Web Analytics Made Easy - Statcounter

«کوروش احمدی» در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا، درباره مطالب مطرح شده آخرین گزارش برجامی وزارت امور خارجه به مجلس درخصوص مذاکرات وین گفت: از توضیحی که در مورد مذاکرات وین ارائه شده، می‌توان دریافت تا آنجا که به احیای برجام ۹۴ مربوط می‌شود، کار تقریبا انجام شده است. از این گزارش برمی‌آید که آمریکا متعهد به رفع مجدد تحریم‌هایی شده که در سال ۹۴ متعهد به رفع آنها شده بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه براساس آن گزارش، آمریکا متعهد شده تا حداقل تحریم‌های هسته‌ای جدید ترامپ را بردارد، اظهار داشت: آنچه که در چند هفته گذشته موضوع حدس و گمان بود، اکنون مشخص است که تکلیف‌شان مشخص شده است؛ یعنی لغو فرمان اجرایی ۱۳۸۷۶ که در دوره ترامپ و با هدف تحریم رهبری و بیت ایشان و افراد منصوب توسط ایشان صادر شده بود. همچنین آمریکا ابطال شناسایی سپاه به عنوان به اصطلاح یک "گروه تروریستی خارجی" را پذیرفته است.

از توضیحی که در مورد مذاکرات وین ارائه شده، می‌توان دریافت تا آنجا که به احیای برجام ۹۴ مربوط می‌شود، کار تقریبا انجام شده است. از این گزارش برمی‌آید که آمریکا متعهد به رفع مجدد تحریم‌هایی شده که در سال ۹۴ متعهد به رفع آنها شده بود.

این کارشناس ارشد مسائل آمریکا با اشاره به موضع ایران مبنی بر عدم گفت‌وگو درخصوص مسائل غیربرجامی تصریح کرد: البته در گزارش وزارت امور خارجه به مجلس شورای اسلامی گفته شده که آمریکا با لغو تحریم‌های اولیه و نیز تحریم‌های مرتبط با موضوعاتی مانند تروریسم، حقوق‌بشر، موشکی و... موافقت نکرده است.

موضع ایران تمرکز بر تحریم‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای بود

به گفته احمدی، این مسئله قابل پیش‌بینی بود و در سال ۹۴ هم در این مورد اختلافی نبود چراکه موضع ایران تمرکز بر تحریم‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای بود و مذاکره در مورد دیگر موضوعات را نپذیرفته بود. البته مجلس دو هفته پیش در بیانیه‌ای تاکید کرده بود که با دسته‌بندی تحریم‌ها موافق نیست و خواستار لغو همه تحریم‌ها است.

وی با اشاره به برخی دستورات اجرایی دیگر ترامپ علیه ایران خاطرنشان کرد: در برابر این توافقات خوبی که حاصل شده، گزارش وزارت امور خارجه در مورد برخی نکات که طی چند هفته گذشته هدف حدس و گمان‌هایی بوده، ساکت است. در این مورد می‌توان به فرمان اجرایی ۱۳۹۴۹ (منع معاملات تسلیحات متعارف توسط ایران) و دو، سه فرمان اجرایی دیگر اشاره کرد.

این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی ادامه داد: همچنین روشن نیست که تکلیف بعضی موارد مانند اختلاف در مورد "مذاکرات بعدی" در مورد موشک و منطقه، تضمین آمریکا به عدم خروج از برجام، چگونگی راستی‌آزمایی، تکلیف مکانیسم ماشه در قطعنامه ۲۲۳۱، پرداخت خسارت خروج از برجام، موضع آمریکا در مورد دعاوی آژانس علیه ایران و... که ظاهرا اصولگرایان بر آن اصرار دارند، چه شده است. به علاوه، روشن نیست که آیا کلیه تحریم‌های ترامپی علیه ایران که به بهانه موضوعات دیگر وضع شده بود، قرار است رفع شوند یا خیر.

سنگ‌اندازی‌های داخلی مانع از استحکام مبانی برجام شد

احمدی درباره تاثیر سنگ‌اندازی‌های داخلی علیه برجام که در گزارش وزارت امور خارجه به آن اشاره شده است، ابراز داشت: حداقل می‌توان گفت سنگ‌اندازی‌هایی که در داخل شد و مواضع رایکالی که گه‌گاه گرفته و برخی اقدامات که انجام می‌شد، مانع از آن شد مبانی برجام مستحکم شود و کار برای جذب سرمایه بیشتر و جلب طیف گسترده‌ای از شرکت‌های بین‌المللی، از جمله شعبه‌های شرکت‌های آمریکایی فعال در دیگر کشورها، تسهیل شود.

به گفته این دیپلمات پیشین، برخی اقدامات توسط برخی در گذشته ممکن است برخی از این شرکت‌ها را نسبت به آینده بیمناک و در نتیجه بی‌میل به کار در ایران کرده باشد. البته این نیز مهم بود که بخش عمده‌ای از دوره اوباما از دست رفت.

وی با اشاره به مدت زمانی که برجام عملا اجرایی شد،‌گفت: برجام بعد از طی مراحل مقدماتی عملا تنها اندکی بیش از یک سال در دوره اوباما برقرار بود و حدود یک سال نیز در دوره ترامپ، در حالی که به لحاظ سیاسی و روانی به شدت تحت فشار بود، اعتبار داشت. بنابراین، برجام فرصت چندانی برای ظهور و بروز قابلیت‌های خود نیافت.

هر تصمیمی گرفته شود، از این به بعد مخالفی ندارد

احمدی درباره امکان احیای برجام و حل مشکلات ایران و آمریکا در دولت سیزدهم بیان کرد: باید صبر کنیم و ببینیم دولت سیزدهم چه انتطاری از برجام دارد و آیا صرفا در پی احیای برجام سال ۹۴ خواهد بود یا خواسته‌های بیشتری از آن خواهد داشت. در صورتی که احیای برجام سال ۹۴ مدنظر باشد، قاعدتا نباید مشکلی در پیش باشد و باید منتظر احیای برجام در شهریور باشیم.

وی افزود: اگر قصد، اجرای برخی شعارهایی باشد که اصولگرایان در چند سال اخیر داده‌اند که در بیانیه‌های مجلس به آنها اشاره شده، در آن صورت ممکن است مذاکرات به درازا بکشد.

این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه مدیریت کشور در مقطع فعلی این امتیاز را دارد که با مخالفت یک جناح مثلا در مجلس یا قوه قضاییه و صداوسیما و مانند آن مواجه نخواهد بود، گفت: از این به بعد، هر تصمیمی که گرفته شود، مخالفی نخواهد داشت. حتی جناح اصلاح‌طلب و اعتدالی خارج از سرای سیاست نیز آماده خواهد بود از هر تصمیمی برای احیای برجام و رفع تحریم‌ها حمایت کند.

عدم توازن در روابط با شرق و غرب از مشکلات سیاست خارجی است

ما اگر با همه مجموعه‌های بین‌المللی کار نکنیم، طبق رویه سال‌های اخیر محکوم به خام‌فروشی به مجموعه مورد نظر خود و خرید مصنوعات با کیفیت پائین از آن خواهیم بود و از سرمایه‌گذاری مولد و انتقال تکنولوژی و و مدیریت مدرن از جانب آن مجموعه نصیبی نخواهیم برد.

احمدی درباره تاکید ظریف مبنی بر ضرورت کار متوازن با شرق و غرب اظهار داشت: یکی از مشکلات اساسی سیاست خارجی ما عدم توازن در آن است. نظر یک کشور حتی اگر بر کار با صرفا یکی از مجموعه‌های بین‌المللی باشد، هدفش تنها در صورتی محقق می‌شود که با سایر مجموعه‌ها هم کار کند. در غیر این صورت آن مجموعه مدنظر اگر رقیبی در برابر خود نبیند، دلیلی ندارد که جز به منافع خود به آسان‌ترین شکل ممکن فکر کند.

وی با اشاره به زیان‌های ناشی از عدم کار متوازن با شرق و غرب و انزوای بین‌المللی تصریح کرد: ما اگر با همه مجموعه‌های بین‌المللی کار نکنیم، طبق رویه سال‌های اخیر محکوم به خام‌فروشی به مجموعه مورد نظر خود و خرید مصنوعات با کیفیت پائین از آنها خواهیم بود و  از سرمایه‌گذاری مولد و انتقال تکنولوژی و مدیریت مدرن از جانب آن مجموعه نصیبی نخواهیم برد.

این پژوهشگر ارشد مسائل بین‌الملل اضافه کرد: به علاوه، مجموعه مد نظر دلیلی ندارد که در غیاب رقیبی نیرومند در حوزه ژئوپلیتیک نیز به طور جدی به منافع ما یاری رساند و این تجربه زیسته همه کشورها است.

نقطه شروع حداقلی برای کار با بلوک غرب احیای برجام است

احمدی در پاسخ به این سوالی درباره تجربه خروج آمریکا از برجام و بدعهدی اروپایی‌ها و ضرورت توازن‌بخشی به روابط با شرق و غرب خاطرنشان کرد: نقطه شروع حداقلی برای کار با بلوک غرب احیای برجام است. همچنین تصویب دو کنوانسیون مدنظر FATF برای داشتن روابط عادی با همه جهان خارج مهم است. اما فکر نمی‌کنم اینها به تنهایی کافی باشد.

وی با اشاره به دیگر عوامل آسیب‌رسان به سیاست خارجی ایران ابراز داشت: ادامه تحریم‌های اولیه آمریکا، تحریکات و سم‌پاشی‌های اسرائیل و دشمنی‌ برخی از کشورهای عربی ممکن است همچنان موجب ادامه تنش در سیاست خارجی و در سطحی کمتر با جهان غرب باشد.

این کارشناس ارشد مسائل آمریکا با اشاره به فشارهای غیربرجامی ایالات متحده بیان کرد: می‌توان احتمال داد که فشارهای آمریکا برای آنچه که "قوی‌تر و طولانی‌تر کردن برجام" می‌نامند و نیز اصرار بر مذاکره در مورد برنامه موشکی و سیاست‌های منطقه‌ای ایران نیز ادامه یابد. در چنین شرایطی مشکل می‌توان امید داشت که روابط اقتصادی ایران با جهان خارج به طور کامل عادی شود و شرکت‌ها و بانک‌های بزرگ بین‌المللی رغبت چندانی برای کار جدی در ایران از جمله سرمایه‌گذاری داشته باشند.

احمدی با اشاره به توافق ۲۵ ساله میان ایران و چین و تمدید روابط راهبردی با روسیه یادآور شد: بی‌شک، ترجیح مقامات ما کار با بلوک شرق است که فی‌نفسه خوب و بی‌ضرر است، باید ادامه یابد و تقویت شود. اما به تنهایی کافی نیست. کار هم‌زمان با شرق و غرب غیرممکن نیست و اگر یکی از دو طرف مخالف همکاری ما با طرف دیگر باشد، قطعا مداخله در امور داخلی ما خواهد بود و مردود است.

به گفته این دیپلمات پیشین، تجربه دیگر کشورها نیز نشان داده که کار با هر دو بلوک ممکن و مرجح است. کشورهای اطراف ما، از جمله ترکیه، تجربیات با ارزشی در کار با همه مجموعه‌های جهانی دارند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا گزارش وزارت امور خارجه اتمام حجت ظریف و دولت دوازدهم درخصوص مذاکرات وین است، عنوان کرد: این گزارش حاکی از آن است که دولت دوازدهم و به ویژه وزارت امور خارجه کار خود را انجام داده و تمام کرده است. به طور مشخص تلاش و دستاورد تیم مذاکره‌کننده قابل تمجید و شایسته تحسین است.البته دولت بعدی حق دارد که شانس خود را بیازماید، تلاش خود را بکند و اگر توانست امتیازات بیشتری از آمریکا بگیرد، باید به آن دست مریزاد گفت.

باید نیم‌نگاهی به سیاست داخلی آمریکا داشت

دولت بعدی حق دارد که شانس خود را بیازماید، تلاش خود را بکند و اگر توانست امتیازات بیشتری از آمریکا بگیرد، باید به آن دست مریزاد گفت.

احمدی با بیان اینکه باید در مذاکره برای کسب امتیازات بیشتر نیم‌نگاهی نیز به سیاست داخلی آمریکا داشت، گفت: باید دید که آیا سیاست داخلی و ساختار حقوقی - سیاسی نظام سیاسی آمریکا تا چه حد امکان گرفتن امتیازات بیشتر را می‌دهد. مثلا آیا با توجه به این ساختار می‌توان انتظار داشت که دولت بایدن عدم خروج از برجام و مانند اینها را تضمین کند.

 این دیپلمات پیشین کشورمان یادآورشد: تلاش برای گرفتن امتیازات بیشتر اگرچه خوب است اما نباید به گونه‌ای باشد که موجب ادامه بیشتر تحریم‌ها و نیز سائیده شدن بیشتر برخی از مبانی برجام برای طرف مقابل شود.

برچسب‌ها برجام وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا دولت دوازدهم

منبع: ایرنا

کلیدواژه: برجام وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا برجام وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا دولت دوازدهم گزارش وزارت امور خارجه امتیازات بیشتر بین المللی دیپلمات پیشین متعهد به رفع شرق و غرب سیاست خارجی مذاکرات وین احیای برجام ارشد مسائل مجموعه ها تحریم ها شرکت ها سال ۹۴

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۰۶۴۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سرکوب در دانشگاه، مذاکره در قاهره

برمبنای آنچه مقامات مصری گفته‌اند این مذاکرات قرار است با حضور میانجی‌های مصری بین حماس و آمریکا برقرار شود. با این حال اما نتانیاهو ادعا کرده که چه توافقی شکل بگیرد چه نه، به رفح حمله خواهد کرد.

به گزارش مشرق، مذاکره‌کننده اصلی آمریکا در بحران غزه، روز جمعه برای مذاکرات آتش‌بس به قاهره رفت تا مذاکرات جدی برای برقراری آتش‌بس را در غزه شروع کند. تا الان جزئیاتی از آنچه قرار است در این مذاکرات از جانب آمریکایی‌ها مطرح شود، گفته نشده اما آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا پیشنهاد این کشور را «بسیار سخاوتمندانه» دانسته است و از طرفی هم حماس در بیانیه‌ای رسمی اعلام کرده که با «روحیه مثبت» برای انجام مذاکرات راهی قطر می‌شود.

این مذاکرات درست در آستانه مطرح شدن ادعای حمله به رفح به مراحل جدی‌تری رسیده است.

برمبنای آنچه مقامات مصری گفته‌اند این مذاکرات قرار است با حضور میانجی‌های مصری بین حماس و آمریکا برقرار شود. با این حال اما نتانیاهو ادعا کرده که چه توافقی شکل بگیرد چه نه، به رفح حمله خواهد کرد.

اسامه حمدان نیز یکی از اعضای ارشد جنبش مقاومت نیز اظهار داشته که «اگر حمله به رفح آغاز شود، مذاکرات برای دستیابی به توافق برای آزادی اسرا پایان خواهد یافت.»

مذاکرات قاهره روی جزئیات متن نهایی؟

پیش از سفر برنز به قاهره، المیادین متن اولیه‌ای از توافق حماس و رژیم‌صهیونیستی برای انجام مذاکرات آتش‌بس منتشر کرد و هدف از این توافق را «آزادی تمامی اسرای صهیونیست نزد گروه‌های فلسطینی» که شامل نظامیان، غیرنظامی‌ها، سرباز زنده یا مرده می‌شود دانست و علاوه‌بر این نوشت که توافق دارای سه مرحله خواهد بود که در مدت ۴۰ روز اجرایی می‌شود و پس از این قابلیت تمدید هم دارد که در مرحله اول صهیونیست‌ها از مناطق مسکونی غزه به «سمت شرق غزه» تا «نزدیکی مرز» عقب‌نشینی خواهند کرد.

در مرحله دوم تمهیدات لازم برای بازسازی خانه‌های ویران‌شده، تاسیسات نظامی و غیرنظامی در نظر گرفته می‌شود و در مرحله سوم هم تبادل تمام اجساد و کشته‌شدگان طرفین پس از شناسایی صورت می‌گیرد. علاوه‌بر این سی‌ان‌ان نیز در گفت‌وگو با یک مقام دیپلماتیک خارجی، اظهار داشت که مقامات حماس در حال بررسی پیشنهاد جدیدی هستند که مقامات مصری‌ آن را پیشنهاد دادند.

اگر آنچه منتشرشده متن نهایی توافق حماس و سیا باشد، به نظر می‌رسد مذاکرات قاهره روی جزئیات این توافق خواهد بود. با این حال اما نمی‌توان با قاطعیت گفت توافق احتمالی نهایی همان متنی خواهد بود که به نقل از المیادین منتشر شده و قرار است روی جزئیات آن مذاکرات صورت بگیرد یا دو طرف توافق دیگری را تنظیم خواهند کرد.

با این همه به نظر می‌رسد، مقامات حماس و آمریکایی دید مثبتی نسبت به مذاکرات قاهره داشتند. هیات حماس پیش از حضور در قاهره برای مذاکرات در بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد «تایید می‌کنیم» که با «روحیه مثبت» برای دستیابی به توافق آتش‌بس به قاهره می‌روند و مصمم هستند تا «توافق را برای برآورده کردن خواسته‌های مردم نهایی کنند.» از طرفی هم مقامات آمریکایی اظهار داشتند پیشنهادی که برای دستیابی به توافق ارائه کردند، «بسیار سخاوتمندانه» است.

شکاف میان بایدن و بی‌بی‌ در مذاکرات آتش‌بس بیرون زد

اگرچه به نظر می‌رسد مذاکرات آمریکا با مقامات حماس به مراحل حساسی رسیده اما نتانیاهو همچنان تلاش می‌کند در رسانه‌ها از جدیت ارتش رژیم برای حمله به رفح صحبت کند و او اخیرا ادعا کرده که چه توافق بشود، چه نه، حمله به رفح انجام خواهد شد. اظهاراتی که با واکنش حماس همراه شده و اعضای ارشد جنبش مقاومت هم در نقطه مقابل اظهار داشتند اگر حمله‌ای به رفح صورت گیرد، مذاکرات آتش‌بس متوقف خواهد شد.

رسانه‌های صهیونیستی نیز اظهارات متفاوتی را درباره مذاکرات مطرح کردند اما همه این رسانه‌ها روی مهم و حساس بودن مذاکرات تاکید داشتند، با این حال برمبنای آنچه یک مقام آمریکایی به سی‌ان‌ان گفته آنچه مقامات اسرائیلی درمورد پیشنهاد آتش‌بس به دولت بایدن ارائه کردند مورد تایید آنها قرار نگرفته است.

آنها معتقدند طرح نتانیاهو در رفح استراتژی کاملی برای محافظت از غیرنظامیان در نظر نگرفته است. به نظر می‌رسد با توجه به آنچه نتانیاهو درمورد حمله به رفح مطرح کرده و پیشنهاداتی که مورد تایید بایدن قرار نگرفته، میان نتانیاهو و بایدن درمورد نحوه مذاکرات اختلاف نظر وجود دارد و حالا دولت بایدن یک‌تنه به دنبال به نتیجه رساندن مذاکرات آتش‌بس با حماس است و در صورتی که نتانیاهو برمبنای اظهارات خود اقداماتی را در رفح آغاز کند، شکاف میان دولت بایدن و نتانیاهو بار دیگر سرباز می‌کند.

حالا نتانیاهو در داخل با دو جریان مواجه است، از طرفی آمریکایی‌ها برای پذیرش مذاکرات آتش‌بس به بی‌بی‌ فشار وارد می‌کنند و از طرفی هم برخی در داخل سرزمین‌های اشغالی برای پذیرش مذاکرات آتش‌بس به دولت فشار وارد می‌کنند، بخشی از ائتلاف راست افراطی نتانیاهو، او را تحت فشار قرار دادند تا با پیشنهاد آتش‌بس که روی میز است، موافقت نکند و ارتش هم به عملیات زمینی خود در رفح تا نابودی حماس ادامه دهد، این طیف از ائتلاف نابودی حماس را بر آزادی اسرا ارجح می‌دانند.

دولت نتانیاهو حالا در یک دوگانه قرار دارد، در یک سمت اگر مذاکرات آتش‌بس را بپذیرد و از حمله به رفح صرف‌نظر کند مشخصا برخلاف آنچه هدف خود از شروع حمله زمینی به غزه ادعا کرده عمل کرده و علنا شکست را پذیرفته است. اما در سمت دیگر ادامه جنگ علاوه‌براینکه فضای افکارعمومی حتی در اروپا و آمریکا را به زیان اسرائیل تغییر داده است، پای نخست‌وزیر رژیم را هم به دادگاه لاهه کشانده است و در داخل هم تظاهرات خانواده‌های اسرای صهیونیستی نیز همچنان ادامه دارد.

از طرفی برخی مقامات رژیم صریحا این را اعلام می‌کنند که آغاز حمله زمینی به رفح منجر به فروپاشی کامل رژیم می‌شود. اسحاق بریک، اخیرا در اظهارنظری گفته: «اگر جنگ ادامه پیدا کند، باعث فروپاشی اسرائیل از نظر نظامی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی خواهد شد. حتی اگر حماس و حزب‌الله دقیقا همان‌طور که امروز می‌جنگند، بدون غافلگیری نظامی ادامه دهند، اسرائیل به‌خودی‌خود فرومی‌پاشد.»

طولانی شدن جنگ درحالی‌که در واقعیت شکست‌هایی برای صهیونیست‌ها چه در مواجهه با ایران چه محورهای مقاومت به همراه داشته، کار ادامه جنگ را با مشکل مواجه و فشارها را بیشتر کرده است. امری که صهیونیست‌ها را در دوراهی پذیرش آتش‌بس یا حمله به رفح قرار داده است.

واشنگتن به دنبال کنترل شرایط نابسامان دانشگاه‌ها با مذاکرات آتش‌بس

آمریکا درست در سال انتخابات ریاست‌جمهوری درگیر تظاهرات زنجیره‌ای دانشجوها در دانشگاه‌های خود علیه اسرائیل شده است. این اتفاق درست بعد از تصویب کمک ۲۶ میلیارد دلاری کنگره به اسرائیل شروع شده و تا نزدیک‌ترین دانشگاه به کاخ سفید، یعنی جورج واشنگتن هم رسیده است.

علاوه‌بر این تصاویری که درگیری‌ها در دانشگاه‌ها میان دانشجوها و پلیس آمریکا در رسانه‌های جهانی منتشر شده هم جو منفی علیه آمریکا را تشدید کرده است.

اگرچه رسانه‌های آمریکایی تلاش کردند سرکوب و برخورد با این اعتراضات را با نام یهودستیزی توجیه کنند، اما بعد از شروع زنجیره ‌این تجمعات در دانشگاه‌های آمریکا حالا تجمعات دانشجویی به اروپا هم رسیده و دردسرهای زیادی برای دولت‌های اروپایی ایجاد کرده است.

آمریکایی‌ها اگرچه پیش از این نیز به‌خاطر حمایت از رژیم در عرصه‌های بین‌المللی واکنش‌های منفی داشتند و در داخل نیز با ادامه جنگ به تعداد افرادی که مخالف حمایت آمریکا از حملات رژیم بودند، افزوده می‌شد، تصویب بسته مالی جدید آمریکا و به راه افتادن تجمع‌ها در دانشگاه‌های آمریکا این نارضایتی را به اوج خود رسانده است. در چنین شرایطی به نتیجه رسیدن مذاکرات صلح تا حدی می‌تواند اعتراضات به‌وجودآمده داخل آمریکا را مدیریت و کاهش دهد.

براین اساس به نظر می‌رسد یکی از عوامل اصلی که آمریکا حالا جدی‌تر از گذشته برای به نتیجه رسیدن توافقات با حماس تلاش می‌کند کنترل شرایط اعتراضی است که در دانشگاه‌های آمریکا به راه افتاده است.

دولت بایدن همچنان تلاش می‌کند تا برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری در مواجهه با اتفاقاتی که در غزه رخ می‌دهد دست به عصا حرکت کند تا بیش از این فشارها علیه دولت بایدن تشدید نشود.

با این حال اما همچنان این نگرانی وجود دارد که به نتیجه نرسیدن مذاکرات به معنی آغاز حمله رژیم به رفح است، موضوعی که حداقل در شرایط فعلی تنها چیزی است که آمریکایی‌ها آن را نمی‌خواهند.

مشاور نزدیک بایدن در قاهره

ویلیام برنز پیش از این هم مذاکراتی را برای برقراری آتش‌بس آغاز کرده بود، این مذاکرات اگرچه به مراحل فشرده رسیده بودند، اما در مرحله نهایی به نتیجه نرسیده بودند.

جدای از این ادامه مذاکرات توسط برنز با توجه به جایگاه او در دولت بایدن و ارتباطش با صهیونیست‌ها نیز حائز توجه است. رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا به‌عنوان مذاکره‌کننده اصلی آمریکا در بحران غزه ظاهر شده است. او البته توانسته ارتباط خوبی هم با سرویس اطلاعاتی رژیم یعنی موساد برقرار کند.

پیش از این و در سال گذشته جو بایدن اعلام کرد که از برنز خواسته تا به عضویت کابینه دربیاید. این موارد نشان می‌دهد که برنز جایگاه قابل‌توجهی برای بایدن دارد و از این نظر حضور او به‌عنوان نزدیک‌ترین مشاور بایدن، در حوزه سیاست خارجی برای به نتیجه رساندن مذاکرات با حماس نیز در وهله اول حاکی از این است که مذاکرات تحت کنترل بایدن ادامه پیدا کرده است.

علاوه‌بر این و با وجود ارتباط خوبی که برنز با صهیونیست‌ها و موساد دارد، احتمال اینکه بتواند آنها را برای پذیرش توافق آتش‌بس راضی کند، وجود دارد.

وقت گفت‌وگوی حماس و سیا با میانجی‌های مصری

رویترز به نقل از یک منبع امنیتی مصر درمورد چگونگی مذاکرات در قاهره، به این موضوع اشاره کرد که قرار است هرکدام از میانجی‌های مصری با مقامات سیا و حماس دیدار کنند، البته هنوز مشخص نیست که این دیدارها به‌صورت جداگانه صورت خواهد گرفت یا مشترکا برگزار خواهد شد.

با این حال این احتمال وجود دارد که متن منتشرشده که پیشنهاد آن توسط مصری‌ها مطرح شد، متن اولیه توافق پذیرفته‌شده دوطرف باشد و حالا قرار است روی جزئیات توافق مذاکره صورت بگیرد.

آنچه رسانه‌های مصری تا الان از پیگیری روند مذاکرات مطرح کردند این بوده که پیشرفت قابل‌توجهی در مذاکرات آتش‌بس صورت گرفته و طرفین در موارد اختلافی به یک چهارچوب توافقی رسیدند.

همچنین رسانه‌های مصری به این موضوع نیز اشاره کردند که اطلاعاتی درمورد تضمین آمریکا برای متقاعد کردن حماس به امضای توافق وجود دارد.

با این همه باید منتظر ماند تا در روز شنبه و بعد از انتشار اخبار مذاکرات حماس و سیا مشخص شود که آمریکا دوباره باید به فکر ارسال تجهیزات و بودجه به سرزمین‌های اشغالی باشد یا برای مدتی آتش واکنش‌های منفی علیه رژیم و آمریکا را در منطقه کاهش دهد.

منبع: روزنامه فرهیختگان

دیگر خبرها

  • سرکوب در دانشگاه، مذاکره در قاهره
  • تحسین احمدی‌نژاد از خوانندگی مریم امیرجلالی!
  • رمزگشایی از تشدید فشارهای لابی اسرائیل علیه موسویان/ مقاله تند جروزالم‌پست علیه دیپلمات پیشین ایرانی
  • آلکنو سرمربی تیم والیبال زنیت شد
  • دیدار دیپلمات‌های ایران و روسیه در وین در آستانه سفر گروسی به تهران
  • سرکوب جنبش‌های اعتراضی دانشجویان حامی فلسطین جلوه حقوق بشر آمریکایی است
  • آمریکا خود را به دیوانگی زد و برجام را پاره کرد /واکنش ها به اعتراضات دانشجویی در آمریکا از تریبون نماز جمعه
  • جهان برای تحقق آرمان فلسطین به پا خواسته است
  • آیا جان توافق ایران و عربستان با ابتکار چین در خطر است؟/ پکن از ترس تحریم های ثانویه فروش نفت از تهران را کاهش خواهد داد/ دیپلماسی تلفنی چین میان ایران و آمریکا موفق بود
  • سردار رادان: رضاخان هم نتواست حجاب را از مردم بگیرد / از دانشگاه‌های آمریکا و انگلستان و فرانسه چه خبر؟!