Web Analytics Made Easy - Statcounter

امیر حاجی زاده فلاح کارشناس ارشد سازه های آبی

تحت اختیار درآوردن پدیده های جوی و تغییرات آن (از قبیل ایجاد باران مصنوعی در سالهای کم بارانی و خشکسالی وجلوگیری از تگرگهای مضرومه و تقلیل شدت طوفانها) از دیرباز آمال و آرزوی انسان بوده است. با توجه به وضعیت اقلیمی خشک و نیمه‌خشک ایران و کاهش متوسط بارش‌ها به‌خصوص در سال‌های اخیر، استفاده از روش‌های نوینی همچون بارورسازی ابرها به‌منظور دست‌یابی به منابع آب بیشتر موردتوجه قرار گرفته بدین ترتبیب که در نیم قرن گذشته تکنولوژی باروری ابر دریچه های امیدی بر روی آمال و آرزوها گشوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فعالیتهای باروری ابرها در ایران مرکزی برنامه ای است برای استحصال آب از منابع جوی که با دو هدف عمده افزایش بارش در ایران مرکزی و انتقال تکنولوژی به داخل کشور از سال ۱۳۷۷ در حال اجراست. شروع این فعالیتها با تأسیس مرکز ملی تحقیقات ومطالعات باروری ابرها از طریق وزارت نیرو با همکاری رصدخانه مرکزی آب و هواشناسی روسیهCAO) بوده که فعالیتهای مشابهی را هم در کشور سوریه داشته است. این مرکز تاکنون توانسته است با اجرای چندین پروژه مهم باروری ابر در نواحی مرکزی و شمال کشور و با آموزش فنون باروری ابرها به متخصصین داخلی و همچنین تهیه امکانات و تجهیزات مورد نیاز این تکنولوژی قدمهای مهمی را در زمینه افزایش بارش و کسب دانش فنی مربوطه در سطح کشور بردارد.

مسئله کم‌آبی در بخشهای مختلف از جمله کشاورزی، صنعت، مصارف خانگی و... همراه با رشد فزاینده مصرف، ‌ لزوم یافتن راه‌های جدید استحصال آب منظور رفع کمبودها را امری ضروری می‌سازد. از جمله این روشها استفاده از تکنولوژی باران مصنوعی است. در این روش، ابرهای مناسب بارندگی شناسایی شده و با استفاده از شبکه ژنراتورهای زمینی، هواپیماهای مخصوص و... مواد شیمیایی درون ابرها تزریق شده و این مواد به عنوان هسته‌های یخساز عمل می‌کنند و فرآیند تجمع قطرات باران و ریزش باران را تسریع می‌کنند. از بارورسازی ابرها به منظور جلوگیری از بروز بلایای طبیعی، بارش برف و باران در مناطق مورد نظر، کنترل تگرگ و مه ایجاد شده، جابجایی بارش و... نیز می‌توان استفاده کرد. در حال حاضر در کشورهای مختلفی از جمله استرالیا، کانادا و آمریکا در مورد بارورسازی ابرها تحقیقات وسیعی صورت گرفته و این روش به عنوان روشی مناسب به منظور افزایش میزان بارندگی و جلوگیری از خشکسالی مورد توجه قرار گرفته است.

باروری ابرها چیست؟

 تولید باران با استفاده از هر عمل مصنوعی که با تحریک و تغییر در فرآیندهای درونی ابر همراه است، باروری ابر نامیده می شود. به عبارت دیگر تزریق ماده ای به داخل ابرها به وسیله هواپیما و یا از زمین به وسیله راکت که سبب تغییراتی در ابرها شود و سبب بارش باران یا برف گردد.

حال با توجه به موضوع کاهش بارندگی در کشور و نیز معضل کم آبی، استفاده از روش بارورسازی ابرها در محافل مختلف مدیریتی مطرح شده و قرار است به عنوان یکی از راهکارهای افزایش بارندگی اجرایی شود.

با این وجود اما در اینکه روش بارورسازی ابرها روش قطعی و تاثیرگذار برای حل معضل کم آبی است همچنان در محافل علمی محل مناقشه است.

موافقان و مخالفان طرح باروی ابرها

موافقان بارورسازی ابرها می گویند که این روش یک واقعیت علمی تایید شده توسط مجامع علمی بین المللی است که در صورت مدیریت درست، می تواند باعث افزایش بارندگی شود. اما مخالفان این پروژه معتقدند که به اجبار و صرف هزینه بسیار نمی توان ابر بدون رطوبت را بارور کرد و اگر این روش کارگشا بود کشورهای پیشرفته مشتری اصلی آن بودند.

مکانیسم باروری ابرها

بارورسازی ابرها فناوری جدیدی است که از عمر آن بیش از چند دهه نمی‌گذرد و در همین مدت مورد توجه کشورهای زیادی قرار گرفته است. عمل بارورسازی یا تلقیح ابر در حقیقت تحریک خفیفی است که در آن با همکاری مکانیسم طبیعی ابر، موجب افزایش ریزش‌های جوی می شود در این فرآیند، ابرهای فوق سرد مایع با پاشش یخ خشک و یا یُدید نقره تغییر ماهیت داده و به ابر یخی تبدیل می‌شود که البته این کار به عوامل دیگری مانند شرایط جوی نیز بستگی دارد.

جهت تشکیل پدیده بارش میزان دمای بخار آب موجود در ابر باید از -۱۲ تا -۱۶ درجه سانتیگراد بیشتر شود و برای این کار باید در قسمت پایین ابر که گرمترین و مرطوب ترین قسمت ابر است، موادی وارد کنیم تا عمل تراکم به میزان زیاد و سریعتر انجام شود. عمل بارورسازی ابرها را معمولا با استفاده از یخ خشک، نقره یُدید و هسته‌های نمک انجام می‌دهند که در این میان نقره یُدید از همه پرکاربردتر است چراکه از دمای -۴ درجه به بعد قابلیت تشکیل هسته یخ را دارد که روش‌های مختلفی از جمله استفاده از هواپیما، بالن و موشک و ژنراتورهای زمینی وجود دارد. در روش زمینی، ژنراتورهای زمینی در ارتفاعات نصب می‌شود و این ژنراتورها با رها کردن نقره یُدید و استفاده از جریانات صعودی هوا به سمت بالا، عمل تزریق این مواد به ابرها به منظور بارورسازی انجام می‌شود.

هدف از بارورسازی ابرها و اصلاح الگوی مصرف بهینه در مناطق خشک از جمله ایران

بارورسازی ابر می‌تواند با اهداف مختلفی صورت گیرد. در برخی نقاط برای افزایش بارندگی یا جلوگیری از تگرگ استفاده می‌شود. اما در ایالات متحده، بیشتر هدف محققان از انجام آن افزایش بارش برف است که این کار را نیز با کمک یدید نقره انجام می‌دهند. برای مثال در اندونزی هدف از باروری ابرها افزایش ذخیره آب مخازن برای استفاده در سال‌های خشکسالی، در استرالیا تولید برف بیشتر و در چین افزایش بارش و کاهش دمای در فصول گرم سال است. داشتن برف اضافی در برخی مناطق از جمله ایران که با خشکسالی روبه رو هستند می‌تواند یک گزینه عالی باشد. برف پشته (snowpack) یک منبع حیاتی آب شیرین برای میلیون‌ها نفر در سراسر کشور است که در بهار ذوب می‌شود.

فواید و معایب باروری ابرها :

فواید

· بارورسازی ابر می‌تواند زمین را برای زندگی مکانی مناسب‌تر سازد.

· تلاش برای بارورسازی ابر می‌تواند به تولید بارش بیشتر کمک کند.

· این کار به تنظیم الگوهای آب و هوا در مکان‌های خاص کمک می‌کند.

· می‌توانیم از بارورسازی ابر برای کاهش تاثیر خشکسالی استفاده کنیم.

معایب

· برای انجام باروسازی ابرها باید شرایط جوی خاصی وجود داشته باشد.

· اثربخشی بارورسازی ابرها هنوز در دست بررسی است.

· بارورسازی ابرها عملیاتی هزینه بر است.

· بارورسازی ابرها می‌تواند سبب مشکلاتی مانند سیل شود.

در مجموع می توان گفت نظرات مخالفان و موافقان روش بارورسازی ابرها کاملا مستقل بوده اما باید به این نکته توجه داشت که این روش علمی در بسیاری از کشورها صورت گرفته است و موفقیت و یا شکست آن قطعی نبوده است. شاید در ایران این روش تنها راه حل مشکل کم آبی نباشد، اما می‌توان به عنوان یک روش علمی نیز از آن بهره برد؛ گرچه علاوه بر این روش ها باید برای کمبود آب روشی همچون مدیریت و بهینه مصرف کردن آب را فرهنگ سازی کرد همچنین تجربه کشورهای صاحب این تکنولوژی در سطح جهان نشان داده است، مناطقی که متوسط بارش سالانه کم تر از ۲۵۰ میلی متر دارند، برای انجام پروژه های بارورسازی مقرون به صرفه نیستند و باروری ابرها می تواند در شرایط ایده ال با تکنولوژی پیشرفته نهایتاً مقدار بارش را بین ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش دهد.          

                                             

امیر حاجی زاده فلاح

کارشناس ارشد سازه های آبی

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: خشکسالی مشکلات خشکسالی و کم آبی رفع بحران آب و خشکسالی بارورسازی ابرها بارورسازی ابرها بارورسازی ابر باروری ابرها افزایش بارش باروری ابر کم آبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۰۷۰۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲۴ برابر شدن قبوض برق برای مشترکان پر مصرف

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از توانیر، عبدالامیر یاقوتی، استفاده از کولر گازی به جای کولر آبی در مناطق عادی و معتدل کشور را با افزایش ٣ برابری مصرف برق و افزایش ٨ برابری نرخ برق همراه دانست که در مجموع قبض برق مشترک خانگی را به ٢٤ برابر افزایش می‌دهد.

وی تعیین الگوی مصرف برق هر منطقه را بر اساس قانون و با تاکید بر حفظ رفاه اجتماعی و فرصت‌های مدیریت مصرف ذکر و تصریح کرد: به طور معمول ٧٥ درصد مشترکان برق هر منطقه، نسبت به الگوی مصرف تعیین شده، برق کمتری مصرف می‌کنند.

وی الگوی مصرف مناطق عادی در فصل گرم را ٣٠٠ کیلووات ساعت عنوان کرد و افزود: هزینه برق مشترکان خانگی که از کولرهای آبی استفاده می‌کنند در هر دوره ٢ ماهه حدود ٨٠ هزار تومان است که در صورت جایگزینی کولر گازی، مصرف سرمایشی از ١٠٠ تا ١٢٠ کیلووات ساعت به بیش از ٧٠٠ کیلووات ساعت افزایش می‌یابد که با احتساب مصرف سایر لوازم برقی، مصرف دوره بیش از ٣ برابر افزایش و از ٣٠٠ کیلووات ساعت به حدود ٩٠٠ تا ١٢٠٠ کیلووات ساعت می‌رسد و مشترک باید بیش از ٢ میلیون تومان هزینه برق پرداخت کند.

یاقوتی با اشاره به تقسیم بندی کشور به ٥ اقلیم آب و هوایی شامل مناطق گرم یک تا ٤ و مناطق عادی گفت: تقریباً ٨٠ درصد مشترکان خانگی در مناطق عادی و معتدل مانند شمال غرب و شمال شرق کشور ساکن هستند که استان‌های تهران‌، زنجان، قزوین، همدان و لرستان، اغلب مناطق استان کردستان و کرمانشاه همچنین بخش‌هایی از اصفهان را در بر می‌گیرد.

کد خبر 6090185 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • رونمایی رسمی از بزرگترین پویش کشور در زمینه انرژی
  • بارش‌های اخیر ایران محصول ابردزدی و بارورسازی ابرها است؟
  • قبض برق این مشترکان ۲۴ برابر می‌شود
  • بارورسازی ابر‌های کشور‌های همسایه علت بارش‌های سیل‌آسای ایران بود؟
  • قبض این مشترکان ۲۴ برابر می شود
  • ۲۴ برابر شدن قبوض برق برای مشترکان پر مصرف
  • بارورسازی ابرهای کشورهای همسایه ربطی به بارش سیل‌آسای ایران ندارد
  • آیا بارورسازی ابرها در کشورهای همسایه باعث بارش سیل‌آسا در ایران شد؟
  • بارورسازی ابرها می‌تواند منجر به اثرات فاجعه بار شود
  • چرا بارورسازی ابرها بحث برانگیز است و چگونه انجام می‌شود؟