Web Analytics Made Easy - Statcounter

عضو تیم مذاکره‌کننده درگفتگویی که با صفحه منتسب به اخبار رهبر انقلاب داشت، به مرور هفت اقدام ضدتوافق آمریکا در مذاکرات اخیر پرداخت.

خبرگزاری میزان - رهبر انقلاب در دیدار چهارشنبه ششم مرداد ۱۴۰۰ که آخرین دیدار با اعضای دولت دوازدهم محسوب می‌شد به تجربیات مهمی درباره روابط هشت سال اخیر اروپا و امریکا با جمهوری اسلامی ایران اشاره کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایشان تجربه دولت یازدهم و دوازدهم را مصداق مهمی در تایید این گزاره اعلام کردند که اعتماد به غرب جواب نمی‌دهد و نخواهد داد. پایگاه KHAMENEI.IR برای بررسی این موضوع به گفتگو با آقای کاظم غریب‌آبادی پرداخته است که علاوه بر عضویت در هیات مذاکره کننده ایران، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی در سازمان‌های بین‌المللی در وین هم محسوب می‌شود.

در دیدار امروزِ هیئت دولت با رهبر انقلاب، ایشان به مذاکرات اخیر نیز اشاره کردند و از اصرار طرف غربی بر شرطی در متن مذاکرات گفتند که این شرط بهانه‌ای برای مداخلات بعدی غربی‌ها شود. این شرط چه بود و چگونه در مذاکرات مطرح می‌شد؟ واکنش مذاکره‌کنندگان به این نوع شرط‌گذاری چه بود؟

* آمریکا و طرف‌های غربی برای پیشبرد تفاهم و نهایی‌کردن آن و همچنین رفع برخی تحریم‌ها، اصرار کردند که بندی در بیانیه‌ی وزرا در خصوص گفتگو‌های بیشتر در آینده برای سه موضوع درج شود: اوّل، اقدامات بیشتر در مورد تقویت مؤثر روابط اقتصادی و تجارت بین‌الملل ایران شامل تغییر در سیاست تحریمی آمریکا. دوم، تضمین منافع عدم اشاعه‌ای برجام در درازمدت و سوم، گام‌هایی برای حمایت و تقویت امنیت منطقه‌ای در میان کشور‌های منطقه‌ی خلیج فارس شامل کاهش تنش و اقدامات اعتمادساز از طریق گفتگو در منطقه. جدای اینکه موضوع دوم محلی از اعراب ندارد؛ چون زمان‌بندی‌ها در برجام مشخص است و این موضوع می‌تواند به‌منزله‌ی مبنایی برای طرح تعهدات و زمان‌بندی‌های جدید شود. موضوع سوم نیز کاملاً با اهداف و دستورکار گفتگو‌ها در تعارض آشکار بود، ازاین‌رو، هیئت ایرانی بلافاصله این درخواست را رد کرد.

در واقع، آمریکا و غربی‌ها به‌دنبال اهداف خاص خود بودند. این موضوع نشان داد که آن‌ها همچنان به تفاهم هسته‌ای به‌عنوان پلی برای ورود به سایر موضوعات غیرمرتبط مانند مسائل منطقه‌ای و موشکی نگاه می‌کنند. این سری، حتی فراتر رفتند و اصرار کردند که خواسته شان به‌نوعی در متن گنجانده شود. هدفشان این است که از این طریق بلافاصله بعد از هر تفاهمی، سراغ این موضوعات بیایند و آن را جزئی لاینفک از تفاهم هسته‌ای تلقی کنند و زمینه را برای مداخلات خود در این حوزه‌ها فراهم کنند و هر کجا هم که به اهداف خود نرسیدند، ایران را مقصر معرفی‌کرده و زمینه را برای اعمال فشار به بهانه‌های دیگر بر ایران فراهم کنند.

* رهبر انقلاب تصریح کردند که آمریکایی‌ها در مذاکرات اخیر حاضر نشدند از موضع عنادآمیز خود کوتاه بیایند و حتی یک قدم بردارند. جزئیات نحوه‌ی برخورد آمریکایی‌ها در این مذاکرات چگونه بود؟
* آمریکایی‌ها ادعا می‌کنند که آماده‌اند به تعهدات خود تحت تفاهم هسته‌ای برگردند و تحریم‌های مغایر با آن را بردارند،، امّا رفتار آنان در مذاکرات این را ثابت نمی‌کند. مصادیق مختلفی در این‌باره قابل بررسی هست:

۱. کل تفاهم را به پذیرش بندی در خصوص انجام گفتگو‌های آتی در مورد مسائل منطقه‌ای گره زدند که کاملاً با موضوع مذاکرات غیرمرتبط و مضر است. رفع برخی تحریم‌ها و همچنین خروج نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست گروه‌های تروریستی را مستقیماً به پذیرش این بند منوط کردند.

۲. حاضر به لغو دستور اجرایی تحریم تسلیحات متعارف نشدند که کاملاً با قطعنامه‌ی ۲۲۳۱ شورای امنیت و برجام در تناقض آشکار است و به‌نوعی مغایر ادعای آمریکا به برگشت تعهدات برجامی است.

۳. حاضر به برداشتن تحریم‌ها علیه بیش از ۵۰۰ نفر از اشخاص حقیقی و حقوقی -که توسط دولت ترامپ به بهانه‌ی غیرهسته‌ای تحت تحریم قرار گرفتند- و همچنین لغو قانون تحریمی کاتسا نشدند، درحالی که تمامی اقدامات ترامپ از جمله توسل به بهانه‌های غیرهسته‌ای برای اعمال تحریم با هدف تخریب کامل تفاهم هسته‌ای صورت گرفته بود. از سوی دیگر، این نشان‌دهنده‌ی عزم جدی دولت جدید آمریکا در استفاده از کارت‌های ایجادشده در دولت قبلی و همچنین پیگیری سیاست فشار حداکثری علیه ایران است.

۴. حاضر به ارائه‌ی تضمین در مورد عدم تکرار رفتار‌های مشابه دولت قبل در قبال تفاهم هسته‌ای نشدند؛ حتی حاضر نشدند دوره‌ی زمانی معقولی را هم برای تداوم کار شرکت‌هایی که با ایران وارد تجارت و کار اقتصادی می‌شوند، در نظر بگیرند که تا در صورت بروز هر مشکلی برای تفاهم احتمالی کار خود را بدون دغدغه از تحریم‌های فراسرزمینی آمریکایی به پایان برسانند.

۵. حاضر به بحث درباره‌ی خسارات وارده به ایران در اثر خروج یک‌جانبه و غیرقانونی از تفاهم هسته‌ای نشدند.

۶. درباره‌ی فعالیت‌ها و تعهدات هسته‌ای ایران زیاده‌خواهی‌هایی را مطرح کردند که حتی فراتر از متن برجام است. البته همگی از سوی ایران رد شد، ولی این حاکی از کارشکنی و روحیه‌ی عناد آنان دارد. در این قضیه، طرف‌های غربی نیز از موضع مشابهی برخوردار بودند.

۷. در مورد راستی‌آزمایی با وجود اینکه در مدل اوّلیه‌ی برجام ایران ابتدا برای چندین ماه تعهدات هسته‌ای خود را انجام داد که مورد راستی‌آزمایی آژانس نیز قرار گرفت و سپس سایر طرف‌ها با اجرای تعهدات رفع تحریمی خود پرداختند، امّا در سری جدید گفتگو‌ها آمریکایی‌ها حاضر نشدند این واقعیت مهم را بپذیرند که تمامی مشکلات موجود ناشی از رفتار‌های خصمانه و مخرب آن‌هاست و ابتدا آن‌ها باید تمامی تعهدات خود را انجام بدهند و تنها پس از راستی‌آزمایی در زمانی معقول، ایران به اجرای تعهدات خود خواهد پرداخت. مدل آمریکا برای انجام تعهدات اصولی و راستی‌آزمایی در دو روز صرفاً یک مدل تشریفاتی و خالی از فایده‌ی عملی است.

* با توجه به تجربه‌ی برجام و افزایش تحریم‌ها در چندسال اخیر، به نظر شما رویکرد و مدل جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هسته‌ای و برخورد با طراحی‌های دولت آمریکا چگونه باید باشد؟


* در اینجا لازم است به چند نکته اشاره کنم:

۱. مذاکرات به جمع‌بندی نهایی نرسیده و در عرف دیپلماسی هیچ موردی توافق نمی‌شود، مگر آنکه در مورد همه چیز توافق شود. این اصل بدین معناست که اگر حتی ۱۰درصد از متون مذاکراتی نیز باقی‌مانده باشد، مذاکرات همچنان ناتمام است و توافقی وجود ندارد، چه بسا همین اندک موضوعات باقی‌مانده از موضوعات مورد تفاهم مهم‌تر باشد.

۲. مواضع بالادستی نظام، قانون اقدام راهبردی مجلس شورای اسلامی و دستاورد‌های هسته‌ای کشور موقعیت مناسبی را برای جمهوری اسلامی ایران در هر مذاکره‌ای فراهم نموده است. طبیعتاً، طرف‌های مقابل تلاش خواهند کرد تا با توسل به ابزار‌های مختلف مانع بهره‌مندی ما از موقعیت تقویت‌شده شوند، امّا مهم این است که ما با طراحی و برنامه‌ریزی مناسب و پرهیز از عجله حداکثر بهره‌برداری را به‌عمل آوریم.

۳. باید توجه داشته باشیم که این آمریکا بود که تعهدات خود را نقض کرد و اکنون نیز مدعی بازگشت به برجام است و این ایران نبود که ناقض بوده باشد. لذا، باید مراقب بود که جای مدعی و متهم عوض نشود.

۴. آنچه که برای ایران باید دستورکار اساسی و با اولویت باشد، رفع عملی تحریم‌هاست. آمریکا و غرب باید هر آنچه را که در این زمینه لازم است عملاً پذیرفته و اجرا کنند و این مغایرتی با برجام نخواهد داشت و فراتر از آن نیست. برجام ایجاد شد تا تحریم‌های مغایر با آن علیه ایران برداشته شود. چطور وقتی حاضر نمی‌شوند در مورد تضمین‌ها و آینده‌ی کار شرکت‌ها صحبت کنند، اطمینان پیدا کنیم که در رفع عملی تحریم‌ها صادق خواهند بود! اینکه به‌دلیل ممنوعیت استفاده از یوترن برای ایران نتوانیم پول‌های خودمان را از بانک‌های کشور‌های دیگر منتقل‌کرده و یا استفاده کنیم، چون یک تحریم اوّلیه است و نه ثانویه و ظاهراً به برجام ارتباطی ندارد، مشکل ایران نیست. چه تضمینی وجود دارد که با تفاهم جدید و عدم حل این مشکل و مشکلات مشابه به‌گونه‌ای که شرایط بهره‌مندی و انتفاع ایران از منافع تفاهم هسته‌ای تضمین شود، بتوانیم عواید حاصله از فروش نفت را دریافت و یا هزینه کنیم!

۵. مذاکرات صرفاً باید هسته‌ای باشد و طرح و بررسی هرگونه ایده‌ی غیرمرتبط باید از دستورکار حذف شود. حضور و نفوذ منطقه‌ای و موشک ابزار قدرت ایران است و به‌هیچ‌وجه قابل مذاکره نخواهد بود.

۶. اقدامات هسته‌ای ایران باید متناسب با اقدامات رفع تحریمی اجرا شود. چنانچه با اجرای کامل تعهدات هسته‌ای به‌ویژه ارسال ذخایر به خارج از کشور شاهد عدم اجرا و یا ایجاد مانع در اجرای تعهدات طرف مقابل بودیم، دست ما برای مدت‌ها خالی خواهد بود.

۷. ضمن انجام تلاش‌های لازم برای رفع تحریم‌ها، باید خنثی‌سازی تحریم در دستورکار جدی کشور قرار بگیرد به‌گونه‌ای که ابزار تحریم از آمریکا گرفته شود.

در پایان، ذکر این نکته را نیز ضروری می‌دانم که در نظام جمهوری اسلامی هیچ مقام و نهادی با حصول به یک تفاهم خوب که موجب رفع عملی تحریم‌ها شود، مخالف نیست؛ امّا با توجه به تجربیات قبلی باید هوشیارتر و هوشمندتر حرکت کرد. ایراداتی که در اینجا به آن‌ها اشاره شد، از نوع محتوایی است و عدم رفع آن‌ها زمینه‌ی انتفاع عملی ایران را فراهم نخواهد کرد. این‌ها موضوعاتی هستند که در مذاکرات به طرف‌های مقابل منعکس‌شده و همچنان باز هستند.

بیشتر بخوانید: رهبر معظم انقلاب: در این دولت معلوم شد اعتماد به غرب جواب نمی‌دهد

انتهای پیام/

برچسب ها: کاظم غریب آبادی برجام

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: کاظم غریب آبادی برجام جمهوری اسلامی تفاهم هسته ای راستی آزمایی آمریکایی ها رهبر انقلاب تعهدات خود گفتگو ها تحریم ها منطقه ای ی برجام طرف ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۵۷۹۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سرکوب در دانشگاه، مذاکره در قاهره

برمبنای آنچه مقامات مصری گفته‌اند این مذاکرات قرار است با حضور میانجی‌های مصری بین حماس و آمریکا برقرار شود. با این حال اما نتانیاهو ادعا کرده که چه توافقی شکل بگیرد چه نه، به رفح حمله خواهد کرد.

به گزارش مشرق، مذاکره‌کننده اصلی آمریکا در بحران غزه، روز جمعه برای مذاکرات آتش‌بس به قاهره رفت تا مذاکرات جدی برای برقراری آتش‌بس را در غزه شروع کند. تا الان جزئیاتی از آنچه قرار است در این مذاکرات از جانب آمریکایی‌ها مطرح شود، گفته نشده اما آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا پیشنهاد این کشور را «بسیار سخاوتمندانه» دانسته است و از طرفی هم حماس در بیانیه‌ای رسمی اعلام کرده که با «روحیه مثبت» برای انجام مذاکرات راهی قطر می‌شود.

این مذاکرات درست در آستانه مطرح شدن ادعای حمله به رفح به مراحل جدی‌تری رسیده است.

برمبنای آنچه مقامات مصری گفته‌اند این مذاکرات قرار است با حضور میانجی‌های مصری بین حماس و آمریکا برقرار شود. با این حال اما نتانیاهو ادعا کرده که چه توافقی شکل بگیرد چه نه، به رفح حمله خواهد کرد.

اسامه حمدان نیز یکی از اعضای ارشد جنبش مقاومت نیز اظهار داشته که «اگر حمله به رفح آغاز شود، مذاکرات برای دستیابی به توافق برای آزادی اسرا پایان خواهد یافت.»

مذاکرات قاهره روی جزئیات متن نهایی؟

پیش از سفر برنز به قاهره، المیادین متن اولیه‌ای از توافق حماس و رژیم‌صهیونیستی برای انجام مذاکرات آتش‌بس منتشر کرد و هدف از این توافق را «آزادی تمامی اسرای صهیونیست نزد گروه‌های فلسطینی» که شامل نظامیان، غیرنظامی‌ها، سرباز زنده یا مرده می‌شود دانست و علاوه‌بر این نوشت که توافق دارای سه مرحله خواهد بود که در مدت ۴۰ روز اجرایی می‌شود و پس از این قابلیت تمدید هم دارد که در مرحله اول صهیونیست‌ها از مناطق مسکونی غزه به «سمت شرق غزه» تا «نزدیکی مرز» عقب‌نشینی خواهند کرد.

در مرحله دوم تمهیدات لازم برای بازسازی خانه‌های ویران‌شده، تاسیسات نظامی و غیرنظامی در نظر گرفته می‌شود و در مرحله سوم هم تبادل تمام اجساد و کشته‌شدگان طرفین پس از شناسایی صورت می‌گیرد. علاوه‌بر این سی‌ان‌ان نیز در گفت‌وگو با یک مقام دیپلماتیک خارجی، اظهار داشت که مقامات حماس در حال بررسی پیشنهاد جدیدی هستند که مقامات مصری‌ آن را پیشنهاد دادند.

اگر آنچه منتشرشده متن نهایی توافق حماس و سیا باشد، به نظر می‌رسد مذاکرات قاهره روی جزئیات این توافق خواهد بود. با این حال اما نمی‌توان با قاطعیت گفت توافق احتمالی نهایی همان متنی خواهد بود که به نقل از المیادین منتشر شده و قرار است روی جزئیات آن مذاکرات صورت بگیرد یا دو طرف توافق دیگری را تنظیم خواهند کرد.

با این همه به نظر می‌رسد، مقامات حماس و آمریکایی دید مثبتی نسبت به مذاکرات قاهره داشتند. هیات حماس پیش از حضور در قاهره برای مذاکرات در بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد «تایید می‌کنیم» که با «روحیه مثبت» برای دستیابی به توافق آتش‌بس به قاهره می‌روند و مصمم هستند تا «توافق را برای برآورده کردن خواسته‌های مردم نهایی کنند.» از طرفی هم مقامات آمریکایی اظهار داشتند پیشنهادی که برای دستیابی به توافق ارائه کردند، «بسیار سخاوتمندانه» است.

شکاف میان بایدن و بی‌بی‌ در مذاکرات آتش‌بس بیرون زد

اگرچه به نظر می‌رسد مذاکرات آمریکا با مقامات حماس به مراحل حساسی رسیده اما نتانیاهو همچنان تلاش می‌کند در رسانه‌ها از جدیت ارتش رژیم برای حمله به رفح صحبت کند و او اخیرا ادعا کرده که چه توافق بشود، چه نه، حمله به رفح انجام خواهد شد. اظهاراتی که با واکنش حماس همراه شده و اعضای ارشد جنبش مقاومت هم در نقطه مقابل اظهار داشتند اگر حمله‌ای به رفح صورت گیرد، مذاکرات آتش‌بس متوقف خواهد شد.

رسانه‌های صهیونیستی نیز اظهارات متفاوتی را درباره مذاکرات مطرح کردند اما همه این رسانه‌ها روی مهم و حساس بودن مذاکرات تاکید داشتند، با این حال برمبنای آنچه یک مقام آمریکایی به سی‌ان‌ان گفته آنچه مقامات اسرائیلی درمورد پیشنهاد آتش‌بس به دولت بایدن ارائه کردند مورد تایید آنها قرار نگرفته است.

آنها معتقدند طرح نتانیاهو در رفح استراتژی کاملی برای محافظت از غیرنظامیان در نظر نگرفته است. به نظر می‌رسد با توجه به آنچه نتانیاهو درمورد حمله به رفح مطرح کرده و پیشنهاداتی که مورد تایید بایدن قرار نگرفته، میان نتانیاهو و بایدن درمورد نحوه مذاکرات اختلاف نظر وجود دارد و حالا دولت بایدن یک‌تنه به دنبال به نتیجه رساندن مذاکرات آتش‌بس با حماس است و در صورتی که نتانیاهو برمبنای اظهارات خود اقداماتی را در رفح آغاز کند، شکاف میان دولت بایدن و نتانیاهو بار دیگر سرباز می‌کند.

حالا نتانیاهو در داخل با دو جریان مواجه است، از طرفی آمریکایی‌ها برای پذیرش مذاکرات آتش‌بس به بی‌بی‌ فشار وارد می‌کنند و از طرفی هم برخی در داخل سرزمین‌های اشغالی برای پذیرش مذاکرات آتش‌بس به دولت فشار وارد می‌کنند، بخشی از ائتلاف راست افراطی نتانیاهو، او را تحت فشار قرار دادند تا با پیشنهاد آتش‌بس که روی میز است، موافقت نکند و ارتش هم به عملیات زمینی خود در رفح تا نابودی حماس ادامه دهد، این طیف از ائتلاف نابودی حماس را بر آزادی اسرا ارجح می‌دانند.

دولت نتانیاهو حالا در یک دوگانه قرار دارد، در یک سمت اگر مذاکرات آتش‌بس را بپذیرد و از حمله به رفح صرف‌نظر کند مشخصا برخلاف آنچه هدف خود از شروع حمله زمینی به غزه ادعا کرده عمل کرده و علنا شکست را پذیرفته است. اما در سمت دیگر ادامه جنگ علاوه‌براینکه فضای افکارعمومی حتی در اروپا و آمریکا را به زیان اسرائیل تغییر داده است، پای نخست‌وزیر رژیم را هم به دادگاه لاهه کشانده است و در داخل هم تظاهرات خانواده‌های اسرای صهیونیستی نیز همچنان ادامه دارد.

از طرفی برخی مقامات رژیم صریحا این را اعلام می‌کنند که آغاز حمله زمینی به رفح منجر به فروپاشی کامل رژیم می‌شود. اسحاق بریک، اخیرا در اظهارنظری گفته: «اگر جنگ ادامه پیدا کند، باعث فروپاشی اسرائیل از نظر نظامی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی خواهد شد. حتی اگر حماس و حزب‌الله دقیقا همان‌طور که امروز می‌جنگند، بدون غافلگیری نظامی ادامه دهند، اسرائیل به‌خودی‌خود فرومی‌پاشد.»

طولانی شدن جنگ درحالی‌که در واقعیت شکست‌هایی برای صهیونیست‌ها چه در مواجهه با ایران چه محورهای مقاومت به همراه داشته، کار ادامه جنگ را با مشکل مواجه و فشارها را بیشتر کرده است. امری که صهیونیست‌ها را در دوراهی پذیرش آتش‌بس یا حمله به رفح قرار داده است.

واشنگتن به دنبال کنترل شرایط نابسامان دانشگاه‌ها با مذاکرات آتش‌بس

آمریکا درست در سال انتخابات ریاست‌جمهوری درگیر تظاهرات زنجیره‌ای دانشجوها در دانشگاه‌های خود علیه اسرائیل شده است. این اتفاق درست بعد از تصویب کمک ۲۶ میلیارد دلاری کنگره به اسرائیل شروع شده و تا نزدیک‌ترین دانشگاه به کاخ سفید، یعنی جورج واشنگتن هم رسیده است.

علاوه‌بر این تصاویری که درگیری‌ها در دانشگاه‌ها میان دانشجوها و پلیس آمریکا در رسانه‌های جهانی منتشر شده هم جو منفی علیه آمریکا را تشدید کرده است.

اگرچه رسانه‌های آمریکایی تلاش کردند سرکوب و برخورد با این اعتراضات را با نام یهودستیزی توجیه کنند، اما بعد از شروع زنجیره ‌این تجمعات در دانشگاه‌های آمریکا حالا تجمعات دانشجویی به اروپا هم رسیده و دردسرهای زیادی برای دولت‌های اروپایی ایجاد کرده است.

آمریکایی‌ها اگرچه پیش از این نیز به‌خاطر حمایت از رژیم در عرصه‌های بین‌المللی واکنش‌های منفی داشتند و در داخل نیز با ادامه جنگ به تعداد افرادی که مخالف حمایت آمریکا از حملات رژیم بودند، افزوده می‌شد، تصویب بسته مالی جدید آمریکا و به راه افتادن تجمع‌ها در دانشگاه‌های آمریکا این نارضایتی را به اوج خود رسانده است. در چنین شرایطی به نتیجه رسیدن مذاکرات صلح تا حدی می‌تواند اعتراضات به‌وجودآمده داخل آمریکا را مدیریت و کاهش دهد.

براین اساس به نظر می‌رسد یکی از عوامل اصلی که آمریکا حالا جدی‌تر از گذشته برای به نتیجه رسیدن توافقات با حماس تلاش می‌کند کنترل شرایط اعتراضی است که در دانشگاه‌های آمریکا به راه افتاده است.

دولت بایدن همچنان تلاش می‌کند تا برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری در مواجهه با اتفاقاتی که در غزه رخ می‌دهد دست به عصا حرکت کند تا بیش از این فشارها علیه دولت بایدن تشدید نشود.

با این حال اما همچنان این نگرانی وجود دارد که به نتیجه نرسیدن مذاکرات به معنی آغاز حمله رژیم به رفح است، موضوعی که حداقل در شرایط فعلی تنها چیزی است که آمریکایی‌ها آن را نمی‌خواهند.

مشاور نزدیک بایدن در قاهره

ویلیام برنز پیش از این هم مذاکراتی را برای برقراری آتش‌بس آغاز کرده بود، این مذاکرات اگرچه به مراحل فشرده رسیده بودند، اما در مرحله نهایی به نتیجه نرسیده بودند.

جدای از این ادامه مذاکرات توسط برنز با توجه به جایگاه او در دولت بایدن و ارتباطش با صهیونیست‌ها نیز حائز توجه است. رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا به‌عنوان مذاکره‌کننده اصلی آمریکا در بحران غزه ظاهر شده است. او البته توانسته ارتباط خوبی هم با سرویس اطلاعاتی رژیم یعنی موساد برقرار کند.

پیش از این و در سال گذشته جو بایدن اعلام کرد که از برنز خواسته تا به عضویت کابینه دربیاید. این موارد نشان می‌دهد که برنز جایگاه قابل‌توجهی برای بایدن دارد و از این نظر حضور او به‌عنوان نزدیک‌ترین مشاور بایدن، در حوزه سیاست خارجی برای به نتیجه رساندن مذاکرات با حماس نیز در وهله اول حاکی از این است که مذاکرات تحت کنترل بایدن ادامه پیدا کرده است.

علاوه‌بر این و با وجود ارتباط خوبی که برنز با صهیونیست‌ها و موساد دارد، احتمال اینکه بتواند آنها را برای پذیرش توافق آتش‌بس راضی کند، وجود دارد.

وقت گفت‌وگوی حماس و سیا با میانجی‌های مصری

رویترز به نقل از یک منبع امنیتی مصر درمورد چگونگی مذاکرات در قاهره، به این موضوع اشاره کرد که قرار است هرکدام از میانجی‌های مصری با مقامات سیا و حماس دیدار کنند، البته هنوز مشخص نیست که این دیدارها به‌صورت جداگانه صورت خواهد گرفت یا مشترکا برگزار خواهد شد.

با این حال این احتمال وجود دارد که متن منتشرشده که پیشنهاد آن توسط مصری‌ها مطرح شد، متن اولیه توافق پذیرفته‌شده دوطرف باشد و حالا قرار است روی جزئیات توافق مذاکره صورت بگیرد.

آنچه رسانه‌های مصری تا الان از پیگیری روند مذاکرات مطرح کردند این بوده که پیشرفت قابل‌توجهی در مذاکرات آتش‌بس صورت گرفته و طرفین در موارد اختلافی به یک چهارچوب توافقی رسیدند.

همچنین رسانه‌های مصری به این موضوع نیز اشاره کردند که اطلاعاتی درمورد تضمین آمریکا برای متقاعد کردن حماس به امضای توافق وجود دارد.

با این همه باید منتظر ماند تا در روز شنبه و بعد از انتشار اخبار مذاکرات حماس و سیا مشخص شود که آمریکا دوباره باید به فکر ارسال تجهیزات و بودجه به سرزمین‌های اشغالی باشد یا برای مدتی آتش واکنش‌های منفی علیه رژیم و آمریکا را در منطقه کاهش دهد.

منبع: روزنامه فرهیختگان

دیگر خبرها

  • سرکوب در دانشگاه، مذاکره در قاهره
  • خط ریلی زاهدان-کویته نیازمند تبدیل تفاهم‌نامه به قرارداد عملیاتی
  • نگاهی به توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا/ واشنگتن و ریاض در انتظار چراغ سبز اسرائیل
  • واکنش وزیر دفاع انگلیس به تحریمش از سوی ایران/ مخالفت امارات با استفاده آمریکا از پایگاه های نظامی در این کشور/ حمله موشکی به پایگاه نظامیان آمریکایی در شرق سوریه/ رایزنی محرمانه دولت بایدن و عربستان درباره یک توافق
  • بلینکن: توافق آتش‌بس باید برای حماس یک «تصمیم آسان» باشد
  • توافق نزدیک عربستان با آمریکا؛ آل‌سعود هسته‌ای می‌شود؟
  • (ویدئو) تحریم‌ها و اقتصاد نابسامان فرش ایران را به زیر کشید؛ ما منزوی شده‌ایم
  • آیا جان توافق ایران و عربستان با ابتکار چین در خطر است؟/ پکن از ترس تحریم های ثانویه فروش نفت از تهران را کاهش خواهد داد/ دیپلماسی تلفنی چین میان ایران و آمریکا موفق بود
  • آمریکا و عربستان در مسیر توافق هسته‌ای غیرنظامی؟
  • اصرار به آیت الله برای کاندیداتوری در انتخابات /اخطار موشکی روسیه به آمریکا بر سر طرح جنگ ستارگان /بازخوانی خاطرات