Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-03@03:25:51 GMT

وجوه عقلانی و روانشناختی حجاب

تاریخ انتشار: ۲۱ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۵۰۱۷۷۳

وجوه عقلانی و روانشناختی حجاب

به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، در حدیثی از پیامبر اسلام، حضرت محمد (ص) آمده است: یک ساعت تفکر، از ۷۰ سال عبادت بدون تفکر ارزشمندتر است، همچنین در قاعده «کل ما حکم به الشرع حکم به العقل» به این مضمون است «احکامی که از ناحیه شرع مقدس صادر می‌شود، همگی بر طبق جلب مصالح و دفع مفاسد است» بنابراین آنچه مورد تأیید شرع قرار می‌گیرد مورد تأیید عقل نیز است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

لذا تمامی دستورات دین علاوه بر جنبه فطری مبتنی بر عقل نیز هست به عنوان مثال تمامی کارهای خیر و تلاش‌های روزانه برای رزق و روزی و تشکیل خانواده و حرکت به‌سوی کمال و حفظ و حراست از حجاب و عفاف علاوه بر جنبه شرعی مورد تایید و مورد پسند عقل نیز هست و یا آزادی و استقلال فردی، تحصیل دانش و خوب زندگی کردن، چنانچه بر محور عقلانیت باشد مورد تائید اسلام نیز هست زیرا تلاش بر محور عقل متضمن سعادت انسان است.

* پوشش و حجاب فردی یکی از اثرگذارترین اموری است که بر سایر شئونات زندگی فردی و اجتماعی تاثیر مستقیم دارد

پوشش و حجاب فردی یکی از اثرگذارترین اموری است که بر سایر شئونات زندگی فردی و اجتماعی تاثیر مستقیم دارد اگرچه حجاب، مقداری محدودیت ایجاد می‌کند اما انسان را از تشویش افکار باز می‌دارد و از یک آرامش فکری برخودار می‌کند و بدحجابی، فکر را آلوده کرده و فکر آلوده به خواسته‌های غیرعقلانی که منشأ فساد انگیزی و تعلقات نفسانی دارد، سوق می‌دهد.

فرد بی‌حجاب پیوسته نگران از قضاوت‌ها و رفتارهای اجتماعی است و همیشه خود را در معرض ابتلا باید ببیند چونکه چشمان مسموم و دل‌های آلوده به شهوات به دنبال اوست.

در حقیقت بی‌حجابی آسیب آشکار و حجاب، مصونیت‌آفرین در امر ظاهر و باطن است. انسان عاقل هرگز از برهنه‌گی و فرهنگ برهنه‌گی خوشش نمی‌آید و براساس فطرت پاک، پوشش‌خواه است و قرآن دربارۀ حضرت آدم و حوا (ع) می‌فرماید: «آن‌گاه از آن درخت خوردند و برهنه‌گى آنان برایشان نمایان شد. شروع کردند به چسباندن برگ درختان به خودشان!» لذا انسان فطرتا کشش و تمایلش به پاکدامنی و عفت‌مداری  غلبه بر پدیده بدحجابی دارد.

بنابراین نادیده انگاشتن قضاوت‌های منطقی دیگران بر رفتارهای فردی، با تعابیری به دیگران چه ربطی دارد! من برای دلم زندگی می‌کنم! باعث خاموشی فطرت و سقوط انسان به دره عمیق گمراهی می‌شود و عامل اساسی سقوط نیز یکی تمکین از هوس‌های زودگذر نفسانی و دوم مقید نبودن به اینکه او انسان است با تمام قیود عقلانی و وحیانی! از سوی دیگر جامعه‌پذیری انسان در طول تاریخ او را مقید به پذیرش رفتار عقلانی داشته که باید تابع قوانین واصول انسانی باشد و نباید تمامیت‌خواه و یا تابع خواسته‌های غیرمنطقی باشد، اعتقاد به آزای مطلق فقط در قانون جنگل تعریف می‌شود.

مشاهده می‌شود که وضع قوانین اجتماعی هم ریشه در اصل مدنی بود انسان دارد، انسان در خانه‌اش آزاد است به‌شرط آنکه مزاحمت برای دیگران ایجاد نکند، در رانندگی آزاد است اما نمی‌تواند هر طور علاقه دارد براند یا توقف کند حق عبور از چراغ قرمز را ندارد زیرا پذیرش این امور برای رفاه و آسایش روانی فرد و جامعه است.

اما متاسفانه هنگامی که سخن از حجاب و عفاف و حرمت‌گذاری در مراودات اجتماعی با پوشش انسانی به میان می‌آید قوائد عقلانی باید تعطیل شود و سخن از آزادی و خواسته‌های فردی بدون قید و شرط به میان می‌آید در حالی که بر این باوریم! بخش بزرگی از ناهنجاری جامعه امروز بشریت و فروپاشی بسیاری از کانون‌های گرم خانواده‌ای نتیجه فرهنگ برهنه‌گی است.

براساس یافته‌های علمی حجاب و پوشش کامل برای زن و مرد متضمن امنیت روانی او را در پی خواهد داشت، نگرانی امروز خانواده‌ها نسبت به یکدیگر و یا نگرانی از آینده فرزندان، به‌دلیل از هم گسیختگی ورود فرهنگ غیرمنطقی غربی در عرصه ارتباطات اجتماعی است.

آسیب‌های روانی ناشی از هوس‌های زودگذر و تفاوت قائل نشدن بین عشق واقعی و هوس و یا تسلیم در برابر شهوات نفسانی تابعی از تناسب معکوس، از بهره‌مندی عقل است، یعنی به هراندازه خشم و یا خواسته‌های نفسانی قوی باشد، به‌‌همان اندازه عقل ضعیف و انسان در ارتکاب جرم و رفتارهای هوس‌آلود بی‌ملاحظه می‌شود و زنجیره عقل و منطق گسسته و انسان دچار رفتاری می‌شود که در حالت عادی هرگز مرتکب آن نخواهد شد.

بنا براین اگر حجاب کامل را در حوزه و محور عقل‌‌ جزء امور مسلم انسانی بدانیم و پایبند ی به آن را جزء حقوق خود و دیگران بشماریم، هرگز اجازه نخواهیم داد تا در حریم کرامت انسانی ما لطمه‌ای وارد شود پوشش کامل در حقیقت نوعی حفاظت از ارزش‌های فردی و اجتماعی محسوب می‌شود و التزام به آن موجب آسایش فکری است و انسان کمتر دچار خسران روحی و روانی خواهد شد.

اگر بخواهیم براساس معیار عقل منفعت‌گرا هم قضاوت داشته باشیم، هیچ انسانی اشیاء گرانبها را در معرض سرقت و نابودی قرار نمی‌دهد و سعی در حفظ و حراست از آن شیء گرانبها را دارد البته این قانون هم دربارۀ مرد و هم درمورد زن صادق است.

لکن زن به‌دلیل خلقت الهی از جذابیت بیشتری برخودار است عقل حکم می‌کند صیانت از او هم بیشتر باشد و گوهر عفت و پاکی را با کالای نفسانی زودگذر به ثمن بخس شیطانی نفروشد هویت و کرامت خود را پاس بدارد و از سوی دیگر تجربۀ تلخ بعضی از ممالک اسلامی نشان داده که راهبرد دشمن، برای به زانو در آوردن ملت‌ها آلوده کردن قشر جوان به مظاهر فساد و ترویج فرهنگ برهنه‌گی بوده و هست، او توانسته با ترویج فرهنگ ابتذال هویت آنان را از بین برده و سلطه خود را بر آن کشورها بگسترانند نقشه استعمارگران بر این است که اگر زن بی‌حجاب بشود، مردها و جوانان آلوده خواهند شد.

بنابراین با روش جنگ‌ نرم فرهنگی توانستند بر کشور اسلامی آندلس مسلط شوند برهمین اساس نیز رضاخان  را در ایران و کمال آتاترک را در ترکیه به‌عنوان بازوان استعمار گماردند تا مروج فرهنگ برهنه‌گی غربی باشند تا راه سلطه استعماری فراهم شود.

به اعتقاد نگارنده نسخه‌شفابخش استقلال ملت‌ها در استقلال خودباوری بر مدار خدامحوری و باورمندی او به اینکه خداوند به انسان کرامت بخشیده و او را اشرف مخلوقاتش قرار داده است و حاضربه معاوضه با هیچ قیمتی نسبت به این موهبت الهی نباشد.
 مرحوم علامه طباطبایی در تفسیر آیه ۷۰ سوره اسراء «وَلَقَدْ کَرَّمْنَا بَنِی آدَمَ ...» نوشته‌‌اند: این آیه در مقام امتنان و عتاب است که چگونه بنی‌آدم را کرامت بخشیده و به‌واسطه بخشیدن قوه تعقل و تمیز حق از باطل و خیر از شر، آنها را بر سایر موجودات مزیت و برتری داده و در دریاها کشتی‌ها و در خشکی حیوانات چهار پا را مسخر آنها کدده تا به سوی مقاصد خود رهسپار شوند و در طلب فضل الهی بر آیند که این امر از مصادیق تکریم الهی است.

================================

علی منصوری مدیر مسوول هفته‌نامه گلستان‌مهر

=================================

انتهای پیام/2307/

منبع: فارس

کلیدواژه: علی منصوری مدیر مسوول هفته نامه گلستان مهر حجاب عفاف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۰۱۷۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیت الله ابراهیم امینی و تربیت عقلانی

این هفته مصادف بود با سالگرد ارتحال عالم مجاهد و پارسا آیت‌الله شیخ ابراهیم امینی نجف آبادی.  این دانشمند پرتلاش و اندیشمند جزو شخصیت هایی است که چهره تابناکش در میان گرد و غبار سیاست ناشناخته مانده است. برای آشنایی بیشتر با اندیشه و رفتار این عالم بزرگ به سه نکته کلیدی اشاره می کنم 

۱ _ ایشان از معدود صاحب نظران حوزه تربیت و پرورش در حوزه علمیه قم بود که مسایل تئوریک علم اخلاق را با صورت بندی کاربردی و متناسب با شرایط زمان تبیین می کرد. ایشان در دهه شصت و هفتاد بدون سر و صدا و تبلیغات، جلسات خصوصی متعددی با طراحان شیوه‌های تربیتی آموزش و پرورش داشتند که مبانی علم اخلاق را با تاکید بر تربیت فکری و رشد عقلی تشریح می کردند. اهل تحقیق و تجربه می دانند که این روش دیربازده ولی پایدار است. در مقابل ایشان گروه دیگری در حوزه بودند که با اعتقاد به روشهای «زود بازده و تاثیرگذار آنی» مبانی تخیل و رؤیا و کرامت را جایگزین تعقل و تفکر نمودند. این گروه از اواسط دهه هشتاد بتدریج مراکز پرورشی و تبلیغی کشور را به تصرف خود درآوردند. شیوه خواب گرایی و رؤیا پردازی و کرامت سازی به سرعت در اکثر منابر، محافل مذهبی، سخنرانی ها، تریبون‌ها و حتی کلاسهای درس فرا گیر شد. و با خالی شدن سنگر نماز جمعه از خطیبانی چون آیت‌الله جوادی آملی، آیت‌الله امینی، آیت‌الله استادی و آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی که از مدافعان و مرزبانان نظریه اول بودند میدان به دست کسانی افتاد که نه اعتقادی به آن روش داشتند و نه از توانایی لازم علمی برای ورود در آن مباحث برخوردار بودند. کم کم نظریه دوم گسترش یافت بویژه از طریق هیئت های مذهبی خاص که با پوشش مستقیم و سراسری صدا و سیما همراه بود. طراحان این روش  با کمک کارشناسان مذهبی! با چنین رویکرد، چهره خاصی از اسلام و تشیع را به نمایش گذاشتند که بن مایه اش توهمات و تخیلات با روکشی از آیات و روایات بود.  

البته این روش زود بازده است یعنی یک فرد با یک جلسه ممکن است تغییر کرده به معنویات راغب شود. اما چون زیرساخت عقلانی ندارد با همان سرعت که پدید آمده با همان سرعت ناپدید و زایل می گردد. جامعه امروز ما روشن‌ترین مصداق و شاهد بر ناکارآمدی روشی است که این طرز فکر در دو دهه گذشته با کنار گذاشتن صاحب نظران عقل گرا و در اختیار قرار دادن تمامی شبکه‌های صدا و سیما در خدمت ترویج روبنایی مذهب و تربیت دینی بر اساس «احساس بدون اندیشه» به دست آورده است. در حالی که قرآن کریم بیش از سیصد بار با کلماتی از قبیل یعقلون، یتدبرون، اولوالالباب، یتفکرون و... مردم را به تعقل و باورهای عمیق دعوت کرده است. و در آیه شریفه«قُلْ هَٰذِهِ سَبِیلِی أَدْعُو إِلَى اللَّهِ عَلَىٰ بَصِیرَةٍ أَنَا وَمَنِ اتَّبَعَنِی» بگو : ﺍﻳﻦ ﻃﺮﻳﻘﻪ ﻭ ﺭﺍﻩ ﻣﻦ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﻣﻦ ﻭ ﻫﺮ ﻛﺲ ﭘﻴﺮﻭ ﻣﻦ ﺍﺳﺖ ﺑﺮ ﭘﺎﻳﻪ ﺑﺼﻴﺮﺕ ﻭ ﺑﻴﻨﺎﻳﻲ ﺑﻪ ﺳﻮﻱ ﺧﺪﺍ ﺩﻋﻮﺕ ﻣﻰ  ﻛﻨﻴﻢ( یوسف/ ١٠٨)  راه و روش پیامبر اکرم(ص) را در هدایت و راهنمایی مردم بر اساس بصیرت و آگاهی می داند و لا غیر. 

2 - آیت‌الله امینی در فن نویسندگی نیز مهارت خاصی داشت به طوری که می توان ادعا کرد سبک نویسندگی ایشان همانند استاد شهید مطهری و برخی دیگر از بزرگان سبک «سهل ممتنع» بود. به این معنی که مطالب پیچیده علمی و عقلی را در قالب ساده ترین الفاظ بیان می کرد، بدون آنکه از بار معنی و عمق محتوا کاسته شود. صاحبان این سبک از نویسندگی در میان حوزویان و دانشگاهیان انگشت شمارند. زیرا عده ای از محققان ارجمند با همه مقام والای علمی توان انتقال اندیشه خود را جز در قالب عبارات سنگین و بهره گیری از اصطلاحات فنی و لغات خاص ندارند. و موقعی که به آنها پیشنهاد ساده گویی و ساده نویسی داده می شود پاسخ می دهند مخاطبان باید سطح علمی و ادبی خود را بالا ببرند نه اینکه گوینده پایین بیاید. و در نقطه مقابل برخی دیگر به قصد ساده نویسی، مفاهیم بلند علمی را با قالبهای نارسا و الفاظ کوچه بازاری ضایع می کنند و با این اقدام مباحث ارزشمند علمی را به ابتذال می کشانند. اما معدود نویسندگانی توانایی دارند که همچون مطهری و امام خمینی مطالب عمیق اجتماعی، قرآنی، و حتی فلسفی را بگونه ای بیان کنند که یک فرد کم سواد و یک استاد دانشگاه هر دو به مقدار فهم خود بهره لازم را ببرند. مرحوم آیت الله امینی از این هنر برخوردار و از زمره  چنین نویسندگانی بود. قبل از پیروزی انقلاب اسلامی کتاب «آیین همسرداری» ایشان از بهترین هدایا برای زوج های جوان  به شمار می رفت. و به خاطر همین ویژگی بسیاری از تالیفات ایشان در زمینه اسلام شناسی و شیعه شناسی و اخلاق و تربیت دینی به زبان های خارجی ترجمه شد. کتابهای ایشان در کشورهای آفریقایی طرفداران زیادی داشت.

بنده در بعثه امام خمینی در ایام حج، شاهد مراجعه مکرر از کشورهای مختلف به ایشان بودم که برای ترجمه و یا نشر کتابهای شان با ایشان مذاکره و مشورت می کردند. 

افسوس قدر این دانشمندان بزرگ چنانکه باید شناخته نمی‌شود و آنها را با دلایل پوچ و احساسی خانه نشین می کنند. یک اتهام کوچک (که مثلاً ایشان زاویه پیدا کرده) کافی است که جامعه از برکات علمی و معنوی آنها محروم بماند. 

3 - آیت‌الله امینی نه تنها در نوشتار و گفتار که در عمل مَثل اعلای ساده زیستی و فروتنی بود.  من در اوایل دهه هفتاد که مدتی در قم بودم و از لحاظ امور اجرایی به بیکاری اشتغال داشتم و البته توفیق درس و مطالعه یافته بودم، همان زمان ایشان عضو مجلس خبرگان و دارای مقامات عالیه بودند برای خرید ما یحتاج روزانه خود شخصا اقدام می کرد. بارها و بارها ایشان را در نانوایی سنگکی خیابان صفائیه می دیدم که یا قبل از من و با بعد از من در صف ایستاده بود وصبورانه منتظر بود تا نوبت به ایشان برسد و نانی دریافت کند.  

دی شیخ با چراغ همی گشت گرد شهر 

کز دیو و دد ملولم و انسانم آرزوست 

گفتم که یافت می نشود گشته ایم ما 

گفت آن که یافت می نشود آنم آرزوست

 

دیگر خبرها

  • عفاف و حجاب حافظ زندگی انسان‌ها است
  • بزرگداشت روز معلم در مدرسه علمیه فاطمیه نقده
  • تأثیر باور‌های فراشناختی بر میزان سازگاری فردی و اجتماعی
  • تاثیر باور‌های فراشناختی بر میزان سازگاری فردی و اجتماعی
  • مسئولیت علم در کلاس امام صادق(ع)
  • عادی‌سازی بی‌حجابی شبیخون فرهنگی
  • عادی‌سازی بی‌حجابی؛ شبیخون فرهنگی
  • آیت الله ابراهیم امینی و تربیت عقلانی
  • واکنش جبلی به جلوگیری از پخش سریال «حشاشین»
  • واکنش رئیس صدا و سیما به ممنوعیت پخش «حشاشین»