Web Analytics Made Easy - Statcounter

آخرین آمار مبتلایان، فوتی‌ها و بهبود یافتگان کرونای جهان _ شنبه نهم مردادماه_ منتشر شد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، طبق آخرین آمارهای جهانی ابتلاء به ویروس کرونا، طی ۲۴ ساعت گذشته با افزایش ٦٤٢ هزار و ٧٧ نفری تعداد مبتلایان به این ویروس تاکنون به ١٩٧ میلیون و ٩٦٦ هزار و ٨٣٤ نفر رسیده است.

فوتی‌های ناشی از کرونا در جهان با رشد ٩ هزار و ٣٤٢ نفری در یک روز به تعداد چهار میلیون و ٢٢٣ هزار و ٤٨٠ نفر رسیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آمار بهبود یافتگان نیز به ۱۷۸ میلیون و ٨٨٣ هزار و ٣١٠ نفر رسیده است.

آمار مبتلایان ۱۰ کشور اصلی درگیر شیوع کرونا به شرح زیر است؛ اعداد داخل پرانتز تعداد مبتلایان جدید هر کشور است.

۱. آمریکا ۳۵ میلیون و ٦٨٨ هزار و ٥٠٦ نفر (٩٩ هزار و ٤٧٠ نفر)

۲. هند ۳۱ میلیون و ٦١٢ هزار و٧٩٤ نفر (٤١ هزار و ٤٩٩ نفر)

۳. برزیل ۱۹ میلیون و ٨٨٠ هزار و ٢٧٣ نفر (٤٠ هزار و ٩٠٤ نفر)

۴. روسیه شش میلیون و ٢٤٢ هزار و ٦٦ نفر (٢٣ هزار و ٥٦٤ نفر)

۵. فرانسه شش میلیون و ١٠٣ هزار و ٥٤٨ نفر (٢٤ هزار و ٣٠٩ نفر)

۶. بریتانیا پنج میلیون و ٨٣٠ هزار و ٧٧٤ نفر (٢٩ هزار و ٦٢٢ نفر)

۷. ترکیه پنج میلیون و ٧٠٤ هزار و ٧١٣ نفر (۲۲ هزار و ٨٣ نفر)

۸. آرژانتین چهار میلیون و ٩١٩ هزار و ٤٠٨ نفر (١٣ هزار و ٤٨٣ نفر)

۹. کلمبیا چهار میلیون و ٧٧٦ هزار و ٢٩١ نفر (۹ هزار و ٤٦٢ نفر)

۱۰. اسپانیا چهار میلیون و ٤٤٧ هزار و ٤٤ نفر (٢٤ هزار و ٧٥٣ نفر)

ایران در این فهرست با سه میلیون و ٨٥١ هزار و ١٦٢ نفر مبتلا و ٢٤ هزار و ٧١٤ نفر مبتلا جدید دوازد همین کشور با بیشترین آمار مبتلایان کرونا در جهان است.

آمار ۱۰ کشور اول فوتی‌های ناشی از کرونا به شرح زیر است؛ اعداد داخل پرانتز تعداد فوتی‌های جدید هر کشور است.

۱. آمریکا ٦٢٩ هزار و ٦٤ نفر (٤١٩ نفر)

۲. برزیل ۵۵٣ هزار و٢٧٢ نفر (٨٨٦ نفر)

۳. هند ٤٣٢ هزار و ٨٤٢ نفر (٥٩٨ نفر)

۴. مکزیک ۲۳۹ هزار و ٩٩٧ نفر (٣٨١ نفر)

۵. پرو ۱۹۶ هزار و ٢٩١ نفر (٧٧ نفر)

۶. روسیه ١٥٧ هزار و ٧٧١ نفر (٧٩٤ نفر)

۷. بریتانیا ۱۲۹ هزار و ٤٣٠ نفر (٩١ نفر)

۸. ایتالیا ١٢٨ هزار و ٤٧ نفر (١٨ نفر)

۹. کلمبیا ١٢٠ هزار و ٤٣٢ نفر (٣٠٦ نفر)

۱۰-. فرانسه ۱۱۱ هزار و ٧٣٥ نفر (٤٠ نفر)

ایران در این فهرست با ٩٠ هزار و ٣٤٤ نفر فوتی و ٢٧٠ فوتی جدید چهاردهمین کشور با بیشترین آمار فوتی‌های کرونا در جهان است.

کد خبر 510885

منبع: ایمنا

کلیدواژه: کرونا در جهان آمار کرونا در جهان آخرین آمار کرونا در جهان شیوع کرونا در جهان وضعیت کرونا در جهان ابتلا به کرونا در جهان فوت شدگان کرونا در جهان آخرین وضعیت کرونا در جهان ابتلای کرونا در جهان آخرین آمار ابتلا به کرونا در جهان کرونا در جهان امروز پیشگیری از کرونا در جهان موج سوم کرونا در جهان افزایش کرونا در جهان آمار فوت شدگان کرونا در جهان وضعیت شیوع کرونا در جهان ویروس کرونا کرونا ویروس آخرین اخبار ویروس کرونا شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق چهار میلیون

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۷۳۶۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۰ برابر کشور‌های پیشرفته در تصادف کشته می‌دهیم

آفتاب‌‌نیوز :

علی توکلی کاشانی، قائم مقام مرکز تحقیقات ایمنی حمل و نقل جاده‌ای کشور، درباره معیار جهانی میزان تصادفات گفت: تصادفات با شاخص‌های مختلفی در جهان سنجیده می‌شود؛ مهم‌ترین شاخص تعداد کشته به ازا هر صد هزار نفر جمعیت است. این شاخص برای کشور‌هایی که در این زمینه پیشرو بودند، مانند سوئد و هلند که جز پیشتازان هستند به ۲ نفر در صد هزار نفر رسیده‌اند. تقریباً میانگین کشور‌های توسعه یافته ۱۰ یا ۸ نفر است.

در کشور ما حال و روز خوبی در جریان نیست و این عدد تا حد ۲۰ نفر است. یعنی ده برابر کشور‌های پیشرفته در تصادف کشته می‌دهیم. کشور ما در این عدد سال‌های ۸۴ و ۸۵ خیلی اوضاع بدتری داشت و نزدیک ۳۰ نفر در هر صد هزار نفر کشته می‌شدند و با یک سری اقدامات خیلی خوب روند کاهشی به خود گرفت و آهنگ کاهش آن از سال ۹۳ خیلی کم شد، اما از سال ۹۶ مجدد افزایش پیدا کرد؛ کرونا در سال ۹۸ به دادمان رسید و دوباره نمودار پایین آمد، اما حالا روند افزایشی گرفته است.

او افزود: در سال ۸۶ که آمار ما کاهش ملاحظه‌ای داشت به علت این بود که بخشی از سفر‌های غیرضروری با وسایل نقلیه شخصی مدیریت شد. الان در کشور ما تقریباً ۹۲ درصد جا به جایی بار و مسافر در جاده است و این رقم خیلی بالاست. اگر کشور‌هایی که خیلی هم پیشرو ایمنی هستند با ۹۲ درصد جا به جایی جاده‌ای برسند، آمار تصادفاتشان افزایش می‌یابد.

وی در ادامه در رابطه با علت تلفات تصادفات بیان کرد: ما دو بحث داریم؛ یک علت وقوع تصادف، یک مسأله دیگر شدت تصادف است. در وقوع تصادف تقریباً چه در ایران و خارج از کشور عامل انسانی نقش دارد. کاری هم به ایران و خارج از ایران ندارد. در بحث شدت تصادف، مسأله فرق دارد و عوامل دیگری مؤثر هستند. راه، خودرو، تجهیزات ایمنی و کلاه در موتورسیکلت خیلی نقش دارد. وقتی آمار تصادفات را با جزئیات ببینیم، یک چهارم کشته تصادفاتمان موتورسیکلت سوار هستند. از بین ۲۰ هزار کشته سالانه، نزدیک ۴.۵ هزار نفر موتورسیکلت سوار هستند. استفاده از کلاه ایمنی ما نیز خیلی پایین است. در کنار آن حدود همین تعداد کشته عابر داریم. نصف کشته‌های تصادفی‌مان عابر و موتور هستند.

توکلی درباره آمار تصادفات نوروز گفت: آمار تصادفات عید امسال به نظر من اصلاً رسمیت ندارد، چون پزشکی قانونی هنوز گزارش نداده است. پزشکی قانونی پرونده تصادف را تا یک ماه بعد مفتوح می‌گذارد. مثلاً اگر یک نفر سر صحنه جراحت شدید داشته ممکن است بعداً فوت کند. آمار‌های فعلی آمار سرصحنه است، درحالیکه آمار اصلی متعلق به پزشکی قانونی در یک ماه آینده است.

عادل مصدقی، کارشناس حمل و نقل و مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای گلستان، درباره آمار تصادفات و خودرو‌های آسیب‌پذیر در تصادف به «انتخاب» گفت: عامل انسانی در تصادف خیلی نقش دارد و تمامی استان‌ها نیز چنین وضعیتی دارند. در استان گلستان ۸۸ درصد تصادفات به علت خطای انسانی است. عدم استفاده از کلاه ایمنی در موتورسیکلت‌ها نیز عمده دلیل تلفات در موتور سیکلت هاست. ضعف ایمنی در خودرو‌ها مانند پراید و پژو که بالاترین آمار تصادفات را دارند نیز بخش عمده تلفات تصادفات است. این ماشین‌ها با یک تصادف از بین می‌رود و کشته‌ها در این دو سبک ماشین بیشتر است. شاید ۱۲ درصد علت تصادفات مشکلات راه باشد. ما در بحث فرهنگ‌سازی رانندگی، رعایت قوانین و آموزش باید فعالیت کنیم. خودروسازان هم به سهم خود باید اقدامات جدی برای افزایش ایمنی خودرو‌های انجام دهند.

وی درباره معیار جهانی تصادف اظهار داشت: معیار جهانی وجود دارد، بر اساس هر صد هزار نفر جمعیت ۸ کشته برخی ۱۰ و... است. ما نسبت به این عدد آمار بالایی داریم. کاهش ده درصدی سالانه تصادفات که باید اتفاقات بیوفتد انجام نشده است. با توجه به تشکیل شورای عالی ایمنی کشور در جهت رفع نقاط پرتصادف اقداماتی شده است. اصل مسأله حل مشکل عامل انسانی است.

مصدقی درباره آمار تصادفات نوروز ۱۴۰۳ گفت: نوروز امسال آمار بالا بود البته در برخی استان‌ها کاهش داشتیم. عمده نقاط کشور خطا انسانی دخیل بوده است. با افزایش جریمه‌های رانندگی و ۵ برابر کردنشان، قطعاً در بحث خطای انسانی بازدارنده خواهد بود. عامل انسانی و سرنشین‌های خودرو باید مسئولیت‌پذیر باشند.

منبع: سایت انتخاب

دیگر خبرها

  • جزئیات اولین آزمون دکتری حرفه‌ای فیزیوتراپی ۱۴۰۳
  • احتمال افزایش مبتلایان به مالاریا و تب دانگ در پی بارندگی‌های اخیر در جنوب سیستان و بلوچستان
  • ۱۰ برابر کشور‌های پیشرفته در تصادف کشته می‌دهیم
  • مرگبارترین اتوبان‌های تهران را بشناسید
  • ویروس کرونا در بدن این مرد هلندی بیش از ۵۰ بار جهش داشت
  • چند باوراشتباه درباره بیماری ام اس
  • ۸۳۶ مصدوم و ۵۴ فوتی در تصادفات هفته گذشته در کشور
  • روند ثبت جهانی قلعه فلک‌الافلاک باید تا مرداد نهایی شود
  • دو میلیون بریتانیایی هنوز درگیر کرونا هستند
  • آمار مرگ و میر در سال گذشته