Web Analytics Made Easy - Statcounter

سال‌هاست که جنگل‌ها و مراتع کشور طعمه حریق می‌شوند اما علی‌رغم تمام هشدارهایی که از فصل بهار نسبت به وقوع این آتش‌سوزی‌ها داده می شود همچنان این عرصه‌های طبیعی در بسیاری از مناطق کشور می‌سوزند و جان برخی هموطنان را نیز می‌گیرد. مدیرکل دفتر آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی سازمان جنگل‌ها می‌گوید: نیروهای مردمی همیشه در مواقع آتش‌سوزی نسبت به تمام دستگاه‌ها ‌پیشگام‌ هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایسنا، بسیاری از هموطنان دلسوز به‌محض وقوع آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع لحظه‌ای تعلل نمی‌کنند و خود را به خط مقدم مبارزه با آتش می‌رسانند و با طی کردن مسیر در مناطق صعب‌العبور با کمترین امکانات و گاهی با دست خالی برای نجات منابع طبیعی با حریق می‌جنگند این در حالیست که طی سال‌های اخیر انتقادات زیادی به سازمان‌های متولی در حوزه منابع طبیعی و محیط زیست در زمینه تجهیز نکردن و همچنین ارائه ندادن آموزش‌های لازم به نیروهای مردمی همچنین به سایر دستگاه‌ها بابت تعلل، تاخیر و امتناع از اعزام بالگرد برای کمک به اطفای حریق در جنگل‌ها و مراتع شده است اما این انتقادات امسال با انتشار خبر اعزام دو بالگرد و یک هواپیمای آب‌بر به کشور ترکیه برای کمک به اطفای حریق در جنگل‌های جنوب این کشور بیشتر شده است.

سال گذشته البرز زارعی از کهگیلویه و بویراحمد،  مختار خندانی، بلال امینی و یاسین کریمی از استان کرمانشاه و محمد جواد مختاری در استان فارس جان بر کف گرفتند و در راه حفاظت از منابع طبیعی و مبارزه با آتش‌سوزی در جنگل‌های زاگرس جان خود را از دست دادند اما این حوادث تلخ امسال نیز تکرار شد و چهار تن دیگر از هموطنان را در استان فارس از دست دادیم. 

حسین میرزایی - مدیرکل دفتر آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی سازمان جنگل‌ها- در گفت و گو با ایسنا، ضمن استناد به  قانون «حمایت قضایی و بیمه‌ای از ماموران یگان حفاظت محیط زیست و جنگل‌بانی» می‌گوید: این قانون به سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری و سازمان حفاظت محیط زیست این اختیار را داده تا بتوانند از همیاری و همکاری نیروهای مردمی در راستای حفاظت از منابع طبیعی بهره‌مند شوند همچنین در آیین‌نامه اجرایی این قانون تاکید شده سامانه‌ای به‌عنوان سامانه همکاری داوطلبان تعریف شود تا مردم در آن ثبت نام کنند.

وی با اشاره به طرح «همیاران طبیعت»  سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری اظهار می‌کند: از خرداد ماه سال گذشته تاکنون ۱۱۳ هزار نفر در سامانه همیار طبیعت ثبت‌نام کرده‌اند و به‌عنوان همیار طبیعت آموزش دیده و سازماندهی شده‌اند.

مدیرکل دفتر آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی سازمان جنگل‌ها در ‌پاسخ به این ‌پرسش ایسنا که آیا دستورالعمل یا شیوه‌نامه‌ای درباره حضور نیروهای مردمی در عملیات اطفای حریق وجود دارد؟ می‌گوید: هم در قانون و هم در شیوه‌نامه‌ای که تدوین کرده‌ایم به مواردی درباره چگونگی حضور نیروهای مردمی در عرصه‌های منابع طبیعی و کمک در راستای اطفای حریق و حمایت از افرادی که دچار خسارت یا آسیب شده‌اند، اشاره شده است. دفتر آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی سازمان جنگل‌ها شیوه‌نامه‌ای را به استان‌ها ابلاغ کرده که در آن تاکید شده است همیاران طبیعت در زمینه آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع باید عمدتا در ارتباط با مباحث ‌پیشگیری،  اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی به ما کمک کنند چرا که معتقدیم اطفای حریق عملیاتی تخصصی است که نیاز به تجهیزات و آموزش حرفه‌ای دارد و ‌پیشگیری از وقوع حریق مهم‌تر از اطفای آن است.

وی خاطرنشان می‌کند: گرچه نیروهای مردمی می‌توانند در اطفای کم خطر حریق در جنگل‌ها و مراتع کمک کنند تا در همان لحظات ابتدایی و ‌پیش از گسترش حریق آن را مهار کنند اما زمانی‌که این آتش‌سوزی‌ها گسترش ‌پیدا می‌کند به امکانات ویژه‌ و یگان اطفای حریق مجهز و آموزش دیده‌ای نیاز است تا آتش‌سوزی مهار شود و بهتر است نیروهای مردمی این کار را به ماموران یگان بسپارند.

میرزایی در ‌پاسخ به این ‌پرسش ایسنا که آیا تمام ۱۱۳ هزار نفر همیاران طبیعت تحت آموزش اطفای حریق قرار گرفته‌اند؟ ‌می‌گوید: همیاران طبیعت به سه سطح مختلف شامل همیار طبیعت مروج، همیار طبیعت دانش‌آموز و همیار طبیعت محافظ تقسیم شده‌اند که طی چهار ماه ابتدای سال جاری تلاش شد تا حدود ۳۰ هزار نفر از همیاران طبیعت محافظ که به‌نوعی در عرصه‌های منابع طبیعی حضور دارند و گاهی خود جزو بهره‌برداران و مجریان طرح‌های منابع طبیعی هستند را با مباحث کلی منابع طبیعی و بحث اطفای حریق آشنا کنیم و آموزش دهیم.  

مدیرکل دفتر آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی سازمان جنگل‌ها با بیان اینکه همچنان تاکید داریم که عملیات تخصصی اطفای حریق توسط نیروهای کادر سازمان جنگل‌ها، نیروهای دولتی، نظامی و انتظامی انجام شود همانطور که در قانون نیز به آن اشاره شده است، اذعان می‌کند: با این حال لازم است آموزش‌ نیروهای مردمی توسعه ‌پیدا کند چراکه عرصه‌های منابع طبیعی وسیع هستند و ما با جمعیت عمده‌ای از افراد و گروه‌های هدف که به‌نوعی در ارتباط مستقیم با منابع طبیعی هستند، مواجه هستیم. از این رو لازم است آموزش‌ها هم به‌لحاظ کیفی و هم به‌لحاظ کمی توسعه ‌پیدا کند تا کمتر شاهد آسیب دیدن مردم عزیز در عرصه‌های منابع طبیعی باشیم.

میرزایی اضافه می‌کندد: در تبصره‌ ذیل ماده ۴۷ قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع تاکید شده که در مواقع آتش‌سوزی در جنگل‌ها تمام دستگاه‌های کشوری و لشکری باید در اطفای حریق کمک کنند. دستگاه‌ها نیز تا حد توان خود در این زمینه کمک می‌کنند اما واقعیت این است که مردم  نسبت به همه دستگاه‌ها ‌پیشگام هستند و برای اطفای حریق در عرصه حضور ‌پیدا می‌کنند همانطور که در حادثه اخیری که متاسفانه در استان فارس شاهد آن بودیم عشایر، مرتع‌داران و جوامع محلی ‌در عرصه حاضر شدند.

وی ادامه می‌دهد: مردم همیشه در عرصه‌های منابع طبیعی و در زمان‌ وقوع آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع حضور دارند و منابع طبیعی همیشه مدیون حضور مردم بوده چراکه هرجا مردم حضور داشته‌اند منابع طبیعی حفظ شده است. اکنون نیز در چند استان زاگرس نشین که نیروهای مردمی بهتر سازماندهی شده‌اند کمترین میزان حریق را داشته‌ایم چراکه مردم ‌پای کار هستند و به محض وقوع حریق خود را به محل می‌رسانند.

تاکید قانون بر ضرورت و لزوم همکاری تمامی ماموران دولتی اعم از کشوری و لشکری در مواقع وقوع آتش‌سوزی در جنگل‌ها در مقابل تقاضای نیروهای جنگل‌بانی و ... موضوعی نیست که امروز یا دیروز به گوش دستگاه‌ها و نهادهای دولتی رسیده باشد. این قانون و بالاخص ماده ۴۷ آن در سال ۱۳۴۶ یعنی بیش از ‌پنچ دهه ‌پیش به‌تصویب رسیده اما با گذشت حدود نیم قرن همچنان به‌خوبی اجرا نمی‌شود.

میرزایی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به آیین‌نامه اجرایی حمایت قضایی و بیمه‌ای از ماموران یگان حفاظت محیط زیست و جنگل‌بانی و آیین نامه اجرایی ماده ۲۰ قانون مدیریت بحران می‌گوید: داوطلبانی که در ارتباط با حریق در جنگل‌ها و مراتع دچار آسیب می‌شوند به‌عنوان فداکار خدمت شناخته می‌شوند و برای حمایت از این فداکاران خدمت آیین‌نامه‌ای تدوین شده است که طبق آن داوطلبان آسیب‌دیده یا خانواده داوطلبان فوت شده تحت حمایت مالی و بیمه‌ای قرار می‌گیرند.

مدیرکل دفتر آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی سازمان جنگل‌ها در ‌پاسخ به این ‌پرسش ایسنا که آیا ادارات منابع طبیعی و سازمان جنگل‌ها از افرادی که در منطقه و برای اطفای حریق در جنگل‌ها و مراتع حضور دارند، اطلاع دقیقی دارند؟ ‌پاسخ می‌دهد: ما مشخصات تمام افرادی که در سامانه همیاران طبیعت ثبت نام کرده‌اند را داریم و نحوه سازماندهی نیروهای مردمی نیز در قالب آیین‌نامه‌ای در اردیبهشت ماه امسال به استان‌ها ابلاغ شد. در این آیین‌نامه چهار گروه را تحت عنوان گروه‌های ‌پشتیبانی، امداد، اطفای حریق کم خطر و ‌پیشگیری مشخص کردیم تا نیروهای مردمی براساس توانایی‌های خود در قالب این گروه‌ها سازماندهی شوند. این گروه‌ها هر یک سرگروه مشخصی دارند و از طریق این ارتباطات مشخص است که در هر منطقه چه افرادی و با چه توانایی‌هایی حضور دارند. با این حال خارج از این شیوه‌نامه‌ها و دستورالعمل‌ها مردم همچنان ‌پای کار هستند که لازم است از این عزیزان به‌خاطر احساس مسئولیتی که نسبت به عرصه‌های منابع طبیعی دارند، تشکر کنیم.

میرزایی در ‌پایان درباره تامین تجهیزات و امکانات اطفای حریق برای گروه‌ها و نیروهای مردمی اظهار می‌کند: ما تا حد امکان تلاش کردیم تا تجهیزات و امکانات مورد نیاز تمام نیروهای مردمی اعم از کوهنوردان، همیاران طبیعت، سازمان‌های مردم نهاد، جوامع محلی، تعاونی و تشکل‌های منابع طبیعی و بهره‌برداران منابع طبیعی را تامین کنیم اما واقعیت این است که تعداد نیروهای مردمی زیاد و در عین حال عرصه‌های منابع طبیعی وسیع است و به‌همین‌خاطر تجهیزات و امکاناتی که در اختیار داریم به تک تک این افراد نمی‌رسد اما سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری  تا چند روز آینده تجهیزات انفرادی را بین گروه‌های مردمی توزیع  می‌کند که طبق مکاتباتی که با برخی استان‌ها داشته‌ایم قرار است یک نماینده از هیئت کوهنوردان و یک نماینده از سازمان‌های مردم نهاد که مرتب در عرصه‌های منابع طبیعی حضور دارند معرفی شوند تا این تجهیزات انفرادی که شامل ‌پوتین و دستکش و ... می‌شود را به آنان تقدیم کنیم.

به گزارش ایسنا، گرچه مسئولان سازمان جنگل‌ها از جمله مدیرکل دفتر آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی این سازمان از آموزش، سازماندهی و تجهیز نیروهای مردمی خبر می‌دهند با این وجود با توجه به شرایط مناطق جنگلی کشور و وسعت و تعداد حریق‌های جنگلی لازم است تلاش بیشتر و با سرعت بالاتری نسبت به تامین تجهیزات و ارائه آموزش‌های لازم به نیروهای مردمی صورت گیرد.

ثبت نام در سامانه‌های ویژه نیروهای داوطلب و برگزاری دوره‌های آموزشی گرچه می‌تواند به حفظ جان و سلامت نیروهای مردمی و داوطلب اطفای حریق کمک کند اما آنان منتظر رسیدن تجهیزات و آموزش نمی‌مانند و با وقوع کوچکترین حریق در عرصه‌های طبیعی خود را به دل آتش می‌زنند. آنچه در این میان می‌تواند جان و سلامت آنان را حفظ کند، عمل کردن دستگاه‌های دولتی به وظایف قانونی خود است. دستگاه‌هایی که از امکاناتی نظیر بالگرد و هواپیمای آب‌بر و نیروهای تخصصی و آموزش دیده اطفای حریق برخوردارند باید به اطفای حریق جنگل‌ها کمک کنند تا هم منابع با ارزش طبیعی و هم جان انسان‌ها حفظ شود. هر چند مردم در جهت حفظ منابع طبیعی ‌پیشگام هستند اما انتظار می رود دستگاه‌ها در اعزام بالگرد و تامین کامیون آب‌بر و خودرو برای حمل نیروهای اطفای حریق کوتاهی نکنند و زمان را از دست ندهند.

انتهای ‌پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: آتش سوزی در جنگل ها جنگل های زاگرس آتش سوزی در میانکاله آتش سوزی جنگل های ارسباران ترویج و مشارکت های مردمی سازمان جنگل ها عرصه های منابع طبیعی حریق در جنگل ها و مراتع عرصه های منابع طبیعی آتش سوزی در جنگل ها مدیرکل دفتر آموزش نیروهای مردمی همیاران طبیعت همیار طبیعت حضور دارند محیط زیست دستگاه ها شیوه نامه آیین نامه کمک کنند ثبت نام گروه ها شده اند نامه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۷۶۵۳۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کمبود بیش از ۵هزار شیر هیدرانت آتش‌نشانی در مشهد

به گزارش قدس خراسان، دوربین، صدا، حرکت؛ اعلام یک حریق یا انفجار و صدای آژیر خودروهای آتش‌نشانی که برای رسیدن به محل حادثه حتی ثانیه‌ها هم برایشان دیر است؛ اما هر صحنه‌ای، یک پشت صحنه دارد و بازیگرانی که دیده نمی‌شوند؛ ولی کارشان پشتیبانی از آن‌هایی است که در صحنه نقش‌آفرینی می‌کنند.

معاون فنی و پشتیبانی سازمان آتش‌نشانی مشهد می‌گوید: معاونت فنی و توسعه سازمان آتش‌نشانی دو مأموریت مهم دارد؛ یکی بخش مرتبط با ساختمان‌ها که هم شامل نگهداری ساختمان‌های موجود می‌شود و هم ساخت ایستگاه‌های جدید و دیگری تجهیزات و ماشین‌آلات. در بحث نگهداری ساختمان‌ها در فروردین امسال ۳۹۲ مورد اقدام صورت گرفته که بیشتر درخصوص تأسیسات بوده است.

هادی رجبی‌پور اضافه می‌کند: از اسفند سال گذشته تا پایان فروردین سال جاری تلاش زیادی برای جذب اعتبارات عمرانی انجام شد. سازمان آتش‌نشانی توانست با جذب ۹۷ درصدی اعتبارات عمرانی رتبه نخست این حوزه را در سطح شهرداری کسب کند.

کمبود ۱۰ ایستگاه آتش‌نشانی در مشهد

 وی در خصوص ساخت ایستگاه‌های جدید عنوان می‌کند: با توجه به پیش‌بینی‌های کارشناسی که در سال‌های گذشته انجام شده بود، در نقاطی که ما محدودیت رسیدن به حریق را داریم، برنامه ساخت ایستگاه در دستور کار قرار دارد. در مشهد توسعه ایستگاه‌ها به مرحله خوبی رسیده؛ اما تا رسیدن به نقطه استاندارد هم فاصله‌ای نه‌چندان دور باقی مانده است. در حال حاضر ۵۶ ایستگاه داریم و براساس مطالعات باید ۱۰ ایستگاه دیگر ساخته شود تا به استاندارد برسیم.

ساخت ایستگاه آتش‌نشانی بهار در بحرانی‌ترین محدوده مشهد

معاون فنی و پشتیبانی سازمان آتش‌نشانی مشهد با بیان اینکه یکی از مشکلات ما در این شهر محدودیت زمین است، ادامه می‌دهد: یکی از بحرانی‌ترین نقاطی که در این کلانشهر به لحاظ ایمنی وجود دارد، محدوده احمدآباد است. دلیلش هم نبود زمین برای ساخت ایستگاه است. اگر زمان رسیدن آتش‌نشانی به حریق از یک حد مشخصی عبور کند و در واقع زمان طلایی را از دست بدهیم، اطفای حریق کار بسیار دشواری می‌شود. بنابراین در جانمایی ایستگاه‌ها در هر منطقه مهم‌ترین هدف، کاهش زمان رسیدن به حریق است. یکی از اقدام‌هایی که در فروردین امسال رقم خورد، تأمین زمین برای پایگاه آتش‌نشانی بهار در بیمارستان امام رضا(ع) بود. در حال حاضر قول مساعد را در این خصوص گرفته‌ایم، توافق‌ها و صورتجلسه‌ها انجام شده و تلاش می‌شود تا پایان بهار، زمین مورد نظر خریداری و پایگاه ساخته شود.

رجبی‌پور متذکر می‌شود: در بحث ایجاد ساختمان‌ها، یکی از پروژه‌های مهمی که در دست اقدام داریم، پروژه ساختمان مرکزی آتش‌نشانی در میدان ابوطالب بوده؛ چراکه ساختمان مرکزی آتش‌نشانی استیجاری است. این موضوع از فروردین سال گذشته آغاز شده و قرارداد سه ساله داریم؛ اما تلاش می‌شود تا پایان این دوره مدیریت شهری به انجام برسد. سال گذشته میزان پیشرفتی که برای این پروژه درنظر داشتیم، محقق نشد. یکی از علل این موضوع هم تأمین نشدن مصالح در زمان مقرر بود. رویکرد امسال این است که بیشتر از پیشرفت در نظر گرفته شده برای پروژه، کار را جلو ببریم. در فروردین امسال ۶۰ درصد آرماتور مورد نیاز پروژه را تأمین کرده‌ایم تا کارها تسریع شود.

سیستم‌های اطفای حریق ساختمان‌ها پس از اخذ پایانکار غیرفعال می‌شود

وی در خصوص ایمنی ساختمان‌های بلندمرتبه هم به نکته قابل تأملی اشاره و عنوان می‌کند: ساختمان‌های بلندمرتبه باید سیستم اطفای حریق داشته باشند تا در صورت آتش‌سوزی بلافاصله فعال شوند. معضل این است که سیستم‌های اطفای حریق در این ساختمان‌ها پس از اینکه همکاران ما در معاونت آموزش و پیشگیری تأیید می‌دهند، پس از بهره‌برداری مالکان ساختمان خودشان سیستم‌ها را خاموش می‌کنند یا با تخلیه آب مخزن آن‌ها را به حالت غیرفعال درمی‌آورند. شاید یک علتش موضوعات فرهنگی باشد که هنوز در زمینه ایمنی نهادینه نشده و احتمالاً بخشی از این موضوع نیز به دلیل هزینه‌های نگهداری این سیستم‌هاست. 

معاون فنی و پشتیبانی سازمان آتش‌نشانی مشهد در ادامه می‌گوید: شهروندان هنوز به این فرهنگ نرسیده‌اند که باید سیستم اطفای حریق ساختمانشان را فعال نگه دارند. حتی تعمیر و نگهداری دوره‌ای آسانسور هم در خیلی از ساختمان‌ها آن طور که باید و شاید انجام نمی‌شود و حوادث زیادی در این خصوص داریم.

مشهد نیاز به پهپاد آتش‌نشان دارد

یکی از وظایف معاونت فنی و پشتیبانی آتش‌نشانی، تأمین تجهیزات مورد نیاز برای افزایش ایمنی شهروندان است. رجبی‌پور با بیان این مطلب می‌افزاید: برخی حریق‌ها در نمای ساختمان رخ می‌دهد که اگر سیستم اطفای حریق ساختمان قادر به مهار آن نباشد، آتش‌نشانی باید برای این موضوع اقدام کند که در ساختمان‌های بلندمرتبه تجهیزاتی مانند نردبان‌های بلند مورد نیاز است. در سطح کشور فقط آتش‌نشانی مشهد است که دو نردبان ۷۲ متری دارد. غیر از آن سه نردبان ۵۵ متری، یک نردبان ۶۲ متری، یک نردبان ۵۲ متری و هفت نردبان ۳۲متری داریم. این نردبان‌ها در واقع برای اطفای حریق در ارتفاع استفاده می‌شوند. یکی از اقدام‌هایی که برای امسال در دستور کار داریم، تأمین پهپادهای اطفای حریق است که البته متأسفانه یک مقاومت غیرکارشناسی در این خصوص وجود دارد و در تلاش هستیم ضرورت اهمیت و فایده این موضوع را برای تصمیم‌گیران توجیه و آن‌ها را به این کار ترغیب کنیم.

وی با اشاره به افزایش ساختمان‌های بلندمرتبه در شهر مشهد، بر ضرورت تأمین لوازمی مانند نردبان‌های ۷۲ متری بیشتری تأکید و بیان می‌کند: با توجه به اینکه باید این تجهیزات را از خارج کشور وارد کنیم و با وجود بحث‌های تحریم و نوسان‌های بازار ارز، این کار امکان‌پذیر نیست، باید از پهپادهای آتش‌نشان استفاده کنیم. در کشورهایی مانند آمریکا، چین و یکی دو کشور اروپایی موضوع پهپادهای اطفای حریق عملیاتی شده است. این پهپادها قیمت کمتری نسبت به نردبان‌های ۷۲ متری دارند؛ اما چون در ایران تا به حال پهپاد نداشته‌ایم، موافقت نمی‌شود. سه شرکت دانش‌بنیان در خصوص تولید این پهپاد اعلام آمادگی کرده‌اند. یک شرکت تهرانی هم توانسته این پهپاد را مشابه چیزی که ما نیاز داریم، تولید کند. البته با آنچه مدنظر ماست، فاصله دارد.

معاون فنی و پشتیبانی سازمان آتش‌نشانی مشهد اذعان می‌کند: البته منکر ریسک‌های این کار به عنوان یک محصول جدید نیستیم؛ اما با توجه به نیازی که داریم، این ریسک را پذیرفته‌ایم و معتقدیم تا قدمی برداشته نشود و آزمون و خطاهایی رخ ندهد، به محصول بی‌عیب و نقصی که بتواند نیازمان را برطرف کند، نخواهیم رسید. پس باید کار را از یک نقطه‌ای شروع کرد تا به مرور عیب‌ها برطرف شود.

فقط ۹۷۰ شیر هیدرانت برای آبگیری خودروهای اطفای حریق داریم 

رجبی‌پور در ادامه صحبت‌هایش به کمبود شیرهای هیدرانت اشاره و بیان می‌کند: یکی دیگر از موضوعات بسیار مهمی که در چند سال گذشته به حاشیه رفته، بحث شبکه هیدرانت شهری است. مخازن خودروهای آتش‌نشانی برای آبگیری محدود بوده و زمانی که یک خودرو برای اطفای حریق می‌رود و حریق گسترش پیدا می‌کند، ظرف چند دقیقه آب مخزن تمام می‌شود. در این شرایط خودرو اطفا نیاز دارد سریع آبگیری شود و اینجاست که اهمیت شبکه هیدرانت مشخص می‌شود. برای تعیین تعداد استاندارد شبکه هیدرانت در مشهد مطالعه‌ای انجام شد. مشهد بیش از ۶هزار و ۳۰۰ هیدرانت نیاز دارد در حالی که موجودی ما در حال حاضر ۹۷۰ هیدرانت است!

وی ادامه می‌دهد: روند ساخت و اضافه کردن شیرهای هیدرانت جدید خیلی کند است. سال گذشته فقط توانستیم ۵۰ شیر هیدرانت به شبکه اضافه کنیم و اگر بخواهیم با این روال پیش برویم ۱۰۰ سال زمان نیاز داریم که به عدد استاندارد برسیم. یکی از مشکلاتی که در خصوص توسعه شبکه هیدرانت وجود دارد، پراکندگی در سطح شهر است و دوم صدور مجوزهای حفاری بوده که دریافت آن از شهرداری مناطق زمانبر است.

رجبی‌پور اضافه می‌کند: سال‌های پیش هماهنگی با شرکت آبفا هم لازم بود تا هنگام انجام عملیات نصب، آب منطقه قطع شود. امسال با دانشی که به آن دست یافتیم، بدون نیاز به قطعی آب منطقه می‌توانیم عملیات اجرایی شیرهای هیدرانت را انجام دهیم. در حال حاضر کند بودن کار ما در بحث توسعه شبکه هیدرانت دو دلیل عمده دارد؛ یکی دریافت مجوز حفاری از شهرداری مناطق و دیگری بحث محدودیت اعتبارات است. 

معاون فنی و پشتیبانی سازمان آتش‌نشانی مشهد می‌گوید: سال گذشته با کمیسیون حاشیه شهر صحبتی در این خصوص داشتیم که بخشی از اعتبارات پروژه‌های حاشیه شهر به این موضوع اختصاص یابد؛ زیرا متأسفانه سقفی که برای ایمنی در پروژه‌های حاشیه شهر در نظر گرفته شده، صفر است. این موضوع به مدیریت شهری برنمی‌گردد بلکه ذات این پروژه‌ها اعلام نیاز از سمت اهالی محل بوده و هیدرانت جزو مواردی است که شاید مردم درباره آن آگاهی نداشته باشند یا اهمیتش را آن طور که باید و شاید ندانند. در صورتی که با توجه به تراکم جمعیت بالا و معابر کم‌عرضی که در حاشیه شهر داریم، خودروهای کوچک با منبع کوچک اعزام می‌شوند و اگر حریق گسترده‌ای باشد و آب تمام شود، باید از نزدیک‌ترین هیدرانت آبگیری صورت بگیرد. اگر این توافقی که انجام دادیم، محقق شود، هیدرانت‌های لازم در حاشیه شهر را تأمین می‌کنیم. 

رجبی‌پور تصریح می‌کند: کمبود شیرهای هیدرانت در اطراف حرم مطهر رضوی هم موضوع مهمی است و می‌توان گفت بحرانی‌ترین مناطق شهر به لحاظ ایمنی، منطقه ثامن، منطقه یک و حاشیه شهر است.

وی اظهار می‌کند: پیش‌بینی ما این است اگر تأمین اعتبار صورت بگیرد، سرعت توسعه شبکه هیدرانت به ۱۰ برابر آنچه در سال گذشته انجام دادیم، برسد و بتوانیم ۵۰۰ شیر هیدرانت در نقاط مختلف مشهد ایجاد کنیم. این کار با همکاری و همراهی مناطق قابل تحقق است.

معاون فنی و پشتیبانی سازمان آتش‌نشانی مشهد می‌گوید: یکی دیگر از موضوعات تحت مسئولیت این معاونت همان طور که اشاره شد، بحث ماشین‌آلات و تجهیزات بوده که این هم شامل دو بخش است؛ یکی اضافه کردن ناوگان جدید با توجه به نیاز سازمان و دیگری نگهداری از ماشین‌آلات موجود.

رجبی‌پور ادامه می‌دهد: ماشین‌آلات آتش‌نشانی وقتی استارت زده می‌شوند باید با حداکثر سرعت و در کمترین زمان خود را به محل حریق برسانند. این موضوع نشان می‌دهد خودروهای عملیاتی باید همیشه در شرایط آماده‌باش ۱۰۰درصد باشند.

وی یادآور می‌شود: در بحث ماشین‌آلات ما در مجموع ۳۶۰مورد ماشین‌آلات سبک و سنگین داریم که ۳۳۱ مورد اعلام خرابی صورت گرفته و نزدیک به ۵۰ درصد یعنی ۱۴۷مورد برای تعمیرات به خارج از سازمان و تعمیرگاه‌های بخش خصوصی اعزام شده‌اند.

خبرنگار: معصومه مؤمنیان

معصومه مؤمنیان

دیگر خبرها

  • سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی منجر به نابودی زمین می‌شود
  • رزمایش اطفای حریق در جنگل‌های تمام استان‌ها اجرا می‌شود
  • ضرورت بروزرسانی تجهیزات منابع طبیعی
  • امکانات اطفای حریق در مراتع و جنگل‌ها به خصوص در سمیرم تقویت شود
  • کمبود بیش از ۵هزار شیر هیدرانت آتش‌نشانی در مشهد
  • احشام اهالی ۲۴ روستای گلستان از جنگل خارج شد
  • آغاز عملیات مبارزه با آفات در ۲۰۰ هکتار از جنگل‌های مریوان
  • فعالیت های حفظ و احیای منابع طبیعی درجنوب کرمان مردمی سازی می شود
  • ضرورت استفاده از هوش مصنوعی و پهپاد‌ها برای حفاظت از جنگل‌ها
  • نجات زاگرس با الگوی ۳ کشور اروپایی | مرگ یک پنجم مساحت جنگل‌های زاگرس | جنگلداری اجتماعی چگونه زاگرس را احیا می کند؟