Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/خراسان رضوی تعاریف متعدد و مختلفی درخصوص موزه وجود دارد که در یکی از آن‌ها موزه، بنیادی تعریف می‌شود که سه وظیفه اصلی جمع‌آوری، نگهداری و نمایش اشیاء را بر عهده دارد. این اشیاء ممکن است نمونه‌هایی از طبیعت و مربوط به زمین‌شناسی، ستاره‌شناسی و زیست‌شناسی باشد، یا اینکه آفرینش‌های هنری و علمی انسان در طول تاریخ را به نمایش بگذارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مشهد همچنین میزبان موزه‌های متنوع و فراوانی است که از جمله آن‌ها می‌توان به «موزه وقف مشهد»، «موزه علوم و تاریخ طبیعی خراسان رضوی» و «موزه علمی آثار و اسناد مکتوب مشهد» اشاره کرد.

موزه وقف مشهد

نخستین موزه و کتابخانه تخصصی وقف خراسان رضوی به همت اداره‌کل اوقاف و امور خیریه استان در شهریورماه سال ۱۳۷۹ تأسیس و افتتاح شده است. این موزه در بخشی از ساختمان اصلی اداره‌کل اوقاف و امور خیریه به مساحت ۶۲۰ متر مربع ایجاد شده و شامل ۵۰۰ متر موزه و ۱۲۰ متر کتابخانه تخصصی است.

این موزه با هدف احیاء و ترویج سنت حسنه وقف، حفظ و نگهداری و معرفی آثار وقفی چندصدساله‌ تاریخی و فرهنگی واقفان خیراندیش و علاقه‌مندان به اهل بیت(ع) شکل گرفته است. در این موزه آثاری از امام‌زاده‌ محمدعابد کاخک گناباد، امام‌زاده ابراهیم قوچان و ... به نمایش گذاشته شده است.

از جمله این آثار می‌توان اسناد، وقف‌نامه‌ها، شمع‌دان، وسایل روشنایی، وسایل پخت‌وپز، کتیبه‌های سنگی حاوی متن وقف‌نامه، آب‌خوری، آفتابه و لگن و وسایل عزاداری را نام برد. کتابخانه تخصصی وقف نیز ایجاد شد تا کتب مرتبط با این حوزه و نسخ خطی و قرآنی در آن نگهداری و به نمایش گذاشته شود.

علاوه بر این‌ها، موزه وقف مشهد مجهز به کارگاه مرمت و بازسازی آثار تاریخی است که در آن سالنی به فرصت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه بخش وقف اختصاص داده شده است. این موزه در دی‌ ماه ۱۳۷۹ مجوز رسمی و پروانه بهره‌برداری از اداره‌کل موزه‌های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کشور دریافت کرده است.

موزه علوم و تاریخ طبیعی خراسان رضوی

شهر مقدس مشهد به منظور تأمین هدف فرهنگی، هنری، اجتماعی و انتظارات علمی شهروندان، زائران، دانش‌آموزان و دانش‌پژوهان به اماکن علمی تفریحی نیازمند است. در راستای تحقق این رسالت علمی- فرهنگی، مجموعه‌ای با عنوان «موزه علوم و تاریخ طبیعی» فعالیت خود را از سال ۱۳۷۷ با همت مسئولان سازمان آموزش‌وپرورش خراسان رضوی در بخش‌های متعدد علمی واقع در مرکز تربیت معلم شهید بهشتی آغاز کرد.

هدف در این مجموعه‌ فرهنگی آموزش و ارتقاء اطلاعات عمومی بازدیدکنندگان است. تفاوت و امتیاز این مجموعه با اماکن مشابه، نوع تدریس و آموزش علمی هر بخش به شمار می‌رود که با همکاری کارشناسان متخصص انجام می‌شود و خوشبختانه این روش استقبال بسیاری نیز در پی داشته است.

تعدادی از علاقه‌مندان با اهداء نمونه‌های ارزشمندی به این مجموعه سهم بزرگی در خدمت به فرهنگ ملی داشته و به نوعی از خود یادگاری ماندنی برای نسل‌های بعد به جای گذاشته‌اند. این موزه را شرکت دانش‌بنیان آوین سرگرمی توسعه داده است.

بازدید از این موزه با معرفی علوم مختلف در آن، یک اردوی علمی و تفریحی جذاب برای کودکان و دانش‌آموزان محسوب می‌شود. کارشناسان مجرب و متخصص این موزه متناسب با سن مخاطبان، آموزش و معرفی بخش‌های موزه را انجام می‌دهند و با استفاده از بسته‌های آموزشی و مشاوره‌ای، برگزاری جشنواره‌ها و مسابقات علمی و خانوادگی، اکران فیلم‌های سه ‌بعدی علمی ویژه مدارس و عرضه محصولات علمی در حوزه هوا و فضا، نجوم، مهندسی، فیزیک، نانوتکنولوژی، این موزه را به صورت پارک علمی تفریحی سرزمین دانایی درآورده‌اند.

این موزه همچنین بخش‌های از جمله «حیات وحش»، «جانورشناسی»، «گیاه‌شناسی»، «زمین‌شناسی»، «حماسه ایثار»، «جغرافیا»، «مردم‌شناسی»، «ریاضی‌سرا»، «فیزیک‌سرا»، «افلاک‌نما»، «سینمای سه بعدی»، «نانوتکنولوژی» و «مهندسی هوا و فضا» را شامل می‌شود. در این بخش‌ها بازدید کنندگان می‌توانند با انواع جانواران، گیاهان، کانی‌ها و سنگ‌ها و ... آشنا شوند.

موزه علمی آثار و اسناد مکتوب مشهد

موزه اسناد و آثار مکتوب به همت اداره‌کل آموزش‌وپرورش خراسان رضوی (ناحیه ۳) راه‌اندازی شده است. در این موزه اسناد و آثار مکتوب آموزش‌وپرورش خراسان رضوی به نمایش گذاشته شده است.

این موزه به نوعی یک کارگاه آموزشی برای دانش‌آموزان محسوب می‌شود و تلفیق و تحلیل تئوری‌های کلاس درس با آنچه در این موزه به نمایش درآمده از نکات قابل توجه در راه‌اندازی موزه اسناد به شمار می‌رود.

ساختمان این موزه متعلق به مرحوم خراطیان بوده که به آموزش‌وپرورش اهدا شده است. تعدادی از آثار نمایش‌ داده ‌شده در این موزه اهدایی هستند. از اهداف این موزه، توسعه و گسترش آن در آینده و جمع‌آوری دیگر اسناد و مدارک در سطح آموزش‌وپرورش استان و نمایش آن‌ها در این موزه است.

منبع:

پهلوان، مهرآسا؛ ۱۳۹۸؛ کتاب موزه‌ها و مجموعه‌داران خراسان رضوی؛ انتشارات درج سخن

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: موزه موزه گردی مجازی فرهنگ موزه گردی گردشگری مجازی خراسان رضوي موزه وقف آموزش وپرورش خراسان رضوی اداره کل موزه ها بخش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۱۲۹۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فاز نخست موزه دفاع مقدس زنجان سوم خرداد افتتاح می‌شود

سید شمس‌الدین موسوی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: بنیاد حفظ آثار وظیفه ترویج و نشر سیرت و صورت شهدا و ارزش‌های دفاع مقدس دارد و با توجه به ظرفیت‌های استان و سرداران و فرماندهان اما هنوز تولید آثار هنری فاخر نداریم.

وی ساخت و تکمیل مرکز فرهنگی و موزه دفاع مقدس زنجان را یکی از برنامه‌های مهم خواند و گفت: ساخت موزه زنجان به تعویق افتاده اما امسال با توفیق الهی فاز یک موزه دفاع مقدس که نماد و بیرق ۳۵۳۵ شهید و ۷۰ هزار رزمنده دفاع مقدس است، در تاریخ سوم خرداد افتتاح می‌شود.

مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان زنجان با اشاره به اینکه ساخت موزه تقریباً ۱۱ به طول انجامید، ابراز کرد: استانداری و شهرداری زنجان کمک‌های خوبی را در زمینه ساخت موزه داشتند و موزه‌های دفاع مقدس باید با کمک مسئولان استانی ساخته شود که امیدواریم سال آینده فاز دوم را به سرانجام برسانیم.

وی با بیان اینکه در حوزه تدوین و چاپ و نشر کتاب باید سالانه ۶۰ عنوان کتاب مکتوب ۲۰ عنوان کتاب صوتی تهیه کنیم، عنوان کرد: این کار نیز با همکاری سایر نهادهای فرهنگی انجام می‌شود.

موسوی با تأکید بر اینکه همه کارهای بنیاد باید با مشارکت نهادهای فرهنگی و نظامی استان باشد، خاطرنشان کرد: در حال حاضر با گرانی کاغذ مواجه هستیم و ۶۰ عنوان کتاب را آماده کردیم که قسمتی از این کتاب‌ها چاپ شده و یک قسمت برای تأمین هزینه به مشکل برخوردیم.

وی تجلیل از یک میلیون نفر پیشکسوتان دفاع مقدس در سال را از دیگر برنامه‌های این بنیاد برشمرد و افزود: در تجلیل یک میلیون نفری ایثارگران ،۱۰ هزار نفر سهم استان زنجان می‌باشد

موسوی افزود: در حوزه هنر نیز تولید موسیقی، کلیپ، فیلم کوتاه و سینمایی و برگزاری جشنواره‌های مرتبط مثل فانوس و افتخار من در دستور کار قرار دارد.

مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان زنجان با اشاره به اینکه تولید فیلم هزینه‌بردار است، ادامه داد: وظیفه ما پای کار آوردن جوانان متعهد، انقلابی و دلسوز است و بر این اساس استارت فیلم سینمایی ۹۰ دقیقه‌ای شهید مخبری زده شده است.

وی هزینه مورد نیاز برای تولید این فیلم را ۵ میلیارد تومان دانست و گفت: مؤسسه روایت فتح هم قول حمایت داده و ارتش نیز در بحث ادوات و تجهیزات کمک‌هایی را ارائه می‌دهد.

موسوی با بیان اینکه تدریس درس ۲ واحدی دفاع مقدس در دانشگاه‌ها یکی از رویکردهای جدی است، یادآور شد: استان زنجان به لحاظ دارا بودن دانشگاه‌های متعدد و اساتید برجسته، ظرفیت خوبی برای حفظ حافظه تاریخی ملت و انتقال وقایع به جوانان دارد.

کد خبر 6090527

دیگر خبرها

  • فاز نخست موزه دفاع مقدس زنجان سوم خرداد افتتاح می‌شود
  • برگزاری نشست هماهنگی برنامه ریزی برنامه‌های نمایشگاهی آثار نفیس موزه ایران باستان در استان ها
  • دانشگاه جای رفتارهای وحشیانه با دانشجویان و اعضای هیات علمی نیست
  • نمایش آثار جدیدی از ارادت هنرمندان در موزه رضوی
  • برپایی نمایشگاه و کارگاه رودوزی‌های سنتی در موزه بزرگ خراسان
  • این رویداد در خدمت ایجاد مشارکت میان جامعه پژوهشگران برگزار شد
  • برنامه ریزی نمایشگاه آثار موزه ایران در آذربایجان شرقی
  • کارگاه آشنایی با عکاسی فیلم در موزه سینما برگزار می‌شود
  • هفتاد اثر موزه شوش، مرمت شد
  • برگزاری کارگاه آشنایی با عکاسی فیلم در موزه سینما