Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-26@15:20:06 GMT

غدیر، پیوند با انسان کامل

تاریخ انتشار: ۶ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۶۵۵۲۷۱

غدیر، پیوند با انسان کامل

مساله غدیر، مساله اکمال امامت و ولایت است. به عبارت دیگر، امامت و ولایت با حضرت ابراهیم (ع) بعد از آن همه ابتلا و امتحان‌های سنگین، ازجمله امتحان به ذبح حضرت اسماعیل (ع) آغاز و تبدیل به سیره و سنت الهی شد، برای این‌که ولایت و امامت بعد از آزمون‌های سخت اعطا شود، وقتی حضرت ابراهیم (ع) سؤال کرد که آیا این امامت به ذریه من هم می‌رسد، خداوند پاسخ داد: «پیمان من، به ستمکاران نمی‌رسد!».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  یعنی در واقع شخص باید به مقام عدل و عصمتی برسد و از آزمون‌ها و امتحان‌ها سربلند بیرون بیاید تا به مقام امامت برسد. امامت سیر تکاملی را طی کرد تا رسید به امیرالمؤمنین (ع) که در واقع ایشان به عالی‌ترین مقام امامت نائل آمد که امامت علی (ع) به اکمال دین تعبیر شد. مفهوم ولایت، پیوند وثیقی هم با نبوت و هم با امامت دارد، یعنی هر نبی‌ای، ولی هست، هر امامی، ولی هست، اما هر، ولی‌ای ممکن است امام نباشد.   درجه امامت، از نبوت بالاتر است. طبق آیه ۲۴ سوره، حضرت ابراهیم خلیل (ع)، اول به مقام نبوت و بعد به مقام امامت رسید. ولایت پیوند ناگسستنی، ولی با مولا علیهم (مردم) است، یعنی وقتی مثلا پیامبر (ص) با مردم یک پیوند ناگسستنی پیدا کند، تعبیر به ولایت می‌شود.   ولایت در زبان عربی به طناب‌هایی که به هم بافته می‌شود و طناب ضخیم محکمی به عمل می‌آید که می‌توان اشیای سنگین را با آن جابه‌جا کرد. عرب‌ها به آن طناب در هم تنیده محکم، ولایت می‌گویند؛ یعنی پیوند ناگسستنی؛ بنابراین اگر برخی ولایت را به معنای محبت می‌گیرند، به خاطر این است که به معنای پیوند ناگسستنی بین محب و محبوب است. اگر ولایت به معنای تقرب (نزدیکی) گرفته می‌شود، پیوند ناگسستنی بین دو چیزی است که به هم ارتباط پیدا می‌کنند، لذا ولایت پیوند ناگسستنی است که هم بین، ولی و مولا علیهم (مردم) است، البته بین خود مؤمنین با همدیگر هم یک رابطه ولایت وجود دارد، اما در مرحله بالاتر پیوند امام با مردم است، یعنی در واقع عالی‌ترین درجه ولایت در ساحت امامت است و خود آن هم مراتبی دارد که مرتبه‌ای برای حضرت ابراهیم (ع) بود و مرتبه بالاتر آن هم برای امیرالمؤمنین (ع) است؛ بنابراین نباید ولایت را به معنای سلطنت و معنا‌های پیش پا افتاده بگیریم، ولو این‌که ولایت امیرالمؤمنین (ع) از لوازم سلطنت، حکومت و حاکمیت هم هست، ولی این‌طور نیست که اگر حکومت به حضرت علی (ع) ندادند و ۲۵ سال مردم را از حکومت حضرت علی (ع) محروم کردند، پس علی (ع) از ولایت برخوردار نیست، نه! علی (ع) از ولایت برخوردار است، چون بخشی از ولایت پیوند ناگسستنی با طبیعت است، در واقع اصولا این حرکات عالم به اذن خدا در اختیار انسان کامل است.
ولایت، دقیقا در دل توحید نهفته است یعنی انسان موحد ولایت الهی را می‌پذیرد. هر انسانی از ولایت برخوردار است؛ حالا یا ولایت الهی یا ولایت طاغوت (غیر الهی)، لذا شهید مطهری در کتاب «ولا‌ها و ولایت‌ها» تصریح می‌کند انسان باید دو نوع ولایت ایجابی و سلبی داشته باشد. ولایت ایجابی نسبت به خداوند و ولایت سلبی نسبت به غیر خداوند که همان ولایت طاغوت است که انسان باید از خودش براند. پس توحید یعنی ولایت و ولایت یعنی توحید. وقتی این ولایت الهی که ذاتا از آن خداست و توحید در ولایت که در ادامه توحید ذات و توحید در صفات و توحید در افعال خداوند است، به اذن خدا در انسان کامل ظهور و تجلی پیدا می‌کند، پیوند سلسله مراتب هستی که سلسله مراتب الهی است با انسان کامل می‌شود.
زمین هیچ‌گاه از حجت الهی خالی نیست. همیشه زمین تا روز قیامت حجت زنده دارد. در حال حاضر هم حجت زنده، حضرت، ولی عصر (عج) است که همان پیوند ولایت که با خداوند است و تجلی‌اش می‌شود پیوند با پیامبر (ص) و امیرالمؤمنین (ع). این پیوند همان حقیقت ولایت است که مؤمنین باید این پیوند ولایت را با حضرت، ولی عصر (عج) داشته باشند. پیوند با امیرالمؤمنین (ع) پیوند با حکمت، بینش، منش، اخلاق و معارف امیرالمؤمنین (ع) است. به همین دلیل جورج جرداق مسیحی یا ابن ابی الحدید معتزلی عاشق امام علی (ع) می‌شوند. هر که با معارف امیرالمؤمنین (ع) ارتباط پیدا می‌کند شیفته حضرت می‌شود، یعنی پیوند ولایت شکل می‌گیرد. پیوند ولایت با معرفت و حکمت شکل می‌گیرد، هرچه حکمت و معرفت ما به امیرالمؤمنین (ع) و عرفان ما به ایشان بیشتر باشد ولایت ما هم بیشتر می‌شود، وقتی ولایت ما به امیرالمؤمنین (ع) محکم شد طبیعتا ولایت ما نسبت به حضرت حجت هم تقویت خواهد شد.
غدیر، پیوند سایر انسان‌ها با انسان کامل است و این پیوند جز با باور توحیدی میسر نیست. عین توحید است. این همان پیوند حبل‌ا... است که در واقع خداوند سبحان توصیه کرده ما با حبل ا... ارتباط با خداوند پیدا کنیم. در آیه ۱۰۳ سوره مائده می‌فرماید: «و همگی به ریسمان خدا [قرآن و اسلام، و هرگونه وسیله وحدت]، چنگ زنید و پراکنده نشوید! و نعمت (بزرگ) خدا را بر خود به یاد آرید که چگونه دشمن یکدیگر بودید و او میان دل‌های شما، الفت ایجاد کرد و به برکت نعمت او، برادر شدید و شما بر لب حفره‌ای از آتش بودید، خدا شما را از آن نجات داد. این چنین، خداوند آیات خود را برای شما آشکار می‌سازد؛ شاید پذیرای هدایت شوید.». دقت کنید! این آیه بسیار زیباست، می‌فرماید: «الفت بین قلوب شما» و بعد می‌فرماید: «و به برکت نعمت او، برادر شدید» الفت، اخوت و غلبه بر دشمن، طرد تفرقه. این آیه دقیقا پیوند ولایت و حبل‌ا... را تبیین می‌کند و غدیر در واقع پیوند با انسان کامل است که ظهور و تجلی از اعتصام به حبل‌ا... است.   حجت الاسلام والمسلمین دکتر عبدالحسین خسروپناه استاد تمام فلسفه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی / روزنامه جام جم 

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: روزنامه جام جم پیوند ناگسستنی انسان کامل حضرت ابراهیم پیوند ولایت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۵۵۲۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مکان بازی مرگ و زندگی سپاهان مشخص شد

به گزارش "ورزش سه"، انتخاب استادیوم محل برگزاری بازی‌های استقلال ملاثانی به یک بحران عجیب برای آبی‌ها تبدیل شده است. پس از اتفاقات رخ داده در دیدار این تیم با فجرسپاسی و مخالفت مسئولین استادیوم غدیر با برگزاری مسابقات ملاثانی و نماینده شیراز در این ورزشگاه، حواشی زیادی پیش آمد.

مدیریت استقلال ملاثانی در تلاش بود تا بتواند بازی این تیم برابر سپاهان از رقابت‌های جام حذفی را در یکی از استادیوم‌های غدیر یا فولاد آرنا اهواز برگزار کند که این اتفاق رخ نداد و پس از مخالفت دو باشگاه فولاد و استقلال خوزستان، حالا از مکان برگزاری این بازی رونمایی شده است.

با اعلام ابراهیم هاشم‌پور، سخنگو و مدیر روابط عمومی باشگاه استقلال ملاثانی، با توجه به هماهنگی‌های صورت‌گرفته و عدم وجود استادیوم در دسترس در اهواز، بازی حساس استقلال ملاثانی و سپاهان اصفهان در ورزشگاه شهید بهنام محمدی و به میزبانی شهر مسجدسلیمان برگزار خواهد شد.

دیگر خبرها

  • سند تحول آموزش و پرورش به طور کامل اجرا شود
  • بازهم سرعت غیر مجاز حادثه آفرید/ فوت جوان ۱۷ ساله قمی در بلوار غدیر
  • آغاز نوبت اول آزمون سراسری در استان یزد
  • فال حافظ امروز پنج شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ با معنی و تفسیر
  • حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) مدال ولایت را از امام زمان خود گرفت
  • آماده ارسال// حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) مدال ولایت را از امام زمان خود گرفت
  • همه دستاوردهای امروز ایران اسلامی، از برکات نهضت امام راحل است
  • باورهای توحیدی امیرمؤمنان(ع) در دعای کمیل
  • مکان بازی مرگ و زندگی سپاهان مشخص شد
  • فال حافظ امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ با معنی و تفسیر