Web Analytics Made Easy - Statcounter

ریشه ناکارآمدی در دستیابی به هدف کاهش و قطع صادرات نفت خام را می‌توان در نبود یک برنامه جامع حوزه انرژی و سند چشم‌انداز حداقل بیست و پنج ساله نفت و گاز را می‌توان یافت. چراکه هنوز پاسخ این پرسش به‌درستی روشن نیست که نفت یک عامل محرک و توسعه است یا مایحتاجی برای امرارمعاش روزانه؟ خبرگزاری میزان - رضا عاشوری‌زاده کارشناس حوزه نفت و انرژی - آنچه بنده با آن مخالف هستم، صادرات نفت خام است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این نه تنها حرف کارشناسان و متخصصان و دلسوزان ایران اسلامی است که دغدغه بیش از ۲۵ ساله مقام معظم رهبری اهمیت این موضوع را بیش‌ازپیش روشن می‌سازد.

البته حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در سخنرانی روز عید قربان سال ۱۳۹۹ تأکید کردند که با فروش و صادرات نفتی که ارزش‌افزوده در داخل کشور پیدا کند و محصولاتش صادر بشود، مخالفتی ندارند.

اگر به گذشته برگردیم و با شاخص اقدام و عمل به‌منظور کاهش خام فروشی نفت دولت‌ها را ارزیابی کنیم، حداقل از اواسط دهه هفتاد شمسی علی‌رغم تأکید مکرر مقام معظم رهبری  مبنی بر فرارسیدن روزی که دولت مستقر در چاه‌های نفت را ببندد و به جهان اعلام کند که حتی یک قطره نفت خام صادر نمی‌کند، هیچ دولتی نمره قبولی نخواهد گرفت.

البته دولت‌های مستقر مواردی از قبیل نیاز به درآمد ارزی برای سازندگی کشور پس از دوران هشت ساله دفاع مقدس، فرصت استفاده از نفت بیش از یکصد دلاری برای افزایش ذخیره ارزی کشور و مشکلات ناشی از تحریم را به‌عنوان عوامل مهم عدم موفقیت در کاهش واقعی صادرات نفت خام مطرح کرده‌اند.

به نظر بنده فارغ از دلایل مطروحه از سوی دولت‌ها، ریشه ناکارآمدی در دستیابی به هدف کاهش و قطع صادرات نفت خام را می‌توان در نبود یک برنامه جامع حوزه انرژی و سند چشم‌انداز حداقل بیست و پنج ساله نفت و گاز را می‌توان یافت. چراکه هنوز پاسخ این پرسش به‌درستی روشن نیست که نفت یک عامل محرک و توسعه است یا مایحتاجی برای امرارمعاش روزانه؟   تولید و بهره‌برداری از نفت ارزان، یعنی نفتی که هزینه‌های اکتشاف، استخراج، بهره‌برداری، انتقال و صادرات آن ناچیز باشد عاملی مهمی است که دولت‌ها تمرکز خود را بر صادرات بیشتر آن به‌صورت خام فروشی قراردادند چراکه اهتمام دولت‌ها بر این است که از ساده‌ترین و آسان‌ترین راه درآمدزایی یعنی خام فروشی، ارز موردنیاز را به‌جای سرمایه‌گذاری در حوزه توسعه‌ی پتروپالایشگاه‌ها و ایجاد شهرک‌های شیمیایی که شاید امکان افتتاح آن‌ها به عمر دولت مستقر نرسد در امور عمرانی و رفع مشکلات معیشتی قابل‌مشاهده و افتتاح از سوی دولتمردان هزینه کند و بدین گونه محبوبیت و اقبال بیشتری نزد افکار عمومی جامعه پیدا کند. 
در حال حاضر بیش از ۶۵ هزار پروژه ناتمام عمرانی را می‌توان ارثیه شوم دولت‌های قبلی برای دولت سیزدهم نامید که متأسفانه می‌تواند همچون نارنجک‌های جنگی بر سر راه برنامه‌ریزی و اقدام عملیاتی دولت سیزدهم در مسیر تدوین و اجرایی سازی نقشه راه توسعه زنجیره تأمین فرآورده‌های نفتی عمل کند.

خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک و دسترسی به آب‌های آزاد بین الملی یک اقدام راهبردی است لیکن تبلیغات پررنگ خبری وزارت نفت مبنی بر صادرات سریع‌تر، راحت‌تر و ارزان‌تر نفت خام جای بسی تأمل دارد چراکه قرار بود این انتقال با انجام بسته‌های کاری مشتمل بر؛ تکمیل پنج تلمبه‌خانه نفتی، تکمیل اسکله دریایی، خط لوله دریایی و از همه مهم‌تر احداث پتروپالایشگاه‌ها و شهرک‌های شیمیایی باهدف تکمیل و توسعه‌ی زنجیره تأمین فرآورده‌های نفتی نیز در آن منطقه صورت پذیرد تا به معنای واقعی شاهد ظهورهای انرژی جدید در کشور و توسعه و اشتغال پایدار برای منطقه باشیم.   جای بسی شگفتی است که وزارت نفت مصرانه با افتتاح زودهنگام این پروژه عظیم ملی تلاش می‌کند تا ضمن وارد کردن کوتاهی و تقصیر به بخش خصوصی مبنی بر عدم ساخت پتروپالایشگاه‌ها علیرغم صدور مجوز، اهمیت این پروژه را منحصر به صادرات سریع‌تر نفت خام و عبور از تنگه هرمز می‌کند.
نکته جالب و کمتر دیده‌شده در این افتتاح زودهنگام، اذعان مدیران طرح مبنی بر تست خط لوله انتقال با آب است. البته موضوع آبگیری برای تست نشتی خط لوله کاملاً منطقی است لیکن مدیران طرح در شرایطی که کشور با تنش آبی روبرو است اظهار داشته‌اند رودخانه‌هایی که قرار بود منبع تأمین آزمایش‌های نهایی خط لوله تلقی شود خشک شد و تأمین آب از طریق شرکت‌های آب منطقه‌ای باقیمت هر مترمکعب ۳۰ هزار تومان انجام شد.

با توجه به موارد مطروحه پرسش‌های اساسی این است:
۱.خام فروشی نفت را تا چه زمانی می‌خواهید ادامه دهید؟   ۲. تکمیل و توسعه زنجیره تأمین فرآورده‌های نفتی را از چه زمانی می‌خواهید اجرایی کنید؟
۳. امنیت تنگه هرمز را ما در اختیار داشتیم و داریم، چرا برای دور زدن این تنگه، انقدر خوشحالید؟
۴. با توجه به سهولت دسترسی به آب‌های آزاد، این اقدام برای خریداران نفت به دلیل کاهش هزینه‌های کشتی مقرون‌به‌صرفه است. نفع ما دقیقاً چیست؟
۵. دلیل غفلت وزارت نفت دولت‌های یازدهم و دوازدهم جهت برنامه‌ریزی درست برای پرهیز از عقب‌ماندگی در سایر بسته‌های کاری پروژه خط لوله انتقال نفت گوره به جاسک، بالأخص ساخت و توسعه پتروپالایشگاه‌ها و شهرک‌های شیمیایی چیست؟
۶. عملکرد وزارت نفت دولت‌های یازدهم و دوازدهم برای کاهش خام فروشی نفت چه بود؛ لذا از جناب آقای مهندس زنگنه، وزیر ۱۶ ساله وزارت نفت انتظار می‌رود در این روزهای آخرین صدارت، به‌جای برپایی جشن افتتاحیه زودهنگام پروژه‌های ناتمام، پاسخگویی به سؤالات کارشناسان و دلسوزان ایران اسلامی را در دستور کار قرار دهند.   بیشتر بخوانید: انجام نخستین عملیات بارگیری نفت از دریای عمان در تاریخ صنعت نفت ایران

 

انتهای پیام/

برچسب ها: اخبار اقتصادی نفت

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: اخبار اقتصادی نفت پتروپالایشگاه ها صادرات نفت خام خام فروشی وزارت نفت خط لوله دولت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۹۲۶۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

EXEED در راس هرم نوآوری چری

طبق آخرین تاریخ انجمن خودروسازان ژاپن، حجم صادرات سالانه خودرو ژاپن در سال 2023 تقریباً 4.3 میلیون دستگاه است. بر همین اساس در سال 2023، حجم صادرات خودرو چین از ژاپن پیشی گرفت و به بزرگترین صادرکننده خودرو در جهان تبدیل شد.

در این میان، صادرات چری نیمی از حجم صادرات خودرو در چین را به خود اختصاص داده و برای 21 سال متوالی رتبه اول را در صادرات خودروهای سواری کسب کرده است. محصولات برند چری به بیش از 20 کشور در آسیای مرکزی، آمریکای جنوبی و اروپای شرقی صادر شده و دارای بیش از 150 فروشگاه در خارج از کشور است.

برند EXEED نیز به منظور تولید محصولات با کیفیت جهانی به منابع استراتژیک خود تکیه کرده است. این برند خودروساز با بیش از 27 سال سابقه تحقیق و توسعه فناوری‌های پیشرو در گروه چری و تاسیس هشت مرکز جهانی تحقیق و توسعه، توسعه صادرات‌محور محصولات را دنبال می‌کند. ورود EXEED به بازار ایران نیز در راستای سیاست‌های گسترش سهم بازار این شرکت در منطقه و اهمیت روزافزون اقتصادی و فرهنگی ایران، بوده است. تولید این خودرو همچنین گزینه های حمل و نقل با کیفیت و تنوع عرضه اتومبیل های لوکس در کشور را افزایش خواهد داد.

بر اساس این گزارش، EXEED آخرین برند لوکس تمام الکتریکی خود EXLANTiX را در نمایشگاه خودروی پکن، رونمایی می‌کند. این برند همچنین آخرین مدل‌های ES و ET خود را عرضه می‌کند و در مورد دیدگاه زیست‌محیطی EXEED بحث می‌کند. به گفته «یین تونگیو»، رئیس هیئت مدیره چری « EXEED» می‌خواهد با توسعه انرژی‌های جدید در رأس هرم برند چری باشد.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899279

دیگر خبرها

  • کاهش واردات و توسعه صادرات؛ راهبرد مهم فعالیت مناطق آزاد
  • EXEED در راس هرم نوآوری چری
  • بسترسازی برای پرداخت کلیه تسهیلات خرد بانک توسعه تعاون از طریق تی تی پلاس
  • پژوهش موتور محرک توسعه کشور و آزمایشگاه موتور محرک پژوهش است
  • افزایش ۱۲۰۰ صندلی روزانه به ناوگان هوایی کشور
  • مدیر عامل شرکت سرمایه‌گذاری گروه توسعه ملی (وبانک) معرفی شد
  • «متاورس» بازگشته است
  • آیا ایران نفت خود را مفت می‌فروشد؟
  • اولین اتوبوس‌ خودران شیفت شب جهان در سئول (فیلم)
  • « متاورس » بازگشته است؟