Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک کارشناس اقتصادی با بهره‌برداری از روش‌های حکومت‌داری خاوجه نظام‌الملک، الگوی مناسبی را برای کشورداری رئیس جمهور منتخب پیشنهاد کرده است. گروه اقتصاد کلان بازارنیوز: سید مهدی میرحسینی، کارشناس مسائل اقتصادی در یادداشتی در خصوص لزوم توجه به انواع حکمرانی‌های موفق در طول تاریخ و درس گرفتن از آن‌ها برای کشورداری در دوره دولت سیزدهم، نوشت: در سلسله نوشتار تبیین شاخص‌های حکمرانی خوب در تاریخ حاکمیتی ایران، پس از بررسی وضعیت مؤلفه‌های حکمرانی در دوران پادشاهی کوروش هخامنشی، در این یادداشت، به بررسی الگوی حکمرانی و حکومت داری در دوران پادشاهی سلجوقیان با راهبری و سردمداری وزیر مدبر و قدرتمند، خواجه نظام الملک پرداخته می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برای دستیابی به این مهم در یادداشت نخست ضمن معرفی خواجه نظام الملک به تبیین سیاست‌های خواجه نظام در پیاده سازی شاخص‌های حکمرانی خوب پرداخته می­شود.

آنچه که باید از خواجه نظام الملک بدانیم

خواجه نظام الملک طوسی در قرن پنجم نفس می‌کشید، اما صدای نفس هایش تا امروز به گوش می‌رسد و نمی‌توان آن را ناشنیده گذاشت. وزیری اندیشه ورز، دارای میدان فکری و تدبیر جهان شمول، حامی و پشتیبان اهل فکر و علم و هنر در دوره سلجوقیان بود. در واقع نیرومندی تفکر و اندیشه و تدبیر نظام الملک همراه با قدرت سلجوقیان و وسعت و دامنه و عمر حکومت آنان از یک طرف و امکان و امتداد نگاه مدبرانه و سیاست گذاری خواجه از سوی دیگر، دودمان سلجوقی به اوج قدرتمندی رسانید.

وی نخستین نماینده‌ی بزرگ سیاست نامه نویسی در دوره اسلامی تاریخ ایران بوده است و هم در عمل و هم در نظر، گام بزرگی برای تداوم اندیشه نوین آرمان خواهی عدالت محور در ترکیب و آمیختگی با واقع بینی سیاسی مبتنی بر شریعت اسلامی برداشته است؛ لذا بدون تردید، خواجه از شخصیت‌های برجسته در سیاست عملی و عمل سیاسی در تاریخ اسلام و ایران بوده است.

او ۲۹ سال سیاست درونی و بیرونی حکمرانی ایران را رقم زد. مطالعه و فهم زیست سیاسی خواجه، از جمله عوامل اصلی در ادراک چگونگی نقش آفرینی او در تاریخ حکمرانی ایران است. بنیانگذاری دانشگاه و مدارس نظافیه، خانقاه‌ها و بیمارستان ها، وی را به عنوان یکی از بزرگترین پیشگامان توسعه فرهنگی و اجتماعی بعد از حمله اعراب در تاریخ ایران جاودان کرد. به باور بسیاری از تاریخ پژوهان و پژوهشگران جامعه شناسی سیاسی، دوران خواجه، دوران دگرگونی و به هم آمیختگی اندیشه‌ها با نهاد‌های بستر ساز اجتماعی و سیاسی بوده است؛ به طوریکه این تحولات بنیادین، عظیم و بی وقفه‌ی نظام الملک، به تحکیم و اصلاح سازمان اداری، حاکمیت مردم نهاد منتج از این اصلاحات و بهبود شاخص‌های حکمرانی زمان سلجوقیان انجامید. خواجه نظام الملک، علاوه بر تدبیر و سیاست خردمندانه در عمل، با نگارش آثار فکری و علمی، همچون سیاست نامه (سیرالملوک) و وصایا، در آیین فرمانروایی و مملکت داری، تبار فکری ماندگاری بنا نهاد.  
سیاست‌های خواجه نظام در پیاده‌سازی شاخص‌های حکمرانی خوب:  
آموزش، تخصص گرایی، آزمون و ارزیابی استاندارد
خواجه نظام الملک همبستگی بین دانش و قدرت حاکمیتی عدالت محور را مستقیم و دوسویه می‌دانست. به عبارت دیگر، وی ایجاد بستر حاکمیتی بهینه و موفقیت آمیز را در بکارگیری و بر مسند نشاندن متخصصین می‌دید و عملکرد حرفه­ای متخصصین را موجب خلق نظام حاکمیتی عدالت محور و قدرتمند می‌دانست. خواجه زمانی که به وزارت رسید، سعی کرد  نظامیه‌هایی ایجاد کند که هدف آن تربیت بوروکرات‌هایی برای اداره کشور باشد. وی عقیده داشت دیوان سالاری با طایفه گری و قوم و خویش بازی سرسازگاری ندارد و همه امور مانند قانون نهادن، قضاوت، دادن مجوز، نظارت، سفارتخانه و خزانه داری نیاز به تخصص دارد. این تخصص‌ها در زمان ایشان در نظامیه‌ها آموزش داده می‌شد. خواجه اعتقاد داشت دستگاه‌های دانش و همه متولیان این امر  می‌بایست در بعد طبیعی، پزشکی، مهندسی و به خصوص انسانی با سامانه دولت و حاکمیت ارتباط داشته باشند و آزمون‌های استخدامی استاندارد و گزینش از میان نخبگان را راه حل بحران‌های کشور می‌دانست. نظام الملک سعی کرد نخبگان را شناسایی کرده و در شبکه نظامیه‌هایی که از نیشابور تا بغداد پدید آورد، دیوان سالاران حرفه‌ای تربیت کند.

پایبندی به ادب، آداب و تشریفات حکمرانی
نظام الملک به این علت وزیر باشکوه و صاحب سبک در دوره میانه تاریخ ایران شد که توجه شگرفی به ادب، آداب، تشریفات حکمرانی و حفظ حرمت جایگاه‌ها داشت. او در ابتدای به قدرت رسیدن، همه جریان‌های فکری را با حفظ حرمت و پیاده سازی آداب حکمرانی مهار کرد. به سراغ خواجه عبدالله انصاری رفت و با ادب و احترام، او و مریدانش را مطیع دولت ساخت. همه جریان‌های اهل سنت، شیعه و عارفان را با گوش فرا دادن به خواسته هایشان و احترام به دیدگاهشان، مرید حاکمیت ساخت. او سفارت و سفیر را چشم و گوش دولت می‌دانست و سختگیری‌های زیادی به همراه برگزاری آزمون و ارزیابی اولیه و نظارت مستمر بر آن‌ها اعمال کرد. خواجه معتقد بود هر امر حکومتی، دارای تشریفات، آداب و سنن مستحکمی است که نیاز به آموزش و تربیت دارد و از همه کارگزاران خود این را طلب می‌کرد. وی با ادب حکمرانی، امنیت و آبادانی را حاکم کرد. نظام الملک برای همه طبقات حاکمیتی، آداب حکومتی را در بسترِ گونه‌ای از اخلاق واقع گرای محافظه کار پیاده سازی کرد. اقدامات وی باعث شد نیرو‌های گریز از مرکز که ادعای حکمرانی داشتند، همه زیر چتر حاکمیت مطلقه دولت قرار گرفتند و بدین گونه امنیت و کارآمدی حاکم شد.

نحوه اجرای صحیح شیوه حکمرانی
در حکمرانی خواجه نظام الملک، آرمان‌ها و شعار‌ها جایی نداشت و با مطالعه سیر الملوک متوجه می‌شویم عقلانیت پیچیده‌ای برای نظام بخشی در امور کشور داری لازم است. وی عقیده داشت آنچه در حکومت داری اهمیت بنیادین دارد، نحوه اجرای صحیح نقش‌ها در شیوه حکمرانی است. خواجه معتقد بود نظام‌های سیاسی مبتنی بر تفکرات شخصی، گرایش‌های یک سویه و غیر جهان شمول، مروج بی عدالتی و ظلم خواهند بود. از نظر خواجه  تا زمانی که دولت به وظیفه نان رسانی و برقراری امنیت و ایجاد آبادانی در کشور مشغول است دوام دارد، اما زمانیکه مال اندوز، زوگو، بی قاعده و غیر قابل پیش بینی شود، مردم احساس ظلم کرده و حکومت در آستانه فروپاشی قرار می‌گیرد.

حکمرانی باشکوه و قدرتمند به خزانه سرشار و امن برمی گردد، خزانه آباد به صنعتگران، کشاورزان و تاجرانی وابسته است که از روی رضایت و رغبت مالیات می‌دهند. مالیات دهنده‌های راضی نیز همه رفتارشان به دستگاه عدل و دادی است که در آن می‌توانند از جان و مال خویش دفاع کنند. این چرخه اگر وجود داشته باشد مشروعیت دولت و رضایت ملت را رقم می‌زند و در هر کجا متوقف شود، همه ارکان حاکمیتی را به سمت نابودی سوق می‌دهد.


منابع:

ابراهیمی، مختار و حیات داوودی، فاطمه، " تحلیل انتقادی گفتمان حکومت در سیاست نامه‌ی خواجه نظام الملک طوسی"، نشریه نثر پژوهی ادب فارسی، سال ۲۳، شماره ۴۸، ۱۳۹۹.   اسلامی، روح الله، " درس خواجه نظام‌الملک برای ما"، سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد، ۱۳۹۷   ......... و خواجه سروی، غلامرضا، " تکنولوژی‌های قدرت در سیاست نامه خواجه نظام الملک"، فصلنامه پژوهش‌های راهبردی سیاست، سال اول، شماره ۴ (پیایی ۳۴)، ۱۳۹۲.   بهزادی، مرضیه، " اندیشه‌های سیاسی خواجه نظام الملک طوسی، فصلنامه جندی شاپور، سال دوم، شماره ۶، ۱۳۹۵.   پیرا، فاطمه، " جنسیت و قدرت در سیاست نامه خواجه نظام الملک"، مجله پژوهش زنان، دوره ۶، شماره ۳، ۱۳۸۷.   حاجی بابایی، محمدرضا و شهبندی، محمود، "ابعاد فساد از دیدگاه خواجه نظام الملک توسی"، فصلنامه سیاست، دوره ۴۲، شماره ۲، ۱۳۹۱.   خواجه نظام الملک، ابوعلی حسن طوسی، " سیرالملوک (سیاست نامه) "، زیر نظر احسان یارشاطر و به اهتمام هویبرت دارک، تهران: بنگاه ترجمه و نشر کتاب، ۱۳۴۷.   رضا دوست، سعید، " روزنامه ملکان (شیوه حکمرانی از نگاه خواجه نظام الملک طوسی) "، تهران: انتشارات نگاه معاصر، ۱۳۹۹.   سرافرازی، عباس، " تاثیر سیاست نامه (سیرالملوک) خواجه نظام الملک برساختار حکومت سلجوقی، مجله پژوهش‌های تاریخی تاریخی ایران و اسلام، شماره ۱۳، ۱۳۹۲.   محمد هاشمی، نجمه، " عدالت از دیدگاه خواجه نظام الملک طوسی با تاکید بر سیاست نامه"، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه اراک، دانشکده علوم انسانی، ۱۳۹۵.   مشهدی، علی و غنی کله لو، ژاله، " ده فرمان مالی اسلامی؛ تاملی بربرخی قواعد واصول نظام مالی اسلامی براساس سیاست نامه نظام الملک"، دوفصلنامه ادبیات و پژوهش‌های میان رشته ای، سال دوم، شماره سوم، ۱۳۹۹.............، " تاملی بر انعکاس تاریخی مفاهیم و اصول حقوق اداری در سیاست نامه (سیرالملوک) خواجه نظام طوسی، فصلنامه پژوهش‌های نوین حقوق اداری، سال اول، شماره اول، ۱۳۹۸.   معینی، منصوره و همکاران، "اصول مدیریت براساس الگوی اسلامی-ایرانی با تکیه بر نظریات خواجه نظام الملک طوسی"، فصلنامه مدیریت اسلامی، سال ۲۳، شماره ۱، ۱۳۹۴   پایان پیام// برچسب ها: خواجه نظام الملک ، کشورداری ، حکمرانی ، رئیس جمهور منتخب ، رئیسی لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000Ogd

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: خواجه نظام الملک کشورداری حکمرانی رئیس جمهور منتخب رئیسی خواجه نظام الملک طوسی شاخص های حکمرانی سیاست نامه پیاده سازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۱۹۵۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لازم است دغدغه مسکن برای کارگران رفع شود/ هیچ کارخانه‌ای نباید تعطیل شود

رییس‌جمهور از بازگشت حدود ۱۰ هزار کارخانه و کارگاه به مدار تولید خبر داد و بر لزوم رفع دغدغه مسکن برای کارگران تاکید کرد.

به گزارش مشرق، آیت الله «سید ابراهیم رییسی» رییس‌جمهور کشورمان در جشنواره ملی امتنان از کارگران گروه‌های کار و واحدهای نمونه که صبح امروز برگزار شد اظهار کرد: تولیدات کارگران عزیز ما علی رغم همه تهدیدها و تحریم‌ها برای کشور نقش آفرین است.

وی‌افزود: همان طور که رهبری بر آن تاکید فرمودند، تلاش‌ها و اقدامات کارگران ما باید امید آفرین باشد و همان طور که در شعار امروز این جشنواره آمده است، «ما پای کار ایران هستیم» و این شعار نشان از روحیه جهادی و ارزشمند کارگران، مدیران و کارفرمایان ماست.

رییس‌جمهور اظهار کرد: دشمن در عرصه های مختلف ناکام مانده است و در عرصه اقتصادی هم ناکام خواهد ماند و تلاش و فعالیت‌های کارگران ایرانی به عنوان محور همه تلاش‌ها در عرصه تولید محسوب می شود و نقش کارگران در آن بی بدیل است، لذا باید همه حمایت‌های حقوقی، مالی و اجتماعی از کار و کارگر صورت بگیرد.

آیت‌الله رییسی با اشاره به اهمیت رشد فرهنگ کار در کشور، اظهار کرد: باید به کار و کارگر توجه شود؛ عمل برتر و موثر مهم است؛ همانطور که میان نماز اول وقت و نماز قضا تفاوت وجود دارد. تاکید دارم که کار زمان‌شناسانه اهمیت دارد.

وی ادامه داد: در زمان دفاع مقدس، کارهایی در کارخانه‌ها انجام شد که ما را از کشورهای بیگانه بی نیاز کرد؛ کارهایی که همراه با خلاقیت و نوآوری بود؛ در حالی که کارگران ما سابقه این کارها را نداشتند.

رییس‌جمهور گفت: هم‌اکنون هم که به ما جنگ اقتصادی تحمیل شده است، جوانان، کارگران و کارفرمایان ما نشان دادند که همچنان که رزمندگان ما سیلی محکمی به دشمن زدند، آن‌ها هم در عرصه اقتصادی سیلی محکم به دشمن خواهند زد؛ در حالی که دشمنان فکر می‌کنند با تهدید و تحریم می‌توانند ما را متوقف کنند.

وی ادامه داد: ما در کشور رشد تولید، رشد اقتصادی، رشد نوآوری داریم و در حوزه فناورانه رشد کمی در شرکت‌های دانش‌بنیان‌ها را شاهد هستیم؛ جامعه کارگری و کارآفرینی ما پای کار است و این جای قدردانی دارد.

آیت‌الله رییسی با اعلام اینکه لایحه امنیت شغلی کارگران در دولت تصویب شده و در مجلس پیگیری می‌شود افزود: ثبات شغلی بسیار مهم است؛ ما امروز شاهدیم که اشتغال در کشور افزایش و بیکاری کاهش یافته و این جای افتخار دارد.

رییس‌جمهور با اشاره به موضوع بیمه کارگران ساختمانی گفت: آقای وزیر گفته است که موانع این کار در حال رفع است؛ بیمه کارگران ساختمانی مورد تاکید دولت است.

آیت الله رییسی همچنین با بیان اینکه سازوکار قانونی سه‌جانبه دولت، کارفرما و کارگر مناسب است که ادامه یابد تا تصمیم‌های مناسب و قابل دفاع با تورم گرفته شود، ادامه داد: لازم است بانک‌ها با اشتغال، مسکن و ازدواج همراهی کنند؛ لذا تاکید می‌کنم که در پرداخت وام برای این سه موضوع که به رفع دغدغه جوانان کمک می‌کند، همراهی کنند.

وی تصریح کرد: مسوول بانک رفاه کارگران اعلام کرد که آمادگی دارد برای تسهیلات مسکن کارگران کمک کند و من از وی تشکر می‌کنم تا ان‌شاء الله این دغدغه کارگران را حل کند زیرا سهم مسکن در سبد هزینه خانواده زیاد است و بنای دولت این است که با امکاناتی که در کشور وجود دارد، این مشکل را حل کند.

رییس‌جمهور ادامه داد: یکی از ابزارها و امکانات مهم کشور، زمین است که باید از آن بهره ببریم؛ البته ممکن در مراکز استان‌ها یا تهران و تبریز و مشهد، زمین برای ارایه نداشته باشیم اما آن طرف‌تر از این شهرها، امکان ارایه و تهیه زمین وجود دارد.

آیت‌الله رییسی اظهار کرد: از همه مدیران شرکت‌ها و کارخانجات می‌خواهم همت کنند تا تعاونی‌های مسکن فعال شوند؛ وزارت راه و شهرسازی آمادگی لازم برای رفع دغدغه مسکن را دارد زیرا مسکن دغدغه مهمی برای کارگران است و باید این دغدغه رفع شود.

رییس‌جمهور با بیان اینکه مهارت‌ورزی برای همه لازم است افزود: برای هر کاری در کنار دانش‌افزایی، مهارت‌افزایی هم لازم است؛ در واقع مهارت و دانش باید به روز شوند؛ لذا همواره باید نسبت به کسب دانش اقدام کرد. دنیای امروز، دنیای اطلاعات و ارتباطات و دانش است.

آیت‌الله رییسی با اشاره به موضوع دولت الکترونیک گفت: در گذشته، حرف دولت الکترونیک مطرح بود و امروز بحث «دولت هوشمند» مطرح است. متاسفانه در سال‌های گذشته دولت‌ها نتوانستند دولت الکترونیک را اجرایی کنند و الان تنها بین ۳۵ تا ۳۷ درصد دولت الکترونیک، محقق شده است؛ این در حالی است که دیگر موضوع دولت هوشمند مطرح شده است.

وی اضافه کرد: حدود ۱۰ هزار کارخانه و کارگاه تولیدی که از مدار تولید خارج شده بودند، به تولید بازگشته‌اند؛ در سفرهای استانی شاهد هستیم که کارخانه‌های به مدار برگشته، در غرفه‌های تولیدات خود را عرضه می‌کنند؛ از طرفی هزاران کارگر مشغول به کار شده‌اند و کارخانجات تعطیل دوباره احیاء شده اند.

رییس‌جمهور گفت: باید توجه کرد که تعطیلی کارخانجات، مشکلات زیادی در زندگی کارگران ایجاد می‌کند؛ لذا مسوولان اجازه ندهند کارخانه‌ای به هر دلیل تعطیل شود.

آیت‌الله رییسی با اشاره به صادرات ۲ میلیارد دلاری شرکت‌های دانش‌بنیان کشورمان اظهار کرد: البته اگر کارخانه یا کارگاهی در گذشته از مدار تولید خارج شده، حتماً دلایل مالی و حقوقی وجود داشته که لازم است استانداران و فرمانداران از وقوع دوباره آن در آینده جلوگیری کنند.

دیگر خبرها

  • هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد
  • مدت مسئولیت اعضای هیات مدیره اتحادیه ها مغایر قانون نیست
  • الگوی حکمرانی فرهنگی و دانش بنیان صنایع و تولیدات، با مشارکت مردم تدوین و تصویب می‌شود
  • لازم است دغدغه مسکن برای کارگران رفع شود/ هیچ کارخانه‌ای نباید تعطیل شود
  • ابلاغ ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار سفر رییس جمهور به خراسان‌شمالی
  • مرد شماره ۲ استقلال عصای دست نکونام در تبریز
  • ۲ مدال برنز؛ دستاورد ساواته ایران در بلغارستان
  • الگوی حکمرانی مردمی و مدیریت مشارکتی در تمام شهرها اجرا شود
  • رییس‌جمهور قهرمانی فوتسال ایران در آسیا را تبریک گفت
  • رییس‌جمهور فرانسه به آلمان می‌رود