Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-05-07@08:30:56 GMT

مطالعات ژنتیک روی استخوان‌های باستانی

تاریخ انتشار: ۴ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۶۳۴۴۷۹

بقایای استخوانی به‌دست‌آمده از کاوش‌های باستان‌شناسی سراسر کشور برای تعیین هویت و اصالت قومیت‌ها در آزمایشگاه فرسودگی زیستی پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی ـ فرهنگی، مورد مطالعات ژنتیک قرار می‌گیرد.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط‌ عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، پرستو عرفان‌منش ـ مسؤول آزمایشگاه فرسودگی زیستی پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی ـ فرهنگی با اشاره به تاثیر مطالعات بیولوژیک در بررسی‌های باستان‌شناسی، گفت: امروزه زیست فناوری راه‌گشای بسیاری از مشکلات جوامع بشری در حوزه‌های مختلف به‌ویژه پزشکی، کشاورزی، محیط زیست، اقلیم‌شناسی و باستان‌شناسی است و توانسته در برخی از کشورها روند توسعه در این حوزه‌های علمی و پژوهشی را سرعت بخشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گفته او، قدم نخست و شرط اساسیِ استفاده از آن در فرآیند توسعه، تشخیص و ارزیابی مشکلات و نیازمندی‌ها و به دنبال آن تعیین اولویت‌های پژوهشی در حوزه‌های مختلف علمی است.

عرفان‌منش با اشاره به لزوم حفاظت و صیانت از فرهنگ هر ملت، بیان کرد: حفظ ارزش‌های فرهنگی به مثابه شناخت هویت تاریخی هر ملت یکی از مسائلی است که در هر کشور باید مدنظر قرار گیرد و جزء الویت‌های اصلی نهادهای ذی‌ربط باشد؛  لذا با توجه به این‌که استفاده از علوم نوین و کاربردی در سطح جهان در تمام زمینه‌ها، بسیار کاربردی و پاسخگوی بسیاری از پرسش‌ها است، استفاده از علوم زیست‌شناسی در مطالعات باستانی می‌تواند پاسخگوی بسیاری از پرسش‌ها باشد.

این کارشناس افزود: یافته‌های حاصل از کاوش‌های باستان‌شناسی پرسش‌هایی را در ذهن ما ایجاد می‌کند که شناخت و تجزیه و تحلیل آن‌ها می‌تواند سمت و سوی پژوهش‌های زیستی را در دوره‌های مختلف تاریخی و در شاخه‌های متعدد ایجاد کند.

مسؤول آزمایشگاه فرسودگی زیستی پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی ـ فرهنگی گفت: هر کدام از رشته‌های زیستی در حوزه‌ای از باستان‌شناسی می‌تواند راه‌گشا باشد، هر چند ممکن است حوزه در نظر گرفته‌شده در کوتاه‌مدت پاسخی درخور پرسش‌های کلان باستان‌شناسان نباشد، ولی می‌تواند در درازمدت پرسش‌ها و ابهامات زیادی را برای ما حل و فصل کند.

او یکی از این مقوله‌ها را بقایای استخوانی (جانوری یا انسانی) دانست که در سایت‌های تاریخی توسط باستان‌شناسان به‌دست می‌آید و شناسایی و نگهداری از آن‌ها برای تعیین هویت و اصالت‌بخشی از قومیت‌های یک مجموعه بسیار حائز اهمیت است.

این کارشناس با بیان این‌که استفاده از دانش‌های مرتبط در این زمینه می‌تواند بسیار سودمند باشد، اظهار کرد: مطالعات آنتروپولوژی، ژنتیک، جانورشناسی، گیاه‌شناسی و سایر علوم وابسته از علوم مختلفی هستند که در این زمینه بسیار حائز اهمیت‌اند که از هر یک از این علوم به عنوان مطالعات انسان باستان‌شناسی، ژنتیک باستان، جانور باستان‌شناسی و گیاه باستان‌شناسی در حوزه باستانی می‌توان نام برد.

 عرفان‌منش ادامه داد: بخش فرسودگی زیستی پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی ـ فرهنگی چند سالی است با در نظر گرفتن این‌که باید از علوم نوین در حوزه میراث فرهنگی با وجود ظرفیت علمی بالای کشور در رشته زیست‌شناسی بهره برد، در این زمینه مطالعات و تحقیقات بسیاری انجام داده است.

او افزود: این بخش با برقراری ارتباط‌های علمی گسترده با مراکز برجسته در سطح کشور و حضور پررنگ در سطوح علمی داخلی و بین‌المللی توانسته نظر بسیاری از علاقه‌مندان در این حوزه را در مقوله باستان‌شناسی و زیست‌شناسی جلب کند.

مسؤول آزمایشگاه فرسودگی زیستی پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی ـ فرهنگی گفت: آموزش‌های تخصصی و اصولی با ایجاد نگرش مساوی در باستان‌شناسی و زیست‌شناسی در این سال‌ها با برگزاری کارگاه‌ها و نشست‌های تخصصی دنبال شده که تمام این اقدامات بخشی از فعالیت‌های علمی آزمایشگاه فرسودگی زیستی است.

عرفان‌منش به برخی از پروژه‌های صورت‌گرفته در این حوزه اشاره کرد و افزود: طرحی در این زمینه با همکاری مرکز ذخیره ژنتیک انسانی بقیه‌الله تعریف شده که در کنار مطالعات علمی گسترده، نمونه‌هایی از بقایای استخوانی به‌دست‌آمده از کاوش‌های باستانی نظیر گوهر تپه، تپه گزوار، سدکوچری، کاوش خیابان مولوی تهران (بانوی هفت هزارساله) و مرد نمکی شماره ۱ صورت گرفت.

وی اضافه کرد: در این روند، نمونه‌برداری‌ها با شرایط خاص صورت گرفت و به لابراتوار انتقال داده شد تا مطالعات ژنتیکی روی آن‌ها انجام گیرد.

این کارشناس با اشاره به انجام مطالعات علمی روی نمونه‌های جانوری (جانورباستانی)  منطقه «وشنوه قم» گفت: اکنون بررسی نمونه‌های استخوانی جانوری منطقه سیمره در حال انجام است.

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: باستان شناسی زیست شناسی عرفان منش پرسش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۳۴۴۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چاپ کتاب عضو هیئت علمی واحد یادگار امام در انتشارات علمی و دانشگاهی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، به همت دفتر انتشارات علمی حوزه معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی، کتاب راهنمای آزمایشگاه زیست‌شناسی سلولی و مولکولی به چاپ رسید.

مؤلف کتاب راهنمای آزمایشگاه زیست‌شناسی سلولی و مولکولی و از اعضای هیئت علمی گروه زیست‌شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی شهرری به خبرنگار آنا گفت: سلول‌ها واقعیتی حیرت‌انگیز و شگفت‌آور، در خلقت موجودات و نشانی کم‌نظیر از عظمت خالق بی‌همتاست و شناخت هرچه بهتر آنها، وظیفه پژوهشگرانی است که در این مقوله قدم گذاشته‌اند.

سیده مهدخت مداح افزود: این کتاب، با توجه به پیشرفت این علم و نیز متناسب با تغییرات سرفصل درس گردآوری شده است.

وی متذکر شد: ۳۰ آزمون این کتاب، با توجه به اطلاعات و تجربیاتی که اینجانب در طول سال‌ها تدریس این درس در آزمایشگاه به دست آورده‌ام و مطالبی که در اثر مطالعه منابع خارجی و داخلی جمع‌آوری کردم، سرفصل درس آزمایشگاه زیست سلولی و مولکولی، در گرایش‌های مختلف زیست‌شناسی و نیز آزمایشگاه زیست سلولی در رشته زیست‌فناوری در ۶ فصل نوشته شده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نخستین کنگره ملی ایران‌شناسی برگزار می‌شود
  • چاپ کتاب عضو هیئت علمی واحد یادگار امام در انتشارات علمی و دانشگاهی
  • تصویب مطالعات طرح ویژه تفصیلی بافت تاریخی شهر ارومیه
  • کنگره ایران‌شناسی بین‌المللی می‌شود
  • کنگره در سال آینده بین المللی می‌شود
  • یک کشف علمی از جنس اشعار «خیام»؛ فسیل انسان در حمّام خانۀ شما! (+عکس)
  • تهران و قم میزبان همایش دین‌، فرهنگ و رسانه‌های نوین شدند
  • از رکوردشکنی فیزیکدانان تا از آب باتری ساختن چینی‌ها
  • جنگ و زلزله؛ بلایایی که تاب‌آوری کشورها را به‌خطرمی‌اندازند
  • نخستین کنگره ملی ایران شناسی برگزار می‌شود