Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-26@18:41:57 GMT

مهمترین ویژگی‌ یک شهردار توانمند

تاریخ انتشار: ۴ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۶۲۶۶۵۹

مهمترین ویژگی‌ یک شهردار توانمند

انتخاب فردی مناسب به عنوان شهردار، با وجود تمامی محدودیت‌ها شرایط را برای کاهش معضلات امروز شهرهای کشور فراهم می‌کند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، شهردار در شهرهای کشورهای توسعه یافته قدرت زیادی برای اجرای برنامه‌های خود دارد و با مشارکت شهروندان روند توسعه مطلوبی را برای شهر در حوزه‌های مختلف رقم می‌زند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اختیارات و قدرت شهردار البته در شهرهای کشورهای در حال توسعه چندان زیاد نیست و بسیاری از محدودیت‌ها بر سر راه مدیر یک شهر برای اجرای برنامه‌هایش وجود دارد با این حال تفکر غالب مدیریت شهری و در رأس آن شهردار نقش مؤثری بر آینده یک شهر دارد. به همین علت و با وجود تمامی محدودیت‌ها انتصاب فردی مناسب به عنوان شهردار اهمیت زیادی پیدا می‌کند. در این خصوص گفت‌وگویی با " مهدی ابراهیمی"، دکترای جغرافیا و برنامه ریزی شهری، داشته‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

انتصاب فردی مناسب به عنوان شهردار چه اهمیتی دارد؟

انتخاب شهردار برای یک شهر اهمیت زیادی دارد؛ شهرها امروزه مشکلات و معضلات بسیار گسترده و عمیقی دارند و با مسائل مختلف اجتماعی، کالبدی، زیست محیطی، تأمین خدمات و تأمین آسایش و آرامش مردم روبرو هستند. هرچقدر که شهر بزرگ‌تر باشد، مسائل آن نیز گسترده‌تر و عمیق‌تر است و مدیریت چنین شهری نیز دشوارتر خواهد بود. زمانی که جمعیت یک شهر بیشتر از یک میلیون نفر می‌شود، مسائل و مشکلات آن نیز بیشتر و متعدد تر می‌شود. به طور مثال در حوزه پسماند، به طور متوسط هر شهروند نیم کیلو زباله در روز تولید می‌کند و زمانی که این میزان در جمعیت کل شهر ضرب می‌شود، عدد قابل توجهی به دست می‌آید. جا به جایی، دفن صحیح این میزان زباله، رعایت اصول بهداشتی، انتقال به بیرون شهر و سایر موارد دیگر همگی هزینه بر بوده و نیازمند به‌کارگیری روش‌های نوین است. بنابراین ابعاد مدیریتی یک شهر بسیار پیچیده است و نمی‌توان با سعی و خطا یک شهر را اداره کرد. از این جهت انتخاب شخصی که قرار است در سمت شهردار باشد، اهمیت زیادی دارد.

اختیارات شهردار تا چه اندازه می‌تواند عملکرد او را تحت تأثیر قرار دهد؟

شهردار قدرتمندترین فرد اجرایی شهر است و اقدامات او ابعاد مختلف کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی شهر را تحت تأثیر قرار می‌دهد. البته شهردار باید در چهارچوب‌های قانون، برنامه‌های مصوب شورای شهر و طرح‌های توسعه شهری اعم از طرح جامع و تفصیلی و دیگر طرح‌ها عمل کند و اختیارات مطلق ندارد. از طرفی علی رغم اینکه محدودیت‌ها ساختارها و چهارچوب‌های مشخصی پیش روی شهردار قرار می‌دهد، چنانچه شخص شهردار و تیم اجرایی وی یک سری ویژگی‌ها و خصوصیات داشته باشند، می‌توانند در قالب همین طرح‌ها و مصوبات، شهر را در مسیر توسعه قرار دهند و آسایش و رفاه شهروندان را رقم بزنند.

مهمترین ویژگی یک شهردار خوب چیست؟

شخصی که برای این سمت انتخاب می‌شود، باید فردی علمی بوده و پشت او به یک تیم متخصص و پژوهشگر گرم باشد تا مسائل شهر را به صورت علمی حل کنند اما چنانچه شهردار و تیم وی دیدگاه درستی نسبت به شهر و مسائل آن نداشته باشند، به طور مثال دفن پسماند در محلی انجام بگیرد که تحقیقات درستی بر روی آن انجام نشده است یا از گونه‌هایی در فضای سبز شهری استفاده شود که در این شرایط خشکسالی نیاز زیادی به آب دارند و بازدهی بیولوژیکی خوبی نیز ندارند، در این صورت منابع شهری هدر می‌رود. استفاده نادرست از آب‌های سطحی در شهرهای خشک موجب شده تا مدیریت شهر به سمت استفاده از آب‌های زیرزمینی برود که منجر به شور و خشک شدن آب‌های زیرزمینی می‌شود و فرونشست اتفاق می‌افتد که در نهایت موجب تخریب ساختمان‌ها، تأسیسات و زیرساخت‌های شهر می‌شود و خسارت‌های عظیمی به بار می‌آورد. به علاوه از دست رفتن منابع آبی موجب بیکار شدن عده زیادی می‌شود که این خود تبعات اجتماعی و اقتصادی برای شهرها در پی دارد. ترافیک سنگین در شهرها، آلودگی هوا و آلودگی صوتی، کمبود خدمات و رفت و آمدهای بیهوده مردم به نقاط مختلف شهر، همه این مسائل می‌تواند نتیجه اقدامات غیر اصولی شهردار یک شهر باشد، شهرداری که با مسائل به صورت علمی برخورد نمی‌کند و شهر را دچار مشکل و حتی بحران می‌کند؛ نظام حکمرانی ملی و محلی را در نظر مردم سخیف کرده و اعتماد شهروندان را به شدت کاهش می‌دهد. شهردار باید فردی علمی، خلاق و نوآور باشد تا فعالیت‌ها و اقدامات خود را به صورت علمی و نه بر مبنای روش سعی و خطا انجام دهد و این مهم‌ترین ویژگی یک شهردار است.

شهردار علاوه بر تخصص چه ویژگی دیگری باید داشته باشد؟

شهرداری یک نهاد اجرایی است که تعداد زیادی نهاد از جمله مدیریت شهرسازی، مدیریت خدمات شهری، مدیریت ترافیک، مدیریت فضای سبز و مدیریت طراحی شهری و سازمان‌های بسیار زیاد دیگری مثل سازمان تاکسیرانی، سازمان اتوبوسرانی، سازمان آرامستان‌ها و سازمان‌های دیگری زیر مجموعه آن هستند. مدیریت این نهادها و سازمان‌های شهری باید بر عهده فردی اجرایی باشد و داشتن تخصص و نوشتن مقاله، به تنهایی نمی‌تواند یک فرد را در سمت شهردار یک شهر موفق کند. شهردار باید یک مدیر شایسته بوده و در زمینه اجرایی عملکرد قوی داشته باشد. بنابراین شخصی باید به عنوان شهردار انتخاب شود که سابقه درخشانی از مدیریت محلی، استانی و ملی دارد و به عبارت بهتر دارای کارنامه است. ممکن است کاندیداها برنامه‌های خوبی تهیه کرده و ارائه دهند اما در مرحله اجرا و برای پیاده سازی برنامه‌های خود دچار مشکل شوند. برنامه‌های توسعه ملی توسط هیئت وزیران به تصویب رسیده و بسیاری از کارشناسان سازمان برنامه و بودجه بر روی این برنامه نظر داده‌اند با این وجود کشور ما هنوز به درجه مطلوبی از توسعه یافتگی دست پیدا نکرده است چرا که مدیران ما در اجرای این برنامه‌ها موفق عمل نکرده‌اند. بنابراین علم و مدیریت اجرایی دو بال موفقیت یک مدیر است. از این جهت فردی که قرار است به عنوان شهردار یک شهر انتخاب شود، باید برنامه‌های درست و اصولی تدوین کند و قدرت مدیریتی به منظور اجرای درست برنامه‌ها داشته باشد. داشتن دانش برنامه ریزی شهری و قدرت عملیاتی برای یک شهردار لازم و ضروری است.

کد خبر 509702

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهرهاي ايران شهر شهرداری شوراي شهر معضلات شهري برنامه ریزی شهری متخصص مدیریت شهری طرح شهری مصوبات شورای شهر توسعه شهری توسعه پایدار شهری توسعه پایدار توسعه پایدار شهر رضایت شهروندان طرح توسعه شهری اقتصاد شهری مسائل زیست محیطی بحران شهری بحران انتصاب انتخاب شهردار شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق عنوان شهردار محدودیت ها یک شهردار برنامه ها یک شهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۲۶۶۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

همراهی دولت و شهرداری باعث شکستن قفل واردات واگن های مترو

تین نیوز

همزمان با تلاش های شبانه روزی برای تحقق قرارداد خرید ۶۳۰ واگن، به واسطه ارتباط خوب شهردار تهران با دولت و همت آقای رئیسی، ۱۵ درصد پیش پرداخت خرید واگن ها پرداخت شده و بزودی واگن ها به تهران می رسند.

 

 

به گزارش تین نیوز به نقل از تسنیم، مدیریت شهری ششم تهران و دولت سیزدهم بالاترین سطح همکاری دو نهاد مهم و خدمتگزار را دنبال می کنند، به طوری که نه تنها علیرضا زاکانی؛ شهردار تهران در جلسات مداوم و هفتگی هیئت دولت شرکت می کند بلکه رئیس جمهور، حکم نماینده ویژه برای شهردار تهران صادر کرد.

اما در این میان مخالفان تلاش کردند که اختلاف نظر فنی یکی از مدیران میانی وزارت کشور با مدیریت شهری بر سر تایید صلاحیت واگن های وارداتی را به اختلاف دو نهاد تعمیم دهند. برخلاف نظر این مدیر، مهدی چمران؛ رئیس شورای شهر تهران می گوید: متروی تهران پیش از این کارشناس تایید واگن ها بوده و اگر شرکت دیگری بخواهد کار تایید را انجام بدهد باید دو تا سه میلیارد تومان هزینه شود و ما نمی خواهیم هزینه اضافی صرف شود.

رسانه های اصلاح طلب در حالی روی فراموشی مردم حساب باز کردند که گویا از یاد برده اند  که این محسن هاشمی؛ رئیس شورای شهر تهران در دوره اصلاحات بود که بارها و حتی در تلویزیون، حسن روحانی و دولتمردان دولت قبل را به باد نقد گرفت؛ هاشمی حتی  در آذر ماه سال 1399 درباره عدم تامین پول واگن ها، رفتار دولتمردان گذشته را «خیلی کودکانه» خواند و گفت: «...چرا دولت مردان ما نمی فهمند، وقتی ما سیستمی را هزینه کردیم، تونل و تجهیزات ثابت را ساخته ایم، اما چرا واگن خریداری نمی کنیم ...».

آتش اختلاف در شورای شهر دوره پنجم آنقدر شعله ور بود که هر دو طرف بارها علیه یکدیگر صحبت کردند و ابایی هم از اعلام آشکار اختلافات نداشتند البته این  شکاف، به موضع گیری های آشکار رسانه ای محدود نشد، بلکه آنقدر وسعت گرفت که رئیس جمهور دوره قبل حتی اجازه ورود پیروز حناچی؛ شهردار سابق تهران به جلسات هیئت دولت را نمی داد.

ماجرای واگن ها چیست؟

پیروز حناچی؛ شهردار سابق تهران چند ماه پیش در روزنامه اعتماد مدعی شده بود «قرارداد 630 واگن مترو، اساساً مرتبط با مدیریت شهری فعلی شهر تهران نیست و به تلاش های مدیریت قبلی باز می گرد» هرچند که صحبت های اولیه به آن سال ها بر می گردد اما باید از پیروز حناچی پرسید که برای این قراردادی که از سال 97 ابلاغ شده چه قدمی برداشته است؟

واقعیت این است که نه تنها در دوره قبل اقدام عملی در این باره انجام نشد بلکه شهردار تهران همزمان با تلاش های شبانه روزی برای تحقق قرارداد خرید 630 واگن، به واسطه ارتباط خوب با دولت و همت آقای رئیسی، 15 درصد پیش پرداخت خرید واگن ها را پرداخت و حتی با افزایش 25 درصدی این تعداد را به 791 دستگاه رساند.

همچنین این دوره مدیریت شهری توانست در اتفاقی کم نظیر رکورد افتتاح میانگین ماهانه یک ایستگاه مترو را ثبت کند و آن و در اختیار مردم قرار دهد.

این درحالیست که در آن دوره مدیریتی نه تنها واگن و اتوبوسی به ناوگان حمل و نقل اضافه نشد بلکه 1600 اتوبوس کمتر از آنچه تحویل گرفته شد به دوره زاکانی تحویل داده شد و در موضوع مترو حتی انبارهای قطعات یدکی مترو خالی به دوره مدیریت ششم تحویل داده شد.

همچنین طبق آنچه در کتابچه تحول و تحویل (که مدیران دوره قبل برای کارنامه عملکردشان چاپ کردند)، تنها برنامه ریزی برای تهیه 200 دستگاه اتوبوس (80 دوکابین و 120 تک کابین) دیده می شود که با 826 اتوبوس جدید، 428 دستگاه اتوبوس اورهال شده و قرارداد 2500 دستگاه اتوبوس 12 متری، 25000 دستگاه تاکسی سدان برقی، 2500 دستگاه تاکسی شاسی بلند (suv)، 10 هزار دستگاه ون و 150 هزار دستگاه موتورسیکلت برقی قابل مقایسه نیست.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • همراهی دولت و شهرداری باعث شکستن قفل واردات واگن های مترو
  • از ضرورت نگاه ویژه مدیریت شهری تا رفع مشکلات شهروندان در میز خدمت شهرداری منطقه ۲ شیراز
  • نخاله‌های ساختمانی مهمترین عامل آسیب زا به طبیعت مهریز
  • مدیران درگیر بحران‌های تصنعی نشوند/ از مطالبه‌گران منصف استقبال می‌کنیم
  • تصویب بودجه ۲۱ میلیارد تومانی برای شهرداری پیربازار
  • استفاده از توانمندی‌ دانش‌بنیان‌ها برای رشد و توسعه مدیریت شهری اصفهان
  • شهردار مشهد: سامانه شمس برای ثبت ایده‌های شهری راه‌اندازی می‌شود
  • در حوزه ارائه خدمات الکترونیکی به رشتوندان اتفاقات خوبی صورت گرفته است/گام های موثر مدیریت شهری در ممیزی املاک
  • «صادقانی» سرپرست اداره کل طرح‌های توسعه شهری و منطقه‌ای شهرداری اصفهان شد
  • حقوق شهروندان برای کسب درآمد شهرداری پایمال نشود