Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-01@00:28:25 GMT

شروط لازم و کافی برای کاهش قیمت دلار

تاریخ انتشار: ۹ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۶۸۱۴۷۵

در چند سال اخیر نوسانات گاه و بی‌گاه قیمت دلار تصویر دیگری از وضعیت بازار ارز ترسیم کرده و نقش دست‌اندرکاران گرانی قیمت دلار را بیش از پیش برای همگان آشکار کرده است. از بین همه عواملی که توانسته‌اند بر تنور افزایش قیمت دلار بدمند نقش تحریم‌ها و بحران کرونا پررنگ‌تر بوده است، اما آیا این تصور درستی است که دلار در نبود این دو عامل می‌توانست در کانال پنج هزار تومانی مستقر شود؟

این موضوع را باید از این منظر بازگویی کنیم که مساله تحریم‌ها و شیوع ویروس کرونا طی حدود دو سال گذشته باعث شد که مجراهای عرضه ارز بسته و یا محدود شود که به ایجاد التهاب در بازار ارز انجامید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به دنبال تنگناهایی که در عرضه ارز اتفاق افتاد تقاضا فزونی گرفت و همین مازاد تقاضا قیمت‌ها را تحت‌الشعاع قرار داد و افزایش نرخ دلار را در پی داشت. اگر از جنبه دیگری هم بخواهیم به مساله تحریم‌ها و تاثیری که بر بازار ارز گذاشت بپردازیم باید بگوییم که این موضوع به شکل مانع‌ای جدی در برابر سرمایه‌گذاری به ویژه سرمایه‌گذاری‌های خارجی ظاهر شد و با جلوگیری از انتقال جریان سرمایه بین‌المللی و قطع روابط بین‌بانکی، از یک‌ سو منجر به کاهش شدید ظرفیت تولیدی در کشور شد و از سوی دیگر به شکل یکی از پیشران‌های اصلی افزایش نرخ تورم نیز درآمد.

بنابراین یکی از دلایل اصلی تورمی‌شدن اقتصاد ایران در این چند سال مساله تحریم‌ها بوده است و در شرایطی که نرخ تورم دورقمی می‌شود کاهش ارزش و اعتبار پول ملی و در عین حال افزایش قیمت ارز نیز اجتناب‌ناپذیر است. این درست است که تحریم عامل بر‌هم‌زننده ثبات بازار ارز و ریال بوده و شوک ناشی از افزایش قیمت را به جریان درآورده است اما نکته مهم و قابل توجه این است که زمانی که تحریم دستاویز مقام اقتصادی و اجرایی می‌شود برای اینکه توزیع داخلی دستخوش تغییر نشود سرکوب قیمتی هم به دنبال آن اتفاق می‌افتد و به عبارتی دخالت دولت در قیمت‌گذاری به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم تشدید می‌شود.

یکی از مشکلات عمیق اقتصاد ایران که وجود بازار چندنرخی ارز نیز از مصادیق آن به حساب می‌آید همین دخالت‌های دولت در قیمت‌گذاری و به عبارتی سرکوب نرخ ارز و اعلام یک نرخ رسمی و غیرواقعی در تمام دوره‌های زمانی بوده است. این مساله اما در این سال‌ها شدت پیدا کرد و باعث پدیدار شدن نرخ جدیدی به نام ارز ۴۲۰۰ تومانی شد که رانت‌های عظیمی در سایه همین نرخ برای گروه‌های ذی‌نفع ایجاد شد.

اگر تشدید کسری بودجه دولت را نیز به این مساله بیفزاییم به این نتیجه می‌رسیم که همه عوامل دست به دست هم دادند تا فنر فشرده‌شده نرخ ارز در سایه دخالت‌های دولت در تعیین قیمت رها شود و به صورت جهشی افزایش قیمت داشته باشد. در هر صورت اقتصاد ایران در چند سال اخیر با انواع و اقسام مشکلات همچون رانت‌های ارزی، تثبیت نرخ ارز، بسته شدن مجراهای عرضه ارز و عدم سرمایه‌گذاری مواجه بوده که نهایتا منجر به افت رشد اقتصادی شده است. بحران کرونا نیز به این مسائل شدت بخشید و اولین اثرات آن در اقتصاد ایران در افزایش دوباره قیمت ارز آشکار شد که آثار تورمی گسترده‌ای با خود به همراه آورد. اما با توجه به نرخ بالای تورم، افزایش هزینه‌های تولید مطابق با افزایش نرخ دلار و کمتر شدن دامنه نوسان آن، باید پذیرفت که قیمت کنونی دلار با واقعیت‌های اقتصادی ایران همخوانی بیشتری دارد.

در حال حاضر بازار به اخبار خارجی و مذاکرات حساس است و هر زمان که خبرهای مثبتی از وین به گوش می‌رسد ثبات در بازار ارزهای خارجی حاکم و دامنه نوسان کمتر می‌شود. آنچه از این پس می‌تواند تعیین‌کننده سرنوشت بازار ارز باشد یکی تحریم‌هاست و دیگری اصلاحات عمیق ساختاری. این واقعیت را نمی‌توان کتمان کرد که مذاکرات می‌توان تاثیر شگرفی بر قیمت ارز داشته باشد اما برجام و برداشته شدن تحریم‌ها تنها شرط لازم برای ایجاد ثبات در بازار ارز محسوب می‌شود. احیای برجام باعث به وجود آمدن فرصت‌های جدید سرمایه‌گذاری و تجاری می‌شود که اگر مانند دوره قبلی مذاکرات از این فرصت‌ها استفاده درستی نشود روند نامناسب و افزایشی نرخ تورم تداوم پیدا خواهد کرد.

بنابراین لغو تحریم‌ها شرط لازم برای عبور از دوره گذار اقتصادی است اما شرط کافی را باید سیاستگذاری درست، استفاده از فرصت‌ها، ارتباط با اقتصاد جهانی و اصلاحات ساختاری اقتصاد دانست.

 

منبع : روزنامه جهان صنعت

 

منبع: تابناک

کلیدواژه: المپیک 2020 توکیو موج پنجم کرونا طرح ساماندهی فضای مجازی محمد سرور رجایی فرزانه فصیحی قیمت دلار بازار ارز المپیک 2020 توکیو موج پنجم کرونا طرح ساماندهی فضای مجازی محمد سرور رجایی فرزانه فصیحی سرمایه گذاری اقتصاد ایران افزایش قیمت قیمت دلار بازار ارز تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۸۱۴۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیگنال پشت خطی به قیمت دلار/ خبر خوش ارزی چیست؟

آفتاب‌‌نیوز :

بالاخره بازار ارز و سکه از اشبع فروش خود تخلیه کرد. چارت قیمتی سکه و دلار که به وضعیت واگرایی مثبت رفته بود و طی کاهش‌های پی در پی این اشباع فروش را خالی نمی‌کرد، در نهایت در روز دوشنبه بالایی داد و حجم اشباع فروش کاسته شد. قیمت دلار و سکه در روز دوشنبه یک کانال بالا رفتند و قلاب کاهش و افزایش این روز‌های بازار قیمت درهم امارات شده است. به واسطه این روند اکثر معامله‌گران معتقدند طی بیش از یک هفته گذشته تزریق سنگین درهم داشتیم و این روند در روز دوشنبه متوقف شد.

قیمت دلار هرات ۵۹ هزار و ۸۰۰ تومان آغاز به کار کرد و در ابتدا و در نیمه اول با کاهش به کف ۵۹ هزار و ۴۰۰ تومان رسید. اما در نیمه دوم روند بازار ارز و سکه برگشت و قیمت دلار هرات با افزایش در ۶۰ هزار و ۵۸۰ تومان بسته شد. در پشت خط دوشنبه قیمت دلار فردایی هرات به روند نیمه دوم خود ادامه داد و با یک پله صعود دیگر در مرز ۶۱ هزار تومان به کار خودش پایان داد.

بازگشایی درهم امارات با گپ منفی ۱۰۰ تومانی در ۱۶ هزار و ۴۰۰ تومان بود و در نیمه اول با کاهش به ۱۶ هزار و ۳۶۰ تومان رسید. همین کاهش درهم باعث شد تا سایر بازار‌ها به سمت کف حرکت کنند، اما در نیمه دوم قیمت درهم از کف حمایت شد و با افزایش تا ۱۶ هزار و ۷۶۰ تومان بالا آمد. قیمت دلار برآورد شده از درهم ۶۱ هزار و ۵۰۰ تومان محاسبه می‌شود. شکاف بین قیمت دلار هرات و قیمت دلار برآورد شده از درهم در معاملات روزانه نزدیک به هزار تومان رسیده بود که در پشت خط با افزایش ادامه‌دار قیمت دلار هرات، از این شکاف کاسته شد و به ۵۰۰ تومان رسید.

قیمت تتر در معاملات صبح با کاهش به ۶۰ هزار و ۴۰۰ تومان رسید، اما در ادامه از این سطح با حمایت وارد کانال ۶۱ هزار تومان شد. در ادامه قیمت تتر تا مرز کانال ۶۲ هزار تومان بالا آمد، ولی در ورود به این کانال ناکام ماند.

به عقیده تحلیلگران فنی اگر قیمت دلار هرات در روز سه‌شنبه بالای ۶۰ هزار و ۸۰۰ تومان تثبیت دهد می‌تواند برای تست کانال ۶۲ هزار تومان تلاش کند. البته از نگاه فنی این سطح سقف بازار می‌تواند باشد. سقف قیمتی درهم نیز در حوالی ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان است.

خبر مهم بازار صحبت‌های معاون بین‌الملل بانک مرکزی بود که گفته در مذاکرات حاشیۀ اجلاس بانک توسعۀ اسلامی، اتفاقات خوبی در خصوص آزادسازی منابع مسدودشدۀ ما در برخی کشور‌ها رخ داد که در آینده خبررسانی خواهد شد.

منبع: اکوایران

دیگر خبرها

  • یک پیش‌بینی جدید درباره قیمت دلار تا پایان سال
  • قیمت نفت چند دلار شد؟
  • پیش‌بینی جدید درباره قیمت دلار / خریداران ارز بخوانند
  • سیگنال پشت خطی به قیمت دلار/ خبر خوش ارزی چیست؟
  • کف قیمت دلار کجاست؟
  • چشم بازار نفت به خاورمیانه/ ضعف کوتاه‌مدت نفت نشانه چیست؟
  • قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
  • ۴ دلیل ریزش قیمت‌ها در بازار ارز و سکه و نقره داغ شدن خریداران
  • ریزش سنگین دلار در بازار تهران؛ بازگشت دوباره به کانال ۵۰ هزاری را شاهدیم؟
  • نزول طلا و ارز ادامه دارد | افزایش تیراژ تولید خودرو