Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-29@14:35:07 GMT

سیاهه خوانی‌های یک پیشکسوت نمایش در شب نشینی

تاریخ انتشار: ۲۶ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۵۴۴۱۳۷

سیاهه خوانی‌های یک پیشکسوت نمایش در شب نشینی

پنجمین قسمت از برنامه گفت‌وگو محور «شب نشینی» بر روی آنتن زنده شبکه جام جم رفت. این برنامه در این قسمت میزبان جواد انصافی، پیشکسوت نمایش سیاهه بازی بود.

به گزارش ایمنا و به نقل از مشاور رسانه‌ای برنامه، در ابتدای این قسمت محمد سلوکی، مجری «شب نشینی» دقایقی را به بیان افتخارات مرحوم حمیدرضا صدر پرداخته و درگذشت او را تسلیت گفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پس از آن با پخش تیزر معرفی، محمد خورسند پاراگلایدر سوار قدیمی کشور به عنوان اولین مهمان برنامه دعوت شد.

در ادامه برنامه پس از بدرقه مهمان اول و اجرای گروه موسیقی زنده «قصه‌گوها»، جواد انصافی پیشکسوت حرفه نمایش سیاهه بازی به عنوان مهمان دوم برنامه معرفی شد.

وی گفت: آموزش جزو وظایف ما است؛ تئاتر و سیاه بازی ریشه در دوره اشکانیان دارد حتی در داستان‌های ناصرالدین شاه هم این تئاتر را داشته ایم. تلاش کرده ایم ارزش نمایش ایرانی را تبیین کنیم. ۷ کتاب نوشته ام که اولین آن «سیاه بازی از دیدگاه یک سیاه باز» است.

این پیشکسوت حرفه نمایش سیاهه بازی، ادامه داد: کسبیه خوانی نوعی از خوانش با اشعار جالب و ریتمی قابل توجه بود که برخی کسبه که علم به روانشناسی داشتند از آن استفاده کرده و مشتری را جذب کسب و کار خود می‌کردند حتی بعضی مواقع جنبه طنز داشته است.

انصافی اضافه کرد: خانواده ما مذهبی بودند، در رستم آباد و اختیاریه و منطقه پاسداران به دنیا آمدم ولی از شش سالگی برای بچه‌ها قصه می‌گفتم. از سال ۵۰ به صورت حرفه ای کار نمایش را آغاز کردم و در نوجوانی تلاش می‌کردم که نوع نمایش ایرانی را برای مردم واضح‌تر از قبل کنم. تا سال ۵۳ به خودم اجازه نمی‌دادم لباس سیاه بازی را بپوشم چون نمی‌توانستم آن را تجزیه و تحلیل کنم. اولین نمایش سیاه بازی را سال ۵۴ با دو سیاهه مرد و زن روی صحنه رفت تا نشان دهم این دو موجود مکمل هم هستند.

وی درباره شغل اصلی خود توضیح داد: بازنشسته مخابرات هستم. هیچ گاه کارمند هنر نشدم و آن را به خاطر دلم کار می‌کردم و می‌خواستم جایی غیر از هنر منبع درآمد داشته باشم تا در قید و بند پول هنرمندی نشوم و برای هنر حتی از جیبم هم مایه گذاشتم.

این پیشکسوت حرفه نمایش سیاهه بازی، گفت: ۱۲ کشور جزو ایران باستان بوده اند و برای پروژه تحقیقاتی نوروز با همسرم پنج سال به کشورهای اطراف سفر کردیم. به نتیجه خوبی هم نرسیدیم. اصل نوروز در ایران و بر مبنای شادی و شعف است به همین دلیل همه نوروز خوان‌ها در راستای شادی می‌خوانند. در شبکه جام جم هم برنامه آفتاب مهربانی را کار می‌کردیم. برنامه بابا عبدلی بر پایه نمایش‌های سیاهی بود. بعد از گسترش آن یه بخش برنامه با عنوان «بعد از خبر» را ساختیم.

انصافی درباره سوال مجری «شب نشینی» که پرسیده بود کدام بخش کار برایش خنده دار تر و جذاب‌تر است، ادامه داد: معمولاً در نوشتن تنبل هستم و داستان‌های ذهنی خودم را می‌گویم و همسرم آن‌ها را می‌نویسد. خیلی وقت‌ها دوتایی می‌خندیم زیباترین قسمت‌ها نامه وارونه یا تومار وارونه است که بازی کلامی در آن صورت می‌گیرد.

وی در پایان تاکید کرد: شاد کردن مردم جزو وظایف ماست. مردم به شادی احتیاج دارند و اگر روحیه شأن را از دست بدهند دیگر ابعاد جامعه هم به مشکل بر می‌خورد. برای افزایش شادی مردم ۱۰ سال است نمایش جدی بازی نمی‌کنم برای اینکه دوست دارم مردم شاد باشند.

گفتنی است، برنامه «شب نشینی» از دوشنبه تا جمعه هر هفته ساعت ۲۳:۳۰ به وقت تهران و ۲۱ به وقت وین بر روی آنتن شبکه جهانی جام جم می‌رود. محمد سلوکی برای مخاطبان فارسی زبان سراسر دنیا «شب نشینی» را اجرا می‌کند و تهیه کننده این برنامه نیز کاوه امیری جاوید است.

کد خبر 507708

منبع: ایمنا

کلیدواژه: برنامه شب نشینی برنامه تلویزیونی محمد سلوکی تلویزیون تئاتر شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق نمایش سیاه سیاه بازی شب نشینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۴۴۱۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«جعبه سیاه» آدم‌ها رو می‌شود/ چالش‌هایی که گاهی از دست مهمان برنامه در می‌رود

در پرواز از همان لحظه‌ای که هواپیما می‌خواهد پایش را از زمین بردارد و اوج بگیرد، تا وقتی که بخواهد فرود بیاید، تمام ریز و درشت اطلاعات از قبیل ارتفاع، زمان، سرعت و صدا در قطعه‌ای به نام جعبه سیاه ثبت و ضبط می‌گردد. جعبه سیاهی که قرار است در روز مبادا یعنی زمانی که حادثه ناگوار برای سرنشینان هواپیما افتاد، به کار آید. 

حال این «جعبه سیاه» مقابل آدم‌هایی قرار گرفته، که نه در روز مبادا بلکه الان پرده از راز مگوی چهره‌ها بر می‌دارد. صحبت‌هایی که بخشی‌اش در تدوین کار حذف شده و به پخش نرسیده است و بخش‌هایی که برای اولین‌بار مقابل دوربین گفته شده است.

محمدهادی خفاجی، کارگردان برنامه «جعبه سیاه» شبکه افق درباره هدف از تولید برنامه گفت: هدف «جعبه سیاه» نزدیک شدن به آدم‌هایی بوده، که هم مشهورند و هم مقبول. شاید اغلب برنامه‌ها برای گفتگو بیشتر به سراغ افراد مشهور بروند. اما اینکه آن فردِ مشهور چقدر قابل الگوبرداری باشد و چقدر حرکت مفیدی در زندگی‌اش کرده باشد، در «جعبه سیاه» حائز اهمیت بوده است.

خفاجی با بیان اینکه «جعبه سیاه» جزو برنامه‌های تاک شوست، ادامه داد: سعی شده جنس برنامه متفاوت شود. یعنی به سمت فرم حرکت کند و شکل گفتگو صمیمانه، آزاد، چالشی و پر ریتم باشد. 

این کارگردان تلویزیونی در پاسخ به این سوال که اگرچه «جعبه سیاه» می‌خواهد وارد حریم مصاحبه شونده‌ها شود، ولی از سبک کاری آقای عضد (طناز بودنش) پیداست که نمی‌توان انتظار یک گفت‌وگوی چالشی را داشت، افزود: جنس کار برنامه طنز است. به همین دلیل، امیر عضد را انتخاب کردیم. ماجرا از این قرار بود که ما بتوانیم به آدم‌ها نزدیک شویم. یعنی با فراهم کردن فضای طنز در جلو و پشت صحنه صمیمیت ایجاد کنیم و مصاحبه شونده صحبت‌هایی که را که پیش از این مقابل هیچ دوربینی بیان نکرده، به زبان بیاورد. «جعبه سیاه» شکل گرفت، تا هم گفتگو شیرین باشد و هم فضای راحتی برای طرف مقابل فراهم شود.

وی ادامه داد: ما سوالات را پیش‌روی مهمانان می‌گذاشتیم و بر این باوریم که هر سوال یک کلید برای رسیدن به ماجرایی در ذهن مهمان است. وقتی کلید را از مهمان می‌گرفتیم، سوالات چالشی‌مان شروع می‌شد. برای همین، ضبط هر برنامه حداقل چهار ساعت طول می‌کشید. نزدیک به سه ساعت و چند دقیقه راش مفید تولید و بهترین قسمت‌ها در تدوین انتخاب می‌شد. امیر عضد در برنامه نقش طنز را به عهده دارد. اغلب بخش‌هایی که با مهمانان چالش شده جلوی دوربین نیست و فقط خروجی آن پخش می‌شود. چون «جعبه سیاه» ماهیت طنز دارد، ما طنزش را جلوی دوبین نگه داشتیم و بخشی از چالشش را حذف کردیم.

خفاجی در پاسخ به این سوال که آیا قسمتی بوده که مهمان برنامه بگوید نمی‌خواهم این بخش صحبتم پخش شود، تصریح کرد: بله، فت و فراوان. تا جایی که بتوانیم سعی می‌کنیم آنها را قانع کنیم. اما موقعی هم بوده که مهمان آنقدر گرم صحبت شده و در فضای صمیمی برنامه غرق شده است که چیزی گفته، اما بعد از ضبط از ما در خواست کرده تا آن را حذف کنیم و گفته اگر این بخش صحبتم را پخش کنید، برایم بد می‌شود. البته چالش ما به صورت اعتراف‌گیری نبوده است. معمولاً با صمیمیت با مهمان گفتگو کردیم. حتی در محیط پشت صحنه این صمیمیت دیده می‌شود. مثلاً در برنامه تعاملی بین من و امیر عضد دیده می‌شود، که در تدوین حذف نکردیم. 

کارگردان برنامه «جعبه سیاه» در پاسخ به این سوال که آیا کدورتی هم برای مهمانان «جعبه سیاه» پیش آمده؟ مثلاً وقتی در انتهای گفتگو کفن مقابل مهمان برنامه گذاشته شد، باعث ناراحتی نشد؟ توضیح داد: کم، اما پیش می‌آید که ناراحت شوند. حتی یکی از مهمانان رسماً قهر کرد. در واقع، برنامه مواجهه آدم‌ها با سوالات است. حتی اگر فردی از برنامه ناراحت شده، به دلیل ماهیت «جعبه سیاه»، ناراحتی‌اش را در خروجی کار می‌بینید. اگر اتفاق بامزه‌ای هم در پشت صحنه افتاده، مخاطب آن را در خروجی می‌بیند. 

وی با بیان اینکه تعداد مهمانانی که دچار کدورت شدند، در حد سه چهار نفر بودند، افزود: اغلب مهمانان از بخش پایانی برنامه استقبال کردند. 

خفاجی در پاسخ به این سوال که از آنجایی که تولید برنامه «برمودا» جلوتر از برنامه «جعبه سیاه» بوده، فرم این برنامه شبیه برنامه «برمودا» است، گفت: ما در پیش تولید «جعبه سیاه» بودیم، که «برمودا» روانه آنتن شد. ما سعی کردیم از لحاظ طراحی دکور، آیتم محور بودن، نوع بازی‌ها و فرم تغییراتی در برنامه ایجاد کنیم، تا شباهت‌ها به حداقل برسد. حتی از آنجایی یکسری مهمانان «برمودا» در لیست مهمانان برنامه ما بود، آنها را حذف کردیم. به علاوه با استفاده از یک مجری که چندان چهره نبود، سعی کردیم حال و هوای متفاوتی را ایجاد کنیم.

این کارگردان در پاسخ به این سوال که آیا لازم است هر شبکه برنامه گفتگو محور داشته باشد؟ بیان کرد: بیشتر برنامه‌ها گفتگو محور هستند و این قالب جزو فرم‌های رایج تلویزیون است. مهم این است گفتگو از فضای مرسوم و کلیشه‌ای خارج شود و صحبت‌های بیان شده در فرمی مناسب جذابیت لازم برای همراهی مخاطب را داشته باشد.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری رادیو تلویزیون

دیگر خبرها

  • کری‌خوانی خاص ستاره آرسنال برای اسپرز! (عکس)‏
  • پیشکسوت فوتبال سپاهان: کمیته داوران یک داور باکیفیت برای دیدار با پرسپولیس انتخاب کند
  • «جعبه سیاه» آدم‌ها رو می‌شود/ چالش‌هایی که گاهی از دست مهمان برنامه در می‌رود
  • روایتگری عملیات وعده صادق به سبک پرده خوانی
  • برگزیدگان جشنواره تلویزیونی «عروسک‌خونه» معرفی شدند/ انتقاد پیشکسوت نمایش عروسکی از وفور جیغ، دست و هورا در تلویزیون!
  • برگزیدگان جشنواره تلویزیونی «عروسک‌خونه» معرفی شدند/ انتقاد پیشکسوت نمایش عروسکی از وفور جیغ و دست هورا در تلویزیون!
  • درخواست پیشکسوت پرسپولیس از مدیران باشگاه
  • کری‌خوانی سرمربی تایلند برای ایران پیش از فینال
  • نگاهی متفاوت به جنگ در تئاتر/ روایتی به پنج گویش متفاوت از  سرانجام وقایع جنگ
  • محافل فضولی‌خوانی در اردبیل برگزار شود