Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- علیرضا نوری کجوریان: قصه برنج با رنج و سختی عجین شده، کشاورز هر سال می‌کارد و پایان فصل برداشت، هزینه‌های داشت، کاشت و برداشت را سبک و سنگین می‌کند، خودش می‌ماند و مزرعه‌ای که هر سال وجب‌به‌وجب از مساحت آن کم می‌شود.

شالی‌کوبی‌ها ساز خود را می‌زنند و هزینه‌های بالای تبدیل شلتوک به برنج برای شالی‌کار سنگین است، دلالان مرتب سرک می‌کشند و در کمین هستند تا زودتر از همه برنج را از دست شالی‌کار خارج کنند و با یک تلفن و مکالمه ساده، سودهای چند برابری به جیب می‌زنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قصه شالی و شالی‌کار همیشه یک سر برد و سوی دیگر باخت دارد و بازنده همیشگی این داستان، کشاورز و شالی‌کار است که در تقابل دلال و مافیای واردات، چاره‌ای جز فروش زمین ندارد.

کربلایی حسن که با هزار زحمت زمین شالیزاری آبا و اجدادی را حفظ کرده و دورتادور مزرعه‌اش را ویلا محاصره کرده، می‌گوید: در گذشته‌های نه‌چندان دور همسایه کناری مزرعه، مزرعه‌داری بود که فصل شالی‌کاری باهم تا زانو در زمین فرومی‌رفتیم و برای تهیه برنج، تلاش می‌کردیم.

امروز همسایه شالیکاران خوش نشینانی هستند که هرازگاهی برای گرفتن عکس سلفی به کنار مزرعه می آیند و هربار عنوان می‌کنند حاجی هر وقت زمینت را می‌فروشی، ما خریدار هستیم

وی ادامه می‌دهد: امروز همسایه من خوش‌نشینانی هستند که هرازگاهی برای گرفتن عکس سلفی به کنار مزرعه می‌آیند و هر بار عنوان می‌کنند حاجی هر وقت زمینت را می‌فروشی، ما خریدار هستیم.

نگرانی از بالا رفتن قیمت نهاده‌ها، کود و سم، هزینه‌های کارگری و برداشت محصول و از همه مهم‌تر، نرخ بالای تبدیل شلتوک به برنج، دغدغه او و دیگر شالی‌کاران است.

این شالی‌کار مازندرانی می‌گوید: درست موقعی که برای برداشت محصول آماده می‌شویم، برنج وارد می‌شود و این کار، کمر کشاورز را می‌شکند.

شالیکوبی داران چه می‌گویند

شالی‌کوبی داران نیز حرف خود را می‌زنند و افزایش هزینه قطعات و دستمزد را ازجمله دغدغه‌ها مطرح می‌کنند. احمد کبیری شالی‌کوبی دار فریدون‌کناری در این زمینه می‌گوید: افزایش چند برابری بهای قطعات دستگاه‌هایی که در شالی‌کوبی‌ها مورداستفاده قرار می‌گیرد و همچنین رشد دو برابری دستمزد کارگران نسبت به سال گذشته، هزینه‌ها را مضاعف رشد داده است.

وی با بیان اینکه هزینه‌های شالی‌کوبی‌ها دو برابر شده است، گفت: قیمت برنج پایین و حدود ۳۰ هزار تومان است و این مسئله کشاورزان را برای فروش دچار تردید کرده است و تجار نیز برنج را به بهانه گرانی از کشاورزان خریداری نمی‌کنند و اگر کشاورز برنج خود را نفروشد بر فعالیت و اقتصاد شالی‌کوبی‌ها تأثیر دارد زیرا کشاورز و شالی‌کوبی‌ها مکمل یکدیگر هستند.

وی گفت: متأسفانه رسمی در میان کشاورزان باب شده و آن این است که تا زمانی که برنج خود را بفروش نرسانند کارمزد شالی‌کوبی‌ها را پرداخت نمی‌کنند و شالی‌کوبی‌ها باید از جیب خود هزینه‌هایی سرسام‌آور فعالیت را پرداخت کنند.

عملکرد تولید برنج بهتر از پارسال است

علی‌محمد رمضانی مسئول دفتر برنج جهاد کشاورزی مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه برداشت برنج در دست انجام بوده و محصول ازنظر عملکرد نسبت به سال قبل بهتر است، افزود: تاکنون برداشت عالی بوده و افرادی که برای تبدیل برنج می‌روند نیز رضایت دارند.

وی افزود: برخی کشاورزان بین ۶۰ تا ۶۵ درصد برنج سفید از تبدیل شلتوک گرفته‌اند، گفت: این به آن معناست که ۶۰ تا ۶۵ درصد برنج تجاری است و مابقی برای مصرف مناسب بوده اما تجاری محسوب نمی‌شود و ممکن است نیم دانه باشد.

رمضانی با اظهار اینکه برداشت محصول در سطح حدود چهار هزار و ۸۰۰ هکتار از مزارع برداشت‌شده است، افزود: از این میزان ۶۲ هکتار به‌صورت سنتی و بقیه مکانیزه برداشت‌شده است.

رمضانی درباره ضایعات برنج با بیان اینکه هنگام برداشت ضایعات نداریم، گفت: اوایل برداشت مکانیزه کشاورزان اطلاعات دقیقی نداشتند و قبل از ساعت ۹ صبح برداشت می‌کردند که آن موقع ریزش زیاد بود و اکنون کشاورزان به این دانش رسیدند که زمان مناسب برداشت ساعت ۱۰ صبح است تا برداشت انجام شود.

مسئول دفتر برنج جهاد کشاورزی مازندران، ریزش ۳۰ تا ۳۵ کیلوگرم برنج در فرایند برداشت را امری طبیعی و عادی دانست.

وی به دغدغه‌های کشاورزان اشاره و اضافه کرد: کشاورزان از هزینه‌های بالای شالی‌کوبی‌ها گلایه دارند و این درحالی‌که شالی‌کوبی‌ها زیر نظر جهاد کشاورزی نیستند.

وی قیمت تبدیل شلتوک به برنج را به ازای هر کیلوگرم در کارخانه‌های مدرن ۸۳۰ تومان و کارخانه‌های سنتی بیش از ۷۰۰ تومان ذکر کرد و گفت: قرار نیست تمام هزینه‌های شالی‌کوبی‌ها را کشاورز تأمین کند و از سوی دیگر برنج، خرید تضمینی ندارد.

وی با بیان اینکه بازار برنج‌های پر محصول مانند ندا، نعمت، فجر و غیره بهتر از برنج‌های وارداتی است، گفت: دغدغه بالا رفتن قیمت نهاده‌ها از یک‌سو و هزینه‌های بالای تبدیل از سوی دیگر کشاورزان را رنج می‌دهد.

واردات برنج دغدغه کشاورزان است

وی با عنوان اینکه قیمت‌گذاری مناسب برای تبدیل برنج باید صورت گیرد، واردات برنج را از دیگر دغدغه‌های کشاورزان بیان کرد و گفت: موقع برداشت برنج شاهد واردات هستیم.

رمضانی با بیان اینکه برخی از واردکنندگان مدعی آن هستند که دغدغه دهک ۵ و ۶ جامعه را دارند، افزود: این در حالی است که طی یک دهه گذشته اگر بررسی کنیم، میزان افزایش قیمت برنج خارجی بیش از برنج داخلی بوده است.

مسئول دفتر برنج جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه مردم حتی بی‌کیفیت‌ترین برنج داخلی را به برنج‌های وارداتی ترجیح می‌دهند، گفت: متأسفانه واردات بی‌رویه و بی‌هنگام است و میزان واردات را دقیق اعلام نمی‌کنند.

وی با بیان اینکه متولی تولید برنج ما هستیم و در بهترین ایام سال فروردین و اردیبهشت که مردم به تفریح می‌روند، کشاورز وارد زمین شالی برای کشت و کار می‌شود و در گل‌ولای فرو می‌رود، گفت: از سوی دیگر در ماه‌های مرداد و شهریور که دیگران برای تفریح به ساحل و لب آب می‌روند، کشاورز در گرمای سوزان به برداشت برنج می‌پردازد.

رمضانی با عنوان اینکه غیر از مازندران و گیلان ۱۶ استان دیگر برنج‌خیز هستند، گفت: سرانه مصرف برنج هر ایرانی ۳۳ کیلوگرم در سال است و باید میزان نیاز به واردات ارزیابی و بررسی شود.

وی با اظهار اینکه مازندران ۴۴ درصد برنج کشور را تأمین می‌کند، گفت: واردات برنج باید مدیریت شود و طی چند سال گذشته با پیگیری‌های مجمع نمایندگان و مسئولان، اندکی واردات مهارشده است.

بنابراین گزارش، ۲۱۵ هزار هکتار از شالیزارهای برنج امسال به زیر کشت شالی رفت و برداشت برنج از دو هفته قبل در استان آغازشده است.

کد خبر 5266455

منبع: مهر

کلیدواژه: برنج جهادکشاورزی مازندران واردات برنج علی محمد رمضانی ویروس کرونا عید غدیر خم واکسن کرونا آمار کرونا بوشهر کرمانشاه گرگان اردبیل ایلام شیوع کرونا واکسیناسیون عکس استانها مجلس شورای اسلامی خشکسالی جهاد کشاورزی شالی کوبی ها تبدیل شلتوک برداشت برنج هزینه ها شالی کار سوی دیگر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۵۸۵۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توت فرنگی مازندران چشم انتظار صنایع تبدیلی/ کام شیرین واسطه ها

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: مازندران دومین استان تولید کننده توت فرنگی کشور محسوب می‌شود و شهرهای بابلسر و جویبار بیشترین سطح زیر کشت این محصول را به خود اختصاص داده است.

۱۷ هزار هکتار از مزارع مازندران به زیر کشت توت فرنگی تخصیص دارد و از این میزان ۳۲۰ هکتار در شهرستان جویبار واقع شده است. شرایط مطلوب جوی و اقلیمی سبب شده تا سطح زیرکشت محصول توت فرنگی امسال در مازندران روند رو به رشدی داشته باشد.

با این حال این استان همچنان از داشتن صنایع تبدیلی و تکمیلی محروم است و دسترنج کشاورزان آن در استان‌های دیگر فرآوری می‌شود. کشت توت فرنگی به روش تونل پلاستیکی در مازندران در حال رواج است و سبب می‌شود این محصول زودتر به بازارهای مصرف راه یابد.

طی سال‌های اخیر روش کشت توت فرنگی از سنتی به صنعتی در حال تغییر بوده و برای کشاورزان ارزش اقتصادی بالایی را در پی داشته است. فصل برداشت توت فرنگی در مازندران چهار تا پنج ماه از سال طول می‌کشد و کشاورزان دغدغه فروش در زمان برداشت را دارند.

اصغر قربان زاده گل محله‌ای از کشاورزان شهرستان جویبار که چند سالی است به کشت توت فرنگی مشغول بوده در گفت وگو با خبرنگار مهر با اعلام اینکه زمین‌های بخش گیلخوران سنگین و رسوبی بوده و همیشه با کمبود زمین روبرو هستیم، گفت: زمین بنده اجاره‌ای بوده و متأسفانه هزینه اجاره زمین‌ها بسیار بالا بوده است.

زمین‌های بخش گیلخوران سنگین و رسوبی بوده و همیشه با کمبود زمین روبرو هستیم وی قیمت بالای کود و سموم کشاورزی را از دیگر مشکلات تولید کنندگان توت فرنگی اعلام و افزود: خوشبختانه قیمت امسال توت فرنگی مناسب بوده اما باید بپذیریم هزینه کشت تا زمان برداشت این محصول نیز بسیار بالا بوده است.

این تولید کننده اضافه کرد: در هر هکتار به ۱۸ کارگر نیاز داریم و در ۶ ماه از پروسه تولید این محصول اشتغالزایی و درآمد خوبی برای شهرستان جویبار که دومین شهرستان تولید کننده این محصول بوده به همراه خواهد داشت.

مسؤول ترویج و آموزش جهاد کشاورزی شهرستان جویبار سطح زیر کشت محصول توت فرنگی در این شهرستان را بسیار خوب ارزیابی کرد و گفت: کلاس‌های آموزشی و ترویجی در راستای تولید محصول سالم برگزار می‌شود.

سیده سمانه هاشمی با اشاره به اینکه کشت توت فرنگی بر روی مالچ های پلاستیکی به منظور کاهش مصرف علف کش‌ها، تولید محصول سالم و جلوگیری از تبخیر سریع آب در سال‌های اخیر رواج زیادی یافته است، اظهار کرد: از کشاورزان در خواست داریم با حضور در کلاس‌های آموزشی و به تبع آن استفاده کمتر از سموم و کودها در تولید محصول سالم گام بردارند.

سالانه سه هزار تن محصول توت فرنگی در جویبار تولید می‌شود و این محصول در باغات با قیمت‌های ناچیزی از کشاورزان خریداری و به قیمت کیلویی بیش از ۱۰۰ هزار تومان به مصرف کننده عرضه می‌شود.

تولید بیش از ۳ هزار تن محصول توت فرنگی در جویبار

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان جویبار سطح زیر کشت محصول توت فرنگی در سال جاری را حدود ۳۳۹ هکتار بیان کرد و گفت: پیش بینی می‌شود ۳ هزار و ۲۲۰ تن محصول توت فرنگی تولید و به بازار عرضه شود.

عبدالله رحیمی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اعلام اینکه توت فرنگی اولین میوه‌ای است که در فصل بهار به بازار عرضه می‌شود اظهار کرد: استان مازندران رتبه دوم سطح زیرکشت این محصول را به خود اختصاص داده است و شهرستان جویبار نیز در تولید این محصول رتبه دوم استان را کسب کرده است.

وی تعداد بهره برداران فعال در کشت این محصول را بالغ بر ۵۱۸ نفر اعلام کرد و افزود: برداشت آن از ۲۰ اسفند آغاز و هزینه‌های مازاد این محصول با عرضه نوبرانه آن به بازار قابل جبران خواهد بود.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان جویبار به اهمیت تولید سالم محصول توت فرنگی تاکید و اظهار کرد: روش‌های استفاده از ارقام تجاری و اصلاح شده به جای ارقام محلی، استفاده از نشاهای سالم و عاری از ویروس، استفاده از روش‌های نوین کشت به جای کشت سنتی، هزینه بهینه عناصر غذایی براساس آزمون خاک و برگزاری کلاس‌های آموزشی به منظور ارتقا دانش فن بهره برداران را در تولید محصول سالم دانست.

شهرستان بابلسر نیز رتبه اول تولید محصول توت فرنگی در مازندران را دارا است و پیش بینی می‌شود بیش از ۲۱ هزار تن محصول امسال در این شهرستان تولید شود.

پیش بینی برداشت ۲۱ هزار تن توت فرنگی از ۸۰۰ هکتار مزارع بابلسر

نصرالله پورحسین باقری مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بابلسر با اشاره به آغاز برداشت توت فرنگی در این شهرستان، سطح زیر کشت توت فرنگی بابلسر را ۸۰۰ هکتار اعلام کرد و گفت: با توجه به وضعیت مناسب آب و هوایی، محصول دهی توت فرنگی بسیار مطلوب است و پیش بینی می‌شود ۲۱ هزار تن محصول تولید و روانه بازار مصرف شود.

وی تعداد بهره برداران توت فرنگی در این شهرستان را یکهزار و ۳۳۷ نفر عنوان کرد و افزود: برداشت این محصول که بیشترین رقم کشت شده آن کاماراسو است از اواسط اسفند ماه شروع و تا اواخر خرداد ماه ادامه دارد.

به گفته کشاورزان اکنون بیشتر فراینده فروش توسط دلال‌ها و واسطه‌ها صورت می‌گیرد و پای آنان در میان است. اکنون محصول توت فرنگی مازندران توسط واسطه‌ها به استان‌های مختلف کشور نظیر اردبیل، تبریز و تهران و غیره ارسال می‌شود و کام آنان را شیرین می‌کند.

کد خبر 6096778

دیگر خبرها

  • سازمان هواشناسی اعلام کرد:آغاز سامانه جدید بارشی از امروز؛ آسیب به محصولات کشاورزان
  • آغاز سامانه جدید بارشی از امروز؛ آسیب به محصولات کشاورزان
  • جوابیه آب منطقه‌ای آذربایجان غربی در خصوص برداشت غیرمجاز از حق آبه دریاچه ارومیه
  • آب سد سفیدرود رها سازی شد
  • توت فرنگی مازندران چشم انتظار صنایع تبدیلی/ کام شیرین واسطه ها
  • شالیکاران امسال با قیمت مناسب برنج را به فروش خواهند رساند
  • ۲۰۰ هزار تن از گندم‌های خوزستان از دست رفت
  • تعیین تکلیف هزار حلقه چاه در بزرگ‌ترین دشت برنج کشور
  • ۲۰۰ هزار تن از گندم‌های آماده برداشت خوزستان از دست رفت
  • تخریب جاده‌های بین مزارع و عشایری شهرستان آبدانان بر اثر سیلاب