Web Analytics Made Easy - Statcounter

در کنفرانسی موسوم به «آسیای مرکزی و جنوبی، اتصال منطقه ای: چالش ها و فرصت ها» که در تاشکند برگزار شد روسیه با حضور پررنگ خود یک نکته را به کشورهای حاضر در منطقه گوشزد کرد: آمریکا با خروج از افغانستان قصد حضور در منطقه را دارد؛ اجازه ندهید».

 اگر چه موضوع اصلی کنفرانس بین المللی تاشکند که اواخر هفته گذشته برگزار شد، روی محور اقتصادی، تجارت، تولید و سرمایه گذاری برای همکاری بین آسیای میانه و آسیای  جنوبی برنامه ریزی شده بود اما وضعیت به شدت رو به وخامت افغانستان بر این نشست سایه انداخت و موضوع اصلی این کنفرانس شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  

در هفته‌های اخیر، جنگ داخلی در افغانستان با حملات گروه «طالبان» به مناطق تحت کنترل حکومت این کشور تشدید شده و اوضاع این کشور را ناامن‌تر کرده است.

براساس اطلاعات رسانه‌های روسیه، آمریکا تاکنون ۹۵ درصد نیروهای خود را از افغانستان خارج کرده و به همین دلیل گروه طالبان فعالتر شده و مناطق جدید در این کشور را به تصرف در آورده است.

سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه که نقش پررنگی در این کنفرانس و همچنین دیدارهای حاشیه ای با مقامات شرکت کننده داشت با بیان اینکه مأموریت ایالات متحده در افغانستان «ناکام» ماند هشدار داد که «سرریز بی ثباتی کشورهای همسایه» را تهدید می کند در عین حال وی به همتایان خود در آسیای میانه در مورد خطرات ناشی از درخواست آمریکا برای استقرار پایگاه های نظامی جدید در کشورهای منطقه و میزبانی از هزاران افغان همکار با ناتو و آمریکایی هشدار داد.

کنفرانس  «آسیای مرکزی و جنوبی، اتصال منطقه ای: چالش ها و فرصت ها» ایده شخص شوکت میرضیایف رئیس جمهوری ازبکستان برای فرصت سازی از اتصال آسیای مرکزی و همسایگان جنوبی آن در زمینه های حمل و نقل و تدارکات، انرژی، تجارت، تولید، سرمایه گذاری، فناوری، فرهنگی  بود.

با این حال، وقایع ماه های اخیر و به ویژه هفته های اخیر، بحث در مورد چشم اندازهای اقتصادی منطقه را بی اهمیت کرده است. پس از آنکه با تصمیم جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، ارتش این کشور به تدریج اقدام به عقب نشینی از افغانستان کرد، طالبان شروع به تصرف سرزمینهای بیشتری در افغانستان این کشور آسیای جنوبی کردند.

به عقیده کارشناسان، کشورهایی مثل روسیه و چین به همگرایی آسیای جنوبی و مرکزی علاقه مندند چون با این اتصال؛ کریدورهای حمل و نقل ایجاد و بازارهای جدیدی باز می شود.  برای روسیه، این همگرایی، ادامه منطقی از روند همگرایی اوراسیا است که آغاز شده است و برای چین، تقویت پروژه «یک کمربند - یک جاده»  است. اما بیشتر شرکت کنندگان در کنفرانس اذعان داشتند که بدون ثبات در افغانستان، اجرای برنامه ها امکان پذیر نیست.

لاوروف وزیرخارجه روسیه در این کنفرانس گفت: «طرح های توسعه پروژه های حمل و نقل، لجستیک و انرژی که آسیای مرکزی و جنوبی را به هم پیوند می دهند، باید وضعیت امنیتی را در نظر بگیرند. وی تصریح کرد: تنها در صورت حل و فصل جامع منازعات درون افغانستان می توان به اجرای موفقیت آمیز تعهدات اقتصادی و ابتکارات با مشارکت کابل اعتماد کرد.



در عین حال وی تأکید کرد که روسیه تمایل به مشارکت در ادغام آسیای میانه و جنوب دارد. به طور خاص، ما در مورد ایجاد یک فضای لجستیکی واحد صحبت می کنیم که بنادر جنوبی ایران و هند را با شهرهای شمالی روسیه و کشورهای اتحادیه اروپا متصل کند.

سرگئی لاوروف بیشتر روی افغانستان تاکید کرد و در سخنرانی خود هشدار داد که در روزهای اخیر وضعیت افغانستان به سرعت رو به وخامت است است. و وی البته دلیل اصلی وقوع این وضعیت را خروج عجولانه نیروهای آمریکا و ناتو اعلام کرد.

به گفته وی، بحران افغانستان تهدید تروریستی و مسئله قاچاق غیرقانونی مواد مخدر را تشدید می کند، که به سطح بی سابقه ای رسیده است. سرگئی لاوروف گفت: «بدیهی است که در شرایط فعلی خطرات واقعی سرریز بی ثباتی به کشورهای همسایه وجود دارد.»

وزیر امور خارجه روسیه همچنین در دیدار با اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان که در حاشیه کنفرانس در تاشکند برگزار شد، از وخیم شدن اوضاع در استان های شمالی افغانستان که مستقیما با کشورهای آسیای میانه همسایه هستند، ابراز نگرانی کرد.

به گفته سرگئی لاوروف، مأموریت ایالات متحده در افغانستان شکست خورد. در عین حال، روسیه، گفت که حضور بیشتر نظامی آمریکا در کشورهای همسایه افغانستان را مصلحت نمی داند.

پیش از این رسانه های آمریکایی گزارش داده بودند که ایالات متحده پس از خروج از افغانستان تمایل دارد «در  همان نزدیکی ها  بماند.   زیرا آنها به امکانات نظامی در خاک تاجیکستان و ازبکستان نیاز دارند.

از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۴، ایالات متحده یک پایگاه هوایی بزرگ در قلمرو فرودگاه بین المللی ماناس در قرقیزستان و از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵  هم یک پایگاه در قلمرو فرودگاه خان آباد در ازبکستان داشت که به درخواست مقامات محلی، آمریکایی ها هر دو کشور را به طور غیر ارادی ترک کردند.

امروز، تاجیکستان به عنوان عضوی از سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) حق ندارد پایگاههای نظامی خارجی را بدون موافقت سایر اعضای اتحادیه در خاک خود مستقر کند و ازبکستان در قانون اساسی اصل جلوگیری از استقرار پایگاه های نظامی خارجی در قلمرو خود گنجانده است. با این حال، رسانه های آمریکایی روشن کردند که واشنگتن آماده بحث برای  ایجاد پایگاه و امکانات در مقیاس کوچک تر در کشورهای آسیای میانه است.

اما مقامات روسیه به کشورهای منطقه هشدار داده اند که ایالات متحده علاقه زیادی به حفظ کنترل اوضاع در افغانستان ندارد، زیرا به دنبال استفاده از آسیای میانه به عنوان سکوی مهار  روسیه، چین و ایران است.

در عین حال به گفته منابع آگاه، روس ها به آمریکایی ها پیشنهاد داده اند اگر می خواهید بر افغانستان نظارت داشته باشید ما با شما همکاری می کنیم و در این مورد می توانید از پایگاههای ما استفاده کنید! و در همین مورد پوتین به بایدن پیشنهاد داده است.

پیشنهاد پوتین به بایدن در مورد افغانستان

 برخی روزنامه روسی  به نقل از منابع آگاه نوشتند: ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در دیدار با جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در ژنو پیشنهاد کرده بود که دو کشور اقدامات خود را در مساله افغانستان با یکدیگر هماهنگ کنند.



به گزارش ایرنا، به نقل از روزنامه های روسی رئیس جمهوری روسیه در اجلاس ژنو به همتای آمریکایی خود پیشنهاد کرد که از پایگاههای نظامی روسیه در تاجیکستان و قرقیزستان برای کنترل اوضاع افغانستان استفاده شود که البته طرف آمریکایی هیچ پاسخی نداده است. دیدار ولادیمیر پوتین و جو بایدن روز ۱۶ ماه ژوئن در ژنو برگزار شد.   

زلمای خلیل‌زاد فرستاده ویژه آمریکا در افغانستان تاکنون در این مورد از اظهار نظر در این مورد خودداری کرده و سخنگوی کاخ کرملین نیز هنوز پاسخی نداده است.  

درخواست آمریکا از کشورهای آسیای میانه برای میزبانی از ۱۰ هزار افغان همکار ناتو  

البته آمریکا بدون دادن پاسخ صریح به درخواست روسیه، به متقاعد کردن برخی کشورهای آسیای میانه ادامه می دهد بطوریکه بلینکن  وزیر امور خارجه آمریکا در هفته های اخیر میزبان همتایان قزاق؛ ازبک و تاجیک خود بوده و در باره اهمیت روابط دو جانبه و همچنین تلاش ها برای دستیابی به صلح و ثبات پایدار در افغانستان صحبت کرده است.

بلومبرگ و رویترز به نقل از منابع، گزارش دادند که واشنگتن درخواست خاصی را از میهمانان آسیای میانه کرده است: ایالات متحده دوست دارد ازبکستان، تاجیکستان و قزاقستان تا ۱۰ هزار افغان به همراه خانواده هایشان که با ناتو همکاری داشته اند و با خروج ناتو جانشان در معرض خطر است را به طور موقت میزبان باشند.

سرگئی لاوروف، در پاسخ به سوال رسانه های روسی پس از مذاکرات وی با ۵ کشور آسیای میانه که روز جمعه در تاشکند برگزار شد، گفت که وی هر دو موضوع را با همکاران کشورهای منطقه در میان گذاشته است.

وی یادآور شد که ازبکستان رسما اعلام کرده است که ایجاد یا استقرار  تاسیسات نظامی ایالات متحده در خاک این کشور مورد بحث نیست.

سرگئی لاوروف گفت: «همه متحدان ما (در آسیای مرکزی) اعلام کردند که قصد ندارند سرزمینها و جمعیت خود را در معرض چنین خطراتی (ایجاد پایگاه آمریکایی و میزبانی ۱۰ هزار افغان مورد درخواست واشنگتن) قرار دهند.  

وی در مورد درخواست ایالات متحده برای میزبانی از هزاران افغان که با آنها همکاری کردند، افزود: «همکاران من در آسیای میانه از تمام خطرات موجود در این برنامه ها به خوبی آگاه هستند. آنها احتمالاً بر اساس منافع خود تصمیم درستی خواهند گرفت. »/ ایرنا

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: کشورهای آسیای میانه آسیای مرکزی سرگئی لاوروف ایالات متحده رئیس جمهوری عین حال برگزار شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۷۱۷۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگرانی ناتو از فعالیت های روسیه علیه کشورهای عضو

سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) پنجشنبه شب با انتشار بیانیه‌ای نسبت به آنچه که «فعالیت‌های مضر» در قلمرو کشورهای ناتو خواند، ابراز نگرانی کرد.

به گزارش مشرق، ناتو در بیانیه‌ای در تارنمای خود اعلام کرد: متحدان ناتو عمیقا نگرانی فعالیت‌های مضر اخیر در قلمرو اعضای خود است؛ از جمله فعالیت‌هایی که منجر به انجام تحقیقات و پیگرد چندین فرد در ارتباط با اقدامات دولتی خصمانه علیه جمهوری چک، استونی، آلمان، لتونی، لیتوانی، لهستان و انگلیس شده است.

این بیانیه افزود: این حوادث بخشی از کارزار فزاینده روسیه در منطقه یورو-آتلانتیک از جمله در قلمرو ناتو است که توسط نیابتی‌ها انجام می‌شود.

ناتو اعلام کرد: این اقدامات شامل کارشکنی، اقدامات خشونت‌آمیز، مداخله سایبری و الکترونیک، کارزارهای انتشار اطلاعات غلط و سایر اقدامات ترکیبی است. متحدان ناتو درباره اقدامات ترکیبی روسیه که امنیت این پیمان را تهدید می‌کند، عمیقا ابراز نگرانی می‌کنند.

ناتو گفت: ما بطور فردی و جمعی برای مقابله با این اقدامات عمل خواهیم کرد و به همکاری نزدیک در این زمینه ادامه می‌دهیم. ما به اعمال و تقویت ابزارهای خود برای مقابله و رقابت با اقدامات ترکیبی روسیه ادامه خواهیم داد و به ائتلاف خود و متحدانمان اطمینان می‌دهیم که برای بازدارندگی و دفاع در مقابل اقدامات یا حملات ترکیبی آمادگی داریم.

در بخش پایانی بیانیه ناتو آمده است: ما رفتار روسیه را محکوم می‌کنیم و از روسیه می‌خواهیم که همچون ناتو به تعهدات بین‌المللی خود عمل کند. اقدامات روسیه نمی‌تواند مانع از ادامه حمایت ناتو از اوکراین شود.

دیگر خبرها

  • هشدار درباره شکست کی‌یف بدون کمک نظامی غرب
  • تحولات اوکراین|هشدار درباره شکست کی‌یف بدون کمک نظامی غرب
  • دیدار دیپلمات‌های ایران و روسیه در وین در آستانه سفر گروسی به تهران
  • بورل: موجودیت اوکراین به غرب وابسته است
  • بورل: هیچ همبستگی میان اروپا درباره روسیه وجود ندارد
  • نگرانی ناتو از فعالیت های روسیه علیه کشورهای عضو
  • زمان اجلاس «صلح اوکراین» اعلام شد/ روسیه دعوت نشد!
  • واکنش کرملین به مذاکرات «صلح اوکراین» در سوئیس در غیاب روسیه!
  • مکرون: اعزام نیرو به اوکراین را منتفی نمی‌دانم
  • قرارداد ۴۴ میلیون دلاری ازبکستان با تجار افغانستانی