Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-01@00:38:38 GMT

‏«پاسائِت» مرور خاطرات یک شهر

تاریخ انتشار: ۲۶ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۵۴۳۷۷۰

‏«پاسائِت» مرور خاطرات یک شهر

میدان ساعت ساری یا به قول مازندرانی‌ها پاسائِت ساری، نوستالوژی‌ها برای بسیاری از افراد است که در دل این شهر خاطره‌ها از زمان‌های دور و نزدیک دارند عمر ۴۳ سال این میدان حرف‌های زیادی دارد و زیبایی خاصی را به شهر ساری بخشیده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، میدان ساعت به زبان مازندرانی «پاساعت» گفته می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آغاز ساخت بنای این میدان در سال ۱۳۵۵ هجری شمسی بوده و دو سال بعد به اتمام رسیده، سازنده برج ساعت نیز شخصی به نام «محمد علی حمیدی نوا» بوده است. میدان برج ساعت مازندران نقطه آغازین و یا نقطه پایانی مسیر بسیاری از اتوبوس‌ها و تاکسی‌ها است و این میدان در میانه مسیر میدان امام به دروازه شهر بابل و از آنجا به میدان شهدا و پل تجن واقع شده است.

از گذشته تاکنون برج ساعت ساری را نماد این شهر می‌دانند. در سال ۱۳۰۹ هجری شمسی و در زمان پهلوی اول، ساختمان برج مانندی در مرکز شهر ساری احداث شد. ارتفاع ساختمان برج، ۲۵ متر بود و ویژگی‌های معماری ایرانی و اروپایی در آن به کار گرفته شد.

بالای این بنای دیدنی نیز محلی برای اذان و جار زدن بود. «میراف نامی» یکی از اجداد خاندان نعیمی‌های ساری ساعت میدان برج را از کشور روسیه به ایران وارد کرد و سپس بر روی برج نصب کرد.

عقربه برج ساعت ساری در رأس هر ساعتی به عدد زمان ساعت، زنگش به صدا در می‌آید. سکوتی که در شب‌های ساری در ساعت ۱۲ حکم‌فرماست به دلیل تعداد دفعات بالای عقربه ساعت که در آن زمان نواخته می‌شود به دورترین خیابان‌های شهر نیز می‌رسد، اما در سال ۱۳۸۰ هجری شمسی زنگ این ساعت به خاطر اعتراض مردم قطع شد. در گذشته وسط میدان ساری علاوه بر ساعت، چهار آب نما نیز وجود داشت که در گذر زمان تبدیل به چهار فضای سبز (باغچه) شده است.

پاسائِت در قلب شهر

میدان ساعت یا به قول مازندرانی‌ها «پاسائِت» در مرکز شهر ساری واقع است. این برج معروف که نماد و المان معروف مازندران و ساری است در سال ۱۳۰۹ احداث شد. این برج در سال ۱۳۴۴ با تصمیم شهرداری تخریب و میدانی فواره‌ای جایگزین آن شد.

در سال ۱۳۵۵ سازمان فرهنگ و هنر استان و شهرداری ساری تصمیم گرفتند که مجدداً برج ساعت را با طراحی جدیدتری بسازند با تصمیم هیئت‌امنا، معمار این پروژه انتخاب شد و طرح آن نیز به تأیید رسید و پس از آن عملیات ساخت مجدد برج کلید خورد.

«دانیال فلاحیان فر» به عنوان طراح این پروژه و «محمد علی حمیدی نوا» از هیئت امنا به عنوان معمار انتخاب شدند.

به گفته حمیدی نوا، ساخت برج دوم ساعت ساری از سال ۱۳۵۵ آغاز شد و کار آن دو سال بعد در سال ۱۳۵۷ در اوایل انقلاب به اتمام رسید. این برج دارای ساعت عقربه‌ای بزرگ و مجهز به صدای زنگ ناقوس بود که در هنگام تغییر ساعات به تعداد رقم ساعت آن لحظه به صدا در می‌آمد. برج اول ساعت ساری تقریباً به همین شکل عمل می کرده با این تفاوت که مصالحی که در برج دوم استفاده شده آجر و سیمان بوده که نسبت به ساخت قبلی، بسیار مستحکم‌تر و ماندگارتر است.

برج ساعت ساری درگذشته دارای دو ساعت بوده یکی به سمت خیابان مدرس و دیگری به سمت خیابان انقلاب که این دو ساعت از کشور روسیه وارد شده بود، اما در حال حاضر تعداد چهار ساعت در برج نصب و از کشور ژاپن وارد شده است.

«محمدعلی حمیدی نوا» معمار برج ساعت ساری در سال ۱۳۰۹ هم‌زمان با ساخت اولیه برج ساعت متولد شد. از ۱۳ سالگی، پس از درگذشت پدرش به بنایی روی آورد. مسجد ابوالفضل (ع)، مسجد خیابان ملت، مسجد امام حسین (ع)، مسجد روستای گلما، مسجد روستای پاشاکلا و کارخانه شیر پاستوریزه، به دستان توانمند این معمار ساروی ساخته شده است.

حمیدی نوا در خصوص شکل و مصالح برج اول در مقایسه با برج دوم این‌چنین مطرح کرده بود: برج اول ساعت ساری تقریباً به همین شکل بوده است با این تفاوت که مصالحی که در برج دوم استفاده شده آجر و سیمان است که نسبت به ساخت قبلی، بسیار مستحکم‌تر و ماندگارتر است.

وی با اشاره به اعتراض مردم در سال ۱۳۸۰ در خصوص صدای ساعت و قطع کردن آن توسط مسئولان، گفته بود: اکنون چند سالی است که دوباره صدای ساعت شنیده می‌شود و شهروندان نیز اعتراضی نمی‌کنند.

این کارشناس معماری در جای دیگری گفته بود: به دلیل اینکه چهار خیابان اطراف برج، از لحاظ هندسی مقابل یکدیگر قرار ندارند، لذا این چهار ساعتی که روی برج نصب شده است از چهار طرف به‌خوبی دیده نمی‌شود و تنها از سمت خیابان انقلاب کاملاً واضح و مستقیماً قابل رؤیت است.

وی همچنین گفته که کار ساخت میدان ساعت ساری را بر اساسی نگاره‌ای که ارائه شده بود برای بار دوم در سال ۱۳۵۵ آغاز کردیم و اوایل انقلاب به پایان رساندیم.

حمیدی نوا مجری طرح را هیئت امنایی متشکل از سید اسماعیل عمادیان، ابوالفضل ظاهری، جاودانی و بهایی عنوان کرده بود: «زمان رضاشاه، آلمانی‌ها طرحی را ارائه کردند که میدان ساعت ساری بر همان اساس ساخته شد البته پیش‌تر میدان ساعت عریض‌تر و اطراف آن نرده کاری شده بود این نکته نیز بسیار مهم است که میدان ساعت از هر جهت محکم و امن بوده چون مصالح زیادی در آن به کار رفت.»

آغاز بازپیرایی میدان

شهروندان ساروی از روزگاری سخن می‌گویند که مسیر منتهی به میدان ساعت، سنگ‌فرش بود، پیاده‌راهی که عابران در آن آمد و شد داشتند و آب‌نمایی که در دل تابستان، خنکی را بر چهره رهگذران می‌نشاند. بزرگترها از خاطرات خود اینگونه می‌گویند البته امروز نیز شهروندان ساروی علاقه دارند که پیاده‌راه میدان ساعت دوباره راه بیفتد، در آن قدم بزنند، حس بازار را درک کنند و در کوچه پس کوچه‌های خاطرات خود را بسازند.

حس نوستالژی زیبایی که در خاطرات ساروی‌ها باقی مانده و طرحی که چند سالی است روی کاغذ قرار دارد و امروز شهرداری ساری با بازپیرایی میدان ساعت و بازگشت آب‌نماهای آن، سلام ساری را به پاساعتش بازگردانده است. قرار است در این طرح کف‌سازی و رنگ‌آمیزی میدان ساعت انجام و فضای سبزی با طرح جدید نیز در میدان مرکزی شهر عملیاتی شود.

رویداد ۲۰۲۲ و قرار گرفتن ساری به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اکو، برای شهرداری ساری، بهانه‌ای است تا مطالبات شهروندی که ریشه در تاریخ ساری دارد را یک بار دیگر مرور کرده و زنده کنند.

«جواد طالبی» شهردار ساری در این باره به ایمنا می‌گوید: پروژه بازپیرایی میدان ساعت به همت شهرداری بافت کهن و تاریخی آغاز شده و این پروژه گام مهمی برای شروع کار این شهرداری در راستای احیای بافت کهن و بهره برداری از ظرفیت‌های تاریخی شهر ساری است چراکه نوستالژی تاریخی، هویت هر شهر است.

وی احیای نوستالژی میدان ساعت را از برنامه‌های شهرداری ساری می‌داند و اظهار می‌کند: برای قرار گرفتن در مسیر جدید نیاز به تغییر نگاه داریم؛ نگاهی نو که در سایه تعامل بین مدیریت شهری و شهروندان محقق می‌شود تا به شهری ایده آل و درخور شهروندان ساروی برسیم.

شهردار ساری با بیان اینکه امروز ساری نیاز به تغییر دارد، تأکید می‌کند: برای ساخت شهری درخور شأن شهروندان تعامل و همراهی رسانه‌ها با مجموعه مدیریت شهری ضروری است.

«سید علی نورانی» سرپرست شهرداری منطقه بافت کهن و تاریخی ساری نیز در این باره به ایمنا می‌گوید: بازپیرایی میدان ساعت و زیبایی بصری این میدان تاریخی که یادآور خاطرات نسل‌ها از گذشته تا امروز بوده از اولین اقدامات شهرداری منطقه کهن و تاریخی ساری بوده که در دست اقدام است.

وی می‌افزاید: خواسته و مطالبه شهروندان چراغ راهی برای عملکرد مسئولان و مدیران خواهد بود چراکه رضایت مندی آنها می‌تواند در توسعه و پیشرفت شهر نقش به سزایی داشته باشد.

کد خبر 507083

منبع: ایمنا

کلیدواژه: مازندران شهرداري ساري ساری شورای شهر ساری شهردار ساری شهرهاي ايران شهر میدان ساعت ساری استان مازندران شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق بازپیرایی میدان برج ساعت ساری شهرداری ساری میدان ساعت شهر ساری سال ۱۳۵۵ برج دوم ت ساری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۴۳۷۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عزیمت زائران مازندرانی به عمره مفرده

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، کاروان زائران مازندرانی برای انجام سفر عمره مفرده، عصر دیروز عازم عربستان شد.


مدیر حج و زیارت مازندران گفت: با توجه به دستور سازمان حج و زیارت مقرر شد قبل از آغاز سفر‌های حج تمتع در یک بازه زمانی، چند کاروان به سفر حج عمره اعزام شوند.

اسماعیلی افزود: بنابراین در این سفر سه کاروان از مازندران به حج عمره اعزام شدند که از این سه کاروان، دو کاروان از مازندران به ظرفیت ۱۷۰ نفر و یک کاروان از استان گلستان به ظرفیت ۸۵ نفر ساعت ۱۶ روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ از فرودگاه شهدای ساری به سرزمین وحی اعزام شدند.

وی تصریح کرد: کسانی به این سفر اعزام شدند که قبلا" برای اعزام به عمره مفرده ثبت نام کرده و هزینه سفر را واریز کرده باشند و با توجه به تاریخ واریز وجه به این سفر عزیمت خواهند کرد.

اعزام به حج تمتع از ۶ خرداد
مدیر کل فرودگاه‌های استان مازندران گفت: فرودگاه شهدای ساری آماده اعزام زائران عمره و تمتع به عربستان است.
حسنی افزود: گفت: زائران حج تمتع استان مازندران از ۶ تا ۱۲ خرداد ۱۴۰۳ از فرودگاه شهدای ساری به سرزمین وحی اعزام خواهند شد.

مدیر حج و زیارت مازندران هم گفت: زائران حج تمتع مازندران که همگی مدینه قبل هستند با ۱۸ پرواز از فرودگاه شهدای ساری عازم سرزمین وحی خواهند شد.
اسماعیلی خاطر نشان کرد: این زائران در قالب ۳۲ کاروان به تعداد ۴۲۴۰ زائر برای به جای آوردن مناسک حج تمتع به زیارت خانه خدا مشرف خواهند شد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • عزیمت زائران مازندرانی به عمره مفرده
  • شناسایی بیش از ۳۱۰۰ فقره انشعاب غیر مجاز آب در مازندران
  • تولید بیشتر توت فرنگی با روش علمی
  • مرور اتفاقات آخرین تقابل تراکتور و استقلال| حضور خواننده استقلالی و تشویق مدافع تراکتور/ حرکت تند خلیل زاده به سمت هواداران استقلال+تصاویر و فیلم
  • مرور اتفاقات آخرین تقابل پرسپولیس و سپاهان| از اعتراض گل محمدی و مورایس به داور تا شعار سپاهانی‌ها علیه بیرانوند+تصاویر و فیلم
  • لزوم برندینگ شهری با احیای گرافیک محیطی
  • عزیمت ۳ کاروان از مازندران به عمره مفرده
  • نساجی گلزنی به ذوب آهن را تمرین کرد (عکس)
  • «نقش هیتلر در آلبوم خانوادگی» مجددا مرور می‌شود
  • ۸۰۰ پروژه عمرانی طی دو سال در ساری افتتاح شد