Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-30@19:25:14 GMT

سنگ مشکلات پیش پای صنعت کفش قم

تاریخ انتشار: ۱۸ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۷۶۸۶۷۶

سنگ مشکلات پیش پای صنعت کفش قم

 روح‌الله کریمی- همشهری آنلاین

قم به‌عنوان قطب تولید کفش ماشینی در کشور، بیش از ۳۰۰ کارگاه دارد و حدود ۷۰ درصد پاپوش‌های صنعتی کشور را تولید می‌کند. روزانه یک میلیون جفت کفش و دمپایی در این استان تولید می‌شود. بیش از ۵ هزار نفر در این صنعت به‌طور مستقیم مشغول فعالیت هستند و ۸۰ درصد تولیدات این صنعت به کشورهای مختلف صادر می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کفش ماشینی و دمپایی قم که کالای اول صادراتی استان است، با مشکلاتی مواجه شده که برخی از آنها به تحریم‌ها و موانع خارجی ارتباطی ندارد و گره‌های این مشکلات با تدبیر مسئولان بازشدنی است.

تامین مواد اولیه داخلی

یکی از تولیدکنندگان نمونه صنعت کفش و دمپایی قم که ۴۵سال در این صنعت مشغول به فعالیت است، تأمین مواداولیه تولید داخل را مهم‌ترین مسئله تولیدکنندگان این عرصه می‌داند و می‌گوید: برای تولید کفش ماشینی و دمپایی به ۳رشته مواداولیه نیاز داریم که ۸۰ درصد از آنها در داخل کشور تولید می‌شود. در هیچ جای دنیا برای صادرات مواداولیه که نیاز جدی کشور است، معافیت مالیاتی درنظر نمی‌گیرند. معمولا معافیت مالیاتی برای محصولات تولیدی است نه مواداولیه. در کشور ما چون برای صادرات مواداولیه پتروشیمی معافیت مالیاتی درنظر می‌گیرند، فعالان پتروشیمی رغبت بیشتری به صادرات دارند.

حسین صادق‌زاده، با اشاره به اینکه مواداولیه تولید داخل به‌دلیل شفاف نبودن روش قیمت‌گذاری در بورس بالاتر از قیمت جهانی است، می‌افزاید: حدود یک سال است که برخی فعالان و تشکل‌های صنعتی پیگیر شفاف‌سازی‌ در روش قیمت‌گذاری این مواداولیه هستند ولی هنوز به نتیجه نرسیده‌اند.

از دست دادن بازار خارجی و داخلی

این تولیدکننده، افزایش قیمت بازار داخلی را تابع گرانی مواداولیه می‌داند و می‌افزاید: عراق بازار اول صادراتی کفش ماشینی و دمپایی قم است. متأسفانه بازار عراق به‌دلیل افزایش قیمت محصولات صنعت کفش، افت کرده است. ما اخبار مستندی داریم که تاجران عراقی مشغول خریدهای کلان در چین هستند.

صادق‌زاده می‌گوید: به‌دلیل اینکه تولیدکنندگان کفش در چین مواداولیه را ارزان‌تر از ما خریداری می‌کنند و قدرت رقابت با آنها را نداریم. اگر ما بتوانیم مواداولیه را با نرخ جهانی دریافت کنیم، می‌توانیم صادرات محصولات کفش ماشینی و دمپایی را ۲تا ۳برابر افزایش دهیم.

وی درباره افزایش چندبرابری قیمت برخی از مواد اولیه می‌گوید: افزایش قیمت در بسته‌بندی و سایر موارد موجب شده است تا قیمت محصولات تولیدی نسبت به ۲سال پیش، ۳تا ۴برابر شود که این افزایش قیمت توجیه‌پذیر نیست.

یکی از نمایندگان فروش محصولات تولیدی کفش و دمپایی در بازار داخلی با تأیید این مسئله می‌گوید: به دلایلی همچون افزایش قیمت، شیوع کرونا، گرمی هوا و محدودیت راه‌های مواصلاتی، فروش این محصولات در استان‌های دیگر کاهش یافته است. محسن رضایی می‌افزاید: طی ۱۵سال گذشته، نخستین بار است که با کاهش شدید خرید کفش ماشینی و دمپایی در شهرهای کشور مواجه هستیم.

بازارهای فتح شده و حذف شده ‌

صادرات کفش ماشینی و دمپایی قم حدود ۱۵سال پیش آغاز شد و این محصول طی چند سال گذشته، کالای نخست صادراتی قم بود. رونق صادرات پاپوش‌های صنعتی زمانی اوج گرفت که چند نمایشگاه بین‌المللی با تلاش فعالان این صنعت در قم برگزار شد.

رئیس هیأت مدیره انجمن کفش ماشینی استان قم به همشهری می‌گوید: تاجران بیش از ۲۰کشور در این نمایشگاه‌ها شرکت می‌کردند و سال گذشته و امسال به‌دلیل شیوع کرونا این نمایشگاه برگزار نشده است.

ابوالفضل فرهانی عراق، پاکستان، آذربایجان، کشورهای حاشیه خلیج‌فارس و آسیای میانه را از مشتریان کفش ماشینی و دمپایی قم ذکر می‌کند و می‌افزاید: صادرات این محصول به آفریقا هم شروع شده و پیگیر هستیم که در بازار روسیه هم ورود کنیم.

او درباره از دست دادن بازار ترکیه می‌گوید: مسئولان ترکیه وقتی متوجه شدند که سالانه عدد سنگینی برای واردات کفش ماشینی و دمپایی هزینه می‌شود، تولیدکنندگان کشورشان را به تولید این محصول ترغیب کردند و این کشور اکنون یکی از صادرکنندگان کفش ماشینی است.

رئیس هیأت مدیره انجمن کفش ماشینی استان قم، نوسانات ارزی و افزایش قابل توجه قیمت مواداولیه را بزرگ‌ترین مانع برای فتح بازارهای بیشتر می‌داند.

به‌گفته فرهانی، حجم صادرات کفش و دمپایی قم به کشورهای مختلف، سالانه حدود ۱۰۰میلیون دلار است. او می افزاید: اگر بورس، قیمت مواداولیه پتروشیمی را واقعی اعلام کند و تولیدکنندگان با کمبود مصنوعی مواداولیه و نوسانات بازار ارز مواجه نشوند، این پتانسیل در استان وجود دارد که توان صنعت کفش و دمپایی ۱۰برابر شود.

وی با بیان اینکه حدود ۵هزار نفر در صنعت کفش و دمپایی قم به‌طور مستقیم فعالیت می‌کنند، می‌افزاید: اما مزیت این صنعت در رونق اشتغال خانگی است که حدود ۲۰هزار نفر را مشغول به‌کار کرده است.

شهرک تخصصی در حد شعار

یکی از طرح‌هایی که برای توسعه صنعت کفش فقط در حد شعار و کلنگ‌زنی اجرا شده، ایجاد شهرک تخصصی کفش و دمپایی قم است. ۲سال پیش آیین کلنگ‌زنی این شهرک در مراسمی با حضور معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران، استاندار قم و مسئولان محلی برگزار شد. تولیدکنندگان کفش و دمپایی قم امیدوار بودند که در این شهرک تمامی زنجیره‌های تولید جانمایی شده و اقدام مبارکی برای توسعه این خوشه صنعتی انجام شود. این شهرک در قالب فاز توسعه ۹۶هکتاری شهرک صنعتی شکوهیه پیش‌بینی شده و قرار بود در مرحله نخست زمینه اشتغال ۶۰۰نفر فراهم شود.

رئیس هیأت مدیره انجمن کفش ماشینی استان می‌گوید: چند سال تلاش کردیم تا این شهرک ساخته شود، ولی در ۲سال اخیر زیرساخت‌های آن آماده نشده است. شرکت شهرک‌های صنعتی، قیمت زمین را افزایش داده و به‌دلیل ساخت کمربندی، چند هزار متر از محدوده این شهرک برای ساخت جاده درنظر گرفته می‌شود.

فرهانی می‌افزاید: به تولیدکنندگان کفش ماشینی گفتند که به ازای هر نفر، ۲هزار متر زمین داده می‌شود؛ درحالی‌که ساخت کارگاه کوچک برای تولیدکنندگانی که ظرفیت و پتانسیل بالایی در تولید کفش ماشینی دارند صرفه اقتصادی ندارد. هر تولیدکننده براساس توان تولید و حجم سرمایه‌گذاری نیاز به زمین دارد.

قم سابقه ۱۰۰ساله در تولید کفش دارد و بزرگ‌ترین کفاشی‌های کشور در این شهر وجود دارد. اکنون هم قم بیشترین کارگاه‌های تولید کفش ماشینی و دمپایی را در خود جای داده و از نظر حجم و تنوع تولید این محصولات، زبانزد است. با ورود تکنولوژی جدید و توسعه فضای مجازی، مسیر فعالان این صنعت برای افزایش تولید و گسترش صادرات هموار شده است. اگر موانع تولید از پیش پای فعالان صنعت کفش و دمپایی قم برداشته شود، بازارهای بیشتری فتح خواهد شد.

کد خبر 619606

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۷۶۸۶۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قرن بیست و یکم قرن گردشگری

صدای ایران/حميد سعادتی-بر اساس گزارش سازمان جهانی گردشگری، صنعت گردشگری در حال تبدیل شدن به بزرگترین و پرسودترین صنعت در سطح جهان است. در حال حاضر، 11٪ به تولید ناخالص داخلی (GDP)، 10٪ در اشتغال، 5٪ به صادرات، و 5٪به سرمایه گذاری جهانی کمک می کند.

رشد سریع صنعت گردشگری بسیاری از کارشناسان را بر آن داشته است تا قرن بیست و یکم را قرن گردشگری بدانند.

از منظر اقتصادی، گردشگری بین المللی درآمد قابل توجهی برای کشورها ایجاد می کند. توسعه گردشگری نقش مهمی در تشویق سرمایه گذاری زیرساختی، تامین درآمد دولت و ایجاد فرصت های شغلی مستقیم و غیرمستقیم در سراسر جهان ایفا می کند.

کشورهای پیشرفته و توسعه یافته اکنون اهمیت اقتصادی گردشگری را درک می کنند. آنها به دلیل هزینه های اولیه ای که گردشگران برای خدمات مصرفی انجام می دهند، آن را یک منبع مالی می دانند. در نهایت این امر به رشد و توسعه اقتصادی کمک می کند.

با این حال، برای کشورهای در حال توسعه، توسعه گردشگری می تواند چالش هایی مانند نرخ بالای بیکاری، محدودیت منابع ارزی و اتکای بیش از حد به یک بخش اقتصادی را نیز به همراه داشته باشد.

اهمیت گردشگری از نظر تولید و اشتغال همواره مورد تاکید بوده است. در سطح جهانی، گردشگری 70% صادرات و30%صادرات خدمات را به خود اختصاص داده است. علاوه بر این، 10٪ به تولید ناخالص داخلی جهان (GDP) کمک می کند.

توسعه گردشگری منجر به رشد اقتصادی و اشتغال در مناطق مقصد می شود. همانطور که گردشگران تقاضای نهایی خود را برای محصولات افزایش می دهند، هم بخش های مرتبط با گردشگری و هم بخش های غیر گردشگری تولید را گسترش می دهند. در نتیجه رشد اقتصادی رخ می دهد و تقاضا برای نیروی کار نیز افزایش می یابد. رشد اقتصادی ناشی از ایجاد اشتغال به کاهش فقر و بهبود توزیع درآمد در جوامع کمک می کند.

شایان ذکر است که از هر ده شغل در سراسر جهان، یک شغل مربوط به گردشگری است. توسعه گردشگری به طور قابل توجهی بر تنوع اقتصادی تأثیر می گذارد و به دستیابی به اهداف اقتصادی در کشورها کمک می کند.

به طور خلاصه، گردشگری یک صنعت بزرگ جهانی است که درآمد قابل توجهی را برای کشورها به ارمغان می آورد. به عنوان یک محرک اقتصادی حیاتی عمل می کند، تنوع در فعالیت های اقتصادی را تقویت می کند و بستر مناسبی را برای دستیابی به اهداف اقتصادی فراهم می کند.

دیگر خبرها

  • بیش از ۶.۳ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در صنعت نفت و گاز
  • وضعیت نشر کتاب‌های حوزه پزشکی
  • سد ورود بخش خصوصی به صنعت نفت و گاز شکسته شد
  • تحلیل وضعیت نشر کتاب‌های حوزه پزشکی
  • قم قطب صنعت کفش ماشینی کشور
  • شعار سال یک راهبرد اجرایی برای حل مشکلات است
  • مشعل های شرق کارون جمع آوری می شوند
  • سود مشارکت خودروسازان و دانش‌بنیان‌ها در تولید قطعات خودرویی
  • انواع ورق صنعتی مهم کدام‌اند؟ چه کاربردی دارند؟
  • قرن بیست و یکم قرن گردشگری