Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-28@13:35:15 GMT

ادبیات و هنر به ورطه‌ سقوط می‌رود

تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۷۷۵۷۲۲

ادبیات و هنر به ورطه‌ سقوط می‌رود

ایسنا/اردبیل شاعر، نویسنده و منتقد ادبی گفت: همان‌طور که در جامعه اخلاقیات سقوط کرده، ادبیات و هنر نیز دارد به ورطه‌ سقوط می‌رود.

کاظم نظری بقا در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: اگرچه این‌ها تأثیر آن‌چنانی در طول زمان روی شعر و ادب و سرنوشت آن نمی‌توانند داشته باشند و پس از گذر از این دوران دوباره ممکن است که شکوفایی و اصالت و سرزندگی به ادبیات برگردد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی ادامه داد: طبیعی است که نویسندگان اصیل بی‌هیچ حاشیه‌ای در خلوت خود آثارشان را می‌آفرینند و تقدیم تاریخ و جامعه می‌کنند و صدالبته ماندگار هم هستند.
این شاعر اردبیلی بابیان اینکه بی‌مایگی و کم‌مایگی غوغا می‌کند، ادامه داد: متأسفانه عده‌ای لمپن ادبی فضای شعر و هنر را مغشوش کرده‌اند و می‌کنند.


نظری بقا بابیان اینکه در این میدان‌گاهِ بی‌دانشی هیچ انتظاری نباید از ادبیات در سطح عام داشت، تصریح کرد:  به نظر می‌رسد که اغلب داعیه‌داران فرهنگی هم از همان جنس‌اند، کم‌مایه‌گانی که طرفدار بی‌مایه‌گی‌اند. 


نویسنده و منتقد ادبی بابیان اینکه کار به‌جایی رسیده است که عده‌ای از هنرمندان هم برای شوخی و خنده وارد این جریانات مضحک شده‌اند و می‌گویند این کارها برای خنده خوب است، اضافه کرد: متأسفانه در چنین فضایی دم زدن از رشد و توسعه‌ فرهنگی آب در هاون کوبیدن است، آن‌که به سمت ادبیات و هنر می‌آید طبیعی است که کار ارزشمندی می‌کند، اما نباید انتظار داشته باشد که از همان پله‌های نخستین او را استاد خطاب کنند و این عارضه‌ی چاره‌ناپذیر فرهنگ ما شده است.


به گفته نظری بقا، با همه‌ این اوصاف، اردبیل هم‌اکنون نیز جایگاه نویسندگان، شاعران و هنرمندان اصیل است و در اغلب حوزه‌های فرهنگی شخصیت‌های قابل‌توجهی داریم و آثار بسیار خوب هم منتشرشده است. 


وی با اشاره به اینکه در حوزه‌ی سینما، تئاتر، داستان، شعر، نقاشی و گرافیک و خطاطی، تاریخ، نقد، معماری و غیره سرآمدان بسیاری در استان اردبیل می‌بینیم که جای بسی شکر و سپاس است، افزود: سعی عده‌ای از بی‌مایگان، ظاهراً این است که خدشه‌ای بلکه به این عظمت و بزرگی بزنند تا دلشان خنک شود، ولی در عرصه‌ هنر و ادب به گواه تاریخ این‌گونه خرابکاری‌ها اتفاق نخواهد افتاد هرچقدر هم تلاش مذبوحانه انجام دهند.


نظری بقا در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه وضعیت فعالیت ادبی در اردبیل را چگونه ارزیابی می‌کنید، تشریح کرد: فعالیت ادبی طبعاً تمامی ژانرهای ادبی را شامل می‌شود و در میان آن شاعران، داستان‌نویسان، منتقدین ادبی و تاریخ ادبیات نویسان و... قرار می‌گیرند و به نظرم وضعیت، مشابه سایر استان‌ها  است و رکود نسبی در فعالیت‌های ادبی ظاهراً مشاهده می‌شود.
وی افزود: یکی از دلایل این رکود احتمالاً وجود ویروس کرونا است که باعث تعطیلی بسیاری از برنامه‌ها شده است، اما تولید ادبی به‌ظاهر بیشتر هم شده است و نشانه‌ آن انتشار کتاب‌های شعر و داستان است که از یک‌سو ارزشمند است و از طرف دیگر به جهت کمبود بار ادبی این آثار، دلالتِ روشن بر پایین آمدن سطح آثار ادبی دارد.


این شاعر و نویسنده اضافه کرد: به نظر می‌رسد که آثار خوب منتشرشده کم است و البته این واقعیت تاریخی است که همواره نویسندگان معدودی می‌توانند ادبیات اصیل تولید کنند، چراکه بسیاری از این صاحبان اثر دوستداران ادبیات هستند نه جان‌برکفان دنیای نویسندگی، به عبارتی هوس داشتن کتاب در سردارند و این‌که احساس می‌کنند کتاب، هویت‌ساز است هرچند فاقد بار ادبی و هنری باشد اما روشن است که این‌گونه نیست.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری ادبيات هنر اخلاقیات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۷۷۵۷۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تکریم چهره ماندگار فلسفه و عرفان در شیراز

ایسنا/فارس آیین نکوداشت اصغر دادبه، چهره ماندگار فلسفه و عرفان و حافظ شناس شهری کشورمان، اصغر دادبه امروز، ۸ اردیبهشت‌ماه در مدیریت منطقه جنوب کشور(شیراز) برگزار شد.

در این آیین که به پاس خدمات علمی و فرهنگی این استاد فلسفه و عرفان در سالن فرهنگ مدیریت اسناد و کتابخانه ملی منطقه جنوب کشور برگزار شد، اصغر دادبه در بیان مفهوم رندی حافظ اظهار کرد: حافظ رندی را به عنوان یک مکتب مستقل پیشه کرده است.

وی بیان کرد: اگر قرار بود رندی همان معنایی را داشته باشد که در اشعار عطار و سنایی وجود دارد، حافظ باید در ۱۲ غزلی که صرفأ عرفانی بود، لفظ رندی بیاورد.

این حافظ شناس کشورمان ادامه داد: غزل‌های حافظ را می‌توان به سه دسته تقسیم کرد که دو دسته اقلیت و یک دسته از اکثریت‌ها می‌شوند، آن اقلیت‌ها گاهی یکی دو غزل عاشقانه است و بیش از ۱۰ غزل کاملاً جمله‌های عرفانی است که قابل انکار است. نیست.

نویسنده کتاب «حافظ، زندگی و اندیشه» با طرح این پرسش که چرا با وجود این عطار و سنایی پیش از حیات حافظ زیسته‌اند اما رندی با نام حافظ گره خورده است، گفت: در جهان‌بینی حافظ دو روش‌شناسی وجود دارد که از زیبایی‌های طبیعی و شنیداری شروع می‌شود و در نتیجه نظربازی سرمنزل به تزکیه باطن می‌رسد.

مجید اسکندری، پژوهشگر ادبی و استاد دانشگاه، تفاوت کلامی اصغر دادبه را قابل تعظیم و تکریم توصیف کرد و افزود: دادبه نه تنها شعر حافظ را ارائه کرده است، بلکه با حافظ زیسته است. شیوه مناسب استاد دادبه در کلام و بیان مسئله مهمی است که خواص و عوام بر این نکته منبع دارند.

اصغر دادبه (زاده ۱۸ اسفند ۱۳۲۵ در یزد)، استاد فلسفه اسلامی و ادبیات عرفانی دانشگاه علامه طباطبایی و مدیر گروه ادبیات دائره‌المعارف بزرگ اسلامی، همچنین مدیر گروه زبان و ادبیات فارسی در دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال است.

دادبه در سال ۱۳۸۱، در دومین همایش چهره‌های ماندگار، به‌عنوان چهره ماندگار در ادبیات عرفانی و فلسفه اسلامی معرفی شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • بازی برای کودکان خیلی مهم است اما جایگاه ادبیات هم حفظ شود
  • کودکان با شعر زندگی موفق‌تری خواهند داشت
  • برای تقویت میدان کتاب کودک و نوجوان چه باید کرد؟
  • لیونی خطاب به نتانیاهو: اسرائیل در ورطه «سقوط آزاد» است
  • تکریم چهره ماندگار فلسفه و عرفان در شیراز
  • پاسداشت ادبیات، شعر و موسیقی اصیل ایرانی در شبکه آموزش
  • محافل فضولی‌خوانی در اردبیل برگزار شود
  • اسامی داوران مرحله استانی اعلام شد/ داورانی از جنس هنر و تجربه
  • قوانین و مقررات در کشور جلوتر از مصادیق مالکیت فکری است
  • «شیخ اجلّ» یکی از چهار عنصر ادبی ایران است