگ، بولاغ اوتی، لاله واژگون، غازایاقی، انواع میوه و گل درختان اعم از بادام، زالزالک، گلابی وحشی، زرشک و سیب وحشی صرفاً با اخذ مجوز از اداره کل منابع طبیعی استان با اولویت دارندگان پروانه چرای دام و بهره برداران عرفی مطابق با قوانین و مقررات موجود است.

وی افزود : در صورت مشاهده این تخلفات، برداشت، حمل و نقل و یا خرید و فروش غیرمجاز بدون اخذ مجوز لازم برابر مقررات محموله به عنوان کالای قاچاق تلقی شده و به نفع دولت توقیف می‌شود و متخلفین توسط یگان حفاظت شهرستان‌ها به مراجع قضائی معرفی می‌شوند.

علاوه بر خاصیت دارویی و خوراکی گیاهان، وجود پوشش گیاهی برای جلوگیری از فرسایش خاک و حفظ خاک از اهمیت بالایی برخوردار بوده و در هر منطقه‌ای باعث کاهش سرعت جریان‌های سطحی و جلوگیری از فرسایش خاک می‌شود، بنابراین پوشش گیاهی تاثیر قابل ملاحظه‌ای بر کاهش سیلاب‌های مخرب داشته، یکی از روش‌های حفاظت از فرسایش در حوزه‌های آبخیز سیل‌زا ، استفاده از روش زیستی است.

اکثر زمین لغزش‌­هایی که در قرن اخیر (قرن تخریب پوشش گیاهی)اتفاق افتاده ، حاصل قطع و بهره­‌برداری بی رویه از پوشش گیاهی و کاهش سطح جنگل‌­ها و مراتع کشور است که برای جلوگیری از این امر بایستی به استفاده بی‌رویه گیاهان در مراتع و جنگل‌ها توسط دام و انسان توجه ویژه‌ای شود. 

دیگر خبرها

  • میمند ۲ هزار هکتار گل محمدی زیرکشت دارد/وجود ۳۶۰ گونه گیاه دارویی
  • گیاهان دارویی بومی ایلام، در خطر انقراض
  • توسعه صادرات گیاهان دارویی با تکمیل زنجیره ارزش
  • بوی خوش گیاهان بهاری درسفره گروسی‌ها/۱۳۵ نوع گیاه خوراکی در بیجار
  • فارس رتبه اول کشور در کشت گیاهان دارویی
  • گیاهان خوراکی خودرو؛ گنجینه‌ای ارزشمند در چهارمحال و بخیاری
  • عملکرد فرمانداران و روسای اداره های جهاد کشاورزی فارس
  • بازار داغ گیاهان دارویی در کرمانشاه+ تصویر
  • تنوع کشت گیاهان دارویی رونق‌بخش اقتصاد در کردستان
  • به صدا درآمدن زنگ خطر انقراض ۵۰ گونه گیاه دارویی وخوراکی درآذربایجان غربی