Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-30@00:33:36 GMT

آیا برجام در دولت رئیسی احیا خواهد شد؟

تاریخ انتشار: ۲۴ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۵۲۹۷۱۰

آیا برجام در دولت رئیسی احیا خواهد شد؟

فرارو- بیست و دومین گزارش سه ماهه وزارت امور خارجه در مورد اجرای برجام به مجلس رفته است، محتوای این گزارش نشانگر آن است که ظریف وزیر امور خارجه نسبت به احیای برجام به هچ عنوان خوشبین نیست و گلایه‌های خود را در این مورد بیان کرده است.
به گزارش فرارو، در بخشی از این گزارش ۲۶۲ صفحه‌ای با عنوان «وآخر دعوانا» آمده است: «پس از دو سال مذاکره فشرده و طاقت فرسا برای دستیابی به یک توافق قابل قبول، نیز شش سال کوشش نفس گیر برای حراست از حقوق ملت شریف ایران و جلوگیری از متلاشی شدن توافق همراه با هشت سال ناسزا شنیدن، خون خوردن و دم نیاوردن بر سر اتهاماتی ناروا، اینک در آستانه واگذاری مسئولیت به برادران و خواهرانی تازه نفس و پرنشاط، لازم است چند تجربه و نکته به عنوان جمع بندی صادقانه و مشورت مشفقانه تقدیم شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»
این گزارش افزود: «برجام حاصل کوششی عاشقانه برای رهانیدن ایران از دام امنیتی سازی آمریکا و تحریم‌های ظالمانه، در عین حفظ توان هسته‌ای با رعایت حداکثری خطوط قرمز در شرایطی دشوار بود، ولی همچون هر توافق دیگری حاصل مذاکره و دادوستد بین‌المللی است که در شرایطی خاص در سال ۱۳۹۲ شمسی و به دنبال رأی قاطع مردم به حل و فصل موضوع هسته‌ای براساس تعامل سازنده و عزتمند شکل گرفت.»
در این گزارش آمده است: «بر اساس چارچوبی که تاکنون در مذاکرات وین به دست آمده است در صورت حصول توافق و بازگشت آمریکا به برجام همه تحریم‌هایی که طبق برجام رفع شده بودند مجدداً رفع خواهند شد. علاوه بر این، کلیه تحریم‌های ترامپ که در صورت استمرار عضویت آمریکا در برجام نمی‌توانستند و به بهانه‌های دیگر رفع شوند، آن‌ها هم رفع می‌شوند. بر این اساس طرف مقابل عنوان می‌کند که در نتیجه بازگشت به برجام تمامی تحریم‌های ذکر شده در برجام به شمول بخشی موضوعی و یا شخصی و نیز کلیه تحریم‌های وضع شده بعدی که مانع انتفاع ایران از آثار لغو تحریم‌های برجامی می‌شوند رفع خواهند شد.»
در ادامه سرفصل‌هایی از این تحریم‌ها که قرار است رفع شود ذکر شده که عبارتند از: مالی و بانکی، تحریم‌های مربوط به نفت گاز و پتروشیمی، تحریم‌های مربوط به کشتیرانی کشتی سازی و بنادر، تحریم‌های مربوط به بخش خودروسازی، تحریم نرم‌افزار و فلزات، تحریم‌های مربوط به بخش‌های آهن فولاد آلومینیوم و مس، تحریم‌های بخش‌های ساخت وساز، معدن، تولید، منسوجات و بخش مالی، حوزه هواپیمایی، صادرات فرش و اقلام خوراکی و...
ظریف از احیای برجام ناامید شده است
رحمان قهرمانپور کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه از آخرین گزارش محمد جواد ظریف در مورد وضعیت برجام اینطور برمی‌آید که وی به صورت تلویحی احیای توافق هسته‌ای در دولت روحانی را منتفی دانسته، گفت: هر چند که به صورت صریح به این موضوع اشاره ندارد، ولی به طور ضمنی چنین موضوعی را به خصوص در بخش پایانی این گزارشی که به مجلس ارائه شده می‌توان به وضوح مشاهده کرد، این در حالی است که طی چند ماه اخیر شکاف جدی بر سر برجام و شیوه مذاکره با غرب بین دولت در مقابل مجلس و بخشی از حاکمیت به وجود آمده است.
وی افزود: در سوی مقابل نیز ظریف در این گزارش تاکید کرد آمریکا در زمان اوباما نیز برجام را با حُسن نیت اجرا نکرد، حال در زمان بایدن هم با توجه به توافقاتی که در وین انجام شده، آمریکا بخش بزرگی از تحریم‌های اولیه را رفع نخواهد کرد، زیرا نگاهی که آمریکا به ابزار تحریم دارد، یک‌نگاه کنترلی و پیشگیرانه است و تحت هیچ شرایطی حاضر نیست از چنین ابزاری که بر علیه کشورمان طی چهار دهه گذشته استفاده کرده، دست بکشد.
قهرمان پور با تاکید بر اینکه ظریف در گزارش خود نگاهی بدبینانه به احیای برجام در دولت ابراهیم رئیسی نیز دارد، یادآور شد: به نظر می‌رسد ارزیابی تیم فعلی وزارت خارجه این است که در دولت آینده برجام باز هم به نتیجه نخواهد رسید، این در حالی است که ما در داخل ابتدا باید بر سر برجام به یک توافق جمعی دست پیدا کنیم و بعد در میز مذاکره حاضر شویم، در حال حاضر دو نگاه بسیار متفاوت در دولت و مجلس در مورد مذاکره با جهان غرب وجود دارد.
این تحلیلگر مسائل بین الملل اظهار داشت: در گام اول ما باید نوع نگاه خود به مسائل بین المللی، به کارگیری ابزاری به نام دیپلماسی و همچنین نحوه تعاملات بین‌المللی خود را مشخص کنیم، بنابراین تا زمانی بر سر چنین مفاهیمی نتوانیم به صورت جمعی به توافق دست پیدا کنیم، عملا مذاکره کردن نمی‌تواند معنا و مفهومی داشته باشد. زیرا که ما به یک موضع واحد در مورد مذاکره با غرب بر سر برجام و سایر مسائل نیازمندیم.
این کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه در حال حاضر باید نوع نگاه ما در رابطه با تعامل با جهان مشخص شود، ادامه داد: اگر چنین موضوعی به صورت صددرصد تکلیفش مشخص شود، در رابطه با اینکه آیا اصولاً مذاکره انجام می‌گیرد یا نه به، نتیحه بهتری به دست خواهد آمد، در حال حاضر اختلافات عمیقی بر سر نحوه تعامل با دنیا در کشور وجود دارد که باید این موضوع بررسی قرار گیرد، اما اگر قرار باشد که نوع نگاهی که اصولا نگاه سلبی به برقراری ارتباط با غرب دارد، کاملا حکمفرما شود.
قهرمانپور اضافه کرد: این در حالیست که هنوز قضاوت در مورد برجام و عدم احیاش زود است و باید به نظاره روز‌های پیش رو نشست، از همان ابتدای شروع دور اول مذاکرات در وین، اینکه مسیر بسیار سخت و دشورای در مقابل طرفای برجام به خصوص ایران و آمریکا وجود دارد، کاملا واضح و مبرهن بود، به تبع در ادامه نیز هر چقدر مذاکرات به توافق نزدیک‌تر شود، سخت‌تر خواهد شد، بالاخره توافقی که حاصل می‌شود باید مورد رضایت طرفین باشد و خود را پیروز این مذاکرات در داخل کشورمان معرفی کنند، بنابراین باید در انتظار روز‌های مهم و حساسی در قبال برجام بود.

منبع: فرارو

کلیدواژه: جواد ظریف وزارت امور خارجه گزارش برجام توافق هسته ای رفع تحریم ها تحریم های مربوط مسائل بین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۲۹۷۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کنعانی: تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند

به گزارش گروه سیاسی ایسکانیوز؛ ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه اقدام سه کشور آمریکا، انگلیس و کانادا در اعمال تحریم‌هایی علیه برخی اشخاص حقیقی و حقوقی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، همچنین قطعنامه پارلمان اروپا و طرح ادعاهایی علیه کشورمان را به شدت محکوم و از همراهی معدود کشورهایی در اروپا از رویکرد ظالمانه دولت آمریکا انتقاد کرد.

بیشتر بخوانید: رئیسی: ایران تحریم ناپذیر است

کنعانی افزود: ظرفیت‌های نظامی جمهوری اسلامی ایران متناسب با نیاز آن در تامین امنیت و منافع ملی، حفاظت از حاکمیت و تمامیت سرزمینی و دفاع مشروع و بازدارنده در مقابل هرگونه تهدید و تجاوز خارجی است و جمهوری اسلامی ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی و مبارزه با تروریسم بین‌المللی است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: توسل به ابزار تحریم علیه ظرفیت‌های دفاعی جمهوری اسلامی ایران نه تنها خللی در عزم و اراده دولت و مردم ایران در افزایش اقتدار ملی با هدف دفاع مشروع و قاطع از حاکمیت و تمامیت سرزمینی و امنیت و منافع ملی ایران ایجاد نمی‌کند، بلکه برخلاف میل تحریم کنندگان، تحریم‌ها را به فرصتی برای خودکفایی و خوداتکایی در تقویت و توسعه ظرفیت دفاعی و نظامی ایران تبدیل کرده است.

کنعانی از رویکرد دوگانه پارلمان اروپا در موضوع حمله رژیم صهیونیستی به مقر دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در دمشق و دفاع مشروع ایران شدیدا انتقاد کرد و گفت: جای تأسف است که پارلمان اروپا در قطعنامه‌ خود نسبت به اقدام متجاوزانه و ناقض قوانین و حقوق بین‌الملل رژیم صهیونیستی به مقر دیپلماتیک ایران و شهادت مستشاران رسمی ضدتروریست ایرانی، صرفا به ابراز تأسف بسنده کرده است، اما اقدام مشروع ایران علیه رژیم یاد شده در چارچوب حق ذاتی دفاع مشروع را شدیدا محکوم می‌کند!

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: چرا پارلمان اروپا از پرداختن به منشأ و عامل اصلی بروز تنش و ناامنی در منطقه که ریشه در اشغالگری و رویکرد جنایتکارانه رژیم صهیونیستی اسرائیل در کشتار مردم فلسطین و نیز نقض مکرر قوانین و حقوق بین‌الملل توسط این رژیم جعلی دارد، طفره می‌رود و در مقابل همسو با سیاست آمریکا از رژیمی حمایت می‌کند که اصل و اساس ناامنی و تنش در منطقه در طول هشت دهه متمادی است!

کنعانی همچنین با روشن و شفاف توصیف کردن سیاست و مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در قبال بحران اوکراین و با رد مجدد ادعاهای مربوط به استفاده از تسلیحات ایران در جنگ اوکراین تاکید کرد: اگر آمریکا و اروپا عزم صادقانه‌ای داشته باشند، جنگ در اوکراین و جنگ علیه غزه در سریعترین زمان ممکن خاتمه خواهد یافت، اما آمریکا و برخی کشورهای اروپایی اصرار دارند که در مسیر غلط تاریخ حرکت کنند و به‌ جای کمک به توقف جنگ، بر آتش آن بیفزایند و وقت خود را مصروف اتهام زنی به دیگران کنند.

وی تاکید کرد: بسیاری از ملت‌ها و دولت‌ها به خصوص در منطقه غرب آسیا دیگر هیچ امید و اعتقادی به نقش آمریکا و متحدان اروپایی آن در کمک به برقراری ثبات و امنیت در منطقه ندارند.

کنعانی افزود: این دولت و مردم ایران هستند که باید از آمریکا و اروپا به دلیل نقض توافق هسته‌ای و ایفای نقش مخرب در ثبات و امنیت پایدار در منطقه سؤال و طلبکاری کنند، نه اینکه این دولت‌های ناقض عهد و پیمان، خود را جای طلبکار و مدعی نشانده و به گستاخی بر فهرست تحریم‌های ظالمانه علیه مردم ایران بیفزایند.

وی ادامه داد: اگر رشادت و جانفشانی سپاه پاسداران و مستشاران شهید ضد تروریست سپاه در منطقه نبود، تروریسم داعشی تا پشت درب پارلمان اروپا و قلب آمریکا نفوذ کرده بود و امنیت منطقه و جهان را بیش از پیش تهدید می‌کرد، حال چگونه پارلمان اروپا وقیحانه خواستار گنجاندن تنها نیروی واقعی ضدتروریسم جهان در فهرست تروریسم می‌شود؛ مگر اینکه تصور کنیم گروه‌های تروریستی در راستای اهداف و منافع نامشروع آمریکا و معدود دولت‌های اروپایی و رژیم صهیونیستی برای دامن زدن به بی‌ثباتی و ناامنی در منطقه غرب آسیا عمل می‌کنند!

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پایان بار دیگر تاکید کرد تکرار رویکردهای غیرقانونی و اشتباه توسل به ابزار تحریم و فشار از سوی آمریکا و تبعیت برخی دول اروپایی از واشنگتن، هیچ حق و مشروعیتی برای ادعاهای آنها از منظر حقوقی و بین‌المللی ایجاد نمی‌کند و آنها باید زمانی پاسخگوی این ادعاها و اقدامات ظالمانه خود علیه دولت و مردم ایران باشند.

انتهای پیام/

کد خبر: 1228562 برچسب‌ها تحریم ایران

دیگر خبرها

  • روزنامه شرق: بهترین فرصت مذاکره مستقیم با آمریکا را از دست ندهید! / اجرای برجام و FATF اولویت نظام پس از عملیات وعده صادق
  • رئیسی: تحریم نوعی جنگ است | در دکترین ما سلاح هسته‌ای وجود ندارد
  • رئیسی: تحریم نوعی جنگ است/ در دکترین ما دسترسی به سلاح هسته ای وجود ندارد
  • دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند
  • هیچ بستری برای مذاکره بین اوکراین و روسیه وجود ندارد
  • تهدید به بازنگری در دکترین هسته‌ای؛ آیا امیدی برای توافق باقی مانده؟
  • واکنش ایران به تحریم‌های آمریکا، انگلیس و کانادا
  • کنعانی: تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند
  • فلاحت پیشه: هم گشت ارشاد حجاب ناموفق بود هم گشت ارشاد مدیران
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!