Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-04-28@06:06:25 GMT

اقدام بی‌سابقه رئیس قوه قضائیه

تاریخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۷۵۵۸۳۰

این که مسئولی در حد رییس قوه قضاییه در بندهای امنیتی حضور پیدا کند و از زندانیان تعداد روزهای بازداشتی را جویا شود و در همین زمینه خواستار توضیحات لازم از سوی مقامات قضایی و ضابطین بشود برای اولین‌ بار است که اتفاق می‌افتد.

نعمت احمدی، وکیل و حقوقدان، در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت: «بازدید سرزده چند ساعته ریاست محترم قوه قضاییه از زندان اوین بندهای دو الف - ۲۰۹ - ۲۴۱ - در تاریخ قضایی ایران بی‌سابقه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تاکنون هیچ‌یک از روسای سابق قوه قضاییه بازدید اینچنینی از بخش‌های امنیتی زندان اوین نداشته و به صورت چهره به چهره با برخی از متهمان بازداشت موقت و امنیتی برخورد و ملاقات نداشته‌اند. حضور چندساعته آقای محسنی اژه‌ای در زندان اولین و بازدید از بندهای امنیتی را باید در ادامه نحوه تعامل و درخواست ایشان از فعالین این حوزه که نظریات اصلاحی خود را در اختیار رییس قوه قضاییه بگذارند، گذاشت.

نمی‌دانم در گذشته روسای قوه قضاییه با متهمان بازداشت شده تحت قرار آن هم امنیتی به صورت رودررو در زندان ملاقات داشته‌اند و پای صحبت زندانیان نشسته‌اند، تا جایی که به هنگام حضور در بندهای امنیتی که اداره هر بخش از آن در زندان اوین تعریف خاص خود و مسئول ویژه‌ای دارد مانند بندهای امنیتی که زیر نظر وزارت اطلاعات می‌باشند یا بندهایی که زیر نظر حفاظت و اطلاعات سپاه پاسداران قرار دارند در گذشته ملاقات سرزده از طرفین مسئولان در زندان وجود نداشت و شنیده می‌شد که قبلا عده‌ای از زندانیان به صورت ویژه با مسئولان احیانا ملاقات داشته‌اند اما این که مسئولی در حد رییس قوه قضاییه در بندهای امنیتی حضور پیدا کند و از زندانیان تعداد روزهای بازداشتی را جویا شود و در همین زمینه خواستار توضیحات لازم از سوی مقامات قضایی و ضابطین بشود برای اولین‌ بار است که اتفاق می‌افتد.

رییس محترم قوه قضاییه در سومین بازدید خود از زندان علاوه بر ملاقات چهره به چهره با زندانیان از نوع اتهام، مدت بازداشت موقت و شرایط بهداشتی و غذایی زندان سوال کرده‌اند، ظاهرا فضای ملاقات به گونه‌ای بوده که تعدادی از متهمان تقاضا کرده‌اند به‌تنهایی با رییس قوه قضاییه گفت‌وگو کنند.

این درخواست مورد موافقت رییس قوه قضاییه قرار گرفته، اتفاقا متهمان درخواست‌کننده به‌تنهایی با رییس قوه قضاییه به گفت‌وگو نشسته‌اند.

برابر اخبار منتشره در مورد یکی از پرونده‌های مهمی که اخیرا تشکیل شده و شش نفر بازداشتی دارد، با قاضی و کارشناسان پرونده که به فوریت در روز تعطیلی به زندان دعوت شده بودند به صورت تفصیلی به گفت‌وگو پرداخت. حال پرسش این است وقتی یخ حضور ریاست قوه قضاییه در بندهای امنیتی ذوب شده نتیجه این حضور را این‌ بار باید ریاست محترم قوه دنبال کنند. وقتی بی‌مانع و رادعی به صورت چهره به چهره با زندانیانی که بازداشت موقت هستند و احتمالا مدت‌ها از بازداشت موقت آنان می‌گذرد بدون حضور ضابط یا مسئولی صحبت کرده‌اند باید فکری به حال بازداشت موقت زندانیان امنیتی بکنند تا نتیجه چنین بازدیدهایی که جای تشکر دارد را به عینه ببینیم.

برای نمونه طی یک ماه گذشته یک نوبت دیگر هم ریاست محترم قوه در جمع اعضای شورای عالی قضایی در دادگستری شهر قدس حاضر شدند و دستور دادند قرار بازداشت موقت تا جایی که ضرورت دارد صادر نشود و آنهایی که ضروری است با ملاحظه و دقیق باشد. آیا هیاتی متعاقب حضور ریاست قوه در دادگستری شهرستان قدس نتیجه را به اطلاع ریاست قوه رسانده است؟ یا تنها خبر این بازدید و دستور رسانه‌ای شد.

در مورد اخیر که حضور رییس محترم قوه در بندهای امنیتی بی‌سابقه و ملاقات چهره به چهره در نوع خود بی‌نظیر است هم توقع این است که دنباله دستورات ریاست محترم قوه به وسیله مدیران میانی گرفته شود و متهمانی که بازداشت موقت هستند و در بندهای امنیتی نگهداری می‌شوند بعد از این بازدید اثرات مثبت آن یعنی تبدیل بازداشت موقت به قرار متناسب را ببینند.

مدتی قبل ریاست محترم قبل قوه قضاییه آقای رییسی از زندان بزرگ تهران - فشافویه - بازدیدی داشتند. خبر این بازدید را از موکلین زندانی‌ام در این بازداشتگاه شنیدم. نوع بازدید ریاست قبلی از زندان با رییس قوه جدید آن هم با زندانیان عادی کاملا فرق داشت و کسانی با رییس قوه در گذشته ملاقات داشتند که از قبل از این ملاقات مطلع و در جریان قرار گرفته بودند؛ حال این که در ملاقات روز جمعه ریاست فعلی کاملا سرزده بوده است و همین که پرونده شش متهم شناخته‌شده اخیر که چند روزی بازداشت بودند، مورد توجه قرار گرفت نشانه این است که کشتی‌بان را سیاستی دیگر در پیش است و توقع از مدیران میانی این است به حرمت تابوشکنی ریاست قوه و بازدید ایشان از بندهای امنیتی ترتیبی اتخاذ کنند که نتیجه این بازدید را ظرف چند روز آینده ببینیم.

اخیرا خبری پخش شد که پدر یکی از زندانیان امنیتی محیط زیستی که به کرونا مبتلا و با همین بیماری درگذشت اجازه مرخصی پیدا نکرد تا در مراسم عزاداری پدرش شرکت کند. کاش رییس محترم قوه قضاییه نسبت به بررسی پرونده‌های امنیتی که حکم صادر شده و نیز نظارت بر مرخصی زندانیانی که مدت‌هاست از مرخصی استفاده نکردند دستورات لازم را صادر بفرمایند. با تاسف بازداشت موقت در مواردی به حربه‌ای تبدیل شده که از آن در مواردی که ضروری نیست هم استفاده می‌شود؛ موضوعی که آقای محسنی اژه‌ای طی یک ماه و چند روزی که در کسوت رییس دستگاه قضا بارها در جمع‌های مختلف مسئولان قضایی کشور به آن پرداخته‌اند و توقع جامعه حقوقی کشور از رییس جدید قوه قضاییه که هنوز چند ساعتی از ابلاغ رسمی انتصاب ایشان به ریاست قوه نگذشته بود که با تعدادی از جمله نگارنده تماس گرفته شد و کانالی باز شد تا به صورت مستقیم با رییس قوه در تماس باشیم و نقطه‌نظرات خود را بی‌واسطه در اختیار ایشان قرار دهیم.

شخص ایشان بیش از هر کنشگری به دردهای مزمن قوه قضاییه اشراف و آشنایی دارد و تاکید موکد ایشان ظرف این مدت بر مساله بازداشت موقت و طولانی بودن مدت آن نشانه آن است که باید دستگاه قضایی خصوصا آن بخش که با موضوعات امنیتی سروکار دارند در صدور بازداشت موقت حساسیت بیشتری داشته باشند و توقع این است یک بازنگری کامل در قرارهای صادره گذشته صورت گیرد و دستورالعمل قاطعی مبنی بر لزوم رعایت قانون در مورد متناسب بودن قرار بازداشت‌ها صورت گیرد.

نمی‌دانم وقت آن نرسیده که ناظر دیگری مسئول دفاع - یعنی وکلای دادگستری - از موقعیت مساوی در مورد پرونده‌های امنیتی برخوردار باشند و تبصره ذیل ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی مدنی که به گفته معاون اول فعلی دستگاه قضایی آقای دکتر محمد مصدق وهن دستگاه قضایی است از پیکره رسیدگی به پرونده‌های امنیتی و مفاسد اقتصادی برداشته شود و یک بار برای همیشه به بستر فسادی که از آن تبصره برای وکلای به اصطلاح تبصره ذیل ماده ۴۸ به وجود آورده و با تاسف عده‌ای از آن سوءاستفاده می‌کنند پایان بخشیده شود.»

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: بندهای امنیتی رییس قوه قضاییه ریاست محترم قوه قوه قضاییه بازداشت موقت چهره به چهره رییس قوه ریاست قوه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۷۵۵۸۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مهاجری خطاب به ذوالنور: از رئیسی حساب‌کشی کنید

به گزراش «تابناک»، محمد مهاجری در روزنامه اعتماد نوشت: آقای ذوالنور به افول جایگاه مجلس اشاره کرده و به عنوان نمونه، دخالت‌های بیرونی در قانونگذاری را برشمرده است. با اینکه طبق قانون اساسی، قانونگذاری منحصرا در اختیار مجلس قرار دارد، اما سال‌های زیادی است که نهاد‌هایی همچون شورای انقلاب فرهنگی، شورای عالی فضای مجازی و... دستورالعمل‌هایی را ابلاغ می‌کنند که در حکم قوانین لازم‌الاجراست. آقای ذوالنور نخستین چهره سیاسی نیست که چنین انتقادی را بیان می‌کند. پیش از او نمایندگان دوره‌های قبل مجلس - به خصوص آقای علی مطهری - بار‌ها این موضوع را گفته‌اند، اما دوستان اصولگرا همچون جناب ذوالنور حاضر به پشتیبانی از این ایده نشدند.

جای این پرسش جدی وجود دارد که چرا چنین جراتی وجود دارد که جایگاه مجلس نادیده گرفته شود و شعار در راس امور بودن آن عملیاتی نشود؟ بگذارید از همین انتخابات اخیر مجلس در اسفند ۱۴۰۲ شروع کنیم. متاسفانه فرآیندی که از ماه‌ها قبل آغاز شد و مجلس یازدهم هم با اصلاح قانون انتخابات به آن کمک کرد، شرایطی را به وجود آورد که مجلس دوازدهم از هم‌اکنون با شائبه ناکارآمدی مواجه شود.

بخش بزرگی از نمایندگان مجلس یازدهم که شاید آقای ذوالنور هم جزو آن‌ها باشد مدتی قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری سیزدهم از آقای رییسی دعوت کردند وارد میدان رقابت ریاست‌جمهوری شود. این اقدام اگر در قالب یک فعالیت تعریف شده حزبی صورت می‌گرفت کاملا قابل دفاع بود، زیرا وقتی یک حزب سیاسی از کاندیدایی حمایت می‌کند مسوولیت اقدام خود را هم می‌پذیرد. اما اقدام فردی نمایندگان مجلس یازدهم معنای اقدام حزبی نداشت، بلکه نمایندگان استقلال خود را به حراج گذاشتند و عملا چک سفید امضا به رییس دولت دادند و به همین دلیل همه نمایندگانی که آن نامه را امضا کردند، باید در برابر ناکارآمدی دولت سیزدهم پاسخگو باشند. انتخابات مجلس دوازدهم متاسفانه با مشارکت کم صورت گرفت و آرای نمایندگان نیز بسیار پایین بود و از جمله در تهران، نفر اول کمی بیش از ۵۰۰ هزار رای (معادل ۵ درصد رای واجدان شرایط شرکت در انتخابات) کسب کرد. در اکثر حوزه‌های انتخابیه نیز افراد منتخب کمی بیش از ۲۰ درصد آرا را به خود اختصاص داده‌اند.

حتما آقای ذوالنور توجه دارند که هر چه پایگاه مردمی مجلس (و البته ریاست‌جمهوری) ضعیف‌تر باشد، نهاد‌های دیگر حاکمیت تلاش می‌کنند نقش آن را در مقدرات کشور کمرنگ کنند. مجلس دوازدهم علاوه بر ضعف پیش گفته، به مدد شورای محترم نگهبان از چهره‌های خاصی برخوردار شده که برخی از آن‌ها به تنهایی قادر به نابودی حیثیت کل مجلس هستند.

جای شکرش باقی است که یکی از این افراد با تذکر رهبر معظم انقلاب، دست‌کم تا اطلاع ثانوی از تنش‌زایی و پرخاشجویی فاصله گرفت، اما باید منتظر ماند و با آغاز مجلس جدید، فصل تازه‌ای از هنرنمایی این گروه را به تماشا نشست. دقیقا آنچه را آقای ذوالنور از بابت پایین آمدن شأن مجلس نگرانش است، همان چیزی است که خود او حتی اگر در ایجادش موثر نبوده، در برابر آن سکوت تاییدآمیز داشته است.

با این همه اگر بخواهیم خوشبینانه به آسیب‌شناسی نماینده محترم قم بنگریم و فرض کنیم که او با این نگاه به دنبال اصلاح مجلس است، گریزی نیست جز اینکه امیدوار باشیم همین مجلس ضعیف کم رای، نقایص خود را با عملکرد مثبت جبران کند. حساب‌کشی جدی و دقیق از دولت، نظارت بر عملکرد دستگاه‌های اجرایی و برخورد بدون رودربایستی با وزرای ضعیف و شخص رییس‌جمهور و نیز آتش نزدن قرارداد‌های بین‌المللی (که حتما جناب ذوالنور آن را به یاد دارد!) می‌تواند کفاره‌ای برای جبران اشتباهات گذشته باشد. امید که آقای ذوالنور - که از الان در قامت کاندیدای ریاست مجلس- سخن می‌گوید، حتی اگر به چنین منصبی هم نرسید، در رفع آسیبی که آن را فهم کرده است، برآید.

دیگر خبرها

  • شهادت اسیر فلسطینی ۱۰ روز بعد از بازداشت توسط نظامیان صهیونیست
  • دیدار چهره به چهره رییس دادگستری شهرستان کوهبنان با زندانیان
  • رییس قوه قضاییه: برخی مسائل نیازمند کار فرهنگی و اقناعی است؛ نمی‌توان صرفاً با رویکرد سلبی و امنیتی، در قبال آن‌ها عمل کرد
  • تشکیل ۵۰۶ فقره پرونده با موضوع سلاح و مهمات در دادگستری استان کرمان
  • چهار راهبرد سند تحول برای کاهش پرونده‌های ورودی به قوه قضاییه
  • سردار رادان: در طرح نور به‌دنبال حجاب و عفاف و صیانت از دختران و خواهران خودمان هستیم/ شهادت می‌دهم که رئیس قوه قضائیه در حمایت از طرح حجاب و عفاف مردانه کنار ما بوده/ شهادت می‌دهم رئیس‌جمهور از ما حمایت کرده است
  • مهاجری خطاب به ذوالنور: از رئیسی حساب‌کشی کنید
  • شفافیت در سند تحول و تعالی قوه قضاییه
  • سرکوب بی‌سابقه تظاهرات ضداسرائیلی در دانشگاه تگزاس
  • توزیع دفترچه‌های موقت شناسایی سپرده‌گذاران اتباع خارجی در فارس