Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-01@04:28:51 GMT

دوره اردکانیان با خاموشی به پایان رسید

تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۷۸۰۳۴۴

دوره اردکانیان با خاموشی به پایان رسید

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایسنا، ورود رضا اردکانیان به وزارت نیرو از هفتم آبان سال ۱۳۹۶ با ۲۲۵ رای موافق مجلس  آغاز شد .  یکی از افتخارات او طی این چهار سال، فعالیتش در خارج از کشور در بخش های مختلف بود. شاید دلیل انتخاب وی از سوی رییس جمهور وقت نیز کارنامه طویلش در حوزه بین الملل بوده است. در خصوص  سابقه فعالیت اردکانیان  باید گفت که وی مدیر اجرایی، دیپلمات و دانشمند شناخته شده ایرانی در زمینه‌ی مدیریت منابع ‌آب بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او با دعوت دانشگاه سازمان ملل متحد، مدیر موسس انستیتو این دانشگاه در زمینه مدیریت منابع زیست محیطی (آب، خاک و پسماند) بوده است. او در سال ۱۳۹۵ به عنوان هماهنگ کننده کارگروه برنامه ریزی و سازماندهی دهه جدید بین‌المللی آب (۱۴۰۷-۱۳۹۷) مصوب مجمع عمومی سازمان ملل متحد انتخاب شد. پیش از آن وی به عنوان مدیر موسس برنامه دهه اول بین‌المللی آب و سرپرست معاونت اروپایی دانشگاه سازمان ملل فعالیت کرده و در همان سال‌ها استاد تمام منتخب دانشگاه فنی درسدن – آلمان (دانکشده علوم زیست محیطی) بوده است.

اردکانیان قبل از دوره وزارت، مدیر موسسه و راه انداز واحدهای مختلفی در سطوح ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی بوده و به عنوان مقام ارشد سازمان ملل متحد، نقشی کلیدی در پیاده سازی اهداف توسعه پایدار در بخش آب و محیط زیست ایفا کرده است. تعهدات بین‌المللی وی به عنوان قائم مقام وزارت نیرو و نخستین معاون امور آب با دانشنامه دکتری در زمینه مدیریت منابع آب در وزارت نیرو جمهوری اسلامی ایران سبب شد که تدوین و تصویب راهبردهای بلندمدت توسعه منابع آب در این دوره به ثمر برسد.

دیدن بخشی از این کارنامه درخشان در آن زمان  امیدواری برای توسعه بیشتر در حوزه آب و برق را رقم می زد اما متاسفانه کارنامه اردکانیان در وزارت نیرو آنطور که باید ندرخشید. البته نمی توان منکر اقداماتی که در این دوره صورت گرفته شد اما در کل سیاست وزیر نیروی دولت دوازدهم برای مدیریت صنعت آب و برق جوابگو نبود و کمبرقی و کم آبی را برای کشور رقم زد.

آنطور که وزارت نیرو اعلام کرده " وزیر نیرو در نخستین ماه‌های حضور در وزارتخانه در سال 1396 با تشریح شرایط پرمصرفی در کشور و بیان مفاهیمی جدید همچون خوش‌مصرفی آب و برق، اهتمام مجموعه وزارت نیرو را ابتدا بر بهینه کردن مصرف و هم‌زمان با آن بر ایجاد تأسیسات جدید آب و برق و به‌ویژه تأسیسات نیروگاهی متمرکز کرد؛ به نحوی که فقط در دولت دوازدهم بالغ بر ۱۲ هزار و ۱۰۱ مگاوات طرح نیروگاهی به بهره‌برداری رسیده و کار ساخت ۱۶۳۰۹ مگاوات نیز شروع شده که به دولت سیزدهم تحویل می‌شود." البته این گفته ها نیز در حالی است که در متن برنامه ششم توسعه و در بند «ت» ماده ۴۸، دولت مکلف شده از طریق وزارت نیرو نسبت به افزایش توان تولید تا ۲۵ هزار مگاوات اقدام کند.

 دلایلی که وزارت نیرو برای عدم تحقق این مساله مطرح می کند این است که  ورود کشور به وضعیت تحریم‌های ظالمانه بین‌المللی و محقق نشدن برنامه‌های جلب سرمایه‌گذاری از خارج کشور و نبود انگیزه برای سرمایه‌گذاران داخلی به دلیل ناترازی اقتصاد برق، این دورنما را با مشکل جدی تأمین سرمایه از طریق فاینانس خارجی و همچنین جلب سرمایه‌گذار داخلی مواجه کرد.

هرچند که در این مدت وزارت نیرو حدود ۱۱ هزار مگاوات افزایش توان تولید برق از طریق نیروگاه‌های حرارتی و ۳۰۰۰ مگاوات افزایش تولید در بخش غیرحرارتی را محقق کرد اما به نظر می رسد که توجه بیش از حد وزیر به برنامه های مدیریت مصرف موجب غفلت از نیروگاه سازی و جذب سرمایه گذاران در این حوزه شده است.

خاموشی های پی در پی و بدون اطلاع و مشکلاتی که در دوران کرونا برای مردم به وجود آمد، روحانی را مجبور به عذرخواهی از مردم کرد؛ هرچند که پیامدهای برخی از اتفاقاتی که پیش آمد با عذرخواهی قابل جبران نبود اما قطار پویش را از ریل خارج کرد  و کارنامه منفی را برای دولت تدبیر و امید رقم زد.

خاموشی ها نتیجه سیاستگذاری غلط بود

در این باره حمیدرضا صالحی سلمی، عضو هیات مدیره سندیکای صنعت برق و رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران گفت: سیاست وزیر نیرو در این راستا مبنی بر اینکه نباید برای ۲۰۰ ساعت نیروگاه احداث کنیم قابل دفاع نیست و باید طی این مدت به نیروگاه سازی توجه بیشتری صورت می گرفت و باید مطابق برنامه ششم توسعه که در آن گفته شده سالی ۵۰۰۰ مگاوات نیروگاه احداث شود، پیش می رفتیم.

وی ادامه داد: این موضوع که آیا وزیر نیروی دولت دوازدهم از نیروگاه سازی استقبال کرد یا خیر به اقتصاد کلان و مناسب نبودن زیرساخت های کشور برای سرمایه گذاری مربوط می شود که در این بخش می بایست این موضوع در دولت برطرف می شد و اگر دولت منابع کافی برای نیروگاه سازی نداشت با ساز و کاری به دنبال جذب بخش خصوصی می رفت تا با خاموشی مواجه نمی شدیم.

این عضو هیات مدیره سندیکای صنعت برق با بیان اینکه وزارت نیرو هیات تنظیم مقررات را در اختیار داشت که می توانست از آن برای تعریف درست اقتصاد برق استفاده کند، افزود: اما عملا وزارت نیرو هم از دولت سرمایه ای برای نیروگاه سازی دریافت نکرد و هم ساز و کاری برای جذب سرمایه گذار به وجود نیاورد. دولت می توانست با در اختیار گذاشتن ابزارهایی همچون صادرات و افزایش قیمت خرید برق از نیروگاه ها سرمایه گذاری در این حوزه را معنادار کند.

صالحی با بیان اینکه وقوع خاموشی ها و مشکلات پیش رو قابل پیش بینی بود و سیاست هایی که باید اتفاق می افتاد تا این شرایط برای کشور رقم نخورد اجرایی نشد و شاهد وقوع چنین وضعیتی برای کشور بودیم، گفت: همانطور که کارشناسان و فعالان اقتصادی در سال‌های گذشته بارها هشدار داده بودند، روند سرمایه گذاری‌های جدید در اقتصاد ایران با افت فاحشی مواجه شده و این روند هرگز اصلاح نشده است. ما در سال‌های گذشته تحت تاثیر دوره‌های مختلف تحریم، از سویی نتوانسته‌ایم سرمایه خارجی قابل توجهی جذب کنیم و از سوی دیگر با توجه به مشکلات جدی در سیاست‌گذاری‌های اجرایی، سرمایه گذاری داخلی نیز به شدت محدود شده و با فشارهایی که بر فعالان بخش خصوصی وارد شده، حتی آنهایی که سرمایه گذاری کرده‌اند نیز با محدودیت و چالش مواجه هستند.

وی با تاکید بر اینکه این موضوع در صنعت برق نیز دیده می‌شود گفت: همانطور که از سال‌ها پیش این هشدار را می‌دادیم که جذب نشدن سرمایه‌های جدید در این حوزه به کاهش ظرفیت تولید و تامین نیازهای کشور منجر می‌شود، امروز نتیجه بی توجهی به این هشدارها را می‌بینیم. ما متاسفانه هیچ تعادلی در سیاست‌های اجرایی خود در این حوزه نداریم. برای مثال در دولت‌های نهم و دهم و در دوره آقای احمدی‌نژاد دولت اعلام کرد که در حوزه نیروگاه‌های جدید ورود نمی‌کند و بخش خصوصی باید نقش محوری داشته باشد. با این وجود مقدمات حضور این بخش، اجازه تصمیم گیری و قیمت گذاری بر اساس واقعیت‌ها و انجام حمایت لازم برای حضور سرمایه گذاران در این بخش به شکل جدی دنبال نشد.

رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: در دولت فعلی نیز این موضوع برای دوره‌ای طولانی مسکوت ماند و امروز سرمایه گذاران از یک طرف برای دریافت مطالبتاشان تحت فشار هستند؛ از سویی با توجه به تصدی گری دولت، امکان تصمیم گیری مستقل ندارند و از سوی دیگر با بدهی به صندوق توسعه ملی دست و پنجه نرم می‌کنند. با در کنار هم قرار دادن تمام این مسائل می‌بینیم که صنعت برق با ظرفیتی کمتر از آنچه که می‌توانست برق تولید می‌کند و همین موضوع مقدمه‌ای بر خاموشی‌هاست.

صالحی با بیان اینکه اگر زیرساخت ها برای حضور بخش خصوصی برای سرمایه گذاری و نیروگاه سازی اتفاق می افتاد امروز شاهد خاموشی ها نبودیم، گفت: رویکرد وزیر نیرو مدیریت مصرف بود، در حالی که کمبود نیروگاه در کشور به وضوح نمایان بود و باید سیاست گذاری درستی در این حوزه صورت می گرفت.

پربیننده ترین بروز خاموشی های پراکنده برق مشکل کاهش حقوق کارکنان عملیاتی وزارت نفت حل شد نروژ، برزیل و نیوزلند پیشتازان استفاده از انرژی‌ های تجدید پذیر افت قیمت نفت به دنبال محدودیت های کرونایی چین / قدرت گرفتن دلار از عوامل سقوط بازار بغداد به شبکه برقی خلیج فارس متصل می شود

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: وزارت نیرو سرمایه گذاران نیروگاه سازی سرمایه گذاری بین المللی وزارت نیرو سازمان ملل وزیر نیرو خاموشی ها بخش خصوصی صنعت برق آب و برق سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۷۸۰۳۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خبر خوش وزیر نیرو/ صنعت نیروگاهی ایران خودکفا شد

وزیر نیرو گفت: صنعت نیروگاهی کشور امروز با رونمایی و راه‌اندازی سامانه ژنراتورهای گازی، در کل صنعت نیروگاهی خودکفا شده و آخرین حلقه نیروگاه‌سازی کشور نیز با توان متخصصان داخلی تکمیل شد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرج، علی‌اکبر محرابیان در بازدید از کارخانه‌های گروه مپنا در جمع خبرنگاران ضمن تبریک روز کارگر به عموم کارگران کشور اظهار کرد: صنعت نیروگاهی کشور امروز با رونمایی و راه‌اندازی سامانه ژنراتورهای گازی، در کل صنعت نیروگاهی خودکفا شده و آخرین حلقه نیروگاه‌سازی کشور نیز با توان متخصصان داخلی تکمیل شد.

وی در ادامه سخنان خود به عملکرد دولت سیزدهم در بخش نیروگاهی کشور اشاره و بیان کرد: طی عملکرد دولت سیزدهم با کمک بخش‌های مختلف بیش از 8500  مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور‌ افزوده شد‌‌ و این مهم نقش بسزایی در رفع ناترازی برق کشور داشته است.

وزیر نیرو با اشاره به لزوم حمایت مالی از واحدهای نیروگاهی کشور به منظور افزایش راندمان و توسعه ظرفیت گفت:  با وجود اهمیت بالای حمایت مالی از طرح‌های توسعه ظرفیت نیروگاهی کشور، صندوق توسعه ملی به تعهدات خود در این حوزه به خوبی عمل‌ نکرده است.

وی در همین رابطه اضافه کرد: موضوع رفع ناترازی نیاز به سرمایه‌گذاری دارد که این اتفاق علاوه بر افزایش رفاه عمومی همچنین به افزایش بازدهی در حوزه انرژی منجر شده و به اقتصاد کشور نیز کمک شایانی خواهد کرد.

وزیر نیرو در ادامه سخنان خود به برنامه‌های وزارت نیرو برای عبور موفق از اوج بار 1403 اشاره کرد و گفت: طی سه سال اخیر برنامه‌های مشخصی برای مدیریت بار مصرف برق فصل گرم در دستور کار قرار گرفت که در سال 1401 برای این موضوع 100 اقدام، در سال 1402 تعداد 140 اقدام و برای فصل گرم سال جاری نیز 180 اقدام طراحی و‌اجرا شد.

محرابیان با تشریح بخش‌های مختلف برنامه‌های وزارت نیرو برای مدیریت مصرف برق در سال جاری گفت: بخشی از اقدامات وزارت نیرو‌ در این راستا به توسعه شبکه‌های انتقال، توزیع، افزایش پست‌ها و نظایر آن مرتبط است و بخشی نیز به افزایش ظرفیت و راندمان نیروگاهی کشور چه در بخش حرارتی و چه در بخش برقابی باز می گردد.

وی‌ با تاکید بر ضرورت مشارکت همه بخش‌های مصرف‌کننده برق برای عبور موفق از اوج بار سال جاری گفت: با توجه به تجارب دو سال گذشته در حوزه مدیریت مصرف برق، برنامه‌ریزی ویژه‌ای برای افزایش مشارکت بخش‌های مختلف در نظر گرفته شده که از جمله آن می‌توان به اختصاص پاداش‌های ویژه به مشترکان بخش خانگی اشاره کرد.

محرابیان در همین رابطه اظهار کرد: بیش از 80 میلیون پاداش اعم از هدایایی چون لوازم برقی کم مصرف مورد نیاز خانه و خانواده، صدها خودرو، بسته‌های اینترنتی و... برای مشترکان کم مصرف در تابستان سال جاری در نظر گرفته شده که به افشار محتلف مانند کودکان، نوجوانان، بانوان و... که در مسابقات مربوطه شرکت کرده و در مدیریت مصرف برق سال جاری نقش آفرینی کنند، اهدا می‌شود.

وزیر نیرو در پاسخ به پرسشی درباره نحوه مدیریت مصرف برق صنایع نیز اظهار کرد: سال گذشته برای اولین بار میزان مصرف کلی برق صنایع از میزان مصرف برق بخش خانگی در ایام فصل گرم سال فراتر رفت.

محرابیان در ادامه با تاکید بر اهتمام وزارت نیرو برای تامین برق کافی برای صنایع در دوره اوج بار مصرف امسال ادامه داد: بر اساس تفاهمنامه‌ای که با وزارت صمت و بر اساس قانون منعقد شده است، صنایع بزرگ ملزم به ایجاد نیروگاه به منظور تامین بخشی از برق مورد نیاز خود هستند.

وی با بیان این که انرژی مورد نیار صنایع امسال نیز در ساعات مختلف تامین می‌شود،گفت: هم‌اکنون 5 واحد نیروگاهی صنایع در استان‌های مختلف کشور به بهره‌برداری رسیده است ‌صنایعی که اقدام به احداث نیروگاه‌های خود تامین کرده‌اند، در اولویت اجرای برنامه‌های مدیریت مصرف برق قرار نمی‌گیرند.

وزیر نیرو در پاسخ به پرسش دیگری درباره میزان واردات و صادرات برق کشور گفت: تبادل برق با کشورهای همسایه یکی از سیاست‌های اصلی وزارت نیرو است که به صورت کلی در طول یک سال ما 80 درصد صادرات و 20 درصد واردات دا‌ریم.

وزیر نیرو در این بازدید همچنین گفت: گروه تولیدی مپنا یکی از افتخارات صنعت کشور است که نقش مهمی در اجرای فعالیت های نیروگاهی چه در داخل و چه در خارج از کشور دارد.

محرابیان با تاکید بر اینکه گروه مپنا به طور کامل مورد حمایت دولت قرار دارد، ادامه داد: این گروه صنعتی توانسته است در طول سال‌های گذشته با به روزرسانی دانش مهندسی و تکنولوژی، همسو با دانش روز جهان حرکت کند و نقش  اثرگذاری در پاسخ به نیاز کشور در حوزه انرژی ایفا کند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • شناسایی ۱۰۰ نقطه مازندران برای ساخت نیروگاه برق آبی
  • اتمام ۱۵ فعالیت تعمیراتی در نیروگاه شهید رجایی قزوین
  • ساخت ۱۳ نیروگاه برقابی در مازندران
  • ۱۳ نیروگاه برق‌آبی در مازندران ساخته می‌شود
  • ابتکار وزارت نیرو برای حل بحران خاموشی‌ها؛ راه‌اندازی پویش!
  • مهارت آموزی کارکنان وظیفه در استان
  • اتمام ۱۵فعالیت تعمیراتی در نیروگاه شهیدرجایی
  • آخرین حلقه نیروگاه‌سازی کشور تکمیل شد
  • خبر خوش وزیر نیرو/ صنعت نیروگاهی ایران خودکفا شد
  • تلاش ها برای تحقق تابستان بدون خاموشی در قم