Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-05-03@04:17:02 GMT

مجلس نمی‌تواند هر قانونی را وضع کند

تاریخ انتشار: ۶ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۶۴۸۳۶۵

این نهاد همان مجلس قانونگذاری است که حالا در بیشتر کشورهای با درجه‌های گوناگون از اجرای الزام‌های دموکراسی وجود دارد. واقعیت و عینیت فلسفه تاسیس نهاد قانونگذاری کاستن از قدرت دولت و واسپاری بخشی از اختیارات آن به نهادی است که اعضای آن با رای شهروندان حق ورود به هر دوره مجلس را دارند. بیشترین اختیارات و قدرت مجلس‌ها نظارت بر فرآیند اجرای بی‌کم و کاست قانون‌های موجود از سوی دولت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قانونگذاری و وضع قانون تازه بیشتر از مسیر ارائه لایحه از سوی دولت براساس نیازهای تازه و مطابق با تحولات در سایر حوزه‌های اندیشه و عمل انسانی است.تجربه نشان می‌دهد مجلس‌های قانونگذاری در کشورهای پیشگام دموکراسی با خواست نمایندگان رونق چندانی ندارد. از سوی دیگر در کشورهایی که حزب‌های نیرومند و دارای اسم و رسم و سازمان منظم تربیت نیروی ورزیده هستند معمولا احزاب هستند که اکثریت مجلسی را به خود اختصاص می‌دهند و ممکن است در دوره‌هایی یک حزب هم نهاد دولت و هم نهاد مجلس را در اختیار داشته باشد.در چنین وضعیتی قانونگذاری در چارچوب دیدگاه‌های راهبردی حزب‌ها و براساس الزام‌های خاص اتفاق می‌افتد و قانون‌های وضع‌شده از سوی دولت یا مجلس باید در چارچوب خیر عمومی و منافع شهروندان باشد. حدود اختیار منافع شهروندان است و قانونی که اختیارات و آزادی‌های کسب‌وکار و حقوق دیگر آنها را محدود کند نباید در مجلس اصولا طرح شود. متاسفانه مجلس یازدهم که مطابق با آرای رسمی اعلام شده با کمترین اقبال از نظر درصد کسانی که می‌توانستند رای دهند روبه‌رو بوده است، در یک ‌سال فعالیت خود گام‌هایی در راه باز کردن گره از کار ایرانیان باز کند بسیار کند برداشته است. بیشترین نیروی مجلس قانونگذاری ایران در یک سال گذشته در دو مسیر کاهش قدرت دولت مستقر و تضعیف این دولت و در نتیجه تضعیف نهاد دولت به طور عام و نیز ریختن آتش به تنور ستیزه‌جویی با بخشی از جهان بوده است.

نهاد قانونگذاری در ایران که از افراد پراکنده غیرحزبی اما با تعلق خاطر به یک جناح سیاسی با کمترین آرای واجدان شرایط به مجلس راه یافته‌اند، حق ندارند قانونی وضع کنند که آزادی شهروندان را سلب کند و نیز کسب‌وکارهای شمار قابل اعتنایی از ایرانیان را به خطر بیندازند. از سوی دیگر تجربه نشان داده است ایجاد محدودیت بر استفاده از اینترنت در عمل ناممکن است و تنها ویژگی و خاصیت طرح‌های محدودکننده استفاده از اینترنت، افزایش قیمت خدمات مربوطه است. تکنولوژی روز دنیا قبل از اینکه قانون تازه به هر اسمی و به هر بهانه‌ای بخواهد اینترنت را محدود کند راه دور زدن آن را یافته و پیدا خواهد کرد. مجلس قانونگذاری باید برای افزایش رفاه شهروندان، قانون وضع کند و آفرینش محدودیت قانونی جزو اختیارات مجلس نیست.

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۴۸۳۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مجلس با اصلاح موادی از لایحه برنامه هفتم موافقت کرد

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی صبح امروز (سه‌شنبه، ۱۱ اردیبهشت‌)، موادی از لایحه برنامه هفتم اعاده شده از شورای نگهبان را اصلاح کردند.

همچنین نمایندگان در ماده ۳۱ به دنبال ایرادات شورای نگهبان، دولت را صرفا مجاز به تسری مزایا و امتیازات قوانین ایثارگران در طول برنامه به جانبازان و شهدای مدافع حرم و جانبازان و شهدای امنیت و اینکه «رزمندگان به ازای هر ۱۲ ماه حضور در جبهه مشمول ۸ درصد معافیت شوند»، کردند؛ بنابراین گزارش احمد امیرآبادی فراهانی پیشنهاد معافیت مالی رزمندگان را ارائه کرد و درخواست کرد که مجلس بر مصوبه خود اصرار ورزد و همراه دیگر مصوبات اصرار شده جهت بررسی به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شود که قالیباف رئیس مجلس در پاسخ به تذکر و پیشنهاد این نماینده گفت: از آنجا که این مصوبه مشمول اصل ۷۵ قانون اساسی شده و بار مالی دارد دیگر نمی‌توانیم بر آن اصرار ورزیم یا اصلاحش کنیم ضمن آن که در همین برنامه هفتم دولت مکلف شده است ظرف ۶ ماه قانون جامع ایثارگران را بیاورد، این در حالی است که قانون برنامه ششم تا همان زمان تمدید شده است، لذا بهتر است از این ماده عبور کنیم چرا که نمی‌توانیم مدافعان حرم را نادیده بگیریم، اما در قانون جامع ایثارگران تکلیفی شده است که همه موارد در آن ذکر شده است بنابراین پیشنهاد می‌کنم عبارت «مجاز است» را جایگزین عبارت «مکلف است» کنید. در نهایت عبارت «مجاز است» به هر دو بند اضافه شد؛ بنابراین گزارش نمایندگان با این پیشنهاد با ۱۵۶ رأی موافق، ۵ رأی مخالف و ۷ رأی ممتنع از مجموع ۱۹۹ نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.

ممنوعیت ارائه خدمات مرتبط با شرکت‌های صوری با هدف اجرای قانون مبارزه با پولشویی مصوب شد

همچنین نمایندگان در راستای مبارزه با فساد، آیین‌نامه اجرایی محدودیت ثبت، تأسیس، تغییرات و ممنوعیت ارائه خدمات مرتبط با شرکت‌های صوری موضوع قانون مبارزه با پولشویی توسط دستگاه‌های اجرایی و موسسات خصوصی عهده دار مأموریت عمومی با پیشنهادات وزارتخانه‌های مرتبط با مسئولیت سازمان ثبت اسناد به تصویب شورای عالی پولشویی با اصلاح تبصره (۱) ماده (۱۱) این لایحه موافقت کردند.

همچنین در ادامه نمایندگان با اصلاح مواد ۳۳، ۳۸، ۴۰، ۴۲، ۴۴، ۴۸، ۵۰، ۵۱، ۵۳ و ۵۵ به منظور تامین نظر شورای نگهبان اصرار ورزیدند.

به موجب یکی از این اصلاحات در ماده ۴۲ عبارت «ظرفیت و تولید نفت خام تا ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز اقدام قانون لازم را به عمل آورد» حذف شد.

همچنین در ادامه نمایندگان با اصلاح مواد ۵۸، ۵۹، ۶۱، ۶۵، ۶۶، ۶۷، ۶۹، ۷۰، ۷۱ و ۷۵ به منظور تامین نظر شورای نگهبان اصرار ورزیدند.

به موجب یکی از این اصلاحات در بند (ث) ماده ۶۹؛ عبارت «دولت مکلف است نسبت به تعیین ضوابط، کیفیت و نحوه جبران متناسب با محرومیت در بخش خصوصی اقدام قانونی نماید» جایگزین عبارت «دولت مکلف است به منظور اجرای این حکم از طریق اعمال تعرفه مربوط و اصلاح نظام پرداخت کارانه در بودجه سنواتی خدمات ذینفعان را مطابق قوانین جبران نماید»، شده است.

متن گزارش کمیسیون تلفیق در خصوص رفع ایرادات شورای نگهبان به لایحه برنامه هفتم را در  اینجا مشاهده کنید.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی مجلس

دیگر خبرها

  • ایران؛ کثرت فرهنگی و وحدت سیاسی
  • اولویت مجلس آتی تعیین تکلیف لایحه عفاف و حجاب باشد
  • امیدواریم مجلس یازدهم یکی دو لایحه مهم را قبل از رفتن تصویب کند/ هیچ تنشی میان دولت و مجلس نیست
  • امیدوارم در مجلس آینده همکاری‌ها با دولت بهتر شود
  • معاون رئیسی: از مجلس فعلی راضی هستیم اما... /در بودجه اختلافاتی بین دو قوه وجود داشت
  • قالیباف: دولت هیچ مشکل قانونی برای متناسب سازی حقوق بازنشستگان ندارد
  • خبر رییس مجلس درباره حقوق اردیبهشت 1403/ قالیباف: دولت باید متناسب سازی حقوق بازنشستگان را این ماه اجرا کند
  • مجلس با اصلاح موادی از لایحه برنامه هفتم موافقت کرد
  • دولت هیچ مشکل قانونی برای متناسب سازی حقوق بازنشستگان ندارد
  • بازنشستگان مطمئن باشند که «همسان‌سازی حقوق» آنان انجام می‌شود