Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-04@00:12:47 GMT

سیر تبدیل از «کتابخانه سلطنتی» تا «کتابخانه ملی»

تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۶۹۷۵۹۴

سیر تبدیل از «کتابخانه سلطنتی» تا «کتابخانه ملی»

به گزارش خبرنگار مهر، رایزنی فرهنگی ایران در فرانسه در تازه‌ترین گزارش ارسالی خود به مهر درباره تاریخ کتابخانه ملی فرانسه نوشته است. این کتابخانه تاریخی کهن دارد و چند رخداد مهم از جمله انقلاب فرانسه و جنگ‌های جهانی را از سر گذرانده است. این گزارش را در ادامه بخوانید:

کتابخانه ملی در ابتدا کار خود را با عنوان «کتابخانه سلطنتی» آغاز کرده بود، اما در اثر گذشت زمان، امروز تبدیل به «کتابخانه ملی فرانسه» شده و با داشتن مجموعه‌های ارزشمند متعلق به قرون وسطی، تبدیل به یکی از بزرگترین میراث فرهنگی فرانسه و جهان شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کتابخانه ملی فرانسه تا اواخر قرن ۱۹ میلادی، نام بزرگترین کتابخانه ملی دنیا را به خود اختصاص داده بود. پایه و بنای ابتدایی این کتابخانه توسط شارل پنجم (۱) در قرن ۱۴ میلادی ساخته شد. وی مجموعه‌ای از کتاب‌های با ارزش را در یکی از تالارهای کاخ لوور قرار داده بود. پس از گذشت ۱۰ سال، تعداد این کتاب‌های ارزشمند به نهصد نسخه رسید.

در این دوره بود که به تدریج فرهنگ نگهداری از کتاب‌های ارزشمند دوره‌های قبل وارد رسوم پادشاهی فرانسه شد. اهمیت به فرهنگ، حفظ کتاب‌ها و آثار نوشتاری بدان قدر ارزشمند شد که پادشاهان با توجه به تغییرات محل اقامت خود، محل کتابخانه را نیز تغییر می‌دادند و نسخه‌های ارزشمند خطی از شهری به شهر دیگر و از قصری به قصر دیگر در رفت و آمد بودند.

در سال‌های بعد، قانون‌های جدیدی برای ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی وارد قوانین عمومی فرانسه شدند. قانون امانت دهی کتاب، یکی از قوانین جدیدی بود که برای اولین بار در فرانسه به تصویب رسید. از دیگر قوانین جالب توجه می‌توان به قانونی اشاره کرد که بنا بر آن، هر کتابی که در فرانسه منتشر می‌شد، ناشر باید یک نسخه از آن را به کتابخانه سلطنتی نیز ارسال می‌کرد. پس از چند سال از گذشت تصویب این قانون، در سال ۱۶۲۲ میلادی، تعداد کتب چاپی و نسخ ارزشمند خطی کتابخانه سلطنتی جهش قابل توجهی را به ثبت رساندند که در آن زمان بی سابقه بوده است.

اما ساختار کتابخانه سلطنتی از سال ۱۶۶۶ میلادی و زیر نظر شخصی به اسم «کلبر» وزیر پر نفوذ لویی ۱۴، وارد دوره توسعه و رشد بی‌سابقه‌ای شد و در نهایت در سال ۱۶۹۲ میلادی، برای اولین بار درب‌های کتابخانه سلطنتی به روی عموم مردم گشوده شد. کتابخانه شامل بخش‌های مختلفی از جمله: نسخه‌های خطی، مدال و مدالیوم‌ها، کتاب‌های چاپ شده و کتاب‌های حکاکی شده بود. سرانجام در سال ۱۷۸۹، همزمان با انقلاب فرانسه، کتابخانه سلطنتی به کتابخانه ملی فرانسه تبدیل شد تا بتواند بیش از پیش پذیرای عموم مردم باشد.

آیا کتابخانه ملی از انقلاب فرانسه در امان ماند؟

انقلاب فرانسه علی رغم ظاهر روشنگرانه آن، تاثیرات مخرب بسیاری را بر کتابخانه ملی برجا گذاشت. پس از سالیان طولانی، خدماتی مانند امانت دهی کتاب یا ارسال یک نسخه به کتابخانه ملی از ژوئیه سال ۱۷۹۰ تا ژوئیه سال ۱۷۹۳ به حالت تعلیق درآمد. بسیاری از نسخ ارزشمند به دلیل تغییرات مکانی دائمی پادشاهان بین موزه‌ها، کتابخانه‌ها یا حتی برخی کلیساهای شهرهای مختلف تقسیم شدند که از میان آنها می‌توان به آثار ارزشمندی از لوئی شانزدهم، ماری آنتوانت و همینطور الیزابت اشاره کرد. اما نباید فراموش کرد که جنگ‌های متوالی ناپلئون با کشورهای اطراف، غنائم فرهنگی ارزشمندی را از کشورهایی مانند بلژیک، آلمان، هلند و همینطور ایتالیا نصیب فرانسویان کرد.

نوسازی و مرمت کتابخانه در اوایل قرن بیستم

اواخر قرن نوزدهم میلادی و اوایل قرن بیستم، راهروهای کتابخانه ملی فرانسه در حالی مملوء از کتاب‌های چاپی و نسخ با ارزشمند بود که دیگر فضایی برای مراقبت و نگهداری از آنها وجود نداشت. در نتیجه کتابخانه ملی فرانسه مورد مرمت و نوسازی اساسی قرار گرفت تا بتواند فضای بیشتری را برای مرتب کردن آثار قدیم و جدید در اختیار داشته باشد. این کتابخانه با الهام از معماری سبک لوئی شانزدهم مورد مرمت و نوسازی قرار گرفت.

کتابخانه ملی فرانسه امروز میزبان مراسم، گالری‌ها، نمایشگاه‌ها، کارگاه و همینطور همایش‌های متعدد فرهنگی و هنری است. در این کتابخانه می‌توان موضوعات مختلفی مانند هنر، سیاست، اقتصاد، علوم انسانی، حقوق، فلسفه، ادبیات جهان و… را مطالعه کرد. لازم به ذکر است که در بین کتب قدیمی این کتابخانه، کتابی بسیار قدیمی و با ارزشمند به زبان فارسی نیز نگهداری می‌شود. ورودی این کتابخانه رایگان است و افراد بالای سیزده سال می‌توانند از این کتابخانه بی نظیر بازدید کنند. در ادامه به آمارهای قابل توجهی که از سوی سایت کتابخانه ملی فرانسه منتشر شده‌اند، پرداخته می‌شود.

آمار کتابخانه ملی فرانسه در سال ۱۹۹۴ میلادی

ملیت: هفتاد و سه درصد مراجعان ملیت فرانسوی داشته‌اند.

بیست و هفت درصد مراجعان ملیت فرانسوی نداشته و از سایر ملیت‌ها بوده‌اند.

مدرک تحصیلی مراجعه کنندگان: هشتاد و هشت درصد مطالعات و مراجعات به این کتابخانه در رابطه با تحصیلات دانشگاهی بوده است. (ادامه تحصیل، تحریر پایان نامه یا تز دکترا، آموزش و تدریس و…)

کتاب‌های به امانت گرفته شده: سی و هفت درصد در حوزه تاریخ، بیست و دو درصد در حوزه ادبیات، بیست درصد در حوزه تاریخ هنر.

شصت درصد از مراجعه کنندگان کارت اشتراک کتابخانه را داشته‌اند و هجده درصد نیز کارت اشتراک نداشته‌اند.

جنسیت: آمارهای سال ۱۹۹۴ نشان می‌دهد که درصد مراجعه کنندگان زن و مرد برابر بوده است.

بدین معنا که پنجاه درصد مراجعه کنندگان زن و پنجاه درصد مراجعه کنندگان نیز مرد بوده‌اند.

آمارهای جدیدتری که متعلق به سال‌های اخیر هستند نیز از سوی کتابخانه ملی فرانسه منتشر شده است:

جنسیت: پنجاه و یک درصد از مراجعه کنندگان را مردها و چهل و نه درصد از مراجعه کنندگان را زن‌ها تشکیل می‌دهند.

رده سنی: چهل و شش درصد از مراجعه کنندگان زیر بیست و شش سال، سی و پنج درصد از مراجعه کنندگان بین بیست و شش تا چهل و پنج سال، نوزده درصد از مراجعه کنندگان را افراد بالای چهل و شش سال تشکیل داده‌اند.

مدرک تحصیلی مراجعه کنندگان: پنجاه و سه درصد از مراجعه کنندگان مدرک لیسانس یا کمتر داشته‌اند. پنجاه و هفت درصد از مراجعه کنندگان به دلیل ادامه تحصیل به کتابخانه مراجعه کرده‌اند. پنجاه و هفت درصد مراجعه کنندگان دانشجوی مقاطع مختلف بوده‌اند. ۹ درصد از مراجعه کنندگان نیز مدرس یا محقق بوده اند.

ملیت: بیست درصد مراجعه کنندگان دارای ملیت فرانسوی بوده‌اند. هشتاد درصد مراجعه کنندگان غیر فرانسوی بوده‌اند.

تعداد دفعات مراجعه کنندگان به کتابخانه: شصت و دو درصد از مراجعه کنندگان یک یا چندین دفعه در هفته. بیست و سه درصد از مراجعه کنندگان چندین بار در سال. پانزده درصد از مراجعه کنندگان تنها یک بار در سال.

تفاوت بین طبقات در چیست؟

طبقه اول به مراجعه کنندگانی اختصاص دارد که کتاب‌ها و کلکیسیون‌هایی با عنوان میراث را به امانت می‌گیرند. اما این طبقه نمی‌تواند میزبان تمامی مراجعه کنندگان باشد، در بخش بعدی به جزییات بیشتری از این طبقه پرداخته خواهد شد. اما طبقه دوم کتابخانه ملی فرانسه محدودیتی برای پذیرایی از مراجعه کنندگان ندارد. بدین معنا که تمامی مراجعه کنندگان بالای شانزده سال می‌توانند وارد این طبقه شوند.

مراجعان طبقه اول کتابخانه: مراجعه کنندگان به این طبقه را اساتید یا دانشجویان تشکیل می‌دهند.

پنجاه و دو درصد از مراجعه کنندگان بین بیست و شش تا چهل و شش سال هستند.

پنجاه درصد از مراجعه کنندگان را اساتید، محققان و همینطور دانشجویان دکترا تشکیل می‌دهند.

هفتاد درصد از مراجعه کنندگان در راستای فعالیت‌های تحصیلی خود به کتابخانه مراجعه کرده‌اند.

شش و شش درصد از مراجعه کنندگان در راستای استفاده از کتاب‌ها و منابع به کتابخانه مراجعه کرده‌اند.

مدرک تحصیلی: پنجاه و هشت درصد از مراجعه کنندگان مدرک فوق لیسانس به بالا داشته‌اند.

کتاب‌های به امانت گرفته شده: هفتاد و دو درصد از مطالعات در حوزه علوم انسانی، علوم طبیعی، علوم اجتماعی و ادبیات بوده است.

مراجعان طبقه دوم کتابخانه: پنجاه و نه درصد از مراجعه کنندگان کمتر از بیست و شش سال هستند.

هفتاد و پنج درصد از مراجعه کنندگان را دانش آموزان، دانشجویان و همینطور داوطلبان کنکورهای مختلف تشکیل می‌دهند.

هشتاد و دو درصد از مراجعه کنندگان در راستای فعالیت‌های تحصیلی خود به کتابخانه مراجعه کرده‌اند.

مدرک تحصیلی: پنجاه و نه درصد از مراجعه کنندگان مدرک فوق دیپلم یا پایین‌تر داشته‌اند.

کتاب‌های به امانت گرفته شده: بیست و هفت درصد از مطالعات در حوزه اقتصاد، حقوق و علوم اجتماعی. بیست و هشت درصد در حوزه علوم طبیعی و بیست و چهار درصد نیز در حوزه ادبیات بوده است.

پی‌نوشت

۱. شاید یکی از علل لقب «شارل دانا» یا «شارل خردمند» (Le Sage) به این امر باز می‌گردد.

کد خبر 5270935 محمد آسیابانی

منبع: مهر

کلیدواژه: فرانسه کتاب و کتابخوانی رایزنی فرهنگی محمد سرور رجایی درگذشت چهره ها رایزنی فرهنگی موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران عید غدیر خم رونمایی کتاب تازه های نشر معرفی کتاب افغانستان انتشارات سروش سهروردی مرکز فرهنگی شهر کتاب انتشارات عهد مانا کاوه تیموری درصد از مراجعه کنندگان درصد مراجعه کنندگان کتابخانه ملی فرانسه کتابخانه سلطنتی انقلاب فرانسه تشکیل می دهند درصد در حوزه دو درصد مدرک تحصیلی کتاب ها هفت درصد داشته اند بیست و شش بوده اند شش سال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۹۷۵۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

همه چیز درباره رمز کارت سوخت

کارت سوخت یکی از مهمترین مدارک هر خودرو محسوب می‌شود. بدون این کارت، امکان دسترسی به سوخت در پمپ‌های بنزین ایران وجود ندارد. یک نکته مهم در مورد هر کارت سوخت، رمز آن است. رمز کارت سوخت کلید دسترسی به سهمیه سوخت است و درصورت فراموش‌کردن آن، باید مراحلی را برای دریافت رمز جدید طی کنید تا کارت سوخت شما قابل استفاده باشد. در این مطلب آموزشی از دیجیاتو، به موضوع رمز کارت‌های سوخت و اقدامات پس از فراموشی آن خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

رمز کارت سوخت و دردسر‌های آن

کارت‌های سوخت تمامی خودرو‌های صفرکیلومتر، دارای یک رمز است. این رمز چهار رقم آخر کد ملی مالک خودرو است که به‌صورت پیش‌فرض نقش رمز کارت‌های سوخت را ایفا می‌کند. کدملی مالک در هیچ کدام از قسمت‌های کارت سوخت درج نشده است، ازاین‌رو سرقت کارت سوخت یا جا ماندن آن در پمپ بنزین، شما را تا حدودی از خطرات حفظ می‌کند. بااین‌حال اگر تمامی مدارک اتومبیل شما سرقت شوند، رمز کارت‌های سوخت نیز در معرض لو رفتن قرار دارد؛ بنابراین گروهی از مالکان خودرو‌ها تمایل خواهند داشت تا پس از تحویل خودرو و کارت سوخت آن، رمز آن را تغییر دهند.

نکته‌ای دیگری که در این بین وجود دارد، مربوط به کارت سوخت خودرو‌های کارکرده است. هنگامی که شما یک خودرو کارکرده را خریداری می‌کنید، کارت سوختی با رمز کدملی مالک قبلی به شما تحویل داده خواهد شد. فرآیند تعویض و صدور کارت سوخت المثنی بسیار زمان‌بر است و اکثر افراد تمایلی ندارند تا درخواست صدور کارت سوخت جدید با نام و کدملی خودشان را صادر کنند. ازاین‌رو خریداران خودرو‌های کارکرده نیز تمایل خواهند داشت تا رمز کارت سوخت اتومبیل کارکرده را به دلخواه خود تغییر دهند.

سومین حالتی که مشکلاتی در حوزه رمز کارت سوخت به وجود می‌آورد، فراموشی آن است. این مورد به‌خصوص در مورد خودرو‌هایی که چندبار توسط افراد مختلف خرید و فروش شده‌اند، بسیار رخ می‌دهد. رمز کارت‌های سوخت این خودرو‌ها براساس شماره ملی مالک نخستین خودرو است، در‌حالی‌که ممکن این خودرو هم‌اکنون در تملک سومین یا چهارمین خریدار باشد. به یاد سپردن یک رمز چند رقمی برای افراد بسیاری دشوار است، ازاین‌رو فراموشی رمز کارت‌های سوخت مشکلی مرسوم به حساب می‌آید.

مدت زمان اعتبار رمز کارت‌های تازه صادر شده چقدر است؟

زمانی که کارت سوخت جدیدی به شما تحویل داده می‌شود، ۴ رقم آخر کدملی مالک به‌صورت پیش‌فرض رمز آن را تشکیل می‌دهد. شما به مدت یک‌ماه فرصت دارید تا با استفاده از کارت جدید خود، اقدام به سوخت‌گیری نمایید. در غیر این‌صورت کارت سوخت شما غیرفعال می‌شود و باید یکبار دیگر برای فعال‌سازی آن به دفاتر پلیس +۱۰ مراجعه کنید.

اگر رمز کارت سوخت را فراموش کردیم، چه کنیم؟

در قسمت‌های قبل به این موضوع اشاره کردیم که مشکل فراموشی رمز کارت‌های سوخت در مورد خودرو‌های قدیمی بسیار رخ می‌دهد. اگر رمز کارت‌های سوخت خود را فراموش کردید یا آن‌که فروشنده خودرو از ارائه رمز کارت‌های سوخت به شما خودداری کرد، باید به یکی از دفتر نواحی شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی مراجعه کنید تا رمز کارت شما بازیابی شود.

درصورتی‌که کارت سوخت شما گم شده باشد یا رمز آن قابل بازیابی نباشد، باید به دفاتر پلیس +۱۰ مراجعه کنید. در این حالت شما باید درخواست غیرفعال‌کردن کارت سوخت را صادر کنید که در اصطلاح عامه به سوزاندن کارت سوخت شهرت دارد. پس از آن لازم است تا برای صدور کارت سوخت جدید درخواست دهید.

تغییر رمز کارت‌های سوخت چگونه امکان‌پذیر است؟

برخی مالکان تمایل دارند تا رمز کارت‌های سوخت خودرو را پس از تحویل گرفتن تغییر دهند. همانند بخش مربوط به فراموشی رمز، باید برای تغییر رمز به دفاتر شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در سراسر کشور مراجعه کنید. برای انجام عملیات تغییر رمز، باید شرایط زیر فراهم باشد:

حضور مالک اصلی یا وکیل او همراه با وکالت‌نامه

مدارک شناسایی مالک و وکیل

مدارک شناسایی وسیله نقلیه

اصل کارت سوخت

تکمیل فرم تغییر رمز

اگر رمز کارت سوخت را اشتباه وارد کنیم، چه اتفاقی رخ می‌دهد؟

درصورتی‌که سه بار رمز کارت‌های سوخت را اشتباه وارد کنید، کارت سوخت شما غیرفعال خواهد شد. البته درصورتی فراموشی یا سرقت کارت سوخت نیز باید درخواست غیرفعال‌سازی کارت سوخت از سوی مالک صادر شود.

هنگامی که کارت سوخت شما غیرفعال شود، راهی برای استفاده مجدد از آن وجود ندارد. در این حالت باید به نزدیک‌ترین دفتر پلیس +۱۰ مراجعه کنید و درخواست صدور کارت سوخت المثنی را صادر کنید.

غیرفعال شدن کارت سوخت چگونه به کاربر اطلاع داده می‌شود؟

هنگامی که کاربر با کارت سوخت غیرفعال‌شده برای سوخت‌گیری مراجعه می‌کند، با کد خطای ۲۵ روبه‌رو خواهد شد. این کد هنگامی به کاربر نمایش داده می‌شود که کارت سوخت او از نظر فیزیکی مشکل پیدا کرده یا آن‌که غیرفعال شده باشد. نمایش این کد به معنای عدم امکان استفاده از کارت سوخت است. در این حالت باید برای صدور کارت سوخت جدید به دفاتر پلیس +۱۰ مراجعه نمایید.

ممبع: تیتر کوتاه

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • همه چیز درباره رمز کارت سوخت
  • ۱۲ درصد شرکت‌کنندگان قرآنی مدرک دریافت می‌کنند
  • افزایش ۲۵ درصدی شرکت‌کنندگان در آزمون اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن
  • رونمایی کتاب دنیای کسی را عوض کرده ای در ارومیه
  • درگیری پلیس با تظاهرات‌کنندگان روز کارگر در پاریس
  • پاریس برای المپیک 2024 به یک دژ نظامی تبدیل می‌شود!
  • تخریب ۸۰ درصد مدارس غزه و تبدیل آن به بازداشتگاه و مرکز شکنجه
  • ۵ هزار سامانه خورشیدی در فارس راه اندازی می شود
  • ۶۰ درصد غذا های المپیک پاریس «غیرگوشتی» است
  • ۶۰ درصد غذاهای المپیک پاریس «غیرگوشتی» است