Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-07@23:04:51 GMT

بومی‌سروده‌های آذربایجان در شیراز بررسی شد

تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۸۱۲۸۲۳

بومی‌سروده‌های آذربایجان در شیراز بررسی شد

به گزارش خبرگزاری مهر، نشست «ساختارشناسی بایاتی‌ها: بومی‌سروده‌های آذربایجان» با سخنرانی حمید سفیدگر شهانقی، پژوهشگر فرهنگ عامه و ابراهیم اکبری عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی مرودشت، به‌عنوان دبیر این نشست به‌صورت مجازی برگزار شد.

سفیدگر در ابتدای این برنامه، به معنای واژه بایاتی ها پرداخت و توضیح داد: بایاتی به شعرهایی گفته می‌شود که اغلب هفت هجایی و از اسم قبیلهٔ «بایات ها» که قبیلهٔ قدیمی ترک است گرفته شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: بایاتی یکی از رایج‌ترین ژانرهای ادبیات شفاهی مردم آذربایجان است. در بایاتی‌ها مضامین عمیق فلسفی، اجتماعی، تاریخی، دینی، اخلاقی و لیریک در چهار مصرع کوتاه بیان می‌شود.

سفیدگر گفت: در بایاتی ها مبارزه علیه استثمار و ستم ملی، عشق به وطن و مردم، دیدگاه‌های فلسفی، عوالم معنوی و داخلی انسان و غیره منعکس می‌شود. بایاتی ها به سبب تنوع موضوع و مضمونشان در جشن، عزا و ماتم، مراسم مختلف، در تنهایی و جمع و خلاصه در هر حالت و همه جا خوانده می‌شوند چرا که همیشه و برای هر مناسبتی می‌توان چند بایاتی پیدا کرد.

این پژوهشگر آذربایجان بیان کرد: بایاتی‌ها اغلب دارای چهار مصرع بوده و به ندرت شش مصرع هم دارند. مصرع‌های اول، دوم و چهارم هم‌قافیه و مصرع سوم آزاد است. مضمون و هدف نهایی بایاتی نیز در دو مصرع آخر بیان می‌شود. وزن بایاتی‌ها هجایی است و هر مصرع از هفت هجا تشکیل شده است.

وی ادامه داد: بایاتی ها در ارتباط تنگاتنگ با موسیقی نیز بوده و هستند و بر روی بسیاری از آنها آهنگ‌های مختلف موسیقی گذاشته شده و از این میان دستگاه‌های موسیقی گوناگونی چون «بیات قاجار»، «بیات شیراز»، «بیات ترک»، «بیات چوپان» و غیره به وجود آمده‌اند.

این پژوهشگر عنوان کرد: تاریخ گردآوری بایاتی ها به قرن شانزدهم میلادی برمی‌گردد. در سیاحتنامه سیاح مشهور ترک، اولیا چلبی به نمونه‌هایی از بایاتی‌ها برمی‌خوریم. فولکلورشناسان تاکنون بیش از ۱۰ هزار بایاتی را گردآوری، طبقه‌بندی و منتشر نموده‌اند.

بخش دیگر سخنان سفیدگر معطوف به قرائت اصل آذربایجانی، ترجمهٔ آن و فلسفه خلق این سروده‌ها بود.

این نشست که به‌همت قطب علمی شعرپژوهی فرهنگ عامه ترتیب یافت با همکاری معاونت فرهنگی اجتماعی دانشگاه شیراز، انجمن ترویج زبان و ادبیات فارسی (شعبه فارس)، معاونت فرهنگی دانشکده ادبیات و علوم انسانی و مرکز پژوهش‌های زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز با حضور جمعی از ادب‌دوستان و پژوهشگران برگزار شد.

کد خبر 5280928

منبع: مهر

کلیدواژه: فرهنگ عامه شعر ادبیات دانشگاه شیراز ویروس کرونا محرم 1400 ماه محرم بوشهر واکسن کرونا کرمانشاه شیوع کرونا عکس استانها مراسم عزاداری آمار کرونا گرگان خطبه های نماز جمعه واکسیناسیون وضعیت قرمز شیوع بیماری کرونا بایاتی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۱۲۸۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بررسی برنامه‌سازی قرآنی در صدا و سیما از منظر هنری و علوم انسانی

به گزارش خبرنگار مهر، نشست واکاوی برنامه‌سازی قرآنی در صدا و سیما از منظر هنری، رسانه‌ای، قرآنی و علوم انسانی به همت دانشگاه سوره و با همکاری معاونت راهبردی سازمان تبلیغات اسلامی برگزار می‌شود.

این نشست با حضور عبدالله بیچرانلو استاد دانشگاه و محقق علوم اجتماعی و نعمت الله سعیدی نویسنده و منتقد فرهنگی و مهدی زاده‌حسین سردبیر تلویزیونی محفل برگزار خواهد شد. همچنین دبیر علمی نشست محمدرضا وحیدزاده پژوهشگر رسانه است.

زمان برگزاری دوشنبه، ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳، ساعت ۱۰:۰۰ الی ۱۲:۰۰ در محل خیابان آزادی، بین خوش و آذربایجان، نبش کامیاران، دانشگاه سوره، طبقه ۳ است.

علاقمندان می‌توانند از طریق اینجا به صورت مجازی در این نشست شرکت کنند.

کد خبر 6096884 فاطمه علی آبادی

دیگر خبرها

  • علت عدم گرایش به رشته‌های علوم پایه و فنی بررسی شود
  • سندهای به روز شده رفسنجان به دست مردم بومی قشم رسید
  • پیش‌نویس آیین‌نامه جامع تغذیه و رستوران‌های دانشجویی بررسی می‌شود
  • پیش‌نویس آیین‌نامه جامع تغذیه و رستوران‌های دانشجویی بررسی می شود
  • آدم ربایی در شیراز
  • ۶ پرونده نقض حقوق شهروندی در مازندران بررسی شد
  • ‌گروگانگیری در شیراز
  • چالش های هویت فردی «نسل زد» و الگوی فاطمی بررسی می شود
  • رهایی گروگان ۵۶ ساله از دست آدم ربایان در شیراز
  • بررسی برنامه‌سازی قرآنی در صدا و سیما از منظر هنری و علوم انسانی