Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@19:56:30 GMT

فیلسوفی که برهان، عرفان و قرآن را درهم آمیخت

تاریخ انتشار: ۸ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۶۶۷۸۱۸

فیلسوفی که برهان، عرفان و قرآن را درهم آمیخت

ایسنا/خراسان جنوبی استادیار گروه فلسفه و کلام اسلامی دانشگاه بیرجند گفت: سهروردی هیچ یک از راه‌ها را به تنهایی برای رسیدن به حقیقت کافی نمی‌دانست؛ او برهان، عرفان و قرآن و جمع اینها را درست می‌دانست.

روز هشتم مرداد، روز بزرگداشت شیخ شهاب الدین سهروردی از چهره‌های درخشان ایران زمین است که با زنده کردن اندیشه و فلسفه ایران باستان و بنیان نهادن فلسفه اشراق، نام خود را بر تارک این سرزمین برای همیشه ماندگار کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فلسفه پارسیان سرلوحه و فصل اول کتاب فرهنک ملی ایران باستان بود که سهروردی توانست در قالب کالبد "حکمه الاشراق" روح تازه‌ای به آن ببخشد.

مرکز تقویم مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، ۸ مرداد برابر با ۲۹ ژوئیه را روز بزرگداشت فیلسوف بزرگ، سهروردی اعلام کرد،‌ شهاب‌الدین سهروردی، ملقب به شیخ اشراق‌(۵۴۹–۵۸۷ ق) فیلسوف نامدار ایرانی، اهل شهر سهرورد شهرستان خدابنده استان زنجان است.

مقام و جایگاه شیخ اشراق تا آنجاست که ملاصدرای شیرازی از او به عنوان "رییس مکتب مشرقیون" واحیاکننده اصول فلسفی عقاید حکیمان ایران در مورد منشا نور و ظلمت یاد کرده است. شیخ شهاب الدین ابوالفتوح یحیی سهروردی، معروف به شیخ اشراق، شهاب مقتول و شیخ مقتول، موسس حکمت اشراق و از حکمای بزرک اسلام در سال 549 هجری قمری در دهکده سهرورد از توابع زنجان به دنیا آمد.

مرتضی مزگی‌نژاد، استادیار گروه فلسفه و کلام اسلامی دانشگاه بیرجند در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در میان همه آثار و تالیف های شهاب الدین یحیی سهروردی کتاب "حکمت الاشراق" بزرگترین و مهم ترین اثر وی به شمار می‌رود.

وی ادامه داد: از آنجا که حکمت شرقیان یعنی فلسفه عالی پارسیان، در دوران بعد از اسلام به مدت شش قرن دراثر توجه زیاد بیشتر عالمان اسلامی به فرهنک سامی در بوته فراموشی و در سراشیب تباهی و نابودی افتاده بود، سهروردی با گردآوردن آن در این کتاب روحی تازه در تاریخ فلسفه اسلامی دمید.

وی با بیان اینکه از این رو کتاب حکمت الاشراق یگانه کتاب مفصل در فلسفه اشراقی است و باید آن را "التعلیم الاول" نامید، افزود: تاثیر فلسفه اشراق بر تکامل فلسفه در ایران و به ویژه تاثیر آن بر عرفان نظری ، شاید بیش از تمامی نظامهای دیگر فلسفی باشد.

استادیار گروه فلسفه و کلام اسلامی دانشگاه بیرجند بیان کرد: حکمت اشراق که امروزه به فلسفه اشراق شهرت یافته، فلسفه‌ای بدیع با بن‌مایه‌های افلاطونی، نوافلاطونیان، مشاء و آنچه حکمت پارسی می‌خواند، است.

مزگی‌نژاد با اشاره به توجه به هستی شناسی در حکمت اشراق، تصریح کرد: نور حقیقت، مبنای فلسفه اشراق است که نباید با نور فیزیکی یکی دانسته شود، در نگاه او نور مبدأ هستی است و تمام موجودات دنیا از نور به وجود آمده‌اند.

وی بیان کرد: اما متعصبان، نه تنها درک درستی از اندیشه وی نداشتند؛ بلکه فهم نادرست خود را دستاویزی برای اتهام معاندت افکار او با شریعت اسلام ساختند.

استادیار گروه فلسفه و کلام اسلامی دانشگاه بیرجند خاطرنشان کرد: مکتب فلسفی حکمت اشراق سهروردی خصوصیات بسیاری دارد که عقل را تنها مرجع شناخت نمی‌داند، بلکه علاوه بر تفکر و عقل، بر کشف و شهود عرفانی نیز تأکید دارد.

مزگی نژاد ادامه داد: این فیلسوف معتقد بود «وقتی خواستی قرآن بخوانی، به گونه‌ای بخوان که تو گویی فقط برای تو نازل شده نه کس دیگری» و سرانجام علمای حلب خون او را مباح شمردند.

این استاد تصریح کرد: سهروردی هیچ یک از راه‌ها را به تنهایی برای رسیدن به حقیقت کافی نمی‌دانست؛ او برهان، عرفان و قرآن و جمع اینها را درست می‌دانست.

مزگی نژاد یادآور شد: سهروردی؛ عرفان و برهان را در هم تنید و فلسفه را تنها، راهی برای بیان یافته‌های عرفانی‌اش می‌دانست.

وی بیان کرد: وی در حکمت اشراق می‌گوید: حقایق و مطالب این کتاب ابتدا از راه اندیشه برای من حاصل نیامده است، بلکه حصول آن، به طریقی دیگر بوده است. اما پس از یافتن و کشف آنها برای آن مطالب، در جستجوی برهان برآمدم؛ بدین ترتیب، با قطع نظر از آن براهین، هیچ امری نمی‌تواند مرا در آن مسائل که از راه کشف فراهم آمده به تردید اندازد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی سهروردي فلسفه اشراق شهاب الدین حکمت اشراق مزگی نژاد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۶۷۸۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شوم تار ؛ عرفان طهماسبی

تعداد بازدید : 0 کد ویدیو دانلود فیلم اصلی کیفیت 480 کیفیت 284

ماهم رفت پشت ابرا دلدارم رفته تنها
کوروم کرده اشک و آهم تاریک و بی سرپناهم
مثل شو تار سیاهم تش زد عشق به جونم دوروم از نامهربونم
برگم تو دست سرد باد ویرونم کرد خونش آباد
ای داد از عشق ای داد بی داد ز وقتی که رفتی شکسته بالم
به بارون غم خیس خوردذه خیالم ز وقتی که رفتی شکسته دل شو
که سقف ستاره نمیدونه حالم گله میکنم شو به ماه و ستاره
چرا قصه غم تمومی نداره ته قصه درده شب قصه سرده
نصیب مو از تو همین شوم تاره
داره میپره بوی پیرهن تو وای از دل سرگردون
برگرد و بگو خوابه رفتن تو رویامو بهم برگردون
دل بازیگوشم یه آن سر به رات شد کجایی تو دردت به جونم
همه عقل و هوشم اسیر هوات شد کجایی تو ابرو کمونم

بازدید 4 شوم تار قطعه‌ای از عرفان طهماسبی است. موزیک ویدیوی این قطعه را می‌بینید و می‌شنوید.

دیگر خبرها

  • حجت الاسلام خسروپناه: علم حکمی؛ لازمه دستیابی به تمدن نوین اسلامی
  • ترجمه «قلمروزدایی علم و دین» روانه بازار نشر شد
  • همایش حکمت مطهر ۱۱ اردیبهشت برگزار می‌شود/رونمایی از ۵ کتاب و برپایی بیش از ۱۲۰ برنامه ملی
  • شوم تار ؛ عرفان طهماسبی
  • جریان حکمت عراق ۲هزار نسخه کتاب به کتابخانه‌های عمومی اهدا کرد
  • موزه پبده از بی نظیرترین موزه‌های کتب و نسخ خطی قرآن کریم
  • تکریم چهره ماندگار فلسفه و عرفان در شیراز
  • اطلاعیه جذب نیروی انسانی شرکت پتروپالایش سهروردی صفاهان زیرمجموعه هلدینگ پتروپالایش اصفهان
  • به همت پژوهش سرای برهان کتاب «عشق برتر» منتشر شد
  • عرضه «صفات الهی» در کتابفروشی‌ها