Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-01@06:24:23 GMT

خانه مرال‌ها امن نیست

تاریخ انتشار: ۲۶ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۵۴۷۱۸۴

خانه مرال‌ها امن نیست

اشکان جهان‌آرای-همشهری آنلاین: 

پناهگاه حیات وحش سمسکنده با بیش از هزارهکتار مساحت، ازنظر پوشش گیاهی و گونه‌های جانوری با توجه به وجود حیواناتی مانند سمور، سنجاب، گربه جنگلی و انواع پرندگان از اهمیت خاصی برخوردار است. همچنین تبدیل شدن بخشی از این پناهگاه به سایت نگهداری و تکثیر گوزن زرد و مرال سبب شده که به یکی از مناطق مهم محیط‌زیستی شمال ایران تبدیل شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیش از ۱۰ماه قبل در سفری که معاون محیط‌زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست به مازندران داشت، اعلام شد قرار است برای مقابله با آتش‌سوزی‌های تالاب بین‌المللی میانکاله و پناهگاه حیات‌وحش سمسکنده ساری، ۲پایگاه اطفای حریق برپا شود؛ خبری که برای دوستداران حیات وحش و محیط‌زیست اهمیت زیادی داشت و یکی از مطالبه‌های جدی فعالان محیط‌زیست در مازندران را محقق می‌کرد.

کیومرث کلانتری درآن سفر عنوان کرده بود که برای ساخت ۲ ایستگاه آتش‌نشانی در میانکاله و سمسکنده برنامه‌ریزی شده و اعتباراتی نیز درنظر گرفته شده‌است. پناهگاه حیات وحش میانکاله درحال‌حاضر زیرساخت‌های لازم برای استقرار ماشین‌های موردنیاز را دارد، اما در پناهگاه هزار هکتاری سمسکنده، کمبود این فضا احساس می‌شود و با گذشت بیش از ۱۰ماه هنوز این وعده محقق نشده‌است.

 موانع موجود

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست مازندران در گفت‌وگو با همشهری دراین باره می‌گوید: برای ساخت پایگاه اطفای حریق در سمسکنده ۱۸میلیارد ریال از اعتبارات استانی جذب کردیم تا با توجه به بررسی‌ها و جانمایی انجام شده در ضلع شمالی این پناهگاه ارزشمند، پایگاه مدنظر را ایجاد کنیم، اما برخی موانع موجود در حوزه اداری اجازه اجرای این طرح را نمی‌دهد.

حسینعلی ابراهیمی‌کارنامی می‌افزاید: برای ساخت این پایگاه اطفای حریق، یک زمین ۶هکتاری را در شمال پناهگاه انتخاب کردیم که به‌دلیل نداشتن پوشش گیاهی، شرایط مساعدی برای اجرای پروژه عمرانی دارد. این زمین حدود ۳ تا ۴دهه پیش محل دفن زباله‌ها و نخاله‌های ساری بود و در دهه۷۰ نیز به‌صورت غیرقانونی به یک مرکز آموزشی واگذار شد که بعدها براساس ماده ۳۳ نظارتی قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع، آن قرارداد فسخ شد.

وی اظهار می‌کند: با توجه به اینکه هیچ اقدامی در زمین انجام نشده بود، عملا محوطه در ید متصرف یا طرف قرارداد نبود. بنابراین خلع‌ید از اساس موضوعیت ندارد، اما متاسفانه برخی اداره‌های استان با طرح کردن موضوع الزام به خلع‌ید از طریق دستگاه قضایی و ثبت اسناد، هر روز برای ما در اجرای این پروژه که در محوطه تحت مدیریت حفاظت محیط‌زیست است، موانع اداری ایجاد می‌کنند. یعنی دستگاهی که براساس قانون خودش متولی اطفای حریق دراین عرصه‌هاست، برای ساخت پایگاه اطفای حریق در سمسکنده مانع ایجاد می‌کند.

  احتمال برگشت خوردن اعتبار 

این مسئول از احتمال برگشت خوردن اعتبار جذب شده برای ساخت این پایگاه اطفای حریق خبر می‌دهد و می‌گوید: اگر تا پایان تیرماه این مشکل رفع نشود، براساس قانون اعتبار جذب شده که اکنون در حساب مربوطه ذخیره شده و ماه‌هاست که مانده، باید به خزانه برگشت داده شود. ابراهیمی‌کارنامی ادامه می‌دهد: این درحالی‌است که براساس بند۴ ماده۱۴ قانون مدیریت بحران، سازمان‌های جهاد کشاورزی و منابع‌طبیعی متولیان اطفای حریق در منابع ملی، جنگل‌ها و مراتع هستند.
وی تصریح‌ می‌کند: حتی در بودجه سال‌جاری نیز ۱۰۰میلیارد تومان برای اطفای حریق به سازمان جنگل‌ها اختصاص یافت، اما تاکنون گامی برای این عرصه‌ها برداشته نشده‌است.

  هدف مانع‌تراشی‌ها

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست مازندران یکی از دلایل احتمالی مانع‌تراشی‌ها را احتمال برنامه‌ریزی‌هایی برای استفاده از این زمین برای طرح‌هایی دیگر ازسوی این دستگاه‌ها عنوان می‌کند و می‌افزاید: فکر می‌کنم برخی قصد دارند با ایجاد موانعی، اجرای پروژه مدنظر حفاظت محیط‌زیست دراین محوطه مناسب را با مشکلاتی مواجه کنند تا بلکه بعدها به طرح‌های دیگری اختصاص یابد.
ابراهیمی‌کارنامی تصریح می‌کند: حتی پیش‌تر در نامه‌ای اعلام کرده بودند که قبلا تعاونی کارکنان جهاد کشاورزی درخواست دراختیار گرفتن این زمین را داده بود. این درحالی‌است که این زمین جزئی از پناهگاه حیات وحش سمسکنده است و پیش از دهه۵۰ به محیط‌زیست واگذار شد. وی ادامه می‌دهد: در سال‌های۱۳۹۷ و۱۳۹۸ نیز تحویل زمین از منابع‌طبیعی به محیط‌زیست انجام شد. می‌خواهیم دراین زمین که متعلق به خود پناهگاه حیات وحش سمسکنده و تحت مدیریت حفاظت محیط‌زیست است، پایگاه آتش‌نشانی ایجاد کنیم، اما ممانعت می‌کنند. این نشان می‌دهد اراده لازم برای ایجاد زیرساخت‌های استقرار پایگاه اطفای حریق در عرصه‌های ملی و طبیعی مازندران وجود ندارد.این مسئول عنوان می‌کند: درصورتی‌که مسئولان ارشد استان و نهادهای نظارتی ورود کنند و جلوی این مانع‌تراشی‌ها را بگیرند، دست‌کم در مدت باقی‌مانده تا پایان سال مالی، می‌توانیم با اعتبار موجود و پیش از برگشت خوردن آن، برای خرید مصالح موردنیاز ساخت پایگاه و برخی امکانات، اقدامات اولیه را انجام دهیم و گره پروژه نیز باز شود. ابراهیمی‌کارنامی اظهار می‌کند: این مانع‌تراشی‌ها در داخل برخی دستگاه‌ها پسندیده نیست و یکی از علت‌های عقب افتادن مازندران در بحث حفاظت از عرصه‌های طبیعی و محیط‌زیستی محسوب می‌شود.

کد خبر 614955 برچسب‌ها استان مازندران حیوانات - حیات وحش آتش‌ نشانی محیط زیست ایران

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: استان مازندران حیوانات حیات وحش آتش نشانی محیط زیست ایران پناهگاه حیات وحش سمسکنده پایگاه اطفای حریق ابراهیمی کارنامی حفاظت محیط زیست اطفای حریق مانع تراشی ها برای ساخت عرصه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۴۷۱۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رده‌بندی مناطق حفاظتی محیط‌زیست 

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، مسألە حفاظت ازمحیط‌زیست در ایران مانند آن چه در اندیشە فلسفی سایر نقاط جهان نیز مشابه آن روی داده است، در پارادایم طبیعت‌گرایی ظهور یافت.

نرگس آذری (دانشجوی دکتری جامعه‌شناسی سیاسی) در مقاله‌ای با عنوان «در باب ضرورت یک انقلاب شناختی در جامعه‌شناسی ایرانی» به این موضوع اشاره می‌کند که اهمیت به محیط‌‌زیست به مثابۀ نوعی بینش در مقابل انسان‌محوری فزاینده عصر توسعه و مدرنیسم قد علم کرده است و رویکرد طبیعت‌محورانه‌ای را شکل داده  که در آن محیط‌زیست نیازمند توجه و مراقبت فوری است.

* محیطزیست  و مناطق حفاظت شده

به زعم این پژوهشگر حفاظت از محیطزیست نیازمند تعریف محیطزیست در تقابل با فعالیت‌های انسانی دانسته شده است و از همینجا مرز‌های محیط‌زیست در آن چه اکنون به عنوان مناطق چهارگانه‌ حفاظت شده می‌شناسیم پدید آمد. شکل‌گیری این مرز‌ها به زمان تصویب قانون شکار به عنوان اولین قانون محیط‌زیستی کشور و ایجاد مناطق ممنوعه در سال ۱۳۴۲ برمی‌گردد.

او در ادامه می‌نویسد در آن زمان با توجه به وسعت کشور و بودجه‌های محدودی که در اختیار شورای شکار قرار می‌گرفت، تشخیص داده شد اگر عمده منابع اعتباری به مناطقی تخصیص داده شود که به لحاظ بوم‌شناختی اهمیت ویژ‌ه‌ای دارند، موجب موفقیت بیشتر در حفاظت از آن مناطق خواهد شد. بنابراین نواحی حفاظتی که  بعداً مناطق حفاظت شده نامیده شد به وجود آمد. در این مناطق شکار ممنوع بود مگر آنکه مجوز لازم از شورای شکار گرفته شود.

* رده‌بندی مناطق حفاظتی محیط‌زیست 

آذری می‌نویسد مراتع و جنگل‌های واقع در مناطق حفاظت شده تابع محدودیت‌هایی بود که از سوی شورای شکار و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی اعلام شده بود و با تصویب قانون شکار و صید در سال ۱۳۴۶ و تأسیس سازمان شکاربانی و نظارت بر صید، مفاهیم پارک‌های ملی و مناطق حفاظت شده به روشنی تعریف گردید.

آذری در ادامه توضیح می‌دهد که تا قبل از تأسیس سازمان حفاظت محیطزیست در سال ۱۳۵۰، حدود ۶ پارک ملی و ۳۵ منطقۀ حفاظت شده شکل گرفت. بدین ترتیب حدود هفتاد سال پیش، ترسیم این مرز‌ها با انگیزه ایجاد امکان حفاظت با توجه به محدودیت‌های موجود، محیط‌زیست مورد حمایت و حفاظت را به نام محیطزیست معرفی کرد و چهار طبقە حفاظتی با نام‌های پارک‌های ملی، پناهگاه‌های حیات‌وحش، مناطق حفاظت‌شده و آثار طبیعی ملی تعریف و رده‌بندی شد.

* جهان مدرن و محیط‌زیست

این پژوهشگر در ادامه می‌نویسد در کشور تمام تلاش براین بود که مناطق حفاظت شده  با ملاک‌های جهانی و حتی نام‌های رایج منطبق شود که در ایران آنها با نام مناطق چهارگانۀ محیطزیست شهرت دارند. اما این مرز‌ها هرگز نیازی به انطباق با زیست‌بوم تاریخی جامعۀ پیرامونی در خود ندیده‌اند؛ اگرچه این ظهور صنایع و شهر‌های مدرن و نیاز‌های فزاینده‌اش بود که محیط‌زیست را متأثر می‌ساخت.

این نویسنده در جمع‌بندی این پژوهش به این موضوع اشاره می‌کند که آنچه در تعیین مناطق چهارگانه، به عنوان تهدید نهایی معرفی و توسط مرز‌ها تهدید شد عمدتاً فعالیت‌های جامعۀ روستایی بود. جامعه‌ای که به واسطۀ همین اعلان جنگ، خود را برای گسترش مرز‌های جغرافیایی و مرز‌های بهره‌برداری‌اش حریص‌تر کرد، جدالی که تاکنون برای تعیین حدود مرز‌ها از دوسوی این جبهه‌ها ادامه دارد. موقعیتی که در میانه نبرد قانون و منافع نابودی محیط‌زیست در همە ابعاد و شاخص‌هایش را هدف گرفته است.  

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • زیستگاه های مرجانی خلیج فارس در معرض خطر
  • امکانات اطفای حریق در مراتع و جنگل‌ها به خصوص در سمیرم تقویت شود
  • درخشش دانشجوی دانشگاه صنعتی بهبهان در جشنواره محیط زیست کشور+فیلم
  • کمبود بیش از ۵هزار شیر هیدرانت آتش‌نشانی در مشهد
  • یک بزمجه بیابانی در زیستگاه‌ طبیعی نیک‌شهر رهاسازی شد
  • مشاهدۀ پلنگ ایرانی در لرستان
  • ۸۰ درصد تالاب کجی نمکزار نهبندان آبگیری شد
  • رده‌بندی مناطق حفاظتی محیط‌زیست 
  • ثبت تصویر گوزن قرمز ایرانی در ارتفاعات جنگلی رودبار + فیلم
  • رخ نمایی مرال قرمز ایرانی در ارتفاعات جنگلی رودبار