Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، دبیر شورای عالی مناطق آزاد در جدیدترین اقدام خود در روز پایانی دولت دوازدهم از وزارت صمت درخواست کرده تا بیش از 3 هزار قلم کالا بدون ثبت سفارش و ثبت آماری به مناطق آزاد وارد شوند.

در صورت تایید و چراغ سبز وزارت صمت به مناطق آزاد، این اقدام به منزله ورود کالا بدون حساب و کتاب به مناطق بوده و احتمالا بخشی از آن به سرزمین اصلی راه پیدا می کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ماه گذشته اکبر کمیجانی رئیس کل بانک مرکزی در نامه به رئیس جمهور دولت دوازدهم واردات بی ضابطه و بدون ثبت سفارش کالا از مناطق آزاد را عاملی برای افرایش تقاضای ارز و قیمت ارز دانسته بود و هشدار داد که جلوی این اقدام گرفته شود.

رئیس کل بانک مرکزی در این نامه آورده بود: «بر اساس آمار ارائه شده توسط دبیرخانه مناطق آزاد در سال ۱۳۹۶ در مقابل واردات حدود ۲ میلیارد دلاری صرفا ۴۸۰ میلیون دلار صادرات حاصل از تولید کالا در مناطق به خارج از کشور انجام شده است؛ این موضوع نشان میدهد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور که با هدف افزایش تولید و توسعه صادرات غیر نفتی ایجاد شده اند، با دور شدن از اهداف اولیه، بر خلاف سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی و همچنین تاکیدات مکرر مقام معظم رهبری، به محلی برای واردات بی ضابطه کالاهای مصرفی به کشور تبدیل شده اند.»

به گزارش فارس، طبیعی‌ست که با توجه به شرایط انتقالی و استقرار دولت سیزدهم مسئولان اجرایی و نظارتی نسبت به اقداماتی که منجر به تشدید مشکلات ارزی و برهم خوردن قیمت ها در سبد مصرفی خانوار هستند پرهیز کنند. پاسخ مثبت به این درخواست به مثابه پوست خربزه زیر پای دولت سیزدهم خواهد بود و در صورتی که سیاست مناسب اعمال نشود می تواند بر معضلات کنونی بیفزاید.

در این نامه مورخ 12 مرداد ماه سال جاری حمیدرضا مومنی، خطاب به مفتح قائم مقام وزارت صمت در امور بازرگانی آمده است: «استحضار دارید هیأت محترم وزیران در تاریخ ۱۱۸۸۷۵/ت ۵۶۰۲۸ مورخ ۱۳۹۷/۹/۱۱ به منظور تسهیل ورود مواد اولیه و قطعات مورد نیاز تولید به مقصد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی را در چهار چوب فهرست اعلامی از سوی آن وزارتخانه بدون نیاز به ثبت سفارش تصویب نموده است، در همین راستا بر اساس نامه های شماره ۶۰/۲۵۷۴۳۷ مورخ ۱۳۹۷/۱۰/۵ و شماره ۲۲۳۵۴۵/م/۹۸ مورخ ۱۳۹۸/۸/۲۶ وزارتخانه ورود تعداد ۳۳۱۹ قلم کالا بدون نیاز به ثبت سفارش تعیین و ابلاغ شده است. از این رو با توجه به ابطال مصوبه ثبت سفارش کالا به مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به موجب رای هیات عمومی دیوان عدالت و تغییر فرآیند ورود کالا به مناطق یادشده به صورت ثبت آماری ( براساس صورتجلسه مورخ ۱۳۸۹/۱۲/۲۵ فی مابین )، کالاهای موضوع نامه های فوق الاشاره نیز الزام به ثبت آماری برای ورود به محدوده مناطق آزاد نخواهند داشت. لذا خواهشمند است دستور فرمائید همچنان اقلام فوق الذکر را از شمول فرآیند ثبت آماری نیز مستثنی نمایند.»

پیش از این نیز حمید رضا مومنی دبیر شورای عالی مناطق آزاد در نامه ای مورخ 9 مرداد ماه سال جاری به حسن روحانی خواهان رعایت نشدن ثبت سفارش کالا به مناطق آزاد شده بود. دبیرشورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی برای مقابله با نامه هشدارگونه رئیس کل بانک مرکزی ضمن رد ادعاهای مطرح شده به دفاع از این مناطق پرداخت و عنوان کرده بود نظر بانک مرکزی فاقد وجاهت قانونی است.

همچنین مرتضی شیخ زاده سخنگوی مناطق آزاد چند روز پیش در نشست خبری در پاسخ به سوال فارس مبنی براینکه اصرار مناطق آزاد برای واردات کالا بدون ثبت سفارش چیست؟ بنا به استدلال بانک مرکزی این اقدام منجر به افزایش نرخ ارز و تقاضا در بازار می شود که کوچک شدن سبد معیشت خانوار و افزایش قمیت کالاها به همراه خواهد داشت، گفته بود: کالاها برای ورود به مناطق آزاد ثبت آماری (معادل ثبت سفارش) خواهند شد و البته حجم واردات کالا به این مناطق سهم کمتر از 5 درصد کل واردات به کشور است.

به گزارش فارس، دیوان عدالت اداری رای به عدم ثبت سفارش در مناطق آزاد داده است اما با توجه به هشدارهای صریح بانک مرکزی به نظر می رسد بنا به شرایط کشور باید تصمیمات کارآمدتری درباره رویه‌های واردات کالا به خصوص از مناطقی که ظن قاچاق بیشتری درباره آنها وجود دارد، اتخاذ شود.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: ثبت سفارش مناطق آزاد تولید وزارت صمت پوست خربزه الزام ثبت سفارش کالا در مناطق آزاد دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی مناطق آزاد بانک مرکزی کالا بدون ثبت سفارش ثبت آماری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۷۳۹۵۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کالا‌های وارداتی که دلارشان ارزان ماند؛ اما تورمشان قد کشید

به گزارش تابناک اقتصادی؛ «از روز اول عید تا پایان ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ نزدیک به ۲۰ میلیارد دلار ارز ۲۸۵۰۰ تومانی بابت واردات کالا‌های اساسی تامین شد» این بخشی از صحبت‌های رئیس کل بانک مرکزی در فروردین امسال است که تاکید داشت در سالی که گذشت، در کنار تامین ۵۰ میلیارد دلار ارز با نرخ زیر ۴۰ هزار تومان برای واردات کالا، برای کالا‌های اساسی نظیر گوشت و مرغ و و شکر و نهاده‌های داملی، نزدیک به ۲۰ میلیارد دلار به نرخ ترجیحی ۲۸۵۰۰ تومان تخصیص و تامین شده است.

آماری که در نگاه اول، تحسین برانگیز است؛ چراکه با هدف مدیریت قیمت کالا‌های اساسی و ضروری مردم نظیر موارد مذکور، در دستور سیاست گذار قرار داشته است، اما با نگاهی به تغییرات تورمی کالا‌های وارداتی با ارز ثابت ۲۸۵۰۰ در سالی که گذشت، متوجه می‌شویم که بسیاری از این کالا‌های وارداتی، به رغم ادعای کنترل تورم قیمت ها، با افزایش نرخ تورم بالاتر از میانگین سالانه کشور مواجه بوده است.

به عنوان نمونه و بر اساس آمار رسمی منتشر شده توسط مرکز آمار ایران؛ نرخ تورم نقطه به نقطه فروردین امسال نسبت به فروردین سال قبل برای محصولی همچون گوشت گوساله و گوشت گوسفند به ترتیب ۶۴.۸ و ۵۹.۸ درصد بوده است.

این در حالی است که دی ماه سال قبل علیرضا پیمان پاک  قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی در امور تجارت و تنظیم بازار در گفتگو با تابناک اقتصادی اظهار داشت: روزانه بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ تن گوشت گرم گوسفندی و گوساله از حدود ۱۲ کشور (استرالیا، روسیه، مغولستان، کنیا، رومانی، ارمنستان، گرجستان و ...) با ارز ترجیحی ۲۸۵۰۰ تومان وارد کشور می‌شود.

بنابراین به رغم واردات گوشت گرم گوساله و گوسفند با ارز ترجیحی ۲۸۵۰۰ تومانی در سال گذشته، بازهم شاهد رشد نرخ تورم این محصول مهم در سفره مردم بوده ایم؛ موضوعی که نیاز به شفاف سازی از سوی مسئولان مرتبط با این بخش در وزارت جهاد کشاورزی دارد. چراکه به گواه گزارش مرکز آمار، در اردیبهشت ۱۴۰۲ میانگین قیمت یک کیلوگرم گوشت گوساله در مناطق شهری ۳۳۹ هزار تومان بوده است، اما در فروردین سال جدید این رقم به ۵۴۷ هزار تومان افزایش یافته است. همچنین متوسط قیمت یک کیلو گوشت گوسفند در اردیبهشت ۳۷۱ هزار تومان بوده، اما در شروع سال جاری به ۵۹۲ هزار تومان صعود کرده است که نشان از رشد تورم این محصول با وجود سیاست ارزی تخصیص دلار ۲۸۵۰۰ تومانی برای واردات گوشت قرمز دارد.

از سوی دیگر، در فروردین ماه سال جاری، نرخ تورم نقطه‌ای شکر نیز که به صورت وارداتی با ارز ۲۸۵۰۰ تومانی است به ۴۷.۸ درصد رسیده است؛ به بیان دیگر خانوار‌های کشور نزدیک به ۴۸ درصد بیشتر از فروردین ماه ۱۴۰۲ برای خرید یک کیلو شکر مصرف روزانه خودشان هزینه کرده‌اند. به گونه‌ای که متوسط نرخ یک کیلو شکر از قیمت ۲۸۱۰۰ تومان در اردیبهشت سال قبل به رقم ۳۹۴۰۰ تومان در فروردین امسال رسیده است.

این رویه تورمی در گروه حبوبات نیز به چشم می‌خورد؛ جاییکه بسیاری از نیاز بازار حبوبات با ارز نرجیحی واردات شده و بخشی هم با نرخ نیمایی کمتر از ۴۰ هزار تومان؛ اما نرخ تورم گروه حبوبات هم رشد داشته است. به عنوان نمونه، در نخستین ماه سال، نرخ تورم نقطه به نقطه کشکش پلویی ۶۷.۸ درصد، لوبیا قرمز ۴۲.۵ درصد و لپه و عدس نیز نزدیک به ۳۰ درصد بوده است.  

آنچه مسلم است در رویکرد ارزی مذکور، میلیارد‌ها دلار با هدف کمک به معیشت مردم و کنترل تورم کالا‌ها برای واردات این محصولات تخصیص و تامین شده است، اما در نهایت تورم بسیاری از این محصولات وارداتی چه به صورت مستقیم و چه به صورت غیرمستقیم در سبد هزینه‌ای مردم، افزایش داشته است؛ این در شرایطی است که اختلاف معنادار نرخ ارز ۲۸۵۰۰ و نیمایی با بازار آزاد به قدری بوده است، که شائبه رانت ارزی برای برخی واردکننده‌ها را در افکار عمومی تقویت کرده است و نیازمند شفاف سازی از سوی بانک مرکزی، وزارت صمت و وزارت جهاد کشاورزی و همچنین ورود نمایندگان مردم در مجلس به این موضوع مهم است تا حداقل برای سال جاری، با درس گرفتن از گذشته، تصمیم بهتر و مناسب تری گرفته شود.

 

دیگر خبرها

  • ۴۱۳ هزار تن کالاهای اساسی به مازندران وارد شد
  • ماز مارکت؛ بهترین سایت برای خرید کتاب کمک درسی
  • صدور بیش از ۵۰ میلیون دلار کالا از گمرک استان همدان
  • شکایت رسمی علیه سعید آقاخانی و سریال نون خ
  • انتقاد تند ابطحی از مهدی نصیری: پوست خربزه زیر پایت انداخته‌‌اند
  • انتقاد تند ابطحی از مهدی نصیری: پوست خربزه زیر پایت انداخته اند
  • انتقاد تند ابطحی از مهدی نصیری: بد پوست خربزه ای زیر پایت انداخته‌اند تا تمامت کنند /نه شاهزاده می‌تواند به تاجزاده نزدیک شود، نه تاجزاده علاقمند است
  • کالا‌های وارداتی که دلارشان ارزان ماند؛ اما تورمشان قد کشید
  • فوری/ خرید و فروش خودروی جانبازان آزاد شد
  • ثبت سفارش کتاب درسی چگونه است؟