Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصادآنلاین؛ حجت اسماعیل‌زاده؛ معاون پذیرش فرابورس ایران در دنیای اقتصاد نوشت: این انطباق دانشگاه‌ها با شرایط جوامع در واقع همان تغییر ماموریت و رسالت دانشگاه‌هاست که در ادبیات علمی با عنوان نسل‌بندی دانشگاه‌ها یاد می‌شود. بر اساس ادبیات موجود، دانشگاه‌ها در دنیا در ۵ نسل تقسیم‌بندی می‌شوند که عبارتند از: دانشگاه‌های نسل اول که متمرکز بر آموزش‌های تخصصی بوده‌اند، دانشگاه‌های نسل دوم که دانشگاه‌های تحقیقاتی هم گفته می‌شوند و مسیر آموزش و پژوهش را سرلوحه کار خود قرار دادند، دانشگاه‌های نسل سوم که محصول نظام‌های نوآوری هستند و بین سه بخش صنعت، دولت و دانشگاه گفتمان ایجاد می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  در این دانشگاه‌ها، اکوسیستم نوآوری به دنبال اقتصاد دانش‌بنیان است و در آخر ‌دانشگاه‌های نسل چهار و پنج که جامعه مدنی-انسان و محیط‌زیست را به این گفتمان اضافه می‌کنند.

از الگوهای دانشگاه‌های نسل سوم می‌توان به دانشگاه کمبریج واقع در منطقه فقیر کمبریج‌شایر انگلیس اشاره کرد که توانست با ایجاد یک محیط مختص توسعه کسب‌وکارهای دانش‌‌بنیان، از نوآوری و دانش پژوهشگرانش استفاده کند. شرکت‌‌های کوچک و بزرگ برآمده از این دانشگاه در زمان کوتاهی موفق شدند این منطقه را به یکی از قطب‌های اقتصادی انگلیس تبدیل کنند، به‌نحوی که شرکت‌های مختلف از سرتاسر جهان برای حضور در این ناحیه مشتاق بودند.

دانشگاه خصوصی استنفورد آمریکا نیز مدل مشابهی را در آمریکای‌شمالی پیگیری کرد و با تاسیس دره‌سیلیکون (Silicon Valley) یکی از قطب‌های نوآوری جهان را ایجاد کرد. این دو نمونه موفق به‌سرعت به یک الگو برای دانشگاه‌های دیگر تبدیل شدند تا دانشگاه‌های نسل سوم شکل بگیرد که اساسا وابستگی دانشگاه‌ها به بودجه دولت‌ها کم‌تر و به‌تبع آن دخالت دولت‌ها در فعالیت دانشگاه‌ها نیز بی‌‌رنگ‌تر شود.

در ایران، بیشتر دانشگاه‌ها در نسل دوم هستند و تعداد انگشت‌شماری از دانشگاه‌ها در مسیر حرکت به سمت دانشگاه‌های نسل سوم قرار دارند. محصول این دانشگاه‌ها شرکت‌های دانش‌بنیانی خواهد بود که به توسعه اقتصادی و ثروت نیز کمک می‌کنند. البته در این‌خصوص برخی دانشگاه‌ها در کشور کارهایی را انجام داده‌اند که موفق هم بوده، اما سوالی که وجود دارد این است که فرابورس در توسعه دانشگاه‌های نسل سوم چه تاثیری می‌تواند داشته باشد؟

همان‌گونه که اشاره شد محصول دانشگاه‌های نسل سوم شرکت‌های دانش‌بنیانی هستند که در توسعه اقتصادی تاثیرگذار خواهند بود، بنابراین این دانشگاه‌ها باید دانشگاه‌های کارآفرین، ارزش‌آفرین و ثروت‌آفرین باشند. این دانشگاه‌ها نه‌تنها شامل اساتید که باید شامل کارآفرینان و مدیران حرفه‌ای هم باشند.  فرابورس یا به‌عبارتی کلی‌تر بازار سرمایه در توسعه این دانشگاه‌ها خیلی موثر است. در واقع این دانشگاه‌ها یک گفتمان مشترک بین صنعت، دولت و دانشگاه هستند؛ چراکه هم از ظرفیت‌های دانش و علم موجود در دانشگاه‌ها بهره‌مند هستند و در مسیر برنامه‌های توسعه دولت‌ها این علم را استفاده می‌کنند و هم از این ظرفیت برای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان بهره‌مند می‌شوند.  در این ارتباط این دانشگاه‌ها باید بتوانند ایده‌ها را به پدیده‌های اقتصادی تبدیل کنند و در قالب ساختارهای شرکت‌داری شکل دهند. برای این مهم لازم است که ساختارهای سرمایه و مشارکت فراهم باشد. فرابورس ایران در این مسیر تاثیرات مهمی می‌تواند داشته باشد که عبارتند از:

بستر تامین مالی: تعریف انواع مختلف ابزارهای مالی و صندوق‌های سرمایه‌گذاری مختلف در مجموعه فرابورس ایران کمک می‌کند که این دانشگاه‌ها از مبالغ کم تا مبالغ خیلی بااهمیت برای ایده‌های اقتصادی بتوانند تامین مالی کنند، به‌عبارتی دیگر فرابورس بستری را فراهم کرده است که دانشگاه‌های نسل سوم برای تجاری‌سازی ایده‌های دانش‌بنیان و اقتصادی خود دغدغه تامین مالی در هر سطحی را نداشته باشند.

ارزشیابی و معامله‌پذیری: یکی از دغدغه‌های اصلی در دانشگاه‌های نسل سوم، ارزشیابی و معامله‌پذیری شرکت‌هایی است که در مسیر اقتصاد دانش‌بنیان ایجاد می‌کنند. سرمایه‌گذاری‌های انجام‌شده در این دانشگاه‌ها در یک زمانی باید بتواند برای دانشگاه و سهامداران شرکت‌های مزبور بازده و ارزش داشته باشد. فرابورس با داشتن بازارهای مختلفی از جمله بازارهای اول، دوم و بازار دارایی‌های فکری و همچنین بازار پایه این امکان را ایجاد می‌کند که این شرکت‌ها از کشف قیمت بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا بهره‌مند شوند. حضور این شرکت‌ها در بازارهای فرابورس علاوه بر بحث کشف قیمت، بستر معاملاتی و نقل و انتقال را نیز برای دانشگاه‌ها فراهم می‌کند و کمک می‌کند که سرمایه‌گذاران متنوع امکان سرمایه‌گذاری در سطوح مختلف سرمایه را در این شرکت‌ها داشته باشند. قیمت‌گذاری و ایجاد بستر معاملاتی برای این شرکت‌ها یکی از اصلی‌ترین راهکارهای توسعه‌ای برای دانشگاه‌های نسل سوم خواهد بود و سبب می‌شود در میان مدت و بلندمدت این دانشگاه‌ها از بودجه‌های دولتی نیز مستقل شده و قدم در مسیر سرمایه‌گذاری‌های کلان‌تر بگذارند.

ورود مدیران و کارآفرینان حرفه‌ای: حضور شرکت‌های وابسته به دانشگاه‌های نسل سوم در بازارهای فرابورس سبب می‌شود که مرکز دید فعالان بازار و مدیران صنایع مختلف قرار گیرند. این حضور کمک می‌کند تا در میان‌مدت علاوه بر ورود سرمایه‌گذاران حرفه‌ای به این شرکت‌ها، کارآفرینان و مدیران حرفه‌ای نیز وارد توسعه دانشگاه‌های نسل سوم شوند و این چرخه رشد را ادامه دهند.

در حال‌حاضر، برخی دانشگاه‌ها بخش‌های علم و فناوری ایجاد کرده‌اند که به توسعه استارت‌آپ‌ها و کارهای دانش‌بنیان می‌پردازند. برخی از آنها فعلا در قدم‌های اولیه هستند و ایده‌ها هنوز در سطح انبوه، تجاری‌سازی نشده است، ولی موارد معدودی هم وجود دارد که توانسته‌اند در قالب یک شرکت دانش‌بنیان اقتصادی فعالیت کنند.

اخیرا نشست مشترکی میان فرابورس و یکی از دانشگاه‌های مطرح کشور و شرکت دانش‌بنیان وابسته به آن برگزار شد که مدیران شرکت همگی از اساتید یا جوانان کارآفرین بودند و در مسیر حرکت به سمت دانشگاه نسل‌سوم عملکرد موفقی داشتند. حاصل این نشست و برگزاری جلسات با فرابورس ایران منجر به این شده تا شرکت دانش‌بنیان وابسته به این دانشگاه به‌زودی در بازار پایه فرابورس ایران درج شود و با همتی که در مدیران این شرکت وجود دارد، در آینده‌ای نزدیک در بازارهای اصلی فرابورس نیز پذیرش خواهد شد.

پربیننده ترین قیمت سیمان به کیسه ای ۴۵ هزار تومان بازگشت شمارش معکوس بازگشایی نماد «ملت» سنگین ترین صف های خرید و فروش(۱۰مرداد) / صف خرید ۱۰۰میلیاردی پترول در پی زمزمه های افزایش سرمایه ارزش سهام عدالت من (۱۰ مردادماه) نمای پایانی بورس (۱۰مرداد)/ شاخص کل با رشد هشت هزار واحدی همراه شد

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: بازار سرمایه دانشگاه های نسل سوم دانشگاه ها دانش بنیان فرابورس ایران دانشگاه ها سرمایه گذاری برای دانشگاه شرکت ها ایده ها حرفه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۷۰۶۳۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رشد صد در صدی دانش‌بنیان‌ها در بورس تا پایان سال

روح الله‌ دهقانی فیروزآبادی معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در نشست خبری سالانه این معاونت گفت: در حوزه هوش مصنوعی و شورای راهبری ملی هوش مصنوعی سال گذشته با دستگاه‌های زیادی تعامل شکل گرفت. با برگزاری و حضور دها متخصص بخش نظارت تنظیم‌گری، توسعه و پیگیری پروژه‌ها این شورا راهبری تشکیل شد.

او گفت: در اسفند ماه سال گذشته شورای راهبری ملی هوش مصنوعی با تعیین اعضای با دستور رئیس جمهور تشکیل شد. مزرعه پردازشی بزرگ، مرکز داده بزرگ، کتابخانه‌های بزرگ زبانی و تصویری خدمات پردازشی بزرگ در اپراتور‌های این مرکز قرار دارد و به شرکت‌های دانش بنیان و دانشگاه‌ها خدمات دهی می‌کند.

دهقانی بیان کرد: ایران ۷۰ الی ۸۰ رتبه کاربرد در حوزه هوش مصنوعی دارد. معاونت علمی و فناوری تلاش دارد برای توسعه شرکت‌های دانش بنیان و دانشگاه‌ها از آنها حمایت کند. یکی از مراحل بلوغ شرکت‌های دانش بنیان عرضه شدن آنها در بازار سرمایه و مشارکت آنها در بورس است. دانش بنیان‌ها برای ورود و سرمایه گذاری در بورس نیازی به اقدام در معاونت علمی ندارند، اما برای شرکت‌هایی که کلان داده‌های مردم و داده‌های امنیت ملی را به دنبال دارند باید از طریق این معاونت وارد شوند.

او گفت: معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهور از رشد صد درصدی دانش‌بنیان‌ها در بورس تا پایان سال خبر داد و گفت: تاکنون ۱۰۸ شرکت در بازار سرمایه حضور دارند کا تا پایان سال رشد صد درصدی خواهند داشت. علم و فناوری، استفاده از این تکنولوژی‌ها دوبال عملیات صادق بودند.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور اطهار کرد: حمایت از اندیشه ورزی و تفکردر کشور حمایت از توسعه علم و حمایت از توسعه فناوری و حمایت از توسعه کسب کار‌ها از ارکان اصلی معاونت علمی ریاست جمهوری است. ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان در این معاونت نیز کار خود را آغاز کرده است. امضا کردن موافقت نامه با صنایع بزرگ فولادی و پتروشیمی و وزارت خانه‌های بزرگ از برنامه‌های معاونت علمی بوده که انجام شده است. 

او بیان کرد: قریب به ۲۰ کنسرسیوم در حوزه پتروشیمی، فولاد، ذوب آهن و محیط زیست و ... برای حل مسائل کشور عقد قرارداد و برگزار شد. بودجه‌ای معادل پروژه ۵۰۰ میلیون یورویی نفت برای اجرای پروژه‌های پیشران فناورانه باشند و تاثیر مستقیم در زندگی مردم داشته باشند در پایان سال گذشته ابلاغ شد.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور در نشست خبری ادامه داد: در نظام جدید ارزیابی دانش‌بنیان‌ها، علاوه بر سطح فناوری، میزان اشتغال تخصصی و گردش مالی شرکت هم مورد مطالعه قرار می‌گیرد و شرکت‌ها بر این اساس به شرکت‌ها نوپا، نوآور و فناور تقسیم می‌شوند.

او افزود: نوع ۱-۲ و ۳ سابق بر اساس فناوری تقسیم بندی می‌شود، اما الان اشتغال تخصصی و گردش مالی نوع تقسیم بندی را مشخص می‌کند. شرکت‌های بسیار نوع یک داشته‌ایم که در بازنگری به شرکت نوپا تبدیل شدند و شرکت‌های نوع ۳ داشتیم که به شرکت‌های نوآور و فناور تبدیل شدند. ساز و کار‌های حمایتی از دانش بنیان‌ها در روش جدید متناسب‌تر شدند.۱۰ پارک کشور به کارگزار شناسایی شرکت‌های نوپا تبدیل شده اند.

در حال تکمیل...

باشگاه خبرنگاران جوان علمی پزشکی فناوری

دیگر خبرها

  • استفاده از توان فنی و خدماتی شرکت‌های دانش‌بنیان در توسعه ناوگان هوایی
  • نقش آفرینی دانش‌بنیان نرم و هویت‌ساز در صنایع سخت
  • گامِ مهم «جهاددانشگاهی» برای رشد اقتصادی کرمانشاه
  • مالکیت فکری پشتوانه اقتصاد دانش‌بنیان
  • پیاده‌سازی توسعه بهره‌وری در هوشمندسازی صنعت فولاد
  • رشد صد در صدی دانش‌بنیان‌ها در بورس تا پایان سال
  • سرمایه‌های وقف باید علمی اداره شود
  • نقش آفرینی جوانان نخبه در توسعه جهش تولید/جلوی مونتاژ‌ها را بگیرید
  • از اکسپو ایران ۲۰۲۴ چه می دانید؟​
  • تولید محصول دانش‌بنیان نیروگاهی باهدف جلوگیری از خروج ارز