Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-02@05:30:05 GMT

برکه‌های لارستان زنده می‌شوند

تاریخ انتشار: ۵ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۶۳۸۱۹۲

برکه‌های لارستان زنده می‌شوند

به گزارش خبرگزاری فارس از لارستان، اسحاق شاکری از فعالان اجتماعی لارستان است که تحمل نابود شدن سازه های گنبدی شکل لارستان برایش گران آمد،کمر همت را بست و با دست یاری دوستداران میراث فرهنگی، نهضت مردمی و خودجوش احیای برکه ها را شکل داد و با قوت به پیش برد.

وی در گفتگو با خبرنگار فارس در لارستان می گوید: آب این واژه دو حرفی اما جان‌مایه حیات، تنها عامل شکل گیری تمدن های بشری است، حلقه اتصال تمامی تمدن ها و جوامع بشری آب است پس سخن از سرمایه ای گران بها می گوییم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه می دهد: لارستان اگرچه به دلیل گسل های زمینش از داشتن آب شیرین محروم است اما از تأثیر این مایه حیات در شکل گیری تمدن و هویتش مستثنی نیست.

این فعال اجتماعی از خاطرات یک چشمه آب که منبع تأمین آب لارستان بوده است می گوید: سالیان قبل آخرین چشمه ای که به سوی لارستان روان بود آب چشمه مظفرآباد بود که از اوز سرچشمه می‌گرفت و آب منطقه لارستان را تأمین می‌کرد.

سازه های گنبدی شکل لارستان

شاکری حکایت ساخت برکه ها را اینگونه توصیف می کند: آب مصرفی و آشامیدنی همه جا یک  نیاز اساسی است اما خب در لارستان آب شیرینی وجود نداشت،چه باید کرد؟ چاره کار چیست؟

اینجاست که دانشمندان قدیم از خطه لارستان( نام دانشمند را می‌گویم به این دلیل که ایده ساخت برکه با پیچیدگی های خاصی که دارد حتما از ذهن دانشمند تراوش کرده است) طرحی نو در انداختند و در دلِ زمین سازه ای طراحی کردند و آب را ذخیره کردند،آبی که در طول تابستان خنک‌است در زمستان یخ نمیزند،سالم است و گندیده نمی شود.

مدیر نهضت احیای برکه های لارستان در بین سخنش بسیار بر این نکته تأکید دارد که نام برکه ها را به اشتباه آب انبار نگویید،برکه ها سازه هایی هستند که در عمق زمین حفر می شوند اما ساخت آب انبار این‌ چنین نیست.

شاکری ادامه می دهد: هنگامی که نزولات جوی یعنی همان باران می بارید، مردم به فکر ذخیره آب باران افتادند تا بتوانند این آب زلال و شیرین را ذخیره کنند و استفاده کنند و این شد حکایت ساخت برکه های لارستان.

قدمت برکه های لارستان تا حدود ۷۰۰ سال پیش

شاکری، این فعال اجتماعی لارستان قدمت بسیاری از برکه های لارستان را مربوط به دولت ایلخانیان و قریب ۷۰۰ سال پیش می داند که مردم از همان موقع از برکه ها و آب آن ها استفاده می کرده اند.

نابودی برکه ها با توجیه توسعه شهری و غیر بهداشتی بودن

مدیر نهضت احیای برکه های لارستان با اشاره به یک سند تاریخی درمورد تعداد برکه های لارستان کهن تعداد این برکه ها را تا ۲۵۰۰۰ برکه معرفی می کند و می گوید: تعدادبرکه های لارستان کهن در زمانی که حتی بندر لنگه هم جزء لارستان بوده است براساس اطلاعات مندرج از سوی سیدعلاءالدین مورخ حدود ۲۵۰۰۰ برکه بوده است اما متأسفانه ناکارآمدی برخی مسوولین و یا توسعه تکنولوژی تأسیسات آب خیلی از این برکه ها را به سمت نابودی برد.

او درمورد تعداد برکه های شهر لار گفت: در شهر لار تعداد بسیاری برکه قریب به ۱۰۰۰ برکه وجود داشته است که درحال حاضر به عددی حدود ۱۰۰ برکه رسیده است آن هم با بهانه هایی مثل توسعه شهری.

شاکری تخریب و فروش برکه ها را  عمل بسیار بدی می داند  که در سایه منفعت طلبی های شخصی رایج شده است و در توجهیش با بهانه تراشی هایی مانند اَنگ غیربهداشتی زدن به آب برکه ها، ریختن فاضلاب شهری درون برکه ها و یا با مسدود کردن مَمَر برکه ها از ورود آب به برکه جلوگیری می کنند و پس از آنکه برکه در معرض تخریب قرار گرفت اقدام به فروش می‌کنند.

وی می گوید: اگر این صحبت هایی که به عنوان توجیه بیان می کنند اصل ماجرا است، چرا نمی آیند عیب را برطرف کنند که برکه را تخریب می کنند؟  اینها همه اقداماتی است که عامدانه صورت می‌گیرد نه سهوی.

نهضت احیای برکه

مدیر نهصت احیای برکه ها درباره شکل گیری این نهضت این چنین گفت:  از حدود سه سال پیش این جرقه در ذهن من ایجاد شد که بیایم و گامی در زنده کردن این برکه ها بردارم با آقای مقیمی رئیس شورای شهر صحبتی کردم و ایشان حمایتی از سوی خودشان داشتند.

وی می‌افزاید: شروع کار با راه اندازی یک همایشی برای تقدیر از نیک اندیشان برکه ساز و معماران برکه ساز شکل گرفت.بعد از آن فراخوانی زدیم برای تشکیل انجمن احیای برکه،که گیر و دار و مراحل دست و پاگیر اداری عرصه  را سخت کرد و ما کار را به سمت نهضت خودجوش پیش بردیم.

او برکه هایی که تا کنون احیا شده اند را چنین توصیف کرد: اولین برکه با نام دوبرکه را در جاده شهر لطیفی لارستان با پرداخت هزینه از سوی یک خانم نیک اندیش احیا و بازسازی کردیم، برکه «حاج عبدالله» در میدان بار و تقریبا حدود ۴۰ تا ۵۰ برکه را با همیاری خیرین و همکاری مردم احیا کرده ایم.

ارگان های دولتی در احیای برکه ها هیچ کمکی نکردند/ از اداره اوقاف بسیار گله مندم

مدیر نهضت احیای برکه های لارستان با دلی پر درد از مسوولین و ارگان های دولتی می گوید:  هیچ ارگانی در زمینه احیای برکه ها همکاری نداشته است از فرمانداری گرفته  تا میراث فرهنگی، اوقاف، شهرداری و شورا.

او اضافه کرد: هنگام بهسازی یکی از برکه ها، متوجه شدیم که این برکه به محل تخلیه زباله های شهری تبدیل شده است که در آنجا شهرداری پاکسازی این برکه را به عهده گرفت.

شاکری درباره عملکرد میراث فرهنگی می گوید: اداره میراث فرهنگی فقط در زمان خانم علویه کمک‌هایی برای احیای برکه صاحب الزمان داشته است و دیگر هیچ.

این فعال اجتماعی از اداره اوقاف لارستان بسیار گله می کند و اظهار می دارد: این اداره به رغم اینکه باید از حامیان حفظ و مرمت برکه های موقوفه باشد بسیارنسبت به این قضیه بی تفاوت است.

مدیر نهضت احیای برکه های لارستان ختم مطلب را اینگونه ذکر کرد: به طور کلی بگویم نهضت احیای برکه ها یک‌ نهضت خودجوش است که هیچ ارگان و نهاد و مسؤولی از فرماندار تا میراث فرهنگی، اوقاف، شهرداری و شورا اقدام عملی در راستای پیشرفت کار این نهضت برنداشته است، اما این نهضت دست از تلاش برنمی دارد و با قوت بیشتر به احیای برکه ها برای زنده نگه داشتن یادگارهای لارستان کهن و تمدن کهن آن تلاش می کند.

انتهای پیام/ن

منبع: فارس

کلیدواژه: شاکری برکه زنده نگه داشتن میراث فرهنگی برکه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۳۸۱۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احیای کامل پیر امریک اوبامیانگ و رویای قهرمانی در لیگ اروپا

پیر امریک اوبامیانگ در مارسی دوباره به بهترین فرم برگشته است. 

طرفداری | پیر امریک اوبامیانگ در چلسی شبیه به مهاجمی به نظر می رسید که قرار است به زودی سطح اول فوتبال اروپا را برای درآمدزایی ترک کند. با این حال او مارسی را انتخاب کرد تا هم در یکی از پنج لیگ معتبر اروپایی به میدان برود و هم فرصت حضور در لیگ اروپا را داشته باشد. 

اوبامیانگ این فصل یکی از بهترین مهاجمان اروپا بوده و عملکردش باعث شده مارسی به نیمه نهایی لیگ اروپا برسد. مهاجم 34 ساله گابنی در فصل جاری 46 بازی برای مارسی انجام داده و در مجموع آمار خوب 27 گل و 11 پاس گل را به نام خودش ثبت کرده است. 

مارسی در نیمه نهایی لیگ اروپا به آتالانتا برخورد کرده است. پیر امریک اوبامیانگ در این تورنمنت با 10 گل آقای گل است. 

عملکرد اوبامیانگ در مارسی

 

از دست ندهید ????????????????????????

محمد مورایس؛ نام جدید سرمربی سپاهان؟ هالند، خیلی پیشرفت کردی و در سطح چمپیونشیپ شدی! واکنش هوادار تاتنهام بعد از کری‌خوانی نافرجام برای رایس (فیلم) بنر توهین‌آمیز بازیکن اینتر علیه ستاره میلان 

دیگر خبرها

  • جشنی به بلندای عشق به فرزندان این مرز و بوم/ عاشقانی که سوختند و هنر آموختند
  • جشنی به بلندای عشق به فرزندان این مرز و بوم/ عاشقانی که سوختند تا هنر بیاموزند
  • احیای بخشی از تالاب بین المللی هامون و شور وصف ناپذیر مردم سیستان
  • احیای خانه های تاریخی با هدف جذب گردشگری در تبریز
  • احیای واحدهای راکد در آذربایجان‌غربی
  • زنجان میزبان جام تختی آزاد؛ برگزاری جام هاشمی‌نژاد در خرداد
  • تبریز گردشگرپذیر می شود/ احیای خانه های تاریخی در دل شهر
  • احیای کامل پیر امریک اوبامیانگ و رویای قهرمانی در لیگ اروپا
  • تغییر احتمالی زمان و مکان جام تختی کشتی آزاد
  • ببینید | ادعای رییس پژوهشگاه رویان برای احیای نسل دایناسور توسط انسان