Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش تابناک اقتصادی؛ قطع مکرر برق در هفته‌های اخیر مشکلات زیادی را در بخش‌های مختلف جامعه به دنبال داشته است. مسئله قطعی برق همواره دو دعوای اساسی داشته است. یک طرف بحث عرضه برق است که باید با افزایش ظرفیت و ورود بخش خصوصی به تولید برق کشور افزوده شود. از طرف دیگر، بحث تقاضای برق وجود دارد که با توجه به ارزان بودن بسیار برق برای بسیاری از افراد استفاده غیراصولی از برق را بسیار ممکن کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بسیاری از کارشناسان انرژی، با ارائه مدل تعرفه‌گذاری پلکانی پرمصرف‌ها، به دنبال اصلاح همیشگی مشکل طرف تقاضا هستند. برای اطلاع از این موضوع و بررسی راهکارهای موجود در زمینه قطعی برق به سراغ موسی احمدی عضو کمیسیون انرژی مجلس رفتیم.

آنچه از نظرتان می‌گذرد، حاصل گفتگوی خبرنگار تابناک اقتصادی با این نماینده مجلس است. 

درباره دلایل خاموشی‌های اخیر تحلیل‌های متفاوتی صورت گرفته است. از دیدگاه شما مشکل را در کجا باید جستجو کرد و دلیل واقعی قطع مکرر برق در هفته‌های اخیر چیست؟

موسی احمدی عضو کمیسیون انرژی مجلس: کمیسیون انرژی مجلس قبل از فرارسیدن تابستان سلسله جلساتی را با وزارتخانه‌های مختلف از جمله وزارت نیرو و وزارت نفت برگزار کرد و در این جلسات، راهکارها و تذکرهایی درباره وضعیت برق کشور مطرح شد. اخیراً هم به دنبال مشکلات ناشی از قطع برق، جلسات مشترکی با نمایندگان دولت برگزار شد تا دلایل این خاموشی‌ها به صورت کارشناسی بررسی شود. یکی از دلایلی که مطرح شد، موضوع استخراج رمزارزها بود که دوستان اعتقاد داشتند حدود ده درصد از مصرف برق کشور را به خود اختصاص داده و چون ضابطه‌مند نیست، ابزار لازم را برای کنترل آن در اختیار ندارند.

موضوع دیگر خشکسالی‌هایی بود که امسال کشور با آن مواجه است و البته به تأخیر افتادن تعمیرات و تغییرات برخی نیروگاه‌ها و در نتیجه کاهش میزان تولید برق هم تأثیر قابل توجهی در پدید آمدن وضعیت موجود داشته است. در هر حال با توجه به گرمای شدید هوا به‌ویژه در جنوب کشور و شرجی بودن برخی مناطق و گرفتاری‌های ناشی از گسترش ویروس کرونا باید در سریع‌ترین زمان ممکن به این موضوع رسیدگی می‌شد که در همین راستا جلسات فشرده‌ و خیلی خوبی با حضور اعضای کمیسیون انرژی و مدیران وزارت نیرو برگزار شد.

در این جلسات راهکارهای متعددی مورد بحث قرار گرفت از جمله استفاده از ظرفیت‌های بخش خصوصی و همچنین استفاده از ظرفیت وزارت نفت که الحمدلله اخیراً قراردادهایی هم در این زمینه با بخش خصوصی و وزارت نفت منعقد شده است.

در آخرین جلسه‌ای که ما با وزیر نیرو در کمیسیون داشتیم، قول دادند که خاموشی‌ها را به حداقل برسانند. البته با توجه به گرمای شدیدتری که پیش رو داریم، باید در طرف مصرف برق نیز با مدل‌های متفاوت قیمت‌گذاری مردم را تشویق به صرفه‌جویی کرد تا امکان برق‌رسانی به همه مردم به‌ویژه آنهایی که نیاز شدیدتر و اولویت بیشتری دارند، فراهم گردد.

به اعتقاد بسیاری از کارشناسان نباید از کنار بحث ارزان بودن انرژی هم به سادگی عبور کرد. به نظر شما مصرف بالای انرژی تا چه اندازه متأثر از قیمت است؟ به عبارت دیگر مصارف خانگی و کشاورزی و تجاری و صنعتی را چگونه می‌توان با ابزار قیمت متعادل کرد؟

در حال حاضر قیمت‌ها به صورت پلکانی محاسبه نمی‌شود و اخیراً هم مجلس به نفع اقشار آسیب‌پذیر و مناطق محروم توجه خاصی به این موضوع نشان داد. قطعاً نگاه ما باید قیمت فوب خلیج فارس باشد که حامل‌های انرژی هنوز به آن قیمت نرسیده است. واقعیت این است که ما ظرفیت‌های صنعتی زیادی ایجاد کردیم اما متناسب با این ظرفیت‌های صنعتی نتوانستیم امور زیربنایی را پیش ببریم؛ ایستگاه‌های خود را توسعه بدهیم؛ افت فشارهای خود را جبران کنیم و ایستگاه‌های موقت خود را تبدیل به ایستگاه‌های دائم کنیم. البته مشکلات و تنگناهای مالی و اقتصادی هم در این زمینه بی‌تأثیر نبوده است. بنابراین ما نمی‌توانیم بگوییم که صرفاً مصرف عمومی باعث این مشکل شده است. ما نتوانستیم سیستم‌های اجرایی خود را با نیازمندی‌های کشور و جامعه هماهنگ کنیم.

اخیراً در کمیسیون تلفیق درباره بودجه سال 1400 بحثی هم پیرامون گران کردن برق برای مشترکین پرمصرف مطرح شد. این پیشنهاد در صورت تصویب تا چه اندازه می‌تواند مؤثر باشد؟

باید سیستم قیمت‌گذاری خانگی بر مبنای تعرفه‌گذاری باشد. به این صورت که مردم با مصرف پایین و کسانی که صرفه‌جویی می‌کنند، قیمت برای آنها به همین صورت یارانه‌ای باشد و تخفیفات مختلفی نیز به این افراد رعایت‌کننده الگوی بهینه مصرف داده شود ولی آن بخش از مشترکان پرمصرف جامعه که واقعا در زمینه مصرف اسراف می‌کنند، قطعاً باید هزینه آن را هم بپردازند. ما نه از سوی وزارت نیرو و نه از سوی مجلس به هیچ وجه تصمیمی برای افزایش قیمت پلکان‌های مصرفی عادی و در الگوی مصرف بهینه نداریم ولی قیمت‌ها برای مشترکان پرمصرف جامعه باید به صورت پلکانی مدیریت شود.

این تعرفه‌گذاری پلکانی برای پرمصرف‌ها اگر قیمت را به بهای تمام‌شده و یا به بهای صادراتی در بحث انرژی نزدیک کند، تا چه اندازه می‌تواند باعث جذابیت صنعت برق برای بخش خصوصی شود تا انگیزه لازم را برای ورود به این صنعت پیدا کند؟

در حال حاضر ظرفیت خوبی برای بخش خصوصی ایجاد شده است. در جنوب کشور مثلاً در خلیج فارس شرکت‌های خصوصی وارد شدند و تولید خیلی خوبی دارند. ضمن اینکه ما هزار مگاوات هم در استان بوشهر با استفاده از نیروگاه اتمی ایجاد کردیم. در کنار آن تکلیف دستگاه‌ها‌ی اجرایی این است که ظرفیت تولید را بالا ببرند تا حاکمیت بتواند پاسخگوی نیاز جامعه باشد و البته که باید مدیریت مصرف را هم در کشور با ابزارهای قیمتی مورد توجه قرار دهیم.

دستگاه‌های نظارتی و تبلیغاتی به‌ویژه رسانه‌ها و صدا و سیما باید بحث مدیریت مصرف و بهینه‌ کردن مصرف را به صورت جدی در دستور کار قرار دهند. به هر حال با استفاده از راهکارهایی مانند پنجره‌های دوجداره می‌توان مصرف انرژی را مدیریت کرد تا کمتر دچار چنین مشکلاتی شویم.

قطعاً با تشویق مردم به مدیریت مصرف و پلکانی کردن قیمت برای پرمصرف‌ها بتوانیم در آینده عرضه و تقاضا را به هم نزدیک کنیم تا این وضعیت سر و سامان پیدا کند. تعرفه‌گذاری پلکانی پرمصرف‌ها قطعاً تأثیرگذار است. وقتی که درآمد ما از پرمصرف‌ها افزایش پیدا کند، می‌توانیم این درآمدها را در راستای هدفمند کردن یارانه‌ها و بهبود وضعیت زیرساخت‌های صنعت انرژی مورد توجه و استفاده قرار دهیم.

منبع: تابناک

کلیدواژه: علیرضا زاکانی محمد مخبر محرم شب های محرم کابینه پیشنهادی رئیسی علی سلیمانی تولید برق بخش خصوصی مشترکان برق قطعی برق علیرضا زاکانی محمد مخبر محرم شب های محرم کابینه پیشنهادی رئیسی علی سلیمانی کمیسیون انرژی تعرفه گذاری پرمصرف ها بخش خصوصی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۰۵۸۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یک بام و دوهوای دولت برای کولرهای گازی: تبلیغ ممنوع؛ فروش آزاد، قاچاق رها!

مهدی بستانچی، رئیس انجمن تولیدکنندگان سیستمهای تهویه مطبوع ایران: درماه های اخیر ممنوعیت تبلیغ کولرهای گازی موجب تعجب و سئوال محافل حرفه ای و صنعتی این حوزه شده است. بر اساس مصوبه شورای عالی انرژی، وظیفه ممنوع کردن تبلیغ کالا‌های با مصرف انرژی بالا و فاقد سازگاری لازم با اقلیم‌های مختلف کشور برعهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گذاشته شده است تا این وزارتخانه با همکاری دستگاه‌های ذیربط به ویژه سازمان صدا و سیما اقدامات لازم را برای ممنوعیت تبلیغ این گونه کالا‌ها براساس پیشنهاد وزارتخانه‌های نفت و نیرو و هماهنگی وزارت صنعت، معدن و تجارت به عمل آورد؛ اما این مصوبه در حالی صادر شده که به‌تعدد شاهد تبلیغ کولر‌های گازی از شبکه‌های مختلف صدا و سیما و گا‌ها نصب بنر‌های شهری در ا ین زمینه هستیم.

دروهله نخست به نظر می رسد حساسیت به موضوع کولرهای گازی، به دلیل مصرف برق این محصولات است ، اما یک محاسبه سرانگشتی نشان می دهد درحالی که مصرف ۲۰ میلیون کولر آبی در کشور در فصل گرم سال، ۱۰ هزار مگاوات انرژی الکتریکی است، شاهد مصرف ۲۰ هزار مگاواتی ۱۰ میلیون کولر گازی در کشور در فصول گرم سال هستیم.

 این تناقض  را می توان در چند بخش اساسی بررسی کرد : اول اینکه اگر  کولر های گازی بار سنگینی در حوزه مصرف انرژی محسوب می شوند، که  البته به طور حتم این گونه است، اما باید دید چرا همچنان تبلیغ این نوع تجهیزات به صورت گسترده در سطح شهرها و رسانه های ملی  انجام می شود؟ و دوم این که موضوع بسیار مهم تر و آسیب رسان به صنعت و اقتصاد کشور ، یعنی قاچاق در این حوزه چرا نادیده گرفته می شود و چرا برنامه ریزی مناسب و روشن و متقنی برای تولید و تامین نیازهای داخلی و جلوگیری از قاچاق این کالا صورت نمی پذیرد؟

حسب اعلام مسئولان تشکل های مربوط، کولر گازی اجنرال و انواع دیگر کولر گازی در صدر قاچاق لوازم خانگی در ایران قرار دارند و  تنها در سال ۹۵ و ۸ ماهه 1395 و  سال 1396، حدود ۴۵۰ میلیون دلار کولر گازی به صورت قاچاق وارد کشور شده است.

همچنین براساس  اعلام فرمانده انتظامی استان البرز در پاییز 1402  یکی از واحدهای تجاری سطح استان اقدام به  واردات بیش از 2500 دستگاه اسپیلت کولر گازی و پکیج دیواری کرده و بدون اینکه در سامانه جامع انبارها این کالاها را ثبت نمایند، اقدام به فروش آنها در بازار کرده  است .

و سئوال این که چه اقدامات بازدارنده ای در این زمینه یعنی قاچاق به عنوان مساله حاد و مزمن صنایع کشور صورت پذیرفته است؟

نکته بسیار قابل تامل آن که برآوردها نشان می دهند که نیاز بازار کشور سالانه حدود ۷۰۰ هزار دستگاه است که تقریبا ۴۰۰ هزار دستگاه آن در داخل تولید و سالانه چیزی حدود  ۳۰۰ هزار دستگاه کولرگازی به کشور قاچاق می شود.

به این ترتیب بیش و پیش از هر اقدامی از جمله اقدامات «یک بام و دوهوایی» مانند ممنوعیت تبلیغ کولرهای گازی، انتظار می رود در مبادی ورودی تلاش های  بیشتری در خصوص کنترل قاچاق کولر که بعضا با برندهای زیر پله ای و در کشورهایی با بنیه تولیدی بسیار ضعیف ساخته می شوند، انجام شود؛ چرا که این محصولات اصولا از لحاظ مصرف انرژی از فن آوری روز دنیا بهره مند نیستند. بنابراین نظارت بر تولید با کیفیت این نوع تجهیزات و ارائه تسهیلات کارآمد به تولید کنندگان ذی صلاح  داخلی  و بهره مندی از  پنل های خورشیدی در تولید برق این تجیهزات تا حدودی می تواند این جلوی قاچاق سازمان یافته و گسترده را بگیرد و از میزان آن بکاهد.

اما راه حل  دیگر برای خنک کردن ساختمان ها در فصول گرم سال مربوط به  طراحی تهویه طبیعی در معماری پایدار  است؛ راهکاری که امروزه در کشورهای توسعه یافته مورد توجه جدی است و در کشور ما نیز توجه به آن اولویت قطعی دارد.

برای ایجاد تهویه طبیعی در معماری باید قبل از اجرای ساختمان، تحقیقاتی در خصوص انتخاب بهترین موقعیت ساختمان به منظور ایجاد تهویه مناسب از بادهای غالب انجام می شود. همچنین عناصر طراحی وجود دارد که باید در ساختمان گنجانده شوند تا امکان دسترسی آزاد به هوا فراهم شود. به عنوان مثال، پنجره های طبقه بالایی در در جهتی نصب شوند تا دسترسی راحت هوا به طبقات پایین دست فراهم شود.

برای بسیاری از خانه های شخصی، ساختمان کارآمد همراه با تهویه طبیعی برای برآوردن نیازهای تهویه کافی است. سازه های بزرگتر ممکن است به ترکیبی از تهویه طبیعی و مکانیکی نیاز داشته باشند تا کیفیت هوا در سطح معقولی حفظ شود. ساختمان‌های سبز اغلب به‌طور خاص طراحی می‌شوند که عمدتاً به دلایل بهره‌وری انرژی بر تهویه طبیعی تکیه می‌کنند و همچنین می‌توان ساختمان‌ها را برای سازگاری با تهویه طبیعی، برای افرادی که علاقه‌مند به کارآمدتر کردن سازه‌ها در مصرف انرژی هستند، بازسازی کرد.

هدف اصلی تهویه طبیعی این است که به هوای محیط بیرون اجازه دهد تا رطوبت کم، جریان باد با دمای متوسط را به عنوان منبع خنک کننده جایگزین برای ساختمان فراهم کند و گردش هوا را در سرتاسر ساختمان فراهم کند. با استفاده از این روش، مالکان ساختمان می توانند با خاموش کردن سیستم تهویه مطبوع در زمانی که دما مناسب است، در هزینه های انرژی صرفه جویی کنند. تهویه طبیعی می‌تواند جایگزین تمام یا بخشی از یک سیستم مکانیکی شود و هزینه‌های خرید انواع سیستم تهویه مطبوع هوا، اجرای کانال انتقال هوا و هزینه مصرف انرژی را برای مالک کاهش دهد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • ابتکار وزارت نیرو برای حل بحران خاموشی‌ها؛ راه‌اندازی پویش!
  • پیش بینی ناترازی ۱۰ تا ۱۱ هزار مگاواتی برق در تابستان
  • رونمایی رسمی از بزرگترین پویش کشور در زمینه انرژی
  • بیش از ۸۰ میلیون جایزه غیرنقدی پیش‌بینی شده برای خوش‌مصرف‌ها
  • قطعی آب مکرر در شهرک والفجر رباط کریم
  • یک بام و دوهوای دولت برای کولرهای گازی: تبلیغ ممنوع؛ فروش آزاد، قاچاق رها!
  • رعایت توازن تولید و مصرف انرژی به سرمایه گذاری خارجی نیاز دارد
  • استفاده از ابزار‌های نوین در کنترل نظام بانکی کشور
  • جدیدترین قیمت رمزازها در جهان : ۸ ارديبهشت
  • تیغ شدت مصرف انرژی روی گلوی اقتصاد ایران